Ухвала
від 04.09.2023 по справі 685/1003/23
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/1003/23

Провадження № 2-о/685/17/23

У Х В А Л А

(про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі)

04 вересня 2023 року смт. Теофіполь

Суддя Теофіпольського районного суду Хмельницької області Самойлович А. П., ознайомившись з матеріалами заяви ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересованою особою є Теофіпольська селищна рада як орган опіки та піклування,

В С Т А Н О В И В :

01 вересня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання недієздатним діда (батькового батька) ОСОБА_2 , 1946 року народження, встановлення над ним опіки та призначення заявника опікуном.

Заява відповідає вимогам ст. 297 ЦПК України, подана з дотриманням правил підсудності, визначених ст. 295 ЦПК України, тому підлягає прийняттю до розгляду.

Справа підлягає розгляду колегіально в складі судді та двох присяжних.

Заявник просить суд зобов`язати Теофіпольську селищну раду, як орган опіки та піклування, надати суду висновок про доцільність призначення заявника опікуном. Дане клопотання задоволенню не підлягає, оскільки законодавством не передбачено необхідність надання такого висновку.

Суд вбачає за необхідне довести до відома заявника необхідність надати суду подання органу опіки та піклування про призначення його опікуном, оскільки, згідно ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою та призначає опікуна саме за поданням органу опіки та піклування.

Також суд, з метою з`ясування в повній мірі обставин щодо психічного розладу здоров`я ОСОБА_2 , якого заявник просить визнати недієздатним, та оцінки достатності даних для призначення судово-психіатричної експертизи, суд вважає за необхідне допитати лікаря-психіатра, який оглядав ОСОБА_3 .

Клопотання про витребування з лікувального закладу історії хвороби та амбулаторної карти особи, щодо якої подана заява про визнання її недієздатною, підлягає задоволенню.

Оскільки матеріали за заявою ОСОБА_1 не містять відомостей про залучення адвоката для особи, стосовно якої розглядається справа, тому, відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України, суд самостійно його залучає через орган, уповноважений на надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись ст.ст. 293, 294-297 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуна.

Доручити Старокостянтинівському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , 1946 року народження, щодо якого подана заява про визнання недієздатним.

Розглянути справу в порядку окремого провадження колегіально, в складі одного судді та двох присяжних.

Призначити судовий розгляд по справі на 14 год. 30 хв. 09 жовтня 2023 року в приміщенні Теофіпольського районного суду Хмельницької області (30600, Хмельницька область, смт Теофіполь, вул. Небесної Сотні, 44).

Про час і місце судового засідання повідомити учасників справи, направити їм копію даної ухвали.

Витребувати від Комунального некомерційного підприємства «Теофіпольська багатопрофільна лікарня» Теофіпольської селищної ради історію хвороби та амбулаторну карту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає в с. Дмитрівка.

Викликати лікаря-психіатра, який оглядав ОСОБА_2 .

Заявнику ОСОБА_1 :

- надати суду подання органу опіки та піклування про призначення його опікуном ОСОБА_2 ;

- відомості про особу лікаря-психіатра, який здійснював огляд ОСОБА_2 , та місце його роботи, для виклику в суд;

- надати оригінали документів, доданих до заяви.

Відмовити заявнику в задоволенні клопотання про зобов`язання органу опіки та піклування надати висновок про доцільність призначення опікуном.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за наступною веб-сторінкою: http://court.gov.ua/fair/sud2217/.

Ухвала може бути оскаржена лише в частині відкриття провадження у справі з недотриманням правил підсудності шляхом подання апеляційної скарги до Хмельницького апеляційного суду через Теофіпольський районний суд Хмельницької області впродовж 15 днів з дня вручення її копії.

Суддя Самойлович А.П.

СудТеофіпольський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113197228
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —685/1003/23

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні