Ухвала
від 04.09.2023 по справі 175/4746/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/4746/23

Провадження № 2-о/175/112/23

УХВАЛА

Іменем України

"04" вересня 2023 р. смт. Слобожанське

Суддя Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Білоусова О.М., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Миколаївська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 про встановлення факту здійснення постійного догляду на безоплатній основі та перебування фізичної особи на утриманні, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту здійснення постійного догляду на безоплатній основі та перебування фізичної особи на утриманні.

Відповідно до частини 3статті 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до п. 3, п. 12 Постанови Пленуму Верховного суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» із змінами та доповненнями, вирішуючи питання про прийняття заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, судам необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим ЦПК, так і вимогам щодо її змісту, передбаченим ст. 318 ЦПК.

Відповідно п. 1 ч. 1 ст. 318 ЦПК України у заяві повинно бути зазначено який факт заявник просить встановити та з якою метою.

Мета необхідності встановленняфакту постійного проживання, знаходження на утриманні та здійснення постійного догляду за особою, що потребує постійного догляду,в заяві заявником не зазначена. У той час, як у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Тому мета звернення до суду заявника з даною заявою має свідчити про юридичні наслідки встановлення відповідного факту.

Згідно доч.2ст.315ЦПК Україниу судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення. В порушення вищезазначеної норми, заявник не підтвердив, що не може встановити цей факт в іншому порядку (чи звертався до компетентних органів, тощо)

Отже, заявнику необхідно усунути недоліки заяви, а саме зазначити мету звернення до суду з даною заявою.

Відповідно до частини 1статті 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження заяви до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. ст. 185, 294, 315, 318 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Миколаївська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 про встановлення факту здійснення постійного догляду на безоплатній основі та перебування фізичної особи на утриманні- залишити без руху.

Повідомити заявника про необхідність виправлення зазначених недоліків заяви протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити заявнику, що у разі не виконання ухвали суду в зазначений строк, заява буде вважатись неподаною та повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. М. Білоусова

Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113251941
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —175/4746/23

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні