Ухвала
від 01.09.2023 по справі 950/2498/23
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Лебединський районний суд Сумської області

Справа № 950/2498/23

Номер провадження 2-з/950/1/23

У Х В А Л А

про забезпечення позову

"01" вересня 2023 р. м.Лебедин

Суддя Лебединського районного суду Сумської області, Стеценко В.А.,

розглянувши заяву начальника відділу позовної діяльності Міністерства юстиції України Управління судово-претензійної роботи Міністерства юстиції України Департаменту з питань судової роботи Росохи Світлани Василівни, яка діє в інтересах Міністерства юстиції України про забезпечення позову до ОСОБА_1 , Лебединської міської організації Комуністичної партії України, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Комуністична партія України про визнання недійсним договору;

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Восьмого апеляційного адміністративного суду від 05.07.2022 у справі № 826/9751/14, яке набрало законної сили 27.07.2022, позов Міністерства юстиції України до Комуністичної партії України, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Служби безпеки України, Всеукраїнського об`єднання «Свобода», Радикальної партії Олега Ляшка, Громадської організації «Воля-Громада-Козацтво», Української республіканської партії, ОСОБА_2 , за участю Офісу Генерального прокурора, про заборону діяльності політичної партії, задоволено.

Заборонено діяльність Комуністичної партії України. Передано майно, кошти та інші активи Партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави.

У ході виконання Мін`юстом судового рішення в частині передачі майна, коштів та інших активів Комуністичної партії України, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави встановлено, що після подання Мінюстом позовної заяви у справі № 826/9751/14 Лебединською міською організацією Комуністичної партії України відчужене належне їй майно на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Так, зокрема, Міською організацією відчужено 7/100 частки нежитлового приміщення, а саме цілісного майнового комплексу загальною площею 107,9 кв. м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 465359459105, яке відчужено на підставі договору дарування від 30.09.2014 № 2198, посвідченого приватним нотаріусом Лебединського міського нотаріального округу Сумської області Фурдиловим Ю.В. (далі - спірний Договір).

Набувачем спірного майна став наближений до Комуністичної партії України громадянин ОСОБА_1 .

На думку представника позивача вказаний договір є фіктивним, а тому підлягає визнанню недійсним у судовому порядку, а спірне майно має бути повернено у власність Комуністичної партії України і в подальшому передане державі.

31.08.2023до Лебединськогорайсуду надійшлазаява начальникавідділу позовноїдіяльності Міністерстваюстиції УкраїниУправління судово-претензійноїроботи Міністерстваюстиції УкраїниДепартаменту зпитань судовоїроботи РосохиС.В.,яка дієв інтересахМіністерства юстиціїУкраїни прозабезпечення позовушляхом накладенняарешту нанерухоме майно-7/100частки нежитловогоприміщення,а самецілісного майновогокомплексу загальноюплощею 107,9кв.м,що знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,реєстраційний номероб`єкта нерухомогомайна 465359459105та заборониорганам державноїреєстрації правна нерухомемайно,державним реєстраторамправ нанерухоме майно,державним реєстратораморганів місцевогосамоврядування,особам,які виконуютьфункції державногореєстратора правна нерухомемайно,вчиняти будь-якіреєстраційні дії(реєстраціюправ власності,скасування/припиненняреєстрації прававласності таінших речовихправ,у томучислі реєстраціюправочинів щодовідчуження,передачі уволодіння такористування третімособам таінше)зазначеного об`єктанерухомого майна вмотивована тим, що ОСОБА_1 може вчинити дії, пов`язані з відчуженням спірного майна, внаслідок чого без застосування заходів забезпечення позову інтереси держави Україна будуть порушені.

Згідно з ст.149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Дослідивши заяву про забезпечення позову, враховуючи те, що представником позивача зазначено причини, у зв`язку з якими вона вважає за потрібне забезпечити позов, вказано вид забезпечення позову з обґрунтуванням його необхідності та зазначено інші відомості, необхідні для забезпечення позову, суд приходить до висновку про обґрунтованість зазначеної заяви, з якої вбачаються достатні підстави вважати, що невжиття заходів забезпечення позову може зашкодити інтересам держави Україна, а тому вважає необхідним заяву про забезпечення позову задовольнити у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 149 153, 157, 353 ЦПК України;

У Х В А Л И В :

Заяву начальника відділу позовної діяльності Міністерства юстиції України Управління судово-претензійної роботи Міністерства юстиції України Департаменту з питань судової роботи Росохи Світлани Василівни, яка діє в інтересах Міністерства юстиції України про забезпечення позову до ОСОБА_1 , Лебединської міської організації Комуністичної партії України, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Комуністична партія України про визнання недійсним договору задовільнити.

Накласти арешт на нерухоме майно - 7/100 частку нежитлового приміщення, а саме цілісного майнового комплексу загальною площею 107,9 кв. м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 465359459105

Заборонити органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, державним реєстраторам органів місцевого самоврядування, особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії (реєстрацію прав власності, скасування/припинення реєстрації права власності та інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам та інше) щодо об`єкта нерухомого майна - 7/100 частки нежитлового приміщення, а саме цілісного майнового комплексу загальною площею 107,9 кв. м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 465359459105.

Ухвала про забезпечення позову набуває законної сили з дня її підписання суддею та підлягає негайному виконанню у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 15-ти денний строк з дня отримання копії даної ухвали.

Суддя Володимир СТЕЦЕНКО

Дата ухвалення рішення01.09.2023
Оприлюднено05.09.2023
Номер документу113184937
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору

Судовий реєстр по справі —950/2498/23

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Стеценко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні