Ухвала
від 01.09.2023 по справі 922/3803/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"01" вересня 2023 р. м ХарківСправа № 922/3803/23

Господарський суд Харківської області у складі

судді Чистякової І.О.

розглянувши матеріали

позовної заявиКомунального підприємства "Центр поводження з тваринами" (61037, м. Харків, вул. Балашовська, 29, фактична (поштова) адреса: 61031, м. Харків, пр. Гагаріна, 358, ідентифікаційний код 03354431) до Фізичної особи-підприємця Чернічкіна Олександра Миколайовича ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) про стягнення 53 611,50 грн.

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство "Центр поводження з тваринами" (позивач) звернулося до Господарського суду Харківської області із позовною заявою до Фізичної особи-підприємця Чернічкіна Олександра Миколайовича (відповідач) про стягнення заборгованості по орендній платі в розмірі 42894,01 грн та заборгованості з компенсації платежів за комунальні послуги в сумі 5291,22 грн, всього - 53 611,50 грн. Крім того, позивач просить стягнути з відповідача судовий збір.

Позовні вимоги обгрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за укладеними між сторонами договором оренди №7010 від 19.11.2018 та договором № 19/11/18 на відшкодування витрат на оплату комунальних послуг від 19.11.2018 щодо сплати орендної плати та комунальних послуг у період з 01.12.2019 по 01.09.2020.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Зі змісту позовної заяви убачається, що вимоги про стягнення заборгованості заявлено позивачем до фізичної особи-підприємця Чернічкіна Олександра Миколайовича (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Згідно зі ст. 58, 59 Господарського кодексу України суб`єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом.

Припинення суб`єкта господарювання здійснюється відповідно до закону.

Водночас, ч. 9 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" фізична особа-підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

Як убачається з відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, діяльність фізичної особи-підприємця Чернічкіна Олександра Миколайовича (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 ) припинено за власним рішенням 17.08.2023, номер запису: 2004800060003090797.

Проте, всупереч вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України у позовній заяві, яку надіслано до суду 25.08.2023, позивачем зазначено, що позов заявлено до фізичної особи - підприємця Чернічкіна Олександра Миколайовича.

Суд зазначає, що у разі припинення підприємницької діяльності фізичною особою як її права, так і обов`язки за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як за фізичною особою.

З огляду на викладене, позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви шляхом зазначення у позовній заяві, що позов заявлено до фізичної особи ОСОБА_1 .

Оскільки діяльність фізичної особи-підприємця Чернічкіна Олександра Миколайовича (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) була припинена за власним рішенням 17.08.2023, номер запису: 2004800060003090797, суд на підставі ч. 8 ст. 176 ГПК України звернувся з відповідним запитом до Єдиного державного демографічного реєстру щодо відомостей про зареєстроване місце проживання (перебування) та інших персональних даних, що містяться в Єдиному державному демографічному реєстрі щодо фізичної особи Чернічкіна Олександра Миколайовича (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Згідно відповіді №208016 від 01.09.2023 з Єдиного демографічного реєстру місцем проживання (перебування) фізичної особи ОСОБА_1 , який є відповідачем у цій справі, є: АДРЕСА_1 .

Проте, всупереч вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України у позовній заяві зазначено місце проживання відповідача: АДРЕСА_2 , що не відповідає вказаним відомостям Єдиного державного демографічного реєстру.

З огляду на викладене, позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви шляхом зазначення місця проживання відповідача, що відповідає відомостям, що містяться у Єдиному державному демографічному реєстрі, а саме: АДРЕСА_1 .

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Проте, наданий до позовної заяви опис вкладення та документ, що підтверджує надання поштових послуг про надсилання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів на адресу: АДРЕСА_2 , не є належним доказом надсилання відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів, оскільки як вказано вище в Єдиному державному демографічному реєстру містяться інші відомості про місце проживання відповідача.

Отже позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у п. 1 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172 ГПК України

Крім того, суд зазначає, що згідно з п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Відповідно до ч. 1 ст. 163 ГПК України у позовах про стягнення грошових коштів ціна позову визначається сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Судом установлено, що позивачем у позовній заяві визначено ціну позову 53 611,50 грн, ця ж сума наведена в описовій частині позовної заяви, однак в прохальній частині позовної заяви позивач просить суд стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість по орендній платі в розмірі 42894,01 грн та заборгованість компенсації платежів за комунальні послуги в розмірі 5291,22 грн, що за підрахунком суду складає 48 185,23 грн, тобто фактично заявлені вимоги менші визначеної позивачем ціну позову.

За таких обставин, позивачем у позовній заяві допущено розбіжності між зазначеною у позові ціною позову та вказаними у прохальній частині позову вимогами, заявленими до стягнення з відповідача.

З огляду на викладене, позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви шляхом зазначення правильної ціни позову або уточнення позовних вимог.

Отже позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України.

Також суд зазначає, що за приписами статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Позивачем у позовній заяві зазначено Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради (ідентифікаційний код 14095412, 61003, м. Харків, майдан Конституції, 16) як третю особу, проте відсутнє обгрунтоване клопотання позивача про залучення вказаної третьої особи до участі у справі як це передбачено ст. 50 ГПК України.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ураховуючи вищевикладене суд дійшов висновку, що позовну заяву відповідно до положень ст. 174 ГПК України слід залишити без руху, надати позивачу строк для усунення вище перелічених недоліків, шляхом подання до Господарському суду Харківської області у 10-денний строк з дня вручення цієї ухвали: заяви про зазначення статусу відповідача як фізичної особи ОСОБА_1 ; заяви про місце проживання відповідача, що відповідає відомостям, що містяться у Єдиному державному демографічному реєстрі, а саме: АДРЕСА_1 ; доказів надіслання відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів на адресу зазначену у Єдиному державному демографічному реєстрі, а саме: АДРЕСА_1 ; заяви про зазначення правильної ціни позову або заяви про уточнення позовних вимог; обгрунтованого клопотання про залучення до участі у справі 3-ї особи.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Залишити позовну заяву Комунального підприємства "Центр поводження з тваринами" без руху.

Встановити позивачу для усунення недоліків позовної заяви 10-денний строк з дня вручення цієї ухвали.

Позивачу у встановлений строк подати до Господарського суду Харківської області:

- заяву про зазначення статусу відповідача як фізичної особи ОСОБА_1 ; про зазначення місце проживання відповідача, що відповідає відомостям, що містяться у Єдиному державному демографічному реєстрі, а саме: АДРЕСА_1 ; про зазначення правильної ціни позову або заяву про уточнення позовних вимог;

- докази надіслання відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів на адресу зазначену у Єдиному державному демографічному реєстрі, а саме: АДРЕСА_1 ;

- обгрунтоване клопотання про залучення до участі у справі 3-ї особи.

Звернути увагу позивача на те, що усі заяви, клопотання, пояснення, докази тощо, які подаються до суду, мають бути одночасно направлені іншим учасникам справи.

Роз`яснити позивачу, що за умовами ч. 3, ч. 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили 01.09.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу складено (підписано) 01.09.2023.

СуддяІ.О. Чистякова

Дата ухвалення рішення01.09.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113175761
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 53 611,50 грн

Судовий реєстр по справі —922/3803/23

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 01.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні