Ухвала
від 22.08.2023 по справі 650/876/23
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/876/23

провадження № 2/650/311/23

УХВАЛА І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про відмову у відкритті провадження

22 серпня 2023 року смт Велика Олександрівка

Суддя Великоолександрівського районного суду Херсонської області Сікора О.О. розглянувши матеріали за позовною заявою ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області про визнання поважнимита поновленнястроків зверненняіз заявоюпро призначеннядопомоги принародженні дитини,

в с т а н о в и в :

18 серпня 2023 року позивач звернувся до суду з вказаною заявою в якій просить визнати поважними причини пропуску, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 17.03.2023, РНОКПП НОМЕР_2 , термінів подачі заяви з усіма необхідними документами до Управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області для призначення допомоги при народженні сина - ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , Свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 від 01.06.2023 року. Поновити, мені. ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт НОМЕР_1 . виданий 17.03.2023, РНОКПП НОМЕР_2 , строк для звернення до Управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області із заявою про призначення державної допомоги при народженні сина - ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , Свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 від 01.06.2023 року.

Відповідно до положень ч. 1ст. 19 ЦПК Українисуди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, відносин, інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. В порядку цивільного судочинства, за загальним правилом, не підлягають вирішенню спори (розгляду заяви), що виникають не з цивільних, земельних, трудових, сімейних або житлових правовідносин. Усі інші спори, що виникають у публічно-правових відносинах за участю осіб, підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства виключно в тих випадках, коли безпосередньою нормою процесуального права визначено, що вирішення такого спору належить здійснювати саме в порядку цивільного судочинства. Суд повинен врахувати правову мету звернення заявника до суду, яка полягає в підтвердженні його певного соціального статусу. Такий статус має правове значення виключно в публічно-правових відносинах, оскільки впливає на підтвердження та можливість реалізації прав у сфері соціального забезпечення. Саме такі висновки зазначені в постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 23 січня 2023 року у справі № 214/1309/21 та в постанові Верховного Суду від 22 березня 2023 року за наслідками розгляду справи № 290/289/22. Як вбачається з матеріалів справи, метою звернення позивача до суду з відповідної заявою є підтвердження певного соціального-правового статусу для отримання від держави допомоги, що свідчить про те, що така справа не підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до частини першої статті 187 ЦПК України суддя вирішуючи питання про наявність підстав для відкриття провадження у справі з`ясовує, чи відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, а встановивши відповідні обставини вживає заходи, що визначені нормами ЦПК України.

Відповідно до пункту першого частини першої статті 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави, що здійснюється з дотриманням основних засад цивільного судочинства.

Отже, зважаючи на вищевикладене, у відкритті провадження за вказаним цивільним позовом слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись вищезазначеними положеннями ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

У відкритті провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області про визнання поважними та поновлення строків звернення із заявою про призначення допомоги при народженні дитини - відмовити.

Ухвалу про відмову у відкритті провадження разом з матеріалами заяви - повернути заявнику.

Ухвала суду може бути оскаржена до Херсонського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Суддя: О.О. Сікора

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113161771
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання поважнимита поновленнястроків зверненняіз заявоюпро призначеннядопомоги принародженні дитини

Судовий реєстр по справі —650/876/23

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні