Ухвала
від 31.08.2023 по справі 908/1803/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 22/126/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

31.08.2023 Справа № 908/1803/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Ярешко О.В., при секретарі судового засідання Шолоховій С.В.

за участю представників:

від позивача Ямаєва Ю.С., ордер АР № 1117916 від 20.03.2023;

від відповідача Ковтун В.І., ордер АР № 1137590 від 23.08.2023;

Лазорко І.І., указ № 95 від 04.06.2003;

вільний слухач Машьянов О.В., дов. № 1128 від 14.06.2019

розглянувши в судовому засіданні матеріали справи № 908/1803/23

за позовом: Комунального підприємства Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об`єднання № 7 (пр. Металургів, буд. 11, м. Запоріжжя, 69032)

до відповідача: Релігійної громади Української Православної Церкви при храмі на ім`я Святого Праведного Іоанна Кронштадського ( АДРЕСА_1 )

про звільнення нежитлового приміщення, стягнення 412 221,48 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 27.06.2023, у зв`язку з неявкою у підготовче засідання представника відповідача, строк підготовчого провадження було продовжено на тридцять днів, до 04.09.2023 включно, підготовче засідання відкладено на 31.08.2023

Відповідно до ст. 222 ГПК України здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу, на програмному комплексі «Акорд».

В підготовчому засіданні 31.08.2023 представник позивача підтримав заявлені вимоги в частині стягнення штрафних санкцій, з урахуванням заяви про збільшення розміру позовних вимог. В частині заявлених позовних вимог про звільнення нежитлового приміщення представник повідомив, що вказане приміщення відповідачем звільнено, у зв`язку з чим, позивачем буде подано належним чином оформлену письмову заяву.

Представник відповідача звернувся до суду з клопотанням (вих. б/н від 30.08.2023) про поновлення строку на подачу відзиву на позовну заяву. Просить суд визнати поважними причини пропуску вказаного строку, поновити строк та прийняти відзив на позовну заяву до розгляду. В обґрунтування посилається на те, що відповідачем не було отримано копії позовної заяви, оскільки у суду було відсутнє фінансування на відправлення кореспонденції. Крім того, зазначив, що відповідачу знадобився час на пошук адвоката для захисту своїх інтересів. Адвокат, який представляє інтереси відповідача в підготовчому засіданні 31.08.2023, зміг підготувати та надати відзив суду 30.08.2023, після ознайомився з матеріалами справи 29.08.2023.

Представник позивача заперечив проти клопотання відповідача про продовження строку для подання відзиву, вважає доводи, викладені в клопотанні, неповажними, просить суд відмовити у його задоволенні.

Заслухавши представників сторін, суд не визнає поважними причини пропуску строку для подання відзиву та відмовляє відповідачу у задоволенні клопотання про продовження строків для подання відзиву виходячи з такого.

Згідно ч. 2 ст. 119 ГПК України, встановлений процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданої до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Відповідно до ч. 8 ст. 165 ГПК України, відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Твердження представника відповідача про неотримання копії позовної заяви, через відсутнє фінансування суду на відправлення кореспонденції є безпідставним, оскільки нормами ГПК України не передбачено направлення копії позовної заяви на адресу відповідача. Даний обов`язок покладено на позивача, в матеріалах справи міститься доказ надсилання позову з додатками на адресу Релігійної громади Української Православної Церкви при храмі на ім`я Святого Праведного Іоанна Кронштадського (фіскальний чек, опис вкладення у цінний лист та поштова накладна). Суд зазначає, що в матеріалах справи також міститься оригінал рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, а саме: ухвали суду від 05.06.2023 про відкриття провадження у справі № 908/1803/23, якою було призначено дату та час підготовчого засідання, та встановлено відповідачу строк на подання відзиву. Вказане повідомлення підтверджує, що 07.06.2023 ухвалу було вручено відповідачу - Релігійній громаді Української Православної Церкви при храмі на ім`я Святого Праведного Іоанна Кронштадського. Крім того, в матеріалах справи міститься телефонограма № 126/02-20 від 09.06.2023, якою в телефонному режимі відповідача - Релігійну громаду було повідомлено про відкриття провадження у справі за позовом КП «ВРЕЖО № 7». Отже, матеріали справи свідчать про те, що відповідач вчасно та належним чином був повідомлений про наявність в суді справи, де він є стороною, та призначення дати, часу та місця проведення підготовчого засіданні у справі.

Частиною 9 ст. 165 ГПК України передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

На підставі викладеного, відзив відповідача до розгляду не приймається.

31.08.2023 до суду надійшла заява Управління Запорізької Єпархії Української православної церкви про залучення його до участі у справі у якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача. В обґрунтування посилається на те, що згідно п. 1.1. Статуту РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ПРИ ХРАМІ НА ІМ`Я СВЯТОГО ПРАВЕДНОГО ІОАННА КРОНШТАДСЬКОГО», парафія є первинним структурним підрозділом Української Православної Церкви, який безпосередньо входить до складу Запорізької єпархії УПЦ. Заявник вважає, що вказана обставина вимагає залучення до участі у справі у якості третьої особи Управління Запорізької єпархії Української Православної Церкви, оскільки рішення по справі може вплинути на його права та охоронювані законом інтереси.

Суд відмовляє у задоволенні заяви з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно відповіді № 97995 від 02.06.2023 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, наданої на запит суду - Релігійна громада Української Православної Церкви при храмі на ім`я Святого Праведного Іоанна Кронштадського, з ідентифікаційним кодом 25481466 (відповідач у справі) є самостійною юридичною особою.

Відповідно до ст. 80 ЦК України, юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Статтею 96 ЦК України передбачено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями.

Копії Статуту РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ПРИ ХРАМІ НА ІМ`Я СВЯТОГО ПРАВЕДНОГО ІОАННА КРОНШТАДСЬКОГО», на який посилається заявник у заяві, до заяви не додано та в матеріалах справи відсутній. Відтак, заявником не обґрунтовано , яким саме чином рішення у даній справі вплине на права та обов`язки третьої особи на стороні відповідача - Управління Запорізької Єпархії Української православної церкви.

Суд з`ясував у представників сторін, чи вважають вони, що виконали всі дії необхідні для забезпечення правильного та своєчасного розгляду справи по суті, відповідно до вимог ст. 182 ГПК України, та чи не заперечують проти закриття підготовчого провадження у даній справі.

Представники сторін у підготовчому засіданні 29.08.2023 заявили про відсутність інших доказів, окрім тих, які надані до матеріалів справи та про можливість закриття підготовчого провадження.

Пунктом 2 частини 2 статті 185 ГПК України встановлено, що за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

На підставі викладеного вище, враховуючи думку представників сторін, суд приходить до висновку, за результатами підготовчого засідання, постановити ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті. Явка сторін у судове засідання визнається обов`язковою, представники сторін викликаються у судове засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 50, 119, 120, 121, 165, 182, 185, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України суд, -

У Х В А Л И В:

1. Відмовити відповідачу у задоволенні клопотання про продовження строку на подання відзиву.

2. Відмовити Управлінню Запорізької Єпархії Української православної церкви у задоволенні заяви про залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

3. Закрити підготовче провадження у справі № 908/1803/23.

4. Призначити справу до судового розгляду по суті на 28.09.2023 о 10 год. 30 хв.

Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, буд. 4, корпус 1.

Електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua, телефон гарячої лінії суду: (061) 7648930.

5. Явку учасників судового процесу визнати обов`язковою (у разі направлення у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі документи, що підтверджують повноваження представника відповідно до вимог ст. 60 ГПК України).

6. Екземпляр даної ухвали надіслати на електронні (за наявності) адреси учасників справи.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Ухвала підписана 04.09.2023.

Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо), письмові та електронні докази на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України Про електронні документи та електронний документообіг та Закону України Про електронні довірчі послуги.

Отримати інформацію по справі можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/.

Суддя О.В. Ярешко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113230147
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про комунальну власність щодо усунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —908/1803/23

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Рішення від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 31.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні