Ухвала
від 05.09.2023 по справі 260/6903/23
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

про закриття провадження в адміністративній справі

05 вересня 2023 рокум. Ужгород№ 260/6903/23

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Ващиліна Р.О., розглянувши у письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження заяву позивача про відмову від позову в адміністративній справі за позовом Закарпатського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Громадської організації "Закарпатське товариство мисливців і рибалок "Лісівник" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені, -

В С Т А Н О В И В:

Закарпатське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Громадської організації "Закарпатське товариство мисливців і рибалок "Лісівник", в якому просить стягнути з Громадської організації "Закарпатське товариство мисливців і рибалок "Лісівник" адміністративно-господарські санкції та пеню за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю в загальній сумі 34555,37 грн.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 14.08.2023 відкрито спрощене позовне провадження в даній адміністративній справі.

04 вересня 2023 року позивач подав до суду заяву про відмову від позову, аргументовану сплатою відповідачем в добровільному порядку суми заявлених до стягнення адміністративно-господарських санкцій.

Розглянувши подану позивачем заяву, суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 47 КАС України крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову, що також узгоджується з положеннями ч. 1 ст. 189 КАС України.

Таким чином, суд вважає, що заяву про відмову від позову подала уповноважена на те особа. До такої долучено докази сплати відповідачем суми заявлених до стягнення адміністративно-господарських санкцій.

Ч. 5 ст. 189 КАС України передбачає, що суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

В даному випадку відмову від позову суд приймає, оскільки вважає, що вона не суперечить закону та не порушує права сторін, а заявник не обмежений у повноваженнях на їх вчинення.

Відповідно до ч. 3 ст. 189 КАС України, про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі.

Згідно норм п. 2 ч. 1 ст. 238 КАС України, суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Окрім того, в поданій заяві Закарпатське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю заявило клопотання про повернення 100% сплаченого за звернення до адміністративного суду з даним позовом судового збору.

Ч. 2 ст. 238 КАС України передбачено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Питання повернення судового збору врегульовані нормами ст. 142 КАС України. Так, зокрема, ч. 1 зазначеної статті встановлено, що у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Вказані норми процесуального законодавства узгоджуються також з положеннями ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", в якій передбачено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Суд враховує, що позивач відмовився від позову до початку розгляду справи по суті, а отже має право на повернення 50% сплаченого судового збору.

Як вбачається з долученої до матеріалів справи платіжної інструкції №678 від 21 серпня 2023 року, Закарпатське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за звернення до Закарпатського окружного адміністративного суду з даним адміністративним позовом сплатило судовий збір у розмірі 2684,00 грн. Таким чином, поверненню позивачу підлягає 50% сплаченого судового збору, а саме, в сумі 1342,00 грн.

Керуючись ст. 142, 183, п. 2 ч. 1 ст. 238, ст.ст. 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Закрити провадження в адміністративній справі за позовною заявою Закарпатського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (місцезнаходження: пл. Ш. Петефі, буд. 14, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ - 13592841) до Громадської організації "Закарпатське товариство мисливців і рибалок "Лісівник" (місцезнаходження: вул. Вознесенська, буд. 15, с. В.Лази, Ужгородський район, Закарпатська область, 89412, код ЄДРПОУ - 22087800) про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені, - на підставі п. 2 ч. 1 ст. 238 КАС України.

2. Клопотання Закарпатського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю про повернення судового збору - задовольнити частково.

3. Повернути Закарпатському обласному відділенню Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (місцезнаходження: пл. Ш. Петефі, буд. 14, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ - 13592841) судовий збір в розмірі 1342,00 (Одна тисяча триста сорок дві гривні 00 коп.) грн., сплачений на наступні реквізити: отримувач коштів - ГУК у Зак. обл/Ужгородська тг/22030101; рахунок отримувача - UA988999980313141206084007493, згідно з платіжною інструкцією №678 від 21 серпня 2023 року.

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 256 КАС України.

СуддяР.О. Ващилін

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113239204
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо праці, зайнятості населення, у тому числі зайнятості населення, з них зайнятості осіб з інвалідністю

Судовий реєстр по справі —260/6903/23

Ухвала від 05.09.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р.О.

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р.О.

Ухвала від 14.08.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні