Ухвала
від 04.09.2023 по справі 908/2717/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

04.09.2023 Справа № 908/2717/23

м. Запоріжжя Запорізької області

Суддя Господарського суду Запорізької області Ярешко О.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕПЛА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ (01044, м. Київ, вул. Чикаленка Євгена, буд. 27)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю АЗОВ ІНТРЕЙД (71101, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Приазовська, буд. 114-В)

про стягнення 713 927,94 грн.

ВСТАНОВИВ:

28.08.2023 у Господарський суд Запорізької області через систему «Електронний суд» надійшла позовна заява (вих. № б/н від 25.08.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕПЛА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ до Товариства з обмеженою відповідальністю АЗОВ ІНТРЕЙД про стягнення 713 927,94 грн. штрафних санкцій за прострочення грошового зобов`язання.

Відповідно до протоколу розподілу судової справи між суддями від 28.08.2023 здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/2717/23 та визначено до розгляду судді Ярешко О.В.

Згідно положень частин 1 та 2 статті 56 ГПК України, сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника.

Відповідно до змісту положень ст. 58 ГПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник. При розгляді справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених статтею 59 цього Кодексу.

Згідно ст. 131-2 Конституції України, виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

За змістом положень ст. 60 ГПК України, повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами, зокрема, довіреністю фізичної або юридичної особи. Повноваження адвоката як представника підтверджуються 1) довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України "Про безоплатну правничу допомогу".

Позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕПЛА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ надійшла через систему «Електронний суд». У вступній частині позовної заяви зазначено представника позивача: Пасічник Олександр Володимирович. До позовної заяви додано довіреність у порядку передоручення від 03.07.2023 та довіреність від 21.12.2022, згідно яких ТОВ ТЕПЛА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ в особі директора Катраги В.А. уповноважує адвоката Пасічника Олександра Володимировича представляти інтереси товариства в судах з правом, зокрема, підписання позовної заяви.

Разом з тим, після прохальної частини позовної заяви зазначено, що вказана заява має бути підписана: « 25.08.2023, Рябова Ганна Валеріївна».

Як встановлено судом, згідно відповіді з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, наданої на запит суду, керівником ТОВ ТЕПЛА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ є Катрага В.А., підписантом Ричка Н.О.

Будь-яких документів на підтвердження повноважень Рябової Ганни Валеріївни на підписання позовної заяви до позовної заяви не надано.

Відповідно п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Оскільки дану позовну заяву підписано особою, яка не підтвердила свої повноваження щодо представництва позивача в господарському суді, зокрема щодо подачі та підписання позовної заяви, то вона підлягає поверненню в силу вимог зазначеної вище процесуальної норми закону, як така, що підписана особою, що не має права її підписувати.

У відповідності ч. 8 ст. 174 ГПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву (вих. № б/н від 25.08.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕПЛА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ із доданими до неї документами повернути заявнику.

Оскільки позовна заява сформована в системі «Електронний суд», суд не здійснює її повернення в паперовому вигляді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 04.09.2023 та може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до ст.ст. 255, 256 ГПК України.

Суддя О.В. Ярешко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113202124
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —908/2717/23

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні