Ухвала
від 11.08.2023 по справі 757/34027/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/34027/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора розслідується кримінальне провадження №12021000000000228 від 11.02.2021 за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 358, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 368-4, ч. 1 ст. 365-2 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що суб`єкти оціночної діяльності (оцінювачі) та приватні нотаріуси, за попередньою змовою із службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , запровадили протиправний механізм по відчуженню нерухомого майна, шляхом внесення змін за допомогою ключів доступу до Єдиної бази даних звітів про оцінку майна та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно з використанням документів з ознаками підробки.

Так, встановлено, що відповідно до порядку ведення єдиної бази даних звіту про оцінку, затвердженого наказом Фонду від 17.05.2018 №658 (далі Порядку), розпочала робота оновлена база даних звітів про оцінку. Єдина база містить внесену суб`єктами оціночної діяльності інформацію із звітів про оцінку майна, що складені для цілей оподаткування у випадках, передбачених Податковим кодексом України. Даний модуль контролює вартість об`єкту оцінки для того, щоб не було заниження чи завищення оціночної вартості об`єкта оцінки.

Також Єдина база даних звітів здійснює моніторинг звіту про оцінку на предмет відсутності порушень при його складанні та у разі його повноти , правильності та відповідальності, у тому числі відповідності оціночної вартості майна, майнових прав ринковим цінам, реєструє звіт про оцінку з присвоєння йому унікального номеру.

Однак, на даний час виявлено значні порушення, вчинені суб`єктами оціночної діяльності під час внесення недостовірних даних до Єдиної бази даних звітів про оцінку майна, що дає можливість занизити чи завищити вартість об`єкту оцінки, а саме:внесення даних щодо нульового коефіцієнту готовності незавершеного будівництва оцінюваного об`єкта; внесення недостовірних даних щодо виду оцінюваного об`єкта; внесення недостовірних даних щодо року введення в експлуатацію оцінюваного об`єкта; внесення недостовірних даних щодо загальної площі оцінюваного об`єкта; внесення недостовірних даних щодо матеріалу стін оцінюваного об`єкта; внесення недостовірних даних щодо типу оцінюваного об`єкта; внесення недостовірних даних щодо кількості поверхів оцінюваного об`єкта; внесення недостовірних даних щодо класу оцінюваного об`єкта; внесення недостовірних даних щодо зони розташування оцінюваного об`єкта; внесення недостовірних даних щодо характеристики земельної ділянки на якій розташований оцінюваний об`єкт; внесення недостовірних даних щодо оціночної вартості оцінюваний об`єкт як в цілому, так і за 1 кв. м.

Після проведення оцінки нерухомого майна, власник повинен сплатити до державного бюджету податки в розмірі 7,5 8,5 % відсотків від суми оцінюваного майна зазначеної в Єдиній базі.

Крім того, приватні нотаріуси під час проведення нотаріальних чи реєстраційних дій на об`єкти нерухомого майна повинні перевіряти інформацію, яка подається власником у звіті про оцінку майна, як у паперовому вигляді, так і Єдиній базі. Однак, за певну матеріальну винагороду приватні нотаріуси вносять недостовірні дані до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Також встановлено, що посадові особи Фонду наділені функцією моніторингу та контролю діяльності суб`єктів оціночної діяльності, шляхом перевірки звіту про оцінку на предмет відсутності порушень при його складанні, повноти та відповідності оціночної вартості майна. У разі виявлення порушень, Фондом повинні вживатись відповідні заходи щодо відключення вказаних суб`єктів оціночної діяльності від (оцінювачів) від Єдиної бази даних звітів про оцінку майна, підконтрольних суб`єктів оціночної діяльності.

Одночасно також установлено, що до такої групи входять особи, які є експертами, оцінювачами та створивши групу товариств, які здійснюють свою діяльність виключно з метою одержання неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням своїх службових повноважень в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, або в інтересах третьої особи.

В ході проведення слідчих (розшукових) дій та виконання доручень слідчого, наданих в порядку ст. 40 КПК України, встановлено, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 наділені функцією моніторингу та контролю діяльності суб`єктів оціночної діяльності, шляхом перевірки звіту про оцінку на предмет відсутності порушень при його складанні, повноти та відповідності оціночної вартості майна. У разі виявлення порушень, Фондом повинні вживатись відповідні заходи, щодо відключення вказаних суб`єктів оціночної діяльності (оцінювачів) від Єдиної бази даних звітів про оцінку майна, однак встановлено, що посадові особи Фонду, за певну грошову винагороду, не проводять моніторинг та контроль підготовлених звітів про оцінку майна підконтрольних суб`єктів оціночної діяльності.

Крім того, в ході проведення слідчих (розшукових) дій та виконання доручень слідчого, наданих в порядку ст. 40 КПК України, встановлено осіб, які причетні до протиправного механізму отримання грошової винагороди суб`єктам оціночної діяльності за виготовлення звітів про оцінку майна із заниженою його вартістю з метою ухилення від сплати податків та зборів під час його відчуження, а також юридичних осіб, які використовувались під час виготовлення вказаних звітів, зокрема:

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 , керівник - ОСОБА_5 , до 10.04.2023 керівник ОСОБА_6 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 , керівник - ОСОБА_7 , до 29.03.2023 керівник ОСОБА_8 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 , керівник - ОСОБА_9 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_4 , керівник - ОСОБА_10 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_5 , керівник - ОСОБА_8 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_6 , керівник - ОСОБА_9 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 , керівник - ОСОБА_10 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_8 , керівник - ОСОБА_11 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_9 , керівник: ОСОБА_12 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код: НОМЕР_10 , керівник: ОСОБА_8 );

Так, у вказаному кримінальному провадженні виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_11 ), для належного проведення досудового розслідування, а саме до переліку документів, який викладений в клопотанні.

За твердженням слідчого, зазначені документи і відомості, що в них містяться, мають суттєве доказове значення для кримінального провадження. Без їх отримання неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, встановити всіх осіб, причетних до вчинення вищевказаного злочину, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних процесуальних рішень.

Слідчий ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, від нього надійшла заява про розгляд клопотання без його участі. Клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити з підстав наведених судом вище.

Виклик в судове засідання володіляця майна не здійснювався у зв`язку із посиланням у клопотанні на ч.2 ст. 163 КПК України.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання, матеріали, якими воно обґрунтовується, приходить до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000000228 від 11.02.2021 за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 358, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 368-4, ч. 1 ст. 365-2 КК України.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи обставини вчинення ймовірних злочинів, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст. ст. 93, 161, 162 КПК України, приходжу до висновку про обґрунтованість клопотання та наявність правових підстав для тимчасового доступу до запитуваних слідчим речей та документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_11 ) за адресою: АДРЕСА_1 , фактичні дані яких можуть мати значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні згідно

ст. 91 КПК України, а в інший спосіб їх отримати неможливо.

На підставі викладеного і керуючись ст. 107, 160, 162, 163, 164, 166, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_13 - задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні

№ 12021000000000228 а саме: ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_4 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, а саме до інформації, в тому числі до документів, які перебувають у володінні « ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_11 ) за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомитись з ними та вилучити їх копії (електронні копії), зокрема:

-з Єдиної бази звітів ІНФОРМАЦІЯ_1 : інформацію про оцінювача, інформацію про СОД, інформацію про заявника, електронні звіти підписані кваліфікованим цифровим підписом (які прикріплюються під час реєстрації), стосовно реєстрації звітів про оцінку майна з наступними паролями пошуку ВНЖВВЦ375869, РПБФЮЛ867394, РМТЖЕИ653861, РЗЦХЮГ199612.

-з Єдиної бази звітів ІНФОРМАЦІЯ_1 : інформацію про фізичну (ПІБ та ІПН) або юридичну особу, яка формувала довідки про оціночну вартість об`єкта нерухомості, а саме: нежитлову будівлю, літ. С нежитлову будівлю загальною площею 4,5 кв.м, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 ; нежитлову будівлю, літ. Б, літ. В., літ. Г., літ. Д., літ. Ж., літ. З., літ. К., літ. Л., літ. М., літ. Н., літ. О., літ. Р., літ. П. загальною площею 715,4 кв. м, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 ; земельну ділянку (кадастровий номер 6321080501:01:001:0077) площею 0,9759 га, а також всі наявні у Єдиній базі звітів довідки, сформовані по вказаним об`єктам нерухомості.

-з Єдиної бази звітів ІНФОРМАЦІЯ_1 : інформацію стосовно реєстрації суб`єктами оціночної діяльності: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код: НОМЕР_10 ) - звітів про оцінку майна з параметром « ІНФОРМАЦІЯ_13 » зі статусом «ПЕРЕВІВРЕНО» (з наданням іх копій) за період часу з 11.02.2021 по 03.08.2023 (включно із наданням інформації про оцінювача, інформації про СОД, інформацію про заявника, електронних звітів підписаних кваліфікованим цифровим підписом, які прикріплюються під час реєстрації), а також всі наявні сформовані довідки про оціночну вартість об`єктів нерухомості (включно із зазначенням фізичної або юридичної особи, яка їх формувала).

Строк діїухвали становить2місяці з дня її постановлення слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах судового провадження.

Примірник № 2 наданий слідчому ОСОБА_4

Слідчий суддя - ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.08.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113202565
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/34027/23-к

Ухвала від 11.08.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні