Ухвала
від 25.08.2023 по справі 757/37190/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/37190/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України капітана поліції ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно

підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Залізці Зборівського району Тернопільської області, громадянина України, одруженого, на утриманні якого знаходиться н7еповнолітня дитина, працюючого на посаді виконуючого обов`язки директора ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН, зареєстрованого та проживаючого: АДРЕСА_1 ,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України капітана поліції ОСОБА_6 , за погодженням із прокурором у кримінальному провадженні № 12023000000001318 - прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обґрунтовуючи клопотання слідчий посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України (далі - ГСУ НПУ) здійснюється досудове розслідування у кримінальному № 12023000000001318 від 14.07.2023 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. Зокрема, кримінальне правопорушення, що інкримінується ОСОБА_8 є тяжким і передбачає можливість призначення покарання у виді позбавлення волі на строк до десяти років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна, що вже саме по собі може бути підставою та мотивом для підозрюваного переховуватись від органу досудового розслідування та суду, впливати на свідків та інших підозрюваних у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим у органу досудового розслідування виникла необхідність у застосуванні до ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Прокурор у судовому засіданні підтримав клопотання.

Підозрюваний та його захисник проти задоволення клопотання категорично заперечували, посилаючись на необґрунтованість підозри та відсутність передбачених ст. 177 КПК України ризиків. Зазначили, що подія вчинення злочину є провокацією, оскільки ОСОБА_9 являється викривачем у 3 справах. Просили врахувати особу підозрюваного, його позитивну характеристику, міцні соціальні зв`язки та відмовити у задоволенні клопотання, застосувавши запобіжний захід не пов`язаний із обмеженням волі.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Як встановлено в ході судового розгляду, Головним слідчим управлінням Національної поліції України (далі - ГСУ НПУ) здійснюється досудове розслідування у кримінальному № 12023000000001318 від 14.07.2023 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що керівник Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної аграрної академії наук України (код ЄДРПОУ 04766584, зареєстрована за адресою: м. Тернопіль, вул. Тролейбусна, буд. 12) (далі - ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН) ОСОБА_5 , діючи умисно та з корисливих мотивів, використовуючи своє службове становище, одержав неправомірну вигоду для себе за вчинення дій, які полягали у підписанні договору надання послуг №2023/09/01-1 від 01.09.2023 та здійсненні господарської діяльності згідно вказаного договору, в інтересах фізичної особи - підприємця ОСОБА_9 за наступних обставин.

Відповідно до статуту ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН від 10.05.2023 (далі - статут) станція є державною, бюджетною, неприбутковою науковою установою.

Згідно розділу 2 статуту станцію створено з метою:

- освоєння і впровадження науково-обґрунтованих схем ведення рослинництва і тваринництва в регіоні;

- ведення селекції, насінництва зернових, кормових та інших сільськогосподарських культур;

- розробки систем кормовиробництва, підвищення продуктивності та ефективності використання природних кормових угідь і пасовищ;

- вдосконалення існуючих та виведення нових порід, породних груп, типів та ліній сільськогосподарських тварин;

- вивчення, прогнозування та попередження відомих та нових захворювань тварин, розробки та впровадження високоефективних діагностичних, лікувальних та профілактичних препаратів, новітніх технологій та заходів, які забезпечують стійке ветеринарне благополуччя тваринництва України;

- обґрунтування та розробки науково-методологічних засад конкурентоспроможного аграрного виробництва і сталого розвитку сільських територій;

- організації роботи центру наукового забезпечення агропромислового комплексу Тернопільської області;

- трансферу інновацій і наукового супроводу агропромислового виробництва в регіоні.

Відповідно до п. 19 статуту майновий комплекс станції складають усі матеріальні та нематеріальні активи, що обліковуються на балансі станції і переданій їй академією на праві оперативного управління, а також придбані станцією за рахунок бюджетних коштів та коштів від фінансово-господарської діяльності, та /або набуті іншим шляхом, не забороненим законом.

Пунктом 27 статуту визначено, що станція може, на вигідних для неї умовах, керуючись чинним законодавством про оренду майна, з дозволу Президії Академії, та в установленому законодавством порядку, здавати в оренду закріплене за нею державне майно, що відноситься до основних засобів і не використовується з науковою роботою та виробничою метою.

Кошти, отримані від оренди об`єктів майнового комплексу, у повному обсязі спрямовуються на виконання статутних завдань станції.

Підпунктом 6 п. 29 статуту визначено, що станція в межах статутних повноважень має право реалізовувати свою продукцію, роботи і послуги, залишки продукції з дослідних земельних ділянок за цінами, що формуються відповідно до умов економічної діяльності, а у випадках, передбачених законодавством України ¬- за встановленими державними цінами.

Згідно пункту 34 статуту управління станцією здійснює директор.

Згідно наказу президента Національної академії аграрних наук України №313-к від 23.11.2022 ОСОБА_5 призначено виконуючим обов`язки директора ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН.

Наказом ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН від 30.11.2022 № 56-к ОСОБА_5 приступив до роботи на посаді виконуючого обов`язки директора ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН.

Відповідно до пункту 37 статуту Директор, діючи у межах законодавства, в інтересах станції, згідно з цим статутом, самостійно вирішує питання діяльності станції, за винятком питань, віднесених до компетенції Академії, зокрема:

- вирішує питання діяльності станції відповідно до статутних завдань;

- представляє станцію в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, підприємствах установах, організаціях усіх форм власності;

- відповідає за результати діяльності станції перед академією;

- укладає договори, необхідні для виконання покладених на станцію завдань, видає довіреності;

- в межах своєї компетенції видає накази та розпорядження, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників станції;

- забезпечує положення про структурні підрозділи і визначає функціональні обов`язки працівників;

- призначає частину складу науково-технічної ради станції;

- самостійно визначає організаційну структуру управління і розробляє штатний розпис станції з урахуванням умов та фонду заробітної плати, подає керівництву академії для затвердження;

- здійснює інші повноваження, передбачені статутом станції.

Таким чином, ОСОБА_5 відповідно до наданих повноважень постійно обіймав посаду директора ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН та здійснював організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, а тому відповідно до п.1 примітки до ст.364 КК України є службовою особою.

Так, у невстановлений час та місці, але не пізніше 13.06.2023, перебуваючи на посаді керівника ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН у ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що існує відповідний порядок укладення договору оренди майна належного станції лише з дозволу Національної академії аграрних наук України, виник злочинний умисел направлений на одержання неправомірної вигоди для себе від ОСОБА_10 за передачу в оренду приміщень станції шляхом укладення договору надання послуг.

З метою реалізації злочинного умислу, ОСОБА_5 , щоб не погоджувати договір оренди, повідомив останній, що він може укласти договір про надання послуг із складування та зберігання товаро-матеріальних цінностей та забезпечити безперешкодний доступ та користування складським приміщенням станції за адресою: АДРЕСА_2 .

Сутність злочинного плану ОСОБА_5 полягала у систематичному, щомісячному одержанні неправомірної вигоди для себе за укладення договору про надання послуг, а також не перешкоджання у здійсненні господарської діяльності ФОП ОСОБА_9 , у т.ч. безперешкодного використання майна за адресою: АДРЕСА_2 .

01.08.2023 керівник ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН ОСОБА_5 , перебуваючи на робочому місці у приміщенні ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН, розташованого за адресою: м. Тернопіль, вул. Тролейбусна, буд. 12, будучи службовою особою, реалізуючи умисел на одержання неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням наданої йому влади та службового становища, умисно, з корисливих мотивів, повідомив ОСОБА_9 , яка звернувся до останнього у зв`язку із необхідністю оформлення договору оренди складського приміщення для подальшого зберігання у ньому тютюну про те, що це входить до його повноважень, а також що він може укласти договір зберігання та забезпечити безперешкодний доступ та користування складським приміщенням за адресою: АДРЕСА_2 , для подальшого зберігання у ньому тютюну та повідомив, що оплата по вказаному договору буде складатись із двох форм: «Форма 1» та «Форма 2», щодо яких він повідомить.

Після цього, 08.08.2023 ОСОБА_5 в ході телефонної розмови з ОСОБА_10 , реалізовуючи злочинний умисел спрямований на одержання неправомірної вигоди для себе, будучи службовою особою, реалізуючи умисел на одержання неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням наданої йому влади та службового становища, умисно, з корисливих мотивів, повідомив останній про необхідність здійснення оплати на рахунок щомісячно в сумі 6 000 грн, а також висловив вимогу про щомісячне перерахування 5 000 грн на банківську карту, яку він повідомить.

В подальшому 16.08.2023 ОСОБА_5 в ході телефонної розмови з ОСОБА_9 доводячи злочинний умисел спрямований на одержання неправомірної вигоди для себе до кінця будучи службовою особою, реалізуючи умисел на одержання неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням наданої йому влади та службового становища щодо укладення договорів, умисно, з корисливих мотивів, висловив вимогу ОСОБА_9 про необхідність передати останньому кошти готівкою за 1 рік здійснення господарської діяльності в сумі 60 000 грн.

23.08.2023, близько «11» год. «05» хв. керівник ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН ОСОБА_5 , перебуваючи на робочому місці у приміщенні ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН, розташованого за адресою: м. Тернопіль, вул. Тролейбусна, буд. 12, будучи службовою особою, реалізуючи умисел на одержання неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням наданої йому влади та службового становища щодо укладення договорів, умисно, з корисливих мотивів, отримав від ОСОБА_9 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у розмірі 60 000 грн за укладення з ним договору про надання послуг №2023/09/01-1 від 01.09.2023 відповідно до п. 3.1 якого за надання передбачених договором послуг замовник виплачує виконавцю 6 000 грн за місяць складування та зберігання товарно-матеріальних цінностей та додатково компенсовує вартість комунальних платежів - електроенергії згідно показів лічильника та вартості електроенергії відповідно до Актів приймання-передачі наданих послуг шляхом перерахування коштів на рахунок Виконавця або шляхом відвантаження ТМЦ в рахунок боргу в термін до 20-го числа наступного місця.

24.08.2023 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю смт. Залізці Зборівського району Тернопільської області, громадянину України, перебуваючому на посаді керівника Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України, зареєстрованому та проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимому, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Вирішуючи питання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно підозрюваного, слідчий суддя враховує вимоги п.п. 3 і 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому, ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного ув`язнення.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Виходячи з наявних в матеріалах даних, а саме із: заяви про злочин ОСОБА_9 від 14.07.2023 щодо вимагання неправомірної вигоди; протоколів допиту свідка ОСОБА_9 від 14.07.2023, 21.08.2023, 23.08.2023; протоколів огляду, ідентифікації, помічення та вручення грошових коштів від 23.08.2023; протоколу обшуку від 23.08.2023, проведеного за адресою: АДРЕСА_3 ; протоколу допиту свідка ОСОБА_11 від 23.08.2023; протоколу допиту свідка ОСОБА_12 від 23.08.2023; статуту Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України від 10.05.2023; наказу президента Національної академії аграрних наук України №313-к від 23.11.2022 про призначення ОСОБА_5 виконуючим обов`язки директора ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН; наказу ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН від 30.11.2022 № 56-к про те, що ОСОБА_5 приступив до роботи на посаді виконуючого обов`язки директора ТДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН; договору про надання послуг №2023/09/01-1 від 01.09.2023 відповідно до п. 3.1 якого за надання передбачених договором послуг замовник виплачує виконавцю 6 000 грн за місяць складування та зберігання товарно-матеріальних цінностей та додатково компенсовує вартість комунальних платежів - електроенергії згідно показів лічильника та вартості електроенергії відповідно до Актів приймання-передачі наданих послуг шляхом перерахування коштів на рахунок Виконавця або шляхом відвантаження ТМЦ в рахунок боргу в термін до 20-го числа наступного місця; інших доказами в їх сукупності., слідчий суддя дійшов висновку про обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Вирішуючи клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, слідчий суддя враховує тяжкість покарання за ч. 3 ст. 368 КК України, особу підозрюваного, його вік, сімейний стан, стан здоров`я, матеріальне становище, стійкість соціальних зв`язків та доходить висновку, що докази та обставини, на які посилається слідчий у клопотанні, дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрюваний ОСОБА_5 перебуваючи на волі, може переховуватись від органів досудового розслідування та суду; незаконно впливати на свідків, підозрюваних у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим виникла необхідність у застосуванні до останнього запобіжного заходу.

Між тим, відповідно до ч. 4 ст. 194 КПК України якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе обставини, передбачені пунктами 1 та 2 частини першої цієї статті, але не доведе обставини, передбачені пунктом 3 частини першої цієї статті, слідчий суддя, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні, а також покласти на підозрюваного, обвинуваченого обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, необхідність покладення яких встановлена з наведеного прокурором обґрунтування клопотання.

Оскільки прокурор не довів обставини, передбачені пунктом 3 частини першої цієї статті, а саме недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні, слідчий суддя дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання слідчого та застосування більш м`якого запобіжного заходу підозрюваному, ніж той, який зазначений у клопотанні.

Виходячи з конкретних обставин справи, даних про особу підозрюваного, який має постійне місце проживання, його вік, позитивну характеристику, стан здоров`я, сімейний стан та характер вчинення кримінального правопорушення, стійкість соціальних зв`язків, вважаю наявними підстави для застосування до підозрюваного ОСОБА_5 більш м`якого запобіжного заходу, ніж той, який зазначений у клопотанні, а саме розмір якої визначити у межах 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що відповідно становить 214 720 грн.

Окрім цього, обираючи відносно підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави, вважаю за необхідне відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України покласти на нього такі обов`язки, строком до 23 жовтня 2023 року включно:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому вона проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

- утримуватися від спілкування з особами, визначеними слідчим;

- здати на зберігання слідчому свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Керуючись ст. 177, 178, 182, 193, 194, 196, 205, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України капітана поліції ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_5 - відмовити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді застави, розмір якої визначити у межах 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що відповідно становить 214 720 грн.

Сума застави у національній грошовій одиниці може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок:

Отримувач ТУ ДСАУ у м. Києві

ЄДРПОУ банку: 26268059;

р/рUA128201720355259002001012089

Банк одержувача: Державна казначейська служба України м. Київ.

МФО 820172;

Застава за …(П.І.П., дата народження особи за яку вноситься застава), згідно ухвали … (назва суду), від …(дата ухвали), по справі № …, внесені …(П.І.П. особи, що вносить заставу).

Підозрюваний не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов`язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що це підтверджує слідчому, прокурору, суду.

Звільнити підозрюваного негайно з-під варти в залі суду.

Покласти на підозрюваного такі обов`язки:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому вона проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

- утримуватися від спілкування з особами, визначеними слідчим;

- здати на зберігання слідчому свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Строк дії обов`язків, покладених судом визначити до 23 жовтня 2023 року включно.

Роз`яснити заставодавцю обов`язок із забезпечення належної поведінки підозрюваного та його явки за викликом, передбачені ст. 182 КПК України.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.08.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113222846
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —757/37190/23-к

Ухвала від 25.08.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 25.08.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні