Ухвала
від 23.08.2023 по справі 194/1232/23
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 11-п/803/1457/23 Справа № 194/1232/23 Суддя у 1-й інстанції - Суддя у 2-й інстанції - ОСОБА_1

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2023 року м. Дніпро

Колегія суддівсудової палатиз розглядукримінальних справДніпровського апеляційногосуду ускладі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні поданняТернівського міськогосуду Дніпропетровськоїобласті провизначення підсудностіматеріалів обвинувальногоакту стосовно ОСОБА_5 ,обвинуваченого ускоєнні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.4ст.185КПК України,-

ВСТАНОВИЛА:

21 серпня 2023 року до Дніпровського апеляційного суду надійшло вказане подання Тернівського міського суду Дніпропетровської області.

Суд першої інстанції зазначив, що на даний момент згідно з п. 2 ч. 1 ст. 34 КПК України не можливо утворити склад суду в Тернівському міському суді для розгляду вказаної кримінальної справи у зв`язку з тим, що суддя ОСОБА_6 перебуває у черговій відпустці з 14.08.2023 року по 25.08.2023 включно, суддю ОСОБА_7 згідно з Указом Президента України "Про призначення суддів" №410/2016 від 24.09.2016 року було призначено на посаду судді строком на 5 років та відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду її виключено, як неповноважну, а суддю ОСОБА_8 згідно з Указом Президента України "Про призначення суддів" №321/2016 від 01.08.2016 року було призначено на посаду судді строком на 5 років та відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду її виключено, як неповноважну.

Заслухавши суддю-доповідача, вивчивши матеріали подання, колегія суддів вважає, що подання не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 КПК України, питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції.

Частиною 1 статті 34 КПК України визначено виключний перелік підстав для направлення кримінального провадження на розгляд до іншого суду.

Разом з цим, встановлення правил підсудності має важливе значення для правильного функціонування судової системи, а також для виконання судами покладених на них завдань і визначення суду, компетентного здійснювати кримінальне провадження щодо конкретного кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02 червня 2016 року № 1402-VIII ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

Відповідно ж до ч. 3 ст. 19 вказаного Закону, місцезнаходження, територіальна юрисдикція і статус суду визначаються з урахуванням принципів територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Відповідно до ч. 7 ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Колегією суддів встановлено, що Тернівський міський суд Дніпропетровської області на цей час працює у штатному режимі, його підсудність не було змінено у встановленому законом порядку та суд не припиняв роботу.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя повинен додержуватися присяги, а за змістом ст. 57 цього Закону судді присягають Українському народові, окрім іншого, чесно і сумлінно здійснювати повноваження та виконувати обов`язки судді.

Судові справи підлягають автоматизованому розподілу між суддями, які мають на момент автоматизованого розподілу судових справ повноваження для здійснення процесуальних дій.

Згідно з п. 2.3.27 Положення про автоматизовану систему документообігу суду у разі одночасного перебування всіх суддів у відрядженнях, відпустках, їх тимчасової непрацездатності та в інших передбачених законом випадках, у яких суддя не може здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді судових справ, автоматизований розподіл судових справ здійснюється автоматизованою системою у робочий день, наступний за днем, коли відпали відповідні обставини.

Колегія враховує висновок Верховного Суду, викладений у постанові від 02.07.2020 року про те, що перебування суддів у відпустці або на лікарняному не є достатніми підставами для передачі кримінальної справи з одного суду до іншого.

Колегія суддів вважає, що перебування судді у відпустці, в розумінні ст. 34 КПК України, не є підставою для направлення кримінального провадження до іншого суду.

Під час розгляду подання Тернівського міського суду Дніпропетровської області колегією суддів не встановлені виняткові випадки, з яких провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження необхідно передати на розгляд до іншого суду, а вказане подання не містить передбачених кримінальним процесуальним законом підстав для передачі цього провадження до іншого суду, оскільки неможливість проведення автоматизованого розподілу справи між суддями за наведених обставин є недоліком в організації роботи суду, а не підставою для передачі справи до іншого суду.

При цьому, подання не містить і відомостей про те, що Тернівський міський суд Дніпропетровської області з об`єктивних причин в умовах воєнного стану не може здійснювати розгляд проваджень, з огляду на те, що судді цього суду фактично (за виключенням знаходження їх у відпустці) здійснюють свої повноваження.

Вказані у поданні підстави для передачі справи до іншого суду є штучно створеними перешкодами для доступу громадян до правосуддя та для зупинення роботи суду за відсутності об`єктивних на те причин.

З урахуванням вищевикладеного колегія суддів вважає за необхідне залишити подання Тернівського міського суду Дніпропетровської області без задоволення та повернути матеріали обвинувального акту стосовно ОСОБА_5 , обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КПК України, до Тернівського міського суду Дніпропетровської області для розгляду у встановленому законом порядку.

Керуючись ст. ст. 34, 405 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Подання Тернівського міського суду Дніпропетровської області залишити без задоволення.

Матеріали обвинувального акту стосовно ОСОБА_5 , обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КПК України - повернути до Тернівського міського суду Дніпропетровської області для здійснення судового провадження у встановленому законом порядку.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_3 ОСОБА_2

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113165985
СудочинствоКримінальне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —194/1232/23

Вирок від 16.04.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 15.01.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 05.01.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Вирок від 15.11.2023

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Корягін В. О.

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Корягін В. О.

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Корягін В. О.

Ухвала від 23.08.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні