Рішення
від 06.09.2023 по справі 685/1009/23
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/1009/23

Провадження № 2-о/685/18/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 вересня 2023 року Теофіпольський районний суд Хмельницької області в складі

головуючого судді Самойловича А.П.,

за участі секретаря Таранської Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, заінтересованою особою є Теофіпольський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ),

В С Т А Н О В И В :

04 вересня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту смерті її батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Лисичанськ, Луганської області.

Необхідність встановлення даного факту обґрунтована тим, що її батько помер на тимчасово окупованій території України, де органи державної влади не здійснюють на даний час свої повноваження і вона не має можливості офіційно підтвердити факт його смерті.

Заявник подала заяву про розгляд справи за її відсутності, в якій додатково повідомила, що оригінал лікарського свідоцтва про смерть її батька знаходиться у її матері, яка проживає в м. Лисичанськ на непідконтрольній державі території, жодних можливостей для його передачі немає.

Заінтересованою особою подано заяву про розгляд справи за відсутності їхнього представника та про те, що при винесенні рішення цілком покладаються на думку суду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов переконання про необхідність задоволення заяви з таких підстав.

05 вересня 2023 року Теофіпольським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) відмовлено ОСОБА_1 в державній реєстрації смерті батька на підставі того, що факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, який може бути прийнятий відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації народження відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Відповідно до статей 1, 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Крим є тимчасово окупованою територією, яка є невід`ємною частиною території України і на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» підставою для проведення державної реєстрації смерті особи є документ встановленої форми про смерть, виданий закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою

Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5, встановлено, що підставою для державної реєстрації смерті є, зокрема, встановленої форми лікарське або фельдшерське свідоцтво про смерть.

За відсутності вищезазначених медичних документів, що підтверджують факт смерті, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту смерті особи у певний час або про оголошення її померлою.

Згідно пунктів 1, 2, 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Не може вважатись легітимним на території України і свідоцтво про смерть особи, видане органом, який створено на цій території в порядку, не передбаченому законом України.

З матеріалів справи вбачається, що заявниця ОСОБА_1 є громадянкою України, що підтверджується паспортом громадянина України серії НОМЕР_1 , виданим 22 червня 2000 року Лисичанським МВ УМВС України в Луганській області.

Батьком заявниці є ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим 18 жовтня 1979 року відділом ЗАГС м. Лисичанська Ворошиловоградської області.

Батько заявника є громадянином України, що підтверджується його паспортом громадянина України серії НОМЕР_3 , виданим 01 грудня 1999 року Лисичанським МВ УМВС України в Луганській області.

07 грудня 2022 року «відділом запису актів цивільного стану лисичанського міського управління юстиції міністерства юстиції луганської народної республіки» видане свідоцтво про смерть ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Лисичанськ Луганської області, та помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в «луганській народній республіці місто Лисичанськ», про що 07 грудня 2022 року складений відповідний запис акта про смерть № 398.

Комунальним некомерційним підприємством Лисичанської міської ради Луганської області «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» (код ЄДРПОУ 01985305), 19 вересня 2022 року видане свідоцтво про смерть № 144 із зазначенням причин смерті.

19 вересня 2022 року «муніципальним унітарним підприємством «ритуальні послуги міста Лисичанська луганської народної республіки»» видане свідоцтво про захоронення № 33, відповідно до якого ОСОБА_2 19 вересня 2022 року похоронений на кладовищі м. Лисичанська «Нове кладовище».

Свідоцтво про смерть видане органом, який створено на тимчасово окупованій території м. Лисичанськ Луганської області у порядку, не передбаченому законами України, відповідно до частини 3 статті 9 Закону є недійсними і не створюють правових наслідків.

Проте, враховуючи ключове значення, яке має встановлення факту смерті для реалізації майнових та особистих немайнових прав заявника, суд вважає можливим, як виняток, взяти до уваги відомості, зазначені у свідоцтві про смерть, довідці про смерть та посвідченні про захоронення, які видані органами, що знаходиться на тимчасово окупованій території м. Лисичанськ Луганської області.

Отже, відомості про факт смерті батька заявниці в м. Лисичанськ знайшли своє підтвердження в суді, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 293, 294, 315, 317, 319 ЦПК України, ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», п. 13 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», практикою Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), суд,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Лисичанськ Луганської області, Україна, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Лисичанськ Луганської області у віці 73 років.

Рішення підлягає негайному виконанню, оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду через Теофіпольський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне рішення складено 06 вересня 2023 року.

Суддя А.П. Самойлович

Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113251382
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, заінтересованою особою є Теофіпольський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ

Судовий реєстр по справі —685/1009/23

Рішення від 06.09.2023

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні