Рішення
від 23.08.2023 по справі 902/691/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" серпня 2023 р.Cправа № 902/691/23

Господарський суд Вінницької області у складу судді Маслія І.В., при секретарі судового засідання Глобі А.С.

За участю представників

позивача Музика А.К., протокол №30 від 23.12.2016;

відповідача не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрхімресурс" (вул. В.Нестерчука, 1, м. Калинівка, Хмільницький р-н, Вінницька обл., 22400)

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Газпостачінвест" (вул. Театральна, 20, оф. 418, м. Вінниця, 21050)

про стягнення 11 367 500,90 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрхімресурс" звернулось до Господарського суду Вінницької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Газпостачінвест" про стягнення 11 367 500,90 грн. заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем взятих на себе зобов`язань за договором постачання природного газу №37-ГЗ від 17.03.2021.

Ухвалою суду від 24.05.2023 позовну заяву № б/н від 18.05.2023 (вх. № 689/23 від 22.05.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрхімресурс" залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - 10 днів з дня отримання копії даної ухвали.

12.06.2023 на адресу суду від позивача надійшло клопотання про усунення недоліків позовної заяви до якого додано доказ сплати судового збору у встановленому законом розмірі.

Ухвалою суду від 13.06.2023 відкрито провадження у справі №902/691/23 за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 10.07.2023.

Ухвалою від 10.07.2023 закрито підготовче провадження у справі №902/691/23 з 14.08.2023 та призначено справу для судового розгляду по суті на 23 серпня 2023 р., з підстав викладених у відповідній ухвалі.

На визначену судом дату в судове засідання 23.08.2023 з`явився представник позивача, відповідач правом участі свого представника в судовому засіданні не скористався, вимог ухвал суду не виконав.

Ухвали суду, направлені на адресу відповідача, зазначену у Витязі з ЄДРЮО ФОП ГФ: вул. Театральна, 20, оф. 418, м. Вінниця, 21050, отримані останнім, що підтверджується наявними в матеріалах справи повідомленнями про вручення поштових відправлень.

Згідно із ч.1 ст.202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відзиву, будь-яких письмових заяв і клопотань на день розгляду справи (23.08.2023) від відповідача до суду не надходило. Подальше ж відкладення розгляду справи призведе до затягування судового процесу і є порушенням приписів статті 42 ГПК України, зокрема, стосовно виявлення поваги до суду та до інших учасників судового процесу; сприяння своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

У зв`язку з вищезазначеним, справа розглядається у відповідності до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. 219 Господарського процесуального кодексу України, рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті.

Після виходу суду з нарадчої кімнати, у судовому засіданні 23.08.2023 судом проголошено вступну та резолютивну частину рішення та повідомлено, що повне рішення буде складено у термін, передбачений ч. 6 ст. 233 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Між Товариством з обмеженою відповідальністю «Укрхімрссурс» (позивач, в договорі Споживач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Газпостачінвест» (відповідач, в договорі Постачальник) було укладено Договір постачання природного газу №37-ГЗ від 17.03.2021р. (надалі-Договір) у відповідності до п. 1.1. якого Постачальник зобов`язується поставити Споживачу у 2021 році природний газ (далі - газ), в обсягах і порядку, передбачених додатковими угодами до даного Договору, в яких визначаються місячні обсяги постачання в розрізі добових обсягів природного газу.\

У випадку невиконання або неналежного виконання Споживачем умов Договору щодо проведення розрахунків, додержання обсягів та графіку постачання природного газу для Постачальника не є обов`язковим. Постачання та споживання підтверджених обсягів газу протягом місяця здійснюється, як правило, в рівномірному режимі, виходячи із середньодобової норми, яка визначається шляхом ділення місячного підтвердженого обсягу газу на кількість днів протягом цього місяця, або згідно узгодженого Сторонами графіку до 25-го (двадцять п`ятого) числа місяця, що передує місяцю постачання у випадку, якщо споживання здійснюється протягом місяця нерівномірно (п. 1.2. та п. 1.3. Договору).

У разі нерівномірного щодобового споживання газу, який підлягає постачанню у місяці постачання, Споживач зобов`язаний до 10:00 год. дня, що передує дню, з якого змінюється плановий обсяг газу, надати Постачальнику заявку про збільшення/зменшення планового обсягу газу із зазначенням планованих щодобових обсягів споживання газу на наступний (залишковий) період місяця постачання. Не підлягають зміні обсяги газу, що вже фактично поставлені Споживачу. Заявки надаються Споживачем на електронну адресу Постачальника, з наступним направленням заявок у письмовому вигляді на адресу Постачальника. У випадку, якщо добовий обсяг споживання газу Споживачем зменшується або збільшується порівняно із замовленим добовим обсягом. Споживач повинен змінити заявлений обсяг шляхом телефонного дзвінка ( +38 067 430 48 10 ) з подальшим письмовим підтвердженням зміни заявлених обсягів на електронну пошту, не пізніше 22:00 цієї газової доби (п. 1.4. Договору).

Обсяг газу, що має бути поставлений Постачальником, підтверджується на підставі письмових оригінальних заявок Споживача в розрізі кожної доби місяця, які подаються не пізніше 25 числа місяця, що передує місяцю поставки. Дані заявки є невід`ємною частиною Договору. У разі відсутності письмової заявки, підтвердженим обсягом газу є плановий обсяг, визначений у пункті 1.2. даного Договору, з урахування п.1.4. даного Договору. У випадку неподання Споживачем заявки у строк та у порядку, встановлених п.1.6. даного Договору, обсяг газу, що поставлений Постачальником, підтверджується щомісячними актами приймання-передачі газу, оформленими згідно з розділом 4 даного Договору, та підлягає оплаті Споживачем в порядку, встановленому даним Договором (п. 1.5. та п. 1.6. Договору).

Споживач за даним Договором отримує природний газ з метою використання для власних потреб або використання в якості сировини, а не для перепродажу (п. 1.9. Договору).

Ціна на Газ, який підлягає передачі, визначається Сторонами у Додаткових угодах до Договору. Місячна вартість газу визначається як добуток ціни газу, що визначено у п.2.1. Договору, на кількість газу, реалізованого у відповідному місяці. Загальна вартість газу за цим Договором визначається як сума місячних вартостей газу. Моментом оплати вважається день надходження грошових коштів на рахунок Постачальника. Зміна ціни природного газу, визначається в додаткових угодах до даного Договору. Ціну газу не може бути змінено протягом місяця поставки (п. 2.1. 2.4. Договору).

Порядок оплати встановлюється наступним чином: Споживач зобов`язаний сплатити вартість замовленого обсягу газу на рахунок Постачальника на умовах 100 % попередньої оплати. У разі відсутності заявки Споживача, поданої відповідно до п.1.5. даного Договору, вартість обсягу газу, що підлягає оплаті, визначається відповідно до п.п.1.5.1, п.2.1. даного Договору (п.3.1. Договору).

Кількість поставленого Споживачу газу визначається за показниками, встановленого у Споживача комерційного вузла обліку, та підтверджується Оператором ГРМ та/або Оператором ГТС. Приймання-передача газу протягом місяця здійснюється рівномірно, крім випадків визначених даним Договором або Додатковими угодами до нього. Приймання - передача газу, поставленого Постачальником та прийнятого Споживачем у звітному місяці, оформлюється шляхом підписання та скріплення печаткою щомісячних Актів приймання-передачі в розрізі добових обсягів, які є невід`ємними частинами цього Договору, і які є підставою для остаточних розрахунків між Сторонами. Акти приймання-передачі природного газу складаються Постачальником, підписуються і скріплюються його печаткою та направляються Споживачу до 5 (п`ятого ) числа місяця, наступного за місяцем постачання природного газу (п. 4.1. 4.3. Договору).

При порушенні умов Договору Сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України (п. 7.1. Договору).

Договір набирає чинності з моменту його підписання та діє до 31 грудня 2021 року, а в частині не виконаних зобов`язань - до їх повного виконання (п. 10.1. Договору).

18.03.2021 між сторонами підписана та скріплена печатками сторін Додаткова угода №1 до Договору постачання природного газу від « 17» березня 2021 року № 37-ГЗ, відповідно до умов якої сторони погодили, що:

- Пункт 1.2. Розділу І Договору викласти в наступній редакції: «В порядку та на умовах, визначених Договором, Постачальник у 2021 році передає Споживачу природний газ частинами згідно із замовлень Споживача, в загальній кількості 600,000 (шістсот) тисяч кубічних метрів (далі - Загальна кількість). Постачання природного газу проводиться в обсягах, які визначаються згідно заявки Споживача на один місяць і в розрізі доби. У випадку, коли сума всіх замовлень перевищить Загальну кількість, Сторони узгоджують додаткові обсяги природного газу шляхом підписання відповідних додаткових угод до цього договору.

- Пункт 2.1. Розділу II Договору викласти в наступній редакції: «Постачальник передає природний газ Споживачеві у відповідності із п. 1.2. Договору за фіксованою ціною, що складає 5600,00 (п`ять тисяч шістсот) грн за 1000,00 кубічних метрів газу, в т.ч. ПДВ 933,33 (дев`ятсот тридцять три ) грн. 33 коп. Вартість загальної кількості природного газу складає 3360000,00 (три мільйони триста шістдесят тисяч) грн., в т.ч. ПДВ 560000,00 (п`ятсот шістдесят тисяч) грн. В ціну включені витрати за спуск, відбір і зберігання природного газу, а також оплата замовленої потужності.»

- Пункт 3.1. Розділу III Договору викласти в наступній редакції: Оплата за природний газ проводиться Споживачем шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок Постачальника, в наступному порядку: - попередній авансовий платіж в розмірі 60 % (шестидесяти відсотків) від вартості загальної кількості природного газу, що складає 2016000.00 ( два мільйони шістнадцять тисяч ) грн., в т.ч. ПДВ 336000,00 (триста тридцять шість тисяч ) грн., проводиться до 18.03.2021 р. (включно) на поточний рахунок Постачальника; - в місяці споживання Споживач вибирає 60% з обсягу викупленого ресурсу, інші 40% оплачує в перших числах місяця за фіксованою ціною 5600.00 (п`ять тисяч шістсот) грн за 1000,00 кубічних метрів газу, в т.ч. ПДВ 933,33 (дев`ятсот тридцять три ) грн. 33 коп, до закінчення закупленого за цією ціною.

Розділ III Договору доповнити пунктом 3.1.1. наступного змісту: «Сплата за перевищення замовленої потужності здійснюється Споживачем до 20-го числа» місяця наступного за звітним на підставі рахунку фактури що надається Постачальником на підставі даних оператора ГТС/ГРМ до 15-го числа місяця наступним за місяцем постачання». Споживач в обов`язковому порядку, за 5 (п`ять) робочих днів до початку споживання офіційно па електронну адресу та в телефонному режимі повідомляє Постачальника про початок робіт.

Інші умови Договору, не змінені цією Додатковою угодою, залишаються чинними у тій редакції, в якій вони викладені Сторонами раніше, і Сторони підтверджують їх обов`язковість для себе. Ця Додаткова угода набирає чинності з моменту її підписання Сторонами та її скріплення печатками Сторін.

01.09.2022 між сторонами та скріплена печатками сторін Додаткова угода до Договору постачання природного газу від « 17» березня 2021 року № 37-ГЗ відповідно до умов якої сторони вирішили доповнити п. 7.3. Розділу 7 «Відповідальність сторін» Договору підпунктом 7.3.2. наступного змісту: « 7.3.2. Застосування механізму «Вошаут». У разі відмови від поставки Постачальником замовленого об`єму газу з будь-яких причин, які виникли не з вини Споживача, Постачальник зобов`язаний компенсувати Споживачеві різницю між ціною газу, оплаченого в рамках цього Договору, та ціною його придбання Споживачем на ринку у інших постачальників за весь період невиконання своїх обов`язків Постачальником, але не більше об`єму газу, закупленого Споживачем в рамках цього Договору. У такому випадку постачальник зобов`язаний сплатити вказану вище різницю у строк не пізніше 3 (трьох) банківських днів віддати отримання обґрунтованої вимоги Споживача».

Інші умови Договору, не змінені цією Додатковою угодою, залишаються чинними у тій редакції, в якій вони викладені Сторонами раніше, і Сторони підтверджують їх обов`язковість для себе. Ця Додаткова угода набирає чинності з моменту її підписання Сторонами та її скріплення печатками Сторін.

05.11.2021 між сторонами підписана та скріплена печатками сторін Додаткова угода до Договору постачання природного газу від « 17» березня 2021 року № 37-ГЗ відповідно до умов якої сторони визначили, що у відповідності до пункту 1.2. Розділу І Договору постачання природного газу від 17.03.2020р. № 37-ГЗ сторони домовились про постачання додаткового обсягу природного газу на наступних умовах, а саме:

1.1. Постачальник в порядку та на умовах, визначених Договором, у січні місяці 2022 року зобов`язується передати Споживачу природний гасі в загальній кількості 92,000 (дев`яносто дві) тисяч кубічних метрів за фіксованою ціною, що складає 5600,00 (п`ять тисяч шістсот) гри за 1000,00 кубічних метрів газу, в т.ч. ПДВ 933,33 (дев`ятсот тридцять три ) гри.33 коп. В ціпу включені витрати за спуск, відбір і зберігання природного газу, а також оплата замовленої потужності.

1.2. Вартість загальної кількості природного газу, визначеної п.п. 1.1. даної додаткової угоди складає 515200,00 (п`ятсої п`ятнадцять тисяч двісті) гривень, 00 коп., в тому числі ПДВ 85866,67 (вісімдесят п`я ть 'тисяч вісімсот шістдесят шість) гривень 67 коп. 1.3. Споживач здійснює оплату визначеної п.п. 1.1. даної Додаткової угоди кількості природного газу на умовах 100% попередньої оплати протягом 5 банківських днів з моменту підписання даної додаткової угоди.

Розділ ІІІ Договору доповнити пунктом 3.1.1. наступного змісту: «Сплата за перевищення замовленої потужності здійснюється Споживачем до 20-го числа» місяця наступного за звітним на підставі рахунку-фактури, що надається Постачальником на підставі даних оператора ГТС/ГРМ до 15-го числа місяця наступним за місяцем постачання».

Споживач в обов`язковому порядку, не пізніше ніж за 5 (п`ять) робочих днів до початку споживання, офіційно на електронну адресу та в телефонному режимі повідомляє Постачальника про початок робіт.

Інші умови Договору, не змінені цією Додатковою угодою, залишаються чинними у тій редакції, в якій вони викладені Сторонами раніше, і Сторони підтверджують їх обов`язковість для себе. Ця Додаткова угода набирає чинності з моменту її підписання Сторонами та її скріплення печатками Сторін.

Як зазначено позивачем в позовній заяві та підтверджується наданими доказами, на виконання умов договору позивачем перераховано грошові кошти на банківський рахунок Постачальника (відповідача) в загальній сумі 3 792 032,00 грн. в період з 19.03.2021р. по 07.10.2021 р.(включно),а саме: 19.03.2021 року в сумі 2 016 000,00грн. згідно платіжного доручення №707 від 19.03.2021р.; 24.05.2021 року в сумі 17 472,00 гри. згідно платіжного №1029 від 24.05.2021р.; 22.06.2021 року в сумі 36 960,00 гри. згідно платіжного доручення №1137 від 22.06.2021р.; 06.08.2021 року в сумі 89 600,00 гри. згідно платіжного доручення №1297 від 06.08.2021р.; 01.09.2021 року в сумі 89 600,00 гри. згідно платіжного доручення №1396 від 01.09.2021р.; 13.09.2021 року в сумі 134 400,00 гри. згідно платіжного доручення №1463 від 13.09.2021р.; 24.09.2021 року в сумі 224 000,00 гри. згідно платіжного доручення №б/н від 24.09.2021р.; 04.10.2021 року в сумі 224 000,00 гри згідно платіжного доручення №1489 від 04.10.2021р.; 07.10.2021 року в сумі 560 000,00 гри. згідно платіжного доручення №б/н від 07.10.2021р.; 07.10.2021 року в сумі 400 000,00 гри. згідно платіжного доручення №б/н від 07.10.2021 р.

Однак, відповідач взяті на себе зобов`язання в повній мірі не виконав, що підтверджується повідомленням РГК «Вінницягаз» про припинення (обмеження) газопостачання №13100002202 від 17.10.2021 року, у відповідності до якого ТОВ «Укрхімресурс» було повідомлено про обмеження газопостачання з 20.10.2021 року до 0 тис. м.куб. на добу у зв`язку з відсутністю підтверджених обсягів природного газу.

Станом на 19.10.2021 року відповідачем було поставлено позивачу 313 158,82 м.куб. газу на суму 1 753 689,34 грн., що підтверджується Актами приймання-передачі природного газу: №0000-000188 від 31.05.2021р в кількості 7,79286 тис.м.куб. на суму 43 639,96 грн.; №0000-000212 від 30.06.2021 р. в кількості 14,25777 тис.м.куб. на суму 79 843,51 грн.; №0000-000250 від 31.07.2021р. в кількості 0 92546 тис.м.куб. на суму 5 182,58 грн., №0000-000291 приймання-передачі природного газу від 31.08.2021р. в кількості 22 57452 тис.м.куб. на суму 126 417,31 грн.; №0000-000315 від 30.09.2021р. в кількості 116,91781 тис.м.куб. на суму 654 739,74 грн.; №0000-000354 від 31.10.2021р. в кількості 150,6904 тис.м.куб на суму 843 866,24 грн.

З огляду на викладене відповідачем в 2021 р. було поставлено позивачу 313 158,82 м.куб. газу на суму 1 753 689,34 грн., та недопоставлено 286 841,18 м. куб. газу на суму 2 038 342,60 грн.

Крім того, на виконання додаткової угоди від 05.11.2021 позивачем 05.11.2021 року перераховано грошові кошти на банківський рахунок відповідача в сумі 515 200,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №1633 від 05.11.2021 р. Вказаний в додатковій угоді об`єм в розмірі 92 000,00 куб.м. також не був поставлений відповідачем позивачу.

Враховуючи викладене вище, об`єм недопоставленого газу відповідачем позивачу становить 378 841,18 м.куб.

Враховуючи невиконання зобов`язань відповідачем за договором та додаткових угод до нього, позивач був змушений заключити договір постачання природного газу для потреб непобутових споживачів з ТОВ «Вінницягаз збут» № 41АР217-9626-21 від 20.10.2021 року.

У відповідності до якого ТОВ «Укрхімресурс» впродовж 21.10.2021 року по 31.10.2021 року було змушене купувати природний газ за ціною 31,3949 гри. за один кубічний метр.

За вказаний період Споживачем було придбано у ТОВ «Вінницягаз збут» 46 672,92куб.м. газу, вартість якого становить 1 758 350,51 грн., що підтверджується актом наданих послуг №ЗВІ81021745 від 31.10.2021р. та платіжним дорученням №1659 від 18.11.2021р. Вартість вказаного об`єму газу, придбаного у ТОВ «Газпостачінвест», становила 261 368,35 грн.

Крім того, 20.10.2021 року Споживачем було придбано газу у АТ «Оператор газорозподільної системи «Вінницягаз» у кількості 4586,15м.куб. за ціною 53,75544грн за м.куб. на загальну суму 246 530,51 грн., що підтверджується актом наданих послуг №81038036 від 21.10.2021 року та платіжним дорученням №1438 від 27.10.2021р. Вартість вказаного об`єму газу, придбаного у ТОВ «Газпостачінвест», становила 25 682,44 грн. різниця вартості природного газу між вартістю оплаченого в рамках договору та вартістю поставленого ТОВ «Віиницягаз збут» за період з 21.10.2021 року по 31.10.2021 року, загалом становить 1496982,16 грн., різниця вартості природного газу між вартістю оплаченого в рамках договору та вартістю поставленого АТ «Оператор газорозподільної системи «Віиницягаз» за період з 20.10.2021 року но 20.10.2021 року, загалом становить 220848,07грн. Загальний об`єм газу, що був придбаний ТОВ «Укрхімресурс» у інших постачальників протягом жовтня місяця 2021 року становить 51259,07 куб. м.

В листопаді місяці ТОВ «Газпостачінвест» також не здійснювало поставок газу ТОВ «Укрхімресурс», в зв`язку з чим позивач продовжував придбавати газ у ТОВ «Віиницягаз збут» за ціною 31,3949грн. за один метр кубічний без ПДВ. Загалом в листопаді місяці було придбано 123 565,62 м.куб. на загальну суму 4 655 197,73 грн., що підтверджується актом наданих послуг №313181022740 від 30.11.2021р. та платіжними дорученнями № 1801 від 24.12.2021р., №1810 від 29.12.2021р., №1814 від 30.12.2021р. Вартість вказаного об`єму газу, придбаного у ТОВ «Газпостачінвест», становила 691 967,47 грн.

Таким чином, різниця вартості природного газу між вартістю оплаченого в рамках договору та вартістю поставленого ТОВ «Віиницягаз збут» за період з 01.11.2021 року по 30.11.2021 року, загалом становить 3963230,26 грн.

Також відповідач не здійснював поставок газу позивачу і в грудні місяці 2021 року. В зв`язку з чим, за період з 01.12.2021 року по 31.12.2021 року позивач продовжував придбавати газ у ТОВ «Віиницягаз збут» за ціною 31,3949грн. за один метр кубічний без ПДВ. Загалом в грудні місяці було придбано 63 354,43 м.куб. на загальну суму 2 386 807,91 грн., що підтверджується актом наданих послуг №ЗВІ81025115 від 31.12.2021р. та платіжними дорученнями №1840 від 20.01.2022р., №80 від 25.01.2022р., №96 від 27.01.2022р., №1862 від 31.01.2022р. Вартість вказаного об`єму газу, придбаного у ТОВ «Газпостачінвест», становила 354 784,81 грн., а різниця вартості природного газу між вартістю оплаченого в рамках договору та вартістю поставленого ТОВ «Вінницягаз збут» за період з 01.12.2021 року по 30.12.2021 року, загалом становить 2 032 023,10 грн.

В січні місяці 2022 року позивач продовжував придбавати газ у ТОВ «Вінницягаз збут» за ціною 44,17грн. за один метр кубічний без ПДВ. Загалом в січні місяці було придбано 13 729,96 м.куб. на загальну суму 727 687,88 грн. Вартість вказаного об`єму газу, придбаного у ТОВ «Газпостачінвест», становила 76 887,78 грн., а різниця вартості природного газу між вартістю оплаченого в рамках договору та вартістю поставленого ТОВ «Вінницягаз збут» за період з 01.01.2022 року по 31.01.2022 року, загалом становить 650 800,00 грн.

В лютому місяці 2022 року позивач продовжував придбавати газ у ТОВ «Вінницягаз збут» за ціною 35,14грн. за один метр кубічний без ПДВ. Загалом в лютому місяці було придбано 82 147,09 м.куб. на загальну суму 3 463 640,96 грн. Вартість вказаного об`єму газу, придбаного у ТОВ «Газпостачінвест», становила 460 023,70 грн., а різниця вартості природного газу між вартістю оплаченого в рамках договору та вартістю поставленого ТОВ «Вінницягаз збут» за період з 01.02.2022 року по 28.02.2022 року, загалом становить 3 003 617,30 грн.

З огляду на викладені обставини за період з 20.10.2021р. по 31.12.2021р. різниця вартості природного газу між вартістю оплаченого в рамках договору та вартістю його придбання позивачем у інших постачальників становить 11 367 500,90 грн., яка відповідно до п. 7.3.2. Договору (відповідно до додаткової угоди від 01.09.2021 року) має бути оплачена відповідачем у строк не пізніше 3 х банківських днів від дати отримання обґрунтованої вимоги Споживача.

Позивач, з метою досудове врегулювання спору, направляв на адресу відповідача претензії від 16.11.2021 року за вихідним номером №264, від 20.12.21 року за вихідним номером №214, від 14.01.2022 року за вихідним номером №02, від 09.11.2022 року за вихідним №117 та від 09.11.2022 року за вихідним номером №116.

У зв`язку з фактичним визнанням відповідачем суми заборгованості Сторонами було підписано Акти від 03.10.2022 року №1/37-Г3, №2/37-Г3 та №3/37-Г3 про визнання заборгованості Постачальника перед Покупцем за Договором постачання природного газу від 17.03.2021р. №37-Г3. Відповідно до п.4 вказаних Актів Сторони погоджують та приймають той факт, що розмір заборгованості, вказаний в п. 3 Акту має бути сплачений Постачальником Покупцю у строк до 31.12.2022 року.

Крім того, 04.10.2022 року між сторонами підписано та скріплено печатками Акт звірки розрахунків в якому відповідач визнав заборгованість перед позивачем станом на 04.10.2022 року.

В зв`язку з не виконанням відповідачем взятих на себе зобов`язань позивач був змушений звернутись з позовом до суду в якому просить стягнути з відповідача 11 367 500,90 грн. - різницю вартості природного газу між вартістю оплаченого в рамках договору та вартістю його придбання позивачем у інших постачальників відповідно до п. 7.3.2. Договору.

З врахуванням встановлених обставин суд дійшов наступних висновків.

Приписами статей ст. 173, 175 Господарського кодексу України унормовано, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 193 ГК України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

У відповідності до ч. 2 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів. Згідно з ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до положень ст.ст. 662, 664 ЦК України продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу. Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства. Обов`язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов`язок продавця доставити товар.

Зобов`язання, в свою чергу, згідно вимог ст.ст. 525, 526 ЦК України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

В силу положень ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтями 610, 612 ЦК України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як встановлено статтею 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Як зазначалось вище сторонами Додатковою угодою від 01.09.2021 року до Договору постачання природного газу № 37-ГЗ від 17.03.2021 внесені зміни, а саме доповнено договір п. 7.3.2. наступного змісту: « 7.3.2. Застосування механізму «Вошаут». У разі відмови від поставки Постачальником замовленого об`єму газу з будь-яких причин, які виникли не з вини Споживача, Постачальник зобов`язаний компенсувати Споживачеві різницю між ціною газу, оплаченого в рамках цього Договору, та ціною його придбання Споживачем на ринку у інших постачальників за весь період невиконання своїх обов`язків Постачальником, але не більше об`єму газу, закупленого Споживачем в рамках цього Договору. У такому випадку постачальник зобов`язаний сплатити вказану вище різницю у строк не пізніше 3 (трьох) банківських днів віддати отримання обґрунтованої вимоги Споживача».

Згідно з ч. 2 ст. 615 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачем, в порушення прийнятих на себе зобов`язань за Договором постачання природного газу №37-ГЗ від 17.03.2021, не було здійснено повного постачання об`єму оплаченого природного газу, що змусило позивача звернутись до інших постачальників та придбання у них замовленого та оплаченого відповідачу об`єму газу за ціною більшою ніж визначено в договорі №37-ГЗ від 17.03.2021.

В результаті викладеного, господарський суд доходить висновку, що позовна вимога Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрхімресурс" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Газпостачінвест" про стягнення 11 367 500,90 грн. - різниці вартості природного газу між вартістю оплаченого в рамках договору та вартістю його придбання позивачем у інших постачальників відповідно до п. 7.3.2. Договору підлягає задоволенню як така, що передбачена умовами договору та не суперечить чинному законодавству.

Як визначає ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із ч.ч. 1, 3 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ст.ст. 76, 77, 78, 79 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Виходячи з встановлених обставин справи та наведених вище законодавчих приписів, суд вважає вимоги позивача правомірними та обґрунтованими, доказів, спростовуючих викладене, відповідачем суду надано не було, з огляду на що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати зі сплати судового збору за подання позовної заяви покладаються на відповідача відповідно до приписів ст. 129 ГПК України.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 126, 129, 231-233, 238, 240-242, 326 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Газпостачінвест" (вул. Театральна, 20, оф. 418, м. Вінниця, 21050, код ЄДРПОУ 41373835) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрхімресурс" (вул. В.Нестерчука, 1, м. Калинівка, Хмільницький р-н, Вінницька обл., 22400, код ЄДРПОУ 32495389) 11 367 500,90 грн. - різниці вартості природного газу між вартістю оплаченого в рамках договору та вартістю його придбання у інших постачальників та 170 512,52 грн витрат зі сплати судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

4. Примірник повного судового рішення надіслати сторонам рекомендованим листом.

Апеляційна скарга на рішення подається протягом двадцяти днів з дня складання повного судового рішення (ч.1 ст.256 ГПК України).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано (ч.1 ст.241 ГПК України).

Апеляційна скарга подається у порядку, визначеному ст. 256, 257 ГПК України.

Повне рішення складено 04 вересня 2023 р.

Суддя Маслій І.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул. В.Нестерчука, 1, м. Калинівка, Хмільницький р-н, Вінницька обл., 22400)

3 - відповідачу (вул. Театральна, 20, оф. 418, м. Вінниця, 21050)

Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113201172
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —902/691/23

Судовий наказ від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Рішення від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні