Рішення
від 07.08.2023 по справі 727/7294/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/7294/23

Провадження № 2-о/727/282/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2023 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

головуючого судді Танасійчук Н.М.,

при секретарі Дячук І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Чернівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , де заінтересованою особою виступає Кам`янецька сільська рада Чернівецького району, Чернівецької області про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Боднарюк К.В., який діє в інтересах заявника ОСОБА_1 звернувся до Шевченківського районного суду м. Чернівці з заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Багринівка Глибоцького району, Чернівецької області померла ОСОБА_2 , що підтверджено свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 29 грудня 2021 року, виданим виконавчим комітетом Кам`янецької сільської ради Чернівецького району, Чернівецької області, про що зроблено актовий запис під №140. ОСОБА_2 була зареєстрована і постійно проживала за адресою: АДРЕСА_1 по день своєї смерті. ОСОБА_2 під час життя ніколи не була заміжньою та дітей не мала, проте являється далекою родичкою по лінії матері заявника.

Вказує, що 17 лютого 2015 року ОСОБА_2 було власноруч підписано заповіт, що зареєстрований у виконавчому комітеті Багринівської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області у реєстрі №26, згідно зяким заповіла все належне їй майно, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Як відомо, заявник ОСОБА_1 являється єдиним спадкодавцем майна померлої ОСОБА_2 за заповітом.

Зазначає, що заявник разом зі спадкодавцем мешкали спільно в одному домогосподарстві, однією сім`єю за адресою: АДРЕСА_1 , так як у останньої окрім заявника не було ні рідних, ні близьких. Натомість, заявник брав на себе всі витрати по оплаті комунальних послуг, придбавав продукти харчування тощо, а також піклувався про ОСОБА_2 , оскільки вона самостійно була неспроможна в повній мірі подбати про себе.

Враховуючи вищевказане, ОСОБА_2 під час свого життя передала безоплатно(подарувала) у власність заявнику нерухоме майно, яке належало їй на праві власності.

Так, 27 липня 2021 року приватним нотаріусом Глибоцького ( колишнього) районного нотаріального округу Чернівецької області, а саме ОСОБА_3 , були посвідчені договори дарування.

Згідно з договорами дарування заявнику ОСОБА_1 було передано у власність:

-житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, які знаходяться по АДРЕСА_1 ;

-земельна ділянка площею 0,1214га., для будівництва і житлового обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд(присадибна ділянка), кадастровий номер 7321080100:01:001:0066, яка розташована під вищевказаним житловим будинком, а саме по АДРЕСА_1 ;

Однак, після смерті ОСОБА_2 у спадок залишилось нерухоме майно, що належало останній на підставі Державного акту на право приватної власності серії І-ЧВ №000625, виданого Багринівською сільською радою народних депутатів Глибоцького району, Чернівецької області від 28 травня 1997 року, що зареєстрований у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №27, а саме:

-земельна ділянка площею 0,0500га., для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 7321080100:01:001:0065, яка розташована у с. Багринівка Чернівецького району, Чернівецької області;

-земельна ділянкаплощею 0,1227га.,для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 7321080100:01:001:0064, яка розташована у с. Багринівка Чернівецького району, Чернівецької області.

А також у спадок залишилось нерухоме майно, що належало останній згідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 30.06.2023р. за №90846909, а саме:

-земельна ділянка площею 1,1496га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7321080100:01:001:0232, яка розташована на території с. Багринівка Чернівецького району, Чернівецької області.

Заявник не може оформити спадкові права, так як із заявою про прийняття спадщини у встановлений законом шестимісячний строк до нотаріальної контори не звернувся, а спільне проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини за однією адресою не було зареєстровано належним чином.

Вказує, що при усному зверненні ОСОБА_1 до приватної нотаріальної контори за отриманням спадщини, та під час огляду документів для відкриття спадкової справи нотаріус визнав непідтвердженим факт постійного проживання із спадкодавцем та рекомендував спадкоємцю вирішити дану ситуацію у судовому порядку.

Зазначає, що заявник ОСОБА_1 на день смерті спадкодавця був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , але фактично проживав разом з ОСОБА_2 в АДРЕСА_1 , по день її смерті.

Стверджує, що факт постійного проживання заявника разом із спадкодавцем можуть підтвердити(сусіди), тобто свідки, які проживають в с. Багринівка Чернівецького району, Чернівецької області.

Оскільки, ОСОБА_1 не мав можливості вирішити вказану ситуацію, окрім як у судовому порядку, тому був змушений звернутися до суду з даною заявою, тому просив суд встановити факт його постійного проживання на час відкриття спадщини зі спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Чернівці від 12 липня 2023 року вищевказану заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

У судовому засіданні представникзаявника ОСОБА_4 надав пояснення аналогічні викладеним у заяві.

Представник заінтересованої особи - Кам`янецької сільської ради у судове засідання не з`явився.

Вивчивши матеріали справи, розглянувши подані документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно дослідивши і оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Згідно ч. 1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Положеннями статей 15, 16 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Так, у відповідності дост.293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності оспорюваних прав.

Положеннямист.315 ЦПК Українивизначено перелік юридичних фактів, які можуть бути встановлені судом. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України упостанові № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

З матеріалів справи вбачається, що 17 лютого 2015 року ОСОБА_2 було власноруч підписано заповіт, що зареєстрований у виконавчому комітеті Багринівської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області у реєстрі №26, та ОСОБА_2 заповіла все належне їй майно, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , померла, що підтверджено копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 29 грудня 2021 року, виданим виконавчим комітетом Кам`янецької сільської ради Чернівецького району, Чернівецької області, про що зроблено актовий запис №140(а.с.9).

Так, судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина.

Згідно даних довідки з Витягу з реєстру територіальної громади про реєстрацію місця проживання особи за №548457 від 29.06.2023 року, сформованої та виданої адміністратором ДНАП Чернівецької міської ради ОСОБА_5 , вбачається, що ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.7).

Згідно з довідкою №244 від 10.07.2023 року, виданою виконавчим комітетом Кам`янецької сільської ради Чернівецького району, Чернівецької області, встановлено, що на день смерті ОСОБА_2 у одному будинку разом з нею ніхто не зареєстрований(а.с.24).

Свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які проживають у с. Багринівка Глибоцького району, Чернівецької області, пояснили, що вони є сусідами покійної ОСОБА_2 . Вказують , що покійна сусідка протягом багатьох років, в тому числі останніх років свого життя проживала разом з ОСОБА_8 . Корня виконував всі необхідні господарські роботи, робив ремонти в будинку ОСОБА_9 . Сусідам відомо, що покійна заповіла ОСОБА_10 все своє майно.

Даючи оцінку спірним правовідносинам, суд виходить із наступного.

Так, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (стаття 1216 ЦК України).

Відповідно до статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Частинами першою та другою статті 1223 ЦК України передбачено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу.

Відповідно до частини першої статті 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

За змістом ч.1ст.29 ЦК Українимісцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

На підставі частини третьої статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статті 1270 цього Кодексу (шість місяців), він не заявив про відмову від неї.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина друга статті 1220 ЦК України).

У пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року N 7 "Про судову практику у справах про спадкування" судам надано роз`яснення, що будь-яка особа, яка постійно проживала разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається такою, що своєчасно прийняла спадщину.

Отже, справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 01 січня 2004 року тощо.

Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до частини третьої статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Отже, для підтвердження прийняття спадщини має значення встановлення факту постійного проживання спадкоємця за законом чи заповітом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Як було встановлено судом, єдиним спадкоємцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно дост.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Аналізуючи зібрані по справі докази, суд приходить до висновку, що обставини, викладені у заяві підтверджуються, а тому вважає за необхідне встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини. Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, оскільки його встановлення необхідно для одержання свідоцтва про право на спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.4,5,11-13,76-81,89,12,13,89,257,263-265,293,315-319ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт серії НОМЕР_2 , ІН: НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ), заінтересована особа: Кам`янецька сільська рада(код ЄДРПОУ: 04418340, юридична адреса: с. Кам`янка, вул. І.Синюка, №8) про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт серії НОМЕР_2 , ІН: НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 )на час відкриття спадщини зі спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Танасійчук Н.М.

СудШевченківський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення07.08.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113222405
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —727/7294/23

Рішення від 07.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Танасійчук Н. М.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Танасійчук Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні