Ухвала
від 28.07.2023 по справі 757/30340/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/30340/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 липня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого СВ Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого СВ Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором Печерської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні філії БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження слідчий вказала, що СВ Печерського УП ГУНП в м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені, внесеному 22.09.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022102060000150 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Печерською окружною прокуратурою міста Києва.

Згідно матеріалів досудового розслідування встановлено, що з метою розкрадання коштів АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в ході фіктивного надання послуг з вивезення та утилізації відходів буріння, службові особи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за попередньою змовою з представниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », зловживаючи службовим становищем організували визнання вказаних товариств переможцями у конкурсних закупівлях послуг зі збирання, завантаження та вивозу відходів буріння на 2023 рік.

Зокрема, АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » проведено закупівлю послуг зі збирання, завантаження та вивозу відходів буріння з об`єктів БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » для подальшої утилізації з використанням матеріалів, спеціального транспорту і технологічного обладнання до Харківської області на 2023 рік.

За результатами проведення вказаної закупівлі укладено договір від 23.11.2022 № УБГ 184/034-22 між Бурове управління « ІНФОРМАЦІЯ_1 » філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_1 код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке безпосередньо відповідає за проведення бурових робіт та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », вартістю 41,6 млн. гривень.

При цьому у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » відсутня ліцензія на проведення всіх видів поводження з небезпечними відходами, а саме на відходи, які складаються або містять хімічні речовини, що не відповідають специфікації або мають прострочений термін придатності, наявний лише дозвіл на збирання та зберігання без проведення утилізації.

Крім того, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у зв`язку з відсутністю власних необхідних потужностей, з метою виконання договору щодо утилізації небезпечних відходів, укладено ряд договір субпідряду в частині надання послуг по вивезенню відходів буріння зі свердловин.

Зокрема, у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » взагалі відсутні виробничі та переробні ресурси щодо знешкодження небезпечних відходів буріння, що свідчить про фіктивний характер послуг, які повинні надаватись БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », та лише полягають у вивезенні субпідрядниками відходів з бурових майданчиків та їх складуванні без знешкодження на полігоні.

На даний час підрядником отримано заявку на вивезення відходів буріння із Західно-Соснівської свердловини № НОМЕР_2 ГПУ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованої за адресою: АДРЕСА_2 хв. 25 сек. Сх.Д 35 грд. 34 хв. 52 сек.

Таким чином, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » небезпечні відходи буріння вивозитимуться з порушенням технологічного регламенту на «Смирнівський полігон промислових відходів» (земельна ділянка з кадастровим номером 6323986500:01:000:0323, с. Смирнівка, Лозівський район, Харківська область) обласного комунального спеціалізованого підприємства з виконання норм екологічної безпеки, що в тому числі спричинить нанесення шкоди навколишньому середовищу.

Вищевказане свідчить про те, що службовими особами БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » планується вивезення вказаних небезпечних відходів з порушенням умов договорів, з метою мінімізації витрат та подальшого виведення коштів в тіньовий обіг та обготівкування, тим самим здійснюється привласнення коштів державного бюджету, які у подальшому буде розподілено між учасниками вчинення кримінального правопорушення.

За наявними даними, фінансово-господарська документація щодо виконання зазначеного договору № УБГ 184/034-22 від 23.11.2022, укладеного між Бурове управління « ІНФОРМАЦІЯ_1 » філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », щодо та послуг зі збирання, завантаження та вивозу відходів буріння з об`єктів БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » для подальшої утилізації з використанням матеріалів, спеціального транспорту і технологічного обладнання, зберігається в місцях здійснення діяльності вищевказаними підприємствами та за місцями проживання службових осіб, які відповідають за виконання умов договору.

Так, прокурором Печерської окружної прокуратури міста Києва скеровано запит № 56-4391вих-23 від 02.06.2023 до БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо надання документів, які необхідні для органа досудового розслідування.

У подальшому на адресу Печерської окружної прокуратури міста Києва надійшла відповідь від БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що порядок витребування документів передбачений ст. 159 КПК України здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий зазначила, що по даному кримінальному провадженні провадяться слідчі дії, в зв`язку з чим виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні філії БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення оригіналів документів.

В судове засідання слідчий, прокурор не з`явився, про причини неявки суд не повідомив. Прокурор подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність та зазначив, що клопотання підтримує в повному обсязі.

Представник особи, у володінні якої перебувають речі та документи в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином.

Статтею 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Оскільки, згідно ч. 4 ст. 163 КПК України, відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду клопотання, суд визнав можливим розглянути клопотання за відсутності слідчого, прокурора на підставі наявних доказів.

Фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України не здійснювалась.

Згідно ч. 1 ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 132 КПК України, тимчасовий доступ є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Згідно до ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить конфіденційна інформація, у тому числі така, що містить комерційну таємницю, особисте листування особи та інші записи особистого характеру, інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Дослідивши матеріали клопотання, враховуючи положення ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо.

Разом з тим, слідчий суддя вважає клопотання слідчого в частині вилучення оригіналів документів належним чином необґрунтованим та передчасним, а тому в задоволенні клопотання в цій частині слід відмовити.

На підставі викладеного і керуючись ст. 108, ст.ст. 159, 160, 162-164, 166, ст. 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні філії БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, а саме: Договір про надання послуг № УБГ 184/034-22 від 23.11.2023, додаткові угоди, акт виконаних робіт, всі наявні документи що стосуються організації та надання послуг за Договором № УБГ 184/034-22 від 23.11.2023, документи щодо залучення субпідрядних організацій, лист-відповідь на замовлення, листування між БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », листи погодження маршрутів транспортних засобів, службові записки з підтвердженням маршрутів руху, висновки за результатів лабораторних дослідження з приводу встановлення класу небезпечних відходів буріння, акти про передачу відходів буріння, Довідки (Акти) про утилізацію, акти приймання-передачі надання послуг, журнали про проведення інструктажів з техніки безпеки, акти на додаткові роботи, які виникли в період виконання робіт, загальний журнал робіт, іншу документацію, пов`язану з виконанням відповідно до Договору про надання послуг № УБГ 184/034-22 від 23.11.2023, документи з особової справи, зокрема, але не виключно: копії паспорта громадянина України, картки платника податків, документа про здобуття відповідного ступеня освіти, наказів про призначення на посади, наказів про звільнення з посад, контрактів, автобіографії, договорів про матеріальну відповідальність, посадових інструкцій або інших документів, якими були визначені посадові обов`язки ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , керівників/начальників 228 та 122 свердловини.

В задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю в два місяці, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Службовим особам філії БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів, особам, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні та/або оперативним підрозділам органів внутрішніх справ, які здійснюють слідчі (розшукові) дії в кримінальному провадженні за письмовим дорученням слідчого, прокурора та надати їм можливість вилучити зазначені в ухвалі документи.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2-х примірниках.

Прим. 1 справа №757/30340/23-к.

Прим. 2 слідчий ОСОБА_3

Копія - філія БУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »

Виконавець: ОСОБА_1 , 28.07.2023

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113165753
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/30340/23-к

Ухвала від 28.07.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні