Рішення
від 05.09.2023 по справі 480/6415/22
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 вересня 2023 року Суми Справа № 480/6415/22

Сумський окружний адміністративний суд у складі судді Сидорука А.І., розглянув у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до - Управління соціального захисту населення Глухівської міської ради,

про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії.

Стислий виклад позиції сторін. Заяви учасників та процесуальні дії у справі.

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд: визнати протиправною бездіяльність вдповідача щодо нарахування та виплати позивачу щорічної разової грошової допомоги до 05.05.2022 у розмірі 5-ти мінімальних пенсій за віком; зобов`язати відповідача нарахувати та виплатити позивачу щорічну разову грошову допомогу до 05.05.2022 у розмірі 5-ти мінімальних пенсій за віком.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що він є учасником бойових дій. Позивачу була нарахована та виплачена у 2022 році разова грошова допомога у розмірі, яка встановлена постановою Кабінету Міністрів України. Однак відповідач повинен був виплатити позивачу щорічну разову грошову допомогу до 5 травня у розмірі не меншому, ніж передбачено ст. 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту. Вказаними діями відповідач порушив права позивача.

Судом було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, про що 03.10.2022 було постановлено відповідну ухвалу.

Відповідач, у встановлений судом строк, відзив на позовну заяву не подав, а тому, відповідно до ч. 6 ст. 162 КАС України, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

07.12.2022 судом було постановлено ухвалу про витребування у відповідача доказів. 09.12.2022 вимоги ухвали виконано відповідачем.

Обставини, встановлені судом. Зміст спірних правовідносин.

Позивач є учасником бойових дій, що підтверджується посвідченням учасника бойових дій серії НОМЕР_1 . Крім того, позивачем до матеріалів справи надано копію паспорта громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

Позивачу відповідачем була нарахована та виплачена разова грошова допомога в 2022 році у розмірі 1491 грн. Зазначене підтверджується листом відповідача від 09.12.2022.

У листі зазначено, що грошова допомога була виплачена у розмірі, який встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 07.05.2022 № 540 Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту і Про жертви нацистських переслідувань.

Позивач стверджує, що відповідач мав виплатити позивачу щорічну разову грошову допомогу до 5 травня у розмірі 9670 грн, на виконання вимог ст. 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

Тому позивач звернувся до суду з даним позовом, про визнання протиправною бездіяльності відповідача та зобов`язання донарахувати і виплатити позивачу різницю між фактично виплаченою сумою та сумою, яка підлягає виплаті, відповідно до норм вказаного вище закону.

Висновки суду. Мотиви, з яких суд дійшов відповідних висновків.

Таким чином, основним питанням по даній справі є питання про те, правомірно чи ні відповідачем була нарахована та виплачена позивачу разова грошова допомога до 5 травня, у розмірі, який встановлений постановою уряду. Надаючи відповідь на вказане питання, суд зазначає, що виплата у зазначеному розмірі була здійснена неправомірно.

Правовий статус ветеранів війни, створення належних умов для їх життєзабезпечення визначає Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

01.01.1999 набрав чинності Закон № 367-ХІV, яким ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" доповнено частиною в такій редакції: "Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком".

Згідно із підпунктом 5 пункту 63 розділу І Закону України від 28.12.2014 № 79-VIII "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин" розділ VI "Прикінцеві та перехідні положення" БК України доповнено пунктом 26.

Відповідно до вказаного вище пункту норми і положення, зокрема, статей 12, 13, 14, 15 та 16 Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" застосовуються у порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Згідно норм Постанови № 540 виплата грошової допомоги у 2022 році здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад - особам, які не перебувають на обліку в територіальних органах Пенсійного фонду України як особи, яким призначено пенсію (щомісячне довічне грошове утримання), станом на 5 травня 2022 р., шляхом перерахування коштів на спеціальні рахунки військових частин, установ і організацій за місцем їх служби, а особам, які не є військовослужбовцями, поліцейськими, особами начальницького та рядового складу, - на поточні рахунки таких осіб в уповноважених банках.

Рішенням Конституційного Суду України від 27.02.2020 № 3-р/2020 зазначене положення пункту 26 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" БК України визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним).

Таким чином, на час виникнення спірних відносин Рішенням Конституційного Суду України відновлено дію ст. 12 Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (у редакції Закону № 367-ХІV), згідно з якою щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

Отже, на час виплати позивачу у 2022 році щорічної разової грошової допомоги до 5 травня одночасно діяли Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і Постанова № 540.

Виходячи із визначених у ч. 4 ст. 7 КАС України загальних засад пріоритетності законів над підзаконними актами, для визначення розміру разової грошової допомоги учасникам бойових дій у 2022 році слід застосовувати не постанову уряду, а вказаний закон, який має вищу юридичну силу.

За таких обставин, позивач має право на одержання разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

Крім того, при вирішенні даної справи судом враховуються висновок Верховного Суду у складі Судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду, викладений у постанові від 13.06.2023 у справі № 560/8064/22, у якій Верховний Суд відступив від висновків викладених у постанові суду касаійної інстанції у справі № 580/2869/22, та зазначив, що оскільки на час виплати позивачу у 2022 році щорічної разової грошової допомоги до 5 травня одночасно діяли положення Закону № 3551-XII і Порядку № 540, які по-різному визначають розмір виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, для визначення розміру разової грошової допомоги у 2022 році слід застосовувати не Порядок № 540, а Закон № 3551-XII, який має вищу юридичну силу та є спеціальним законом у цій сфері відносин.

Відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Таким законом є Закон України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" установлено з 1 січня 2022 року для осіб, які втратили працездатність, прожитковий мінімум у розмірі 1934 гривні.

Отже, розмір щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік для учасників бойових дій, до яких відноситься позивач, становить 9670 грн, однак позивачу було виплачено 1491 грн.

Крім того, оскільки позивач не перебуває на обліку в органі пенсійного фонду та не є отримувачем пенсії, то у даному випадку, органом, уповноваженим здійснювати виплату разової щорічної грошової допомоги до 5 травня, є саме відповідач.

Тому суд дійшов висновку про визнання протиправною бездіяльності відповідача щодо ненарахування та невиплати позивачу щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік, у розмірі 5-ти мінімальних пенсій за віком, відповідно до ст. 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, оскільки така бездіяльність не відповідає критеріям правомірності, визначеним ч. 2 ст. 2. КАС України та зобов`язує відповідача нарахувати і виплатити позивачу таку допомогу, з урахуванням виплачених сум.

Судові витрати.

Враховуючи, що позивач звільнений від сплати судового збору на підставі пункту 13 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір", то питання щодо розподілу судових витрат судом не вирішується.

Керуючись ст.ст. 2, 77,90, 139, 143, 241-246, 250, 255, 295 КАС України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Глухівської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії задовольнити.

2. Визнати протиправною бездіяльність Управління соціального захисту населення Глухівської міської ради щодо не нарахування та невиплати ОСОБА_1 щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

3. Зобов`язати Управління соціального захисту населення Глухівської міської ради (вул. Курлука, 1/3, м. Глухів, Сумська область, 41400, код ЄДРПОУ 22592610) нарахувати та виплатити ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) недоплачену грошову допомогу до 5 травня за 2022 рік у розмірі 5 (п`яти) мінімальних пенсій за віком, з урахуванням попередньо виплаченої суми такої допомоги.

4. Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення рішення.

5. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення складено та підписано суддею 05.09.2023.

Суддя А.І. Сидорук

Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113242186
СудочинствоАдміністративне
Сутьсудовий збір", то питання щодо розподілу судових витрат судом не вирішується. Керуючись ст.ст. 2, 77,90, 139, 143, 241-246, 250, 255, 295 КАС України, суд

Судовий реєстр по справі —480/6415/22

Рішення від 05.09.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 07.12.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 03.10.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні