Ухвала
від 29.08.2023 по справі 127/26293/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/26293/23

Провадження №1-кс/127/10220/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2023 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області майор поліції ОСОБА_3 звернувся до Вінницького міського суду Вінницької області з клопотанням про арешт майна.

Клопотання мотивовано тим, що проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні № 12023020000000468 від 09.06.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що лікар-ендоскопіст КП «Міський лікувально-діагностичний центр» ОСОБА_4 , налагодив протиправну схему ухилення від проходження служби в ЗСУ військовозобов`язаними особами, шляхом внесення завідомо неправдивих даних до лікарських документів, що засвідчують наявність в осіб, які підлягають призову за мобілізацією, лікарських діагнозів для ухилення від проходження військової служби, зняття з військового обліку та подальшого безперешкодного перетину державного кордону України.

Протиправна схема діє наступним чином так звані «клієнти», що мають наміри ухилитись від проходження військової служби, звертаються до ОСОБА_4 та в ході спілкування обговорюється вид надання злочинної послуги, розмір грошової винагороди, приблизні терміни виготовлення необхідних документів, із внесеними недостовірними відомостями, а також короткий інструктаж щодо алгоритму дій «клієнта».

В подальшому, «клієнту» призначається проведення медичного обстеження та така особа направляється для проведення медичного обстеження до одного із близьких зв`язків ОСОБА_4 із числа лікарів, що здійснюють діяльність на території м. Вінниці. Під час проведення медичного огляду лікарями, за проханням ОСОБА_4 , формуються лікарські документи, що засвідчують один із діагнозів, який відповідно до Наказу Міністерства оборони України від 14.08.2008 року №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» та встановленому даним нормативно-правовим актом «Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби», що дозволяє ухилитись від проходження військової служби.

Після чого, за супроводженням ОСОБА_4 , «клієнти» отримують направлення для проходження військово-лікарської комісії у ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою затвердження статусу обмеженої придатності або непридатності до проходження військової служби. При цьому, на підставі попереднього лікарського висновку стосовно «клієнта», здійснюється оформлення висновку та постанови ВЛК, яким підтверджується наявність одного із діагнозів, що відповідає «Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби» та унеможливлює проходження «клієнтом» військової служби.

У разі надання фігурантами злочинної послуги щодо оформлення фіктивного діагнозу, «клієнт» після отримання відповідних медичних документів здійснює безперешкодний перетинати державний кордон України у напрямку виїзд та, відповідно, не повертається на територію України у встановлений термін.

Крім того, в ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій встановлено, що працівник КНП «Вінницька міська клінічна лікарня № 1» ОСОБА_5 надає сприяння ОСОБА_4 у виготовленні фіктивної медичної документації, яку останній у подальшому використовує у своїй злочинній діяльності.

На підставі ухвали Вінницького міського суду від 25.08.2023, проведено обшук в кабінеті, який використовує ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та який розташований у КНП «Вінницька міська клінічна лікарня № 1» за адресою: вулиця Хмельницьке шосе, 96 в м. Вінниці на першому поверсі поліклінічного відділення, кабінет з табличкою «перев`язувальний кабінет № 1» В ході якого виявлено та вилучено:

Мобільний телефон марки «Samsung» моделі «Galaху А02S» ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_2 у корпусі синього кольору та у чохлі синього кольору з наклейкою, що містить напис « ОСОБА_5 » з сім-картою мобільного оператора ПрАТ «Київстар» № НОМЕР_3 .

Грошові кошти в сумі 10 доларів США серії GC38499859А та 800 грн., наступних серій та купюр:

Номіналом 200 грн УИ6693006,

Номіналом 50 грн - ЕГ8554060,

Номіналом 20 грн ЮЄ8609739, ЧА1195909,

Номіналом 10 грн АВ 3865448;

Номіналом 500 грн АД0906004.

Бланки документів з відтиском печаток:

Довідка про тимчасову непрацездатність студента закладу І-ІV акредитації про хворобу, карантин і інші причини відсутності дитина, яка відвідує загальноосвітній навчальний заклад, дошкільний навчальний заклад у кількості 5 шт. на 1 арк. кожен.;

Медична довідка щодо придатності керування транспортним засобом у кількості 23 шт. на 1 арк. кожна;

Санаторна курортна карта на 1 арк.;

Медична карта для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я на 1 арк.;

Довідка про тимчасову непрацездатність студента професійно-технічного училища про хворобу, карантин і інші причини відсутності дитини, яка відвідує школу, дитячий дошкільний заклад 4 шт на 1 арк.кожна;

Довідка про перебування на диспансерному обліку ЦПМСД № 3 2 шт. на 1 арк.кожна;

Заключення КНП «ВМКЛ № 1» з відтиском «рентгенографія» - 10 шт. на 1 арк. кожен;

Заключення КНП «ВМКЛ № 1» - на 1 арк.;

Заключення КНП «ВМКЛ № 1» з відтиском «патологічних змін легень та органів середостіння не виявлено» - на 1 арк.;

Консультаційний висновок спеціаліста на 1 арк.;

Протокол рентгеноскопії на ім`я: ОСОБА_6 , 1968 р.н., ОСОБА_7 , 1968 р.н., ОСОБА_8 , 1984 р.н. на 1 арк. кожен;

Заключення на ім`я: ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 на 1 арк. кожен;

Бланки довідок КПН «ЦПМСД № 3» з відтисками печаток у кількості 6 шт. на 1 арк. кожен;

Консультативний огляд травматолога, рентгенологічне дослідження, консультативний висновок, направлення, консультативний огляд травматолога у копіях 2 шт. та копія рентгенологічного дослідження, рентгензнімок - на ім`я ОСОБА_11 , 1996 р.н.;

Печатки: «ПРИДАТНИЙ», «ЛІКАР * м. Вінниця * країна * ОСОБА_12 », «ТОВ «Гуд-док» ЄДРПОУ 40416956»;

Бланки:

Особиста медична книжка в кількості 11 шт.;

Медична карта огляду осіб для визнання спроможності займатись відповідним видом діяльності в кількості 13 шт.;

Медична довідка на дитину, яка виїжджає у дитячий заклад оздоровлення та відпочинку у кількості 7 шт.;

Карта профілактичної роботи з учнями загальноосвітнього навчального закладу їх батькам або законним представникам щодо виявлення факторів ризику алкогольних та наркотичних проблем 6 шт.;

Медична довідка (лікарський професійно-консультативний висновок) 31 шт.;

Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов`язкового медичного профілактичного огляду 11 шт.;

Резепт 12 шт.;

Копія паспорту ОСОБА_13 на 1 арк.;

Копія довідки про реєстрацію місця проживання ОСОБА_13 на 1 арк.;

Довідка на ім`я ОСОБА_14 у 2 прим. на 1 арк.кожен;

Консультативний висновок спеціаліста на ім`я ОСОБА_15 на 1 арк.;

Довідка на ім`я ОСОБА_16 на 1 арк.;

Копії документів на ім`я ОСОБА_17 : протокол дослідження № 1990 від 20.06.2023; рентгенографія 3 прим., акт дослідження стану здоров`я №1412; протокол обстеження поперекового відділу хребта, виписка-епікриз №5098 на 1 арк. кожен;

Медична довідка на ім`я ОСОБА_18 на 1 арк.;

Вищевказані речі 25.08.2023 визнані речовим доказом у кримінальному провадженні №12023020000000468 від 09.06.2023 та можуть бути джерелом доказування.

З метою з`ясування усіх обставин вказаного кримінального правопорушення, всебічного, повного та об`єктивного досудового розслідування, забезпечення збереження предмету злочину та не допущення подальшого його реалізації та визнання їх допустимими, забезпечення проведення необхідних судових експертиз, слідчий просив клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився. Подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, вимоги клопотання підтримав у повному обсязі.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 1 ст. 173 КПК України слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

Враховуючи, що вищезазначене майно являється джерелом доказів, при дослідженні яких необхідно буде встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження, а також в подальшому виникне необхідність у проведенні ряду експертиз, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим доведено необхідність накладення арешту на речі, які вилучені в ході обшуку 25.08.2023, кабінету, який використовує ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та який розташований у КНП «Вінницька міська клінічна лікарня № 1», за адресою: вулиця Хмельницьке шосе, 96 в м. Вінниці, оскільки вони мають значення речового доказу та доведено наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 КПК України, а тому клопотання про арешт майна є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 131, 132, 170, 171, 172, 173, 309 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт на речі, які вилучені в ході обшуку 25.08.2023, кабінету, який використовує ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та який розташований у КНП «Вінницька міська клінічна лікарня № 1», за адресою: вулиця Хмельницьке шосе, 96 в м. Вінниці, а саме:

Мобільний телефон марки «Samsung» моделі «Galaху А02S» ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_2 у корпусі синього кольору та у чохлі синього кольору з наклейкою, що містить напис « ОСОБА_5 » з сім-картою мобільного оператора ПрАТ «Київстар» № НОМЕР_3 .

Грошові кошти в сумі 10 доларів США серії GC38499859А та 800 грн., наступних серій та купюр:

Номіналом 200 грн УИ6693006,

Номіналом 50 грн - ЕГ8554060,

Номіналом 20 грн ЮЄ8609739, ЧА1195909,

Номіналом 10 грн АВ 3865448;

Номіналом 500 грн АД0906004.

Бланки документів з відтиском печаток:

Довідка про тимчасову непрацездатність студента закладу І-ІV акредитації про хворобу, карантин і інші причини відсутності дитина, яка відвідує загальноосвітній навчальний заклад, дошкільний навчальний заклад у кількості 5 шт. на 1 арк. кожен.;

Медична довідка щодо придатності керування транспортним засобом у кількості 23 шт. на 1 арк. кожна;

Санаторна курортна карта на 1 арк.;

Медична карта для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я на 1 арк.;

Довідка про тимчасову непрацездатність студента професійно-технічного училища про хворобу, карантин і інші причини відсутності дитини, яка відвідує школу, дитячий дошкільний заклад 4 шт на 1 арк.кожна;

Довідка про перебування на диспансерному обліку ЦПМСД № 3 2 шт. на 1 арк.кожна;

Заключення КНП «ВМКЛ № 1» з відтиском «рентгенографія» - 10 шт. на 1 арк. кожен;

Заключення КНП «ВМКЛ № 1» - на 1 арк.;

Заключення КНП «ВМКЛ № 1» з відтиском «патологічних змін легень та органів середостіння не виявлено» - на 1 арк.;

Консультаційний висновок спеціаліста на 1 арк.;

Протокол рентгеноскопії на ім`я: ОСОБА_6 , 1968 р.н., ОСОБА_7 , 1968 р.н., ОСОБА_8 , 1984 р.н. на 1 арк. кожен;

Заключення на ім`я: ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 на 1 арк. кожен;

Бланки довідок КПН «ЦПМСД № 3» з відтисками печаток у кількості 6 шт. на 1 арк. кожен;

Консультативний огляд травматолога, рентгенологічне дослідження, консультативний висновок, направлення, консультативний огляд травматолога у копіях 2 шт. та копія рентгенологічного дослідження, рентгензнімок - на ім`я ОСОБА_11 , 1996 р.н.;

Печатки: «ПРИДАТНИЙ», «ЛІКАР * м. Вінниця * країна * ОСОБА_12 », «ТОВ «Гуд-док» ЄДРПОУ 40416956»;

Бланки:

Особиста медична книжка в кількості 11 шт.;

Медична карта огляду осіб для визнання спроможності займатись відповідним видом діяльності в кількості 13 шт.;

Медична довідка на дитину, яка виїжджає у дитячий заклад оздоровлення та відпочинку у кількості 7 шт.;

Карта профілактичної роботи з учнями загальноосвітнього навчального закладу їх батькам або законним представникам щодо виявлення факторів ризику алкогольних та наркотичних проблем 6 шт.;

Медична довідка (лікарський професійно-консультативний висновок) 31 шт.;

Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов`язкового медичного профілактичного огляду 11 шт.;

Резепт 12 шт.;

Копія паспорту ОСОБА_13 на 1 арк.;

Копія довідки про реєстрацію місця проживання ОСОБА_13 на 1 арк.;

Довідка на ім`я ОСОБА_14 у 2 прим. на 1 арк.кожен;

Консультативний висновок спеціаліста на ім`я ОСОБА_15 на 1 арк.;

Довідка на ім`я ОСОБА_16 на 1 арк.;

Копії документів на ім`я ОСОБА_17 : протокол дослідження № 1990 від 20.06.2023; рентгенографія 3 прим., акт дослідження стану здоров`я №1412; протокол обстеження поперекового відділу хребта, виписка-епікриз №5098 на 1 арк. кожен;

Медична довідка на ім`я ОСОБА_18 на 1 арк..

Виконання ухвали доручити слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області майору поліції ОСОБА_3 .

На ухвалу судді може бути подана апеляція протягом п`яти діб з дня її винесення до Вінницького апеляційного суду.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113258077
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —127/26293/23

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні