Рішення
від 24.04.2023 по справі 294/1123/21
ЧУДНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 2/294/496/23

справа № 294/1123/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2023 року Чуднівський районний суд Житомирської області

у складі:

головуючого - судді Лесько М.О.,

при секретарі Рижук В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Чуднові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,-

ВСТАНОВИВ:

07.07.2021 позивач - ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом про позбавлення батьківських прав до відповідача - ОСОБА_2 , мотивуючи свої вимоги тим, що з січня 2009 року вона перебувала у фактичних шлюбних відносинах з відповідачем, від яких мають сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

12.09.2012 року сторони зареєстрували шлюб, в якому у них народився син - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

07.05.2015 шлюб між позивачем та відповідачем згідно рішення Чуднівського районного суду Житомирської області було розірвано. Після розірвання шлюбу позивач став ухилятися від обов`язків по вихованню синів, не піклується про фізичний розвиток дітей, їх навчання, не забезпечує необхідного харчування, медичного огляду, лікування та не спілкується з дітьми взагалі, що свідчить про не належне ставлення відповідача до своїх батьківських обов`язків.

В судове засідання учасники справи не з`явились.

Позивач подала до суду заяву, згідно якої просить справу розглядати без її участі, свої позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Від відповідача надійшла заява, справжність підпису якої посвідчено приватним нотаріусом Чуднівського районного нотаріального округу Житомирської області, в якій вказано, що позивач не заперечує проти позбавлення його батьківських прав відносно дітей, що суд приймає до уваги та розцінює як відзив.

На підставі статей 211, 223, 280 Цивільного процесуального кодексу України (надалі по тексту - ЦПК України) суд вважає можливим розглядати справу за відсутності учасників справи та ухвалити заочне рішення у справі на підставі наявних в ній доказів, оскільки позивача не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідно до копій свідоцтв про народження серій НОМЕР_1 виданого Виконавчим комітетом Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області від 09.10.2012, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 та серії НОМЕР_2 виданого Виконавчим комітетом Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області від 08.11.2012 року, ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьком дітей є громадянин України ОСОБА_2 (а.с. 8,9).

Рішенням Чуднівського районного суду Житомирської області від 07.05.2015, яке набрало законної сили 18.05.2015, шлюб сторін розірвано (а.с.10).

Згідно довідки №163 виданої виконкомом Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області ОСОБА_1 , про те, що вона зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 та має слідуючий склад сім`ї: син - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , син - ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.13).

Згідно довідки, виданої Швайківським закладом загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про те, що вони дійсно навчаються у Швайківському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області. Батько дітей ОСОБА_2 , навчанням та вихованням дітей не займається (а.с.35).

З даних висновку виконавчого комітету Швайківської сільської ради як органу опіки та піклування від 20.04.2023 №22 щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітніх дітей встановлено, що виконавчий комітет Швайківської сільської ради як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ст.11 Закону України «Про охорону дитинства» сім'я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України (надалі по тексту - СК України) мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вона, він не забрали дитину з полового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Відповідно до ч.4 ст.19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

В п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» зазначається, що особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

У зв`язку з наведеним суд прийшов до висновку, що вимоги позивача обґрунтовані, а тому підлягають задоволенню, оскільки судом достовірно встановлено, що відповідач від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей ухиляється, нехтує батьківськими правами, не піклується про своїх неповнолітніх дітей, окрім того згідно заяви відповідача, наявної в матеріалах справи останній з особистих міркувань та за власним бажанням відмовляється від своїх дітей та не заперечує щодо позбавлення його батьківських прав відносно його синів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі наведеного вище та керуючись ст.51 Конституції України, нормами Закону України «Про охорону дитинства», роз`ясненнями постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ст.ст. 19, 150, 151, 164 Сімейного кодексу України, ст.ст. 4, 12, 13, 76, 141, 211, 206, 211, 223, 258-259, 263-265, 354, Цивільного процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав - задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 (громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_5 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ) батьківських прав щодо його малолітніх синів - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя: М.О. Лесько

Дата ухвалення рішення24.04.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113219806
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —294/1123/21

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

ЛЕСЬКО М. О.

Ухвала від 06.09.2021

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Мандро О. В.

Ухвала від 12.07.2021

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Мандро О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні