Ухвала
від 01.09.2023 по справі 127/26916/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/26916/23

Провадження №1-кс/127/10411/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 вересня 2023 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчогоСУ ГУНПу Вінницькійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчийСУ ГУНПу Вінницькійобласті капітанполіції ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді з клопотанням про проведення огляду.

Клопотання мотивовано тим, що проводиться досудове розслідування у кримінальному провадження № 12023020000000502 від 23.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадовими особами ряду приватних підприємств налагоджено протиправний механізм використання державних сільськогосподарських земель та подальшої реалізації не облікованого врожаю, отриманого у наслідок протиправної діяльності без відображення у бухгалтерських обліках.

За оперативними даними, вказані суб`єкти господарювання використовують землі регіональних державних підприємств, в т.ч. «Ялтушківської дослідно-селекційної станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків», шляхом надання послуг з вирощування сільськогосподарських культур (повний цикл робіт, закупівля насіння, добрив та засобів захисту рослин), формуючи при цьому податковий кредит державним підприємствам. В подальшому, за відсутності обігових коштів посадовими особами державних підприємств списується зібраний врожай на користь суб`єктів господарської діяльності в рахунок погашення заборгованості за виконані роботи за заниженою вартістю.

При цьому, земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні державних установ, відповідно до цільового призначення зазначеного в документації із землеустрою, є землями для здійснення науково-дослідних та навчальних цілей. Водночас, державні землі використовуються у супереч їхнього цільового призначення, а саме для товарного виробництва зернових та олійних сільськогосподарських культур (комерційна діяльність) на підставі укладених договорів про надання послуг з обробітку ділянок, що фактично є прихованими орендними відносинами.

Окрім цього, приватними структурами щорічно створюються не обліковані залишки врожаю, в т.ч. за рахунок заниження врожайності сільськогосподарських культур, який реалізовується у «тіньовий» спосіб за готівкові кошти, що в подальшому привласнюються, завдаючи економічної шкоди державним підприємствам шляхом фінансового виснаження його ресурсів.

Також, встановлено, що на 9 земельних ділянках державної власності з цільовим призначенням «Для дослідних і навчальних цілей», які перебувають на праві постійного користування у «Ялтушківської дослідно-селекційної станція Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків» (код ЄДРПОУ 20090488, адреса: с.Черешневе, Жмеринського району, Вінницької області) знаходяться посіви сільськогосподарських культур, а саме сої, соняшника та кукурудзи, зокрема на земельній ділянці 0520285300:03:003:0007, площею 113.4528 га.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, земельна ділянка з кадастровим номером 0520285300:03:003:0007, площею 113.4528 га, цільове призначення для дослідних і навчальних цілей на праві власності належать ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області та перебувають на праві постійного користування у «Ялтушківській дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України».

За оперативними даними, до збору вказаних культур буде залучено ТОВ «Краєвид Поділля» (код ЄДРПОУ 34918499, адреса: Вінницька область, Жмеринський район, с. Ялтушків, провул. Дружби, буд. 11), а також інші СПД, власники яких мають намір, привласнити вказаний врожай, створити необліковані залишки сільськогосподарських культур з метою подальшої їх реалізації за готівкові кошти без відображення в бухгалтерських обліках підприємств.

Водночас, у відповідності до наказу НААН №56 від 29.06.2023 про підготовку та збирання врожаю с/г культур у 2023 році директорам господарств НААН наказано взяти під особистий контроль питання забезпечення зернозбиральною технікою та провести збір врожаю в оптимальні строки за 12-15 днів. У разі незабезпечення збирання в оптимальні строки власними технічними засобами, залучати техніку на договірних умовах виключно з інших наукових установ та державних підприємств дослідних господарств, організацій відання НААН, строки в яких наступають пізніше.

Так, у ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки, з метою підтвердження чи спростування факту нецільового використання земельної ділянки та встановлення рівня врожайності, а саме:

- земельна ділянка з кадастровим номером 0520285300:03:003:0007, площею 113.4528 га, яка розташована на території Ходацької сільської ради, Барського району Вінницької області, цільове призначення для дослідних і навчальних цілей на праві власності належать ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області та перебувають на праві постійного користування у «Ялтушківській дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України».

Таким чином, для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, кваліфікації вчиненого діяння, а також встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, слідчий просила клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримала та просила задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна від 22.08.2023 - земельна ділянка з кадастровим номером 0520285300:03:003:0007, площею 113.4528 га на праві власності належить ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області.

Приймаючи до уваги викладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин імовірного кримінального правопорушення, проведення необхідних вимірювань площ земельної ділянки, отримання необхідних відомостей для призначення експертиз, слідчий суддя вважає, що клопотання обґрунтоване та наявні достатні підстави для надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 0520285300:03:003:0007, площею 113.4528 га, яка розташована на території Ходацької сільської ради, Барського району Вінницької області, оскільки проведення вказаної слідчої дії буде сприяти виявленню та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, які підлягають доказуванню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 235, 237, 395 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчогоСУ ГУНПу Вінницькійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 0520285300:03:003:0007, площею 113.4528 га, яка розташована на території Ходацької сільської ради, Барського району Вінницької області, цільове призначення для дослідних і навчальних цілей на праві власності належить ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області та перебуває на праві постійного користування у «Ялтушківській дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України» з метою підтвердження чи спростування факту нецільового використання земельної ділянки та встановлення рівня врожайності.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення01.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113258007
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —127/26916/23

Ухвала від 01.09.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні