Рішення
від 04.09.2023 по справі 904/3511/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.09.2023м. ДніпроСправа № 904/3511/23

За позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі"

до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КОРОНА 27"

про стягнення 116 268 грн. 74 коп.

Суддя Манько Г.В.

Представники:

Без виклику сторін.

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КОРОНА 27" заборгованості в розмірі 116 268 грн. 74 коп., що складається з: основного боргу за необліковану електричну енергію у розмірі 114 859 грн. 39 коп., 3% річних у розмірі 604 грн. 19 коп., інфляційних втрат 805 грн. 16 коп.

Позивач та відповідач з заявами та клопотаннями до суду не звертались.

У відповідності до приписів ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами оскільки предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін.

У судовому засіданні на підставі ст.ст. 232, 233 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

08.09.2014 між ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" (змінено найменування на AT "ДТЕК Дніпровські електромережі") та ОБ`ЄДНАННЯМ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ "Корона 27" було укладено Договір про постачання електричної енергії № 700257, відповідно до умов якого Позивач зобов`язувався продавати Відповідачу електричну енергію у точці (точках) продажу електричної енергії для забезпечення потреб електроустановок Відповідача з приєднаною потужністю 21,3 кВт, величини якої по об`єктах Відповідача визначені додатком "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а Відповідач зобов`язувався сплачувати позивачу вартість використаної /купленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Згідно п. 2 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг "Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії" № 312 від 14.03.2018р. укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється до 01 грудня 2018 року шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання.

У відповідності до п.п. 4 6 Постанови до укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, який укладається зі споживачем, договірні відносини між споживачем та суб`єктом господарювання, що проводить діяльність з розподілу електричної енергії на підставі ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами (або ОСР як правонаступником за договорами про користування електричною енергією та договорами про постачання електричної енергії), урегульовуються окремими положеннями діючих договорів про користування електричною енергією або договорів про постачання електричної енергії (у частині взаємовідносин споживача і електророзподільної організації), які не суперечать вимогам чинного законодавства у сфері електроенергетики. Зокрема, сторони керуються вимогами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) а питань потужності, якості електроенергії, окремих процедурних питань тощо. У разі виникнення суперечності між нормами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) та нормами законодавства про електроенергетику сторони керуються вимогами чинного законодавства. Після укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії договори про користування електричною енергією та договори про постачання електричної енергії продовжують свою дію в частині регулювання відносин щодо заборгованості/переплати за цими договорами з відповідними правами та обов`язками, пов`язаними з такою заборгованістю/переплатою припинення постачання електричної енергії тощо. У період з дати отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії до 01 грудня 2018 року операторам систем розподілу (далі - ОСР) укласти договори про надання послуг з розподілу електричної енергії, які укладаються зі споживачем, з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані на території діяльності ОСР. Договір вважається укладеним з дати підписання споживачем заяви-приєднання до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, яка повертається споживачем на адресу ОСР, та/або сплати за рахунком (квитанцією), який надсилається (надається) одночасно з договором споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, та/або з дати, указаної у заяві-приєднанні, якщо споживач протягом указаного в заяви-приєднанні терміну не звернувся до ОСР із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов договору та спожив будь-який обсяг електричної енергії.

Згідно з п. 2.1.6 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 (у початковій редакції) фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема повернення (надання) підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка оператора системи розподілу та/або документально підтверджене споживання електричної енергії.

Після 01.01.2019 року Відповідач продовжував споживати електричну енергію, розподілену йому Позивачем, та сплачувати кошти за використану електричну енергію. Тобто, враховуючи положення Постанови, ПРРЕЕ, Відповідач, споживаючи розподілену йому позивачем електричну енергію, автоматично з 01.01.2019 року приєднався до умов Публічного договору споживача про надання послуг з розподілу, розміщеного на сайті Позивача. Попередній Договір про постачання електричної енергії № 700257 від 08.09.2014 також продовжує свою дію в частині, що не врегульована договором про надання послуг з розподілу електричної енергії.

22.02.2023 представниками AT "ДТЕК ДНІПРОВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ" було здійснено перевірку ОСББ "Корона 27" щодо дотримання вимог ПРРЕЕ у житловому будинку, розташованому згідно адресою: місто Кривий Ріг, вулиця Магістральна, будинок 27.

В ході перевірки за вказаною адресою було виявлено порушення споживачем підпункту 7 п. 8.4.2. ПРРЕЕ, а саме самовільне підключення електропроводки до електромережі, що не є власністю AT "ДТЕ-К Дніпровські електромережі". Самовільне підключення виконано дротом від магістральних мереж РЩ шостого поверху п`ятого під`їзду та шостого поверху шостого під`їзду. З приводу ЕИЯВЛЄНОГО порушення представниками Позивача був складений акт про порушення № Дн 004296 від.22.02.2023р. Під час складення акту був присутній представник Відповідача.

Відповідно до п. 8.2.5 ПРРЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цихПравил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки, оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 9 до цих Правил. Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки.

Відповідно до п. 8.2.6 ПРРЕЕ, акт про порушення розглядається комісією з розгляду актів про порушення, що створюється оператором системи і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників оператора системи. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення (п. 8.2.6. ПРРЕЕ).

В Акті про порушення зазначено, що засідання комісії з розгляду Акту відбуватиметься 01.03.2023р. за адресою проспект Поштовий, 41, каб. 10, з 13:00. Акт про порушення був складений за участю представника Відповідача, був ним підписаний, а отже. Відповідач належним чином був повідомлений про день та час проведення засідання комісії з розгляду Акту про порушення.

01.03.2023 відбулося засідання комісії по розгляду Акту про порушення, на яке представник Відповідача не з`явився. На засіданні було прийнято рішення про здійснення нарахувань по Акту про порушення у відповідності з пунктом (8.4.12) та за формулою № 8 та 9 ПРРЕЕ. Засідання комісії по розгляду Акту про порушення оформлене протоколом № 7/4 від 01.03.2023.

Відповідно до п. 8.4.8. ПРРЕЕ, кількість днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил, визначається виходячи з кількості, робочих днів електроустановки споживача (крім випадків фіксації засобами комерційного обліку кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил), а саме якщо споживач здійснив самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що не є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку, вчинив інші дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити які представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку не мали можливості, або установив пристрій, що занижує покази лічильника електричної енергії (використання фазозсувного трансформатора, постійних магнітів ( у разі невстановлення на/в лічильник індикаторів), пристрою випромінювання електромагнітних полів тощо),-з дня останньої технічної перевірки або допуску електроустановки споживача в експлуатацію, або набуття права власності чи користування на об`єкт (якщо технічну перевірку у період з дати допуску електроустановки споживача в експлуатацію або набуття ним права власності (користування) на об`єкт до дати виявлення порушення не було проведено) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у дванадцяти календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення. Враховуючи те, що технічна перевірка була здійснена 27.04.2017, а самовільне підключення, зафіксоване Актом про порушення, виявити при контрольному огляді можливості не було (що відображено в Акті про порушення), період нарахування по Акту про порушення був визначений з 22.02.1022 по 22.02.2023, що не перевищує 12-місячного строку, передбаченого пп.3 п. 8.4.8. ПРРЕЕ.

Відповідно до протоколу № 7/4 від 01.03,2023 обсяг не облікованої електричної енергії, донарахованої Відповідачу, склав 20 817 кВт*год., а її вартість - 114 859,39 грн.

Листом від 01.03.2023 № 9976/1001 Відповідачу було направлено протокол засідання комісії № 7/4 від 01.03.2023, розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ по Акту про порушення, рахунок № 250060159331 від 01.03.2023 на оплату вартості не облікованої електричної енергії.

Згідно п.5.5.5 ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору. Відповідно до ru 8.2.7 ПРРЕЕ, кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день).

Згідно з трекінгом поштових відправлень, лист від 01.03.2023 № 9976/1001 з додатками надійшов на відділення Відповідача 07.03.2023. Враховуючи положення п. 8.2.7 ПРРЕЕ Відповідач вважається таким, що отримав рахунок по Акту про порушення 14.03.2023. Відповідач мав оплатити рахунок по акту не пізніше 13.04.2023р.

На час прийняття рішення у справі Відповідач наданий Позивачем рахунок по акту не оплатив, що є підставою для задоволення позовних вимог.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно вимог ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до вимог ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Наявні у справі докази є підставою для задоволення позовних вимог.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Корона 27" (50055, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Магістральна, буд. 27, ідентифікаційний код 39139388) на користь акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, 22, ідентифікаційний код 23359034) вартість необлікованої електричної енергії 114 859 грн. 39 коп., 3% річних 604 грн. 19 коп., інфляційних втрат 805 грн. 16 коп., судовий збір 2684 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 05.09.2023

Суддя Г.В. Манько

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113229556
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —904/3511/23

Судовий наказ від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Судовий наказ від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні