Постанова
від 09.09.2010 по справі 2-а-3086/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2010 р. Справа № 2-а-3086/10/0270 м. Вінниця

Вінницький окружний адмін істративний суд в складі

Головуючого судді Вільчин ського Олександра Ванадійов ича,

при секретарі судового зас ідання: Гонті Інні Олександр івні

за участю представників ст орін:

позивача : Соломах и М.В.

відповідача : не з'явивс я

прокурор : Коханець І .В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом: прокурора Ст ароміського району м. Вінниц і в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Староміському рай оні м. Вінниці

до: закритого акціонер ного товариства "Вінницьке у правління механізації будів ництва"

про: стягнення заборгов аності по виплаті пільгової пенсії в сумі 7954,75 грн.

ВСТАНОВИВ :

До суду звернувся проку рор Староміського району м. В інниці в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Старомісько му районі м. Вінниці (далі - п озивач) з позовом до закритог о акціонерного товариства “В інницьке управління механіз ації будівництва” (далі - ві дповідач) про стягнення забо ргованості по виплаті пільго вої пенсії в сумі 7954,75 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що закрите акціонерне то вариство “Вінницьке управлі ння механізації будівництва ” перебуває на обліку в управ лінні Пенсійного фонду Украї ни у Староміському районі м. В інниці та станом на 07.07.2010 року з а відповідачем рахується заб оргованість по відшкодуванн ю фактичних витрат на виплат у та доставку пенсії, признач еної на пільгових умовах за с писком №2 ОСОБА_2, який отри мує пенсію на пільгових умов ах відповідно до ст. 13 Закону У країни “Про пенсійне забезпе чення”, в загальній сумі 7954,75 гр н.

Враховуючи викладене, прок урор просить суд задовольнит и позовні вимоги та стягнути суму заборгованості з відпо відача.

Прокурор та представник по зивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі, просили їх за довольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з' явил ась, хоча була повідомлена пр о дату, час та місце судового р озгляду, однак, надала суду за яву про визнання позову в пов ному обсязі (а.с.28).

Заслухавши пояснення прис утніх учасників процесу, дос лідивши матеріали справи, оц інивши докази в їх сукупност і, суд встановив наступне.

В якості платника страхови х внесків відповідач перебув ає на обліку в управлінні Пен сійного фонду України у Стар оміському районі м. Вінниці.

З матеріалів справи вбачає ться, що ОСОБА_2 була призн ачена пенсія відповідно до с т. 13 Закону України “Про пенсі йне забезпечення” на пільгов их умовах за списком № 2 у зв' язку з роботою даної особи на ЗАТ “Вінницьке управління м еханізації будівництва”.

Судом оглянуто надані прок урором розрахунки фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій, згідно з якими відпо відач повинен був відшкодува ти управлінню Пенсійного фон ду України у Староміському р айоні м. Вінниці пенсію, випла чену на пільгових умовах ОС ОБА_2 за період з січня 2009 року по січень 2010 року, в сумі 7954,75 грн . (а.с.6,7). Розрахунки були отрима ні відповідачем, про що свідч ать відповідні на них відміт ки.

Таким чином судом встановл ено, що станом на 07.07.2010 року за ві дповідачем рахується заборг ованість по відшкодуванню фа ктичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначено ї на пільгових умовах за спис ком № 2 ОСОБА_2, в сумі 7954,75 грн ., що підтверджується повідом ленням про сплату боргу по пі льгових пенсіях (а.с.4) та розра хунком ціни позову (а.с.5).

Визначаючись щодо заявлен их позовних вимог та наданих у справу доказів, суд виходит ь з наступного.

Відповідач є платником збо ру на обов' язкове державне пенсійне забезпечення (страх ових внесків) відповідно до п . 1, 2 ст. 1 Закону України “Про збі р на обов' язкове державне п енсійне страхування” від 26.06.199 7 р. № 400/97-ВР.

Згідно з абзацом четвертим п. 1 ст. 2 Закону України “Про зб ір на обов' язкове державне пенсійне страхування” для пл атників збору, визначених п. 1 та 2 ст. 1 цього Закону, об' єкто м оподаткування є також факт ичні витрати на виплату і дос тавку пенсій, призначених ві дповідно до пунктів “б” - “з” с т. 13 Закону України “Про пенсі йне забезпечення” до досягне ння працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цьог о Закону.

Такий порядок компенсації витрат Пенсійного фонду Укр аїни не змінився у зв' язку з набранням Законом України “ Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування ” чинності з 1 січня 2004 р.

Абзацом третім п. 1 ст. 4 Закон у України “Про збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування” встановлено ставк у на обов' язкове державне п енсійне страхування у розмір і 100% від об' єкта оподаткуван ня, визначеного абзацом четв ертим п. 1 ст. 2 цього Закону.

Відносини, що виникають між суб' єктами системи загальн ообов' язкового державного пенсійного страхування, рег улюються Законом України “Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування” в ід 09.07.2003 року, який набрав чинно сті з 01.01.2004 року.

Відповідно до частини 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни “Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання”, абзацу 4 п. 1 ст. 2 Закону Ук раїни “Про збір на обов' язк ове державне пенсійне страху вання”, ч. 1 п. 6.1 п. 6 Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої Постановою правлін ня Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1, зареєстровано ї в Міністерстві юстиції Укр аїни 16 січня 2004 року за № 64/8663 (далі - Інструкція), відшкодуванню п ідлягають фактичні витрати П енсійного фонду України на в иплату і доставку пенсій, при значених на пільгових умовах особам, які працювали або пра цюють на роботах зі шкідливи ми і важкими умовами праці за списком № 2 у розмірі 100 відсотк ів.

Підпунктом 6.8 п. 6 вищезазначе ної Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійно го фонду зазначену в повідом ленні місячну суму фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Суд встановив, що розрахунк и відшкодування фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій, які повинен був сплати ти відповідач, отримані оста ннім вчасно, в порядку та стро к, встановлені в Інструкції № 21-1.

В судовому засіданні знайш ов підтвердження факт наявно сті непогашеної заборговано сті по невідшкодованих факти чних витратах на виплату та д оставку пенсії за віком на пі льгових умовах за списком № 2, виплаченої ОСОБА_2 за пері од з січня 2009 року по січень 2010 р оку на загальну суму 7954,75 грн., що підтверджується розрахунка ми фактичних витрат на випла ту та доставку пенсій, призна чених відповідно до п.п. “б”- “ з” ст. 13 Закону України “Про пе нсійне забезпечення”.

Відповідач в добровільном у порядку заборгованість по відшкодуванню фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгової пенсії, виплаченої в ищезазначеній особі, не спла тив.

Таким чином, виплачена упра влінням Пенсійного фонду Укр аїни у Староміському районі м. Вінниці пенсія за віком на п ільгових умовах на загальну суму 7954,75 грн. підлягає відшкод уванню у порядку та строки, ви значені Законом України “Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування” та Інструкцією №21-1.

Оцінюючи визнання предста вником відповідача позову в повному обсязі, суд бере до ув аги наступне.

Частиною третьою ст. 136 КАС Ук раїни передбачено, що судове рішення у зв' язку з визнанн ям адміністративного позову ухвалюється за правилами, вс тановленими статтею 112 КАС Укр аїни.

Відповідно до ч. 1 ст. 112 КАС Укр аїни відповідач може визнати адміністративний позов повн істю або частково. Згідно з ч. 4 цієї статті суд не приймає ви знання адміністративного по зову і продовжує розгляд адм іністративної справи, якщо ц і дії відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небу дь права, свободи або інтерес и.

Суд, дослідивши матеріали с прави та надані докази, перев іривши повноваження предста вника відповідача, дійшов ви сновку, що визнання ним позов у не суперечить закону, не пор ушує нічиї права, свободи або інтереси.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заявл ені позовні вимоги відповіда ють дійсним обставинам справ и, встановленим у судовому за сіданні, а тому позов підляга є задоволенню у повному обся зі.

Частиною 1 статті 9 Кодексу а дміністративного судочинст ва України передбачено, що су д при вирішенні справи керує ться принципом законності, в ідповідно до якого органи де ржавної влади, органи місцев ого самоврядування, їхні пос адові і службові особи зобов ' язані діяти лише на підста ві, в межах повноважень та у сп осіб, що передбачені Констит уцією та законами України.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодек су адміністративного судочи нства України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, а суд згідн о ст. 86 цього Кодексу, оцінює до кази, які є у справі, за своїм в нутрішнім переконанням, що ґ рунтується на їх безпосередн ьому, всебічному, повному та о б' єктивному дослідженні.

З урахуванням встановлени х у судовому засіданні обста вин справи та вищезазначених положень чинного законодавс тва України суд вважає, що поз овні вимоги є обґрунтованими , відповідають дійсним обста винам справи, а тому підлягаю ть задоволенню з розподілом судових витрат за правилами статті 94 КАС України.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізичн а чи юридична особа, судові ви трати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позо в задовольнити повністю.

Стягнути з закритого акціо нерного товариства "Вінницьк е управління механізації буд івництва" (21100, м. Вінниця, вул. Пр имакова, буд. 72, код ЄДРПОУ 05519861) н а користь Управління Пенсійн ого фонду України в Староміс ькому районі м. Вінниці забор гованість по відшкодуванню ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсії, призначен ої на пільгових умовах ОСОБ А_2 за період з січня 2009 року п о січень 2010 року, в сумі 7954 (сім ти сяч дев' ятсот п' ятдесят чо тири) грн. 75 коп.

Постанова суду може бути ос каржена в порядку та в строки визначені ст. 186 КАС України. На брання судовим рішенням зако нної сили визначено ст. 254 КАС У країни.

Повний текст постанови оформлено 10 вересня 2010 року.

Суддя Віль чинський Олександр Ванадійо вич

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.09.2010
Оприлюднено28.09.2010
Номер документу11318814
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3086/10/0270

Ухвала від 27.07.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Постанова від 09.09.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні