Рішення
від 04.09.2023 по справі 922/2773/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" вересня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/2773/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Прохорова С.А.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Обласне комунальне виробничо-експлуатаційне підприємство "Держпром" до Харківський регіональний фонд підтримки підприємництва про стягнення коштів без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Обласне комунальне виробничо-експлуатаційне підприємство "Держпром" звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва в якому просить суд :

1 - стягнути з Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва на користь ОК ВЕП ДЕРЖПРОМ

- 168 818,24 грн. - заборгованість за договором по відшкодуванню витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області № 892 О від 02.02.2022;

- 1,20 грн. - заборгованість за договором оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області № 892/14 від 30.01.2014.

2 - розірвати договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області № 892/14 від 30.01.2014 року, укладений між Обласним комунальним виробничо-експлуатаційним підприємством ДЕРЖПРОМ та Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва

3 - виселити Харківський регіональний фонд підтримки підприємництва з нежитлових приміщень, які розташовані за адресою: м. Харків, м-н Свободи, 5, будинок Держпром, під`їзд № 1, поверх № 5, кімнати №№ 19, 20, 21, 22 загальною площею 102,49 кв. м. та передати їх Обласному комунальному виробничо-експлуатаційному підприємству ДЕРЖПРОМ.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу від 28.06.2023 здійснено автоматичний розподіл зазначеної заяви між суддями, присвоєно їй єдиний унікальний номер судової справи 922/2773/23 та визначено її до розгляду судді Прохорову С.А.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 30.06.2023 позовну заяву прийнято судом до розгляду та відкрито провадження у справі. Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні частини п`ятої статті 12 ГПК України, враховуючи ціну позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування, господарським судом вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, у зв`язку з чим надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, а позивачу - для подання відповіді на відзив.

Правом на подання відзиву, відповідач, не скористався, клопотань про надання йому часу на підготовку відзиву або інших заяв по суті справи - відповідачем заявлено не було.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України, ч.2 ст.178 ГПК України визначено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

В ході розгляду даної справи господарським судом Харківської області, у відповідності до п. 4 ч. 5 ст. 13 ГПК України, було створено учасникам справи умови для реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом у межах строків, встановлених ГПК України.

Про розгляд справи сторони були повідомлені належним чином, про що свідчить відмітка про направлення ухвали про призначення справи до розгляду за адресою, вказаною у позовній заяві .

Проте ухвала суду, яка направлялася на адресу відповідача, відомості про яку містяться в ЄДРПОУ, повернута без вручення адресатові з позначкою поштового відділення "адресат відсутній".

За визначенням п. 4, 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Також, судом направлено ухвалу про відкриття провадження у справі на електронну адресу відповідача, відомості про яку містяться на сайті останнього та опубліковано оголошення про розгляд справи на сайті "Судова влада".

Таким чином, суд вважає, що ним вжито всі заходи для належного повідомлення відповідача про розгляд справи.

Відповідно до положень п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Також, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема "Іззетов проти України", "Пискал проти України", "Майстер проти України", "Субот проти України", "Крюков проти України", "Крат проти України", "Сокор проти України", "Кобченко проти України", "Шульга проти України", "Лагун проти України", "Буряк проти України", "ТОВ "ФПК "ГРОСС" проти України", "Гержик проти України" суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

Указом Президента України Про введення воєнного стану в Україні №64/2022 від 24.02.2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, який триває на теперішній час.

Враховуючи приписи статті 3 Конституції України, зважаючи на наявність активних військових дій та загрози небезпеки на території України, у тому числі в м. Харкові та Харківській області, а також особливого (дистанційного) режиму роботи господарського суду, обмеження доступу та відвідування працівниками та суддями будівлі господарського суду з міркувань безпеки, та постійними повітряними тривогами, розгляд даної справи здійснений судом у межах розумного строку в розумінні положень Господарського процесуального кодексу України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Ухвалою суду про відкриття провадження у справі було роз`яснено сторонам, що процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

У встановлені судом строки додаткових письмових доказів, клопотань, заяв та пояснень від сторін до суду не надійшло.

Згідно з частиною третьою статті 252 ГПК України якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно з частиною четвертою статті 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

30 січня 2014 року між Обласним Комунальним виробничо-експлуатаційним підприємством «ДЕРЖПРОМ» (далі - ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ», Орендодавець, Балансоутримувач, позивач) та Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва (далі ХРФПП, Орендар, відповідач) в особі директора Панаетова Г.К. був укладений Договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області № 892/14 (далі - Договір).

Відповідно до умов п. 1.1 Договору, Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нежитлові приміщення загальною площею 103, 58 кв. м., в т. ч. місця спільного користування площею 37,18 кв. м, розташоване за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5, під`їзд № 1, поверх № 5, кімнати №№ 19, 20, 21, 22, що знаходяться на балансі ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ». Майно передалося для розміщення бюджетної установи.

Відповідно до п. 3.1. Договору розмір річної орендної плати становить одна гривня без урахування ПДВ та індексів інфляції.

Разом з ПДВ - 1,20 грн.

Крім того, між сторонами було укладено договір по відшкодуванню витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області з бюджетною установою № 892/14 О від 30.01.2014 (далі - Договір).

На підставі Договору по відшкодуванню витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області з бюджетною установою на відповідача покладений обов`язок відшкодовувати суми витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна.

П. 2.1. Договору встановлено, що Орендар зобов`язується відшкодовувати (сплачувати) Балансоутримувачу, пропорційно займаної загальної площі, суми витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна (експлуатаційні послуги, комунальні послуги та енергоносії).

П. 2.2. Договору передбачає, що Орендар зобов`язується перераховувати суму витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна (експлуатаційні послуги) Балансоутримувачу щомісячно протягом розрахункового періоду, який встановлюється з 10 числа поточного місяця по 10 число наступного місяця на підставі розрахунків та актів наданих послуг.

Як зазначає позивач, Договір оренди № 892/14 був пролангований сторонами.

02.02.2022 року між ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» та ХРФПП було укладено Договір № 892 О по відшкодуванню витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області з бюджетною установою.

П. 1.2. Договору визначено, що вартість Договору згідно затвердженого 2022 року складає 84 409,12 грн. (вісімдесят чотири тисячі чотириста дев`ять гривень 12 копійок) з урахуванням ПДВ.

П.2.1. Договору встановлено, що Орендар зобов`язується відшкодовувати (сплачувати) Балансоутримувачу, пропорційно займаної загальної площі, суми витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна (експлуатаційні послуги), які складають 171,58 грн. за 1 кв. м. загальної площі, що становить на місяць 171,58 грн. * 102,49 кв. м. = 17 585,23 грн., окрім того ПДВ 20% - 3 517,05 грн.

П. 2.2. Договору передбачає, що Орендар зобов`язується перераховувати суму витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна (експлуатаційні послуги) Балансоутримувачу щомісячно протягом розрахункового періоду, який встановлюється з 10 числа поточного місяця по 10 число наступного місяця на підставі розрахунків та актів наданих послуг.

Відповідно до п.5.2. Договору встановлено, що останній набуває чинності з 01 січня 2022 року.

За загальним положенням цивільного законодавства зобов`язання виникають з підстав, зазначених у статті 11 Цивільного кодексу України. За приписами частини 2 цієї статті підставами виникнення цивільних прав та обов`язку, зокрема, є договори та інші правочини, інші юридичні факти. Підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є дії осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дії, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до ст. ст. 626, 629 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Як визначено ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ч. 1 ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Станом на 22.05.2023 заборгованість за Договором № 892 О від 02.02.2022 складає 168 818,24 грн.

Станом на 22.05.2023 між ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» та Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва, заборгованість за Договором № 892/14 від 30.01.2014 складає 1,20 грн.

В своїй позовній заяві позивач зазначає, що між Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва та ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» не укладений договір по відшкодуванню витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування на 2023 рік, проте, відповідач продовжує користуватися послугами по розміщенню та обслуговуванню які надає позивач.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Як зазначено в ст. 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, із господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частина 1 статті 626 ЦК України визначає договір як домовленість двох або більше сторін, що спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до вимог ст.ст. 509, 525, 526 Цивільного кодексу України в силу зобов`язання одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання, або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно зі ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" регламентовано, що орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Положеннями частин 1, 2 статті 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар за користування об`єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Стаття 525 ЦК України встановлює, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. І ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно з ч. І ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Відповідно до умов п. 10.5. Договору оренди № 892/14 від 30.01.2014, договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі наявності у Орендаря заборгованості більш ніж за 1 місяць за договором по відшкодуванню витрат Балансоутримувача на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого комунального Майна, укладеним згідно пункту 5.9. цього Договору.

Невиконання зазначеної вимоги та систематичне невиконання зобов`язань по внесенню орендних платежів та відшкодування витрат Балансоутримувача на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна за спірним договором з боку відповідача, стало підставою для пред`явлення вимоги про розірвання вказаного договору оренди та повернення орендованого майна.

Згідно із ст.129 Конституції України однією з засад судочинства є змагальність.

За змістом ст. 13 Господарського процесуального кодексу України встановлений такий принцип господарського судочинства як змагальність сторін, згідно з яким судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

За приписом ст. 76 Господарського процесуального кодексу України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Тобто, змагальність полягає в тому, що сторони у процесуальній формі доводять перед судом свою правоту, за допомогою доказів переконують суд у правильності своєї правової позиції.

Відповідачем не оспорено вказану заборгованість та обставини, викладені в позовній заяві, відзиву на позовну заяву не надано.

Зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених норм, а також враховуючи, що Відповідач в установленому порядку обставини, які повідомлені позивачем не спростував, відзив на позов не надав, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджуються наявними у матеріалах справи доказами та підлягають задоволенню.

Також суд має вирішити питання розподілу та стягнення судових витрат.

Згідно з ч. 1 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Судовий збір, відповідно приписів ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладається судом на відповідача.

Інших судових витрат позивачем заявлено не було.

Керуючись статтями 124, 129-1 Конституції України, статтями 1, 4, 20, 73, 74, 76-79, 86, 126, 129, 130, ст. ст. 236-238 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва (61022, м. Харків, майдан Свободи, будинок 5, Держпром, під. 1, пов. 5, кім. №№ 19-22, код ЄДРПОУ 06718862) на користь Обласного комунального виробничо-експлуатаційного підприємства «ДЕРЖПРОМ» (61022, м. Харків, майдан Свободи, будинок 5, 9 під`їзд, 2 поверх, код ЄДРПОУ 04014097):

- 168 818,24 грн. - заборгованість за договором по відшкодуванню витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування орендованого нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області № 892 О від 02.02.2022;

- 1,20 грн. - заборгованість за договором оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області № 892/14 від 30.01.2014.

- 8052, 00 грн. - судового збору.

Розірвати договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області № 892/14 від 30.01.2014 року, укладений між Обласним комунальним виробничо-експлуатаційним підприємством ДЕРЖПРОМ" (61022, м. Харків, майдан Свободи, будинок 5, 9 під`їзд, 2 поверх, код ЄДРПОУ 04014097) та Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва (61022, м. Харків, майдан Свободи, будинок 5, Держпром, під. 1, пов. 5, кім. №№ 19-22, код ЄДРПОУ 06718862).

Виселити Харківський регіональний фонд підтримки підприємництва (61022, м. Харків, майдан Свободи, будинок 5, Держпром, під. 1, пов. 5, кім. №№ 19-22, код ЄДРПОУ 06718862) з нежитлових приміщень, які розташовані за адресою: м. Харків, м-н Свободи, 5, будинок Держпром, під`їзд № 1, поверх № 5, кімнати №№ 19, 20, 21, 22 загальною площею 102,49 кв. м. та передати їх Обласному комунальному виробничо-експлуатаційному підприємству ДЕРЖПРОМ (61022, м. Харків, майдан Свободи, будинок 5, 9 під`їзд, 2 поверх, код ЄДРПОУ 04014097) .

Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

Згідно із ст. 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до ст. 256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено "04" вересня 2023 р.

СуддяС.А. Прохоров

Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113233076
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —922/2773/23

Рішення від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 30.06.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні