Ухвала
від 04.09.2023 по справі 911/2677/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"04" вересня 2023 р. м. Київ Справа № 911/2677/23

Суддя Бабкіна В.М., розглянувши позовну заяву і додані до неї документи

за позовом Заступника керівника Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області (08131, Київська обл., Бучанський р-н, с. Софіївська Борщагівка, вул. Соборна, 67) в інтересах держави в особі Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області (08130, Київська обл., Бучанський р-н (раніше Києво-Святошинський р-н), с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Ярослава Мудрого, 1-А) та Державної аудиторської служби України (04070, м. Київ, вул. Петра Сагайдачного, 4)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Техно-Буд Сервіс» (60412, Чернівецька обл., Глибоцький район, с. Чагор, вул. Приміська, 1-А)

про визнання недійсним договору № 474 на закупівлю робіт «Капітальний ремонт дорожнього покриття проїзної частини вул. Грушевського в с. Чайки Бучанського району Київської області» та повернення попередньої оплати у розмірі 2999100,00 грн.,

встановив:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява № 55-6019вих-23 від 28.08.2023 р. (вх. № 2290/23 від 30.08.2023 р.) Заступника керівника Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області та Державної аудиторської служби України до Товариства з обмеженою відповідальністю «Техно-Буд Сервіс» про визнання недійсним договору № 474 на закупівлю робіт «Капітальний ремонт дорожнього покриття проїзної частини вул. Грушевського в с. Чайки Бучанського району Київської області» та повернення попередньої оплати у розмірі 2999100,00 грн.

Подана позовна заява не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до підпункту 1 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1,5 відсотки ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається зі змісту позовної заяви та її прохальної частини, прокурором заявлено вимогу немайнового характеру (визнати недійсним договір № 474 на закупівлю робіт «Капітальний ремонт дорожнього покриття проїзної частини вул. Грушевського в с. Чайки Бучанського району Київської області», укладений між Борщагівською сільською радою Бучанського району Київської області та ТОВ «Техно-Буд Сервіс»), за якою розмір судового збору складає 2684 грн., а також вимогу майнового характеру (стягнення 2999100,00 грн.), за якою розмір судового збору складає 44986,50 грн. (1,5% х 2999100,00 грн.). Таким чином, загальний розмір судового збору, який необхідно сплатити за подання позовної заяви № 55-6019вих-23 від 28.08.2023 р. (вх. № 2290/23 від 30.08.2023 р.) до Господарського суду Київської області, становить 47670,50 грн. (2684 грн. + 44986,50 грн.).

Перевіривши позовну заяву № 55-6019вих-23 від 28.08.2023 р. (вх. № 2290/23 від 30.08.2023 р.) Заступника керівника Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області, суд встановив, що вона подана без дотримання вимог п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, а саме до позовної заяви не додано доказів сплати судового збору.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно з приписами абз. 1 ч. 1 та ч. 3 ст. 90 Цивільного кодексу України юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву, найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру.

Статтею 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

У порушення наведених приписів законодавства у позовній заяві повне найменування відповідача зазначено як: Товариство з обмеженою відповідальністю «Техно-Буд Сервіс», в той час як згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повним найменуванням юридичної особи за кодом ЄДРПОУ 32722761 є: Товариство з обмеженою відповідальністю "ТЕХНО ПЛЮС".

Окрім того, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно з вимогами статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Абзацом 27 пункту 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 270, передбачено, що документом, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку, є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

За змістом п. 61 Правил надання поштового зв`язку, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

За таких обставин належним доказом надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами відповідачу є опис вкладення відправленої поштової кореспонденції, засвідчений підписом працівника відділення поштового зв`язку та відбитком календарного штемпеля цього відділення, а також розрахунковий документ поштової установи.

Як встановлено судом, прокурором на підтвердження надіслання позовної заяви відповідачу було надано опис вкладення у цінний лист від 28.08.2023 р. на ім`я Товариства з обмеженою відповідальністю «Техно-Буд Сервіс», в той час, як вже було зазначено, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повним найменуванням юридичної особи за кодом ЄДРПОУ 32722761 є: Товариство з обмеженою відповідальністю "ТЕХНО ПЛЮС".

Окрім того, згідно з п. 4 ч. 3 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України якщо позов подано до кількох відповідачів, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог щодо кожного з них.

У прохальній частині позовної заяви заявлено, зокрема, вимоги про визнання недійсним договору, стягнення грошових коштів та про стягнення з відповідачів судових витрат, проте, за змістом позовної заяви прокурор зазначає єдиного відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Техно-Буд Сервіс».

Поряд з цим, згідно з приписами п. 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви.

У порушення наведеної процесуальної норми прокурором у переліку додатків до позовної заяви не зазначено про долучення до неї копії додаткової угоди № 1 від 16.02.2022 р. та додаткової угоди № 2 від 16.02.2022 р., а також копії паспорта та реєстраційного номеру облікової картки платника податків ОСОБА_1 , які фактично додані до позову.

Водночас, відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги. Проте, всупереч наведеній нормі, до позовної заяви не додано копій додаткової угоди № 1 від 16.02.2021 р. та додаткової угоди № 2 від 16.02.2021 р., про які зазначено в переліку додатків.

Згідно з приписами частин 1 та 2 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Поряд з цим, судом звертається увага позивача, що згідно з ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

З урахуванням наведеного, керуючись п. п. 1, 4, 8 ч. 3 ст. 162, п. 2 ч. 1, ч. 2 ст. 164, ч. 1 ст. 172, ч.ч. 1, 2 ст. 174, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1. Позовну заяву Заступника керівника Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області та Державної аудиторської служби України до Товариства з обмеженою відповідальністю «Техно-Буд Сервіс» залишити без руху.

2. Запропонувати прокурору в строк до десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки позовної заяви № 55-6019вих-23 від 28.08.2023 р. (вх. № 2290/23 від 30.08.2023 р.) шляхом надання суду доказів сплати судового збору; шляхом зазначення вірного найменування відповідача; шляхом надання доказів направлення позовної заяви та доданих до неї документів із зазначенням вірного імені відповідача; шляхом зазначення усіх відповідачів (якщо їх декілька) та змісту вимог до кожного з відповідачів; шляхом зазначення повного переліку доданих до позовної заяви документів, а також шляхом надання копій додаткової угоди № 1 від 16.02.2021 р. та додаткової угоди № 2 від 16.02.2021 р. або відповідних письмових пояснень щодо доказів, якими підтверджуються позовні вимоги.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню відповідно до приписів статей 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу підписано 04.09.2023 р.

Суддя В.М. Бабкіна

Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113202910
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору № 474 на закупівлю робіт «Капітальний ремонт дорожнього покриття проїзної частини вул. Грушевського в с. Чайки Бучанського району Київської області» та повернення попередньої оплати у розмірі 2999100,00 грн

Судовий реєстр по справі —911/2677/23

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні