Ухвала
від 31.08.2023 по справі 953/6570/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/6570/21

н/п 1-кп/953/275/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" серпня 2023 р. Київський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої - ОСОБА_4 ,

захисників - адвокатів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засідання обвинувальний акт за результатами досудового розслідування, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021220490000332 від 10.02.2021 відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Курськ РФ, громадянки України, не судимої, не заміжньої, з вищою освітою, зареєстрована: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191, ч.3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Київського районного суду м. Харкова перебуває кримінальна справа відносно ОСОБА_4 , з кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191, ч.3 ст. 191 КК України.

Адвокатом обвинуваченої ОСОБА_5 до суду подано клопотання про зміну запобіжного заходу відносно ОСОБА_4 із застави на особисте зобов*язання. З посиланням на те, що ухвалою слідчого судді від 29.03.2021 року відносно ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 242890 грн., заставодавцем виступив ОСОБА_6 . Всі покладені обов8язки на ОСОБА_4 вона виконує, їх не порушує. У зв*язку з початком широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України, ОСОБА_4 пережила окупацію Харківської області, було частково зруйновано її майно, їй спричинено стрес та погіршився стан її здоров*я. З врахуванням вимог ст. 616 КПК України в період воєнного часу, враховуючи можливість внесення частини застави на потреби ЗСУ, погіршення стану здоров*я обвинуваченої, просить змінити запобіжний захід із застави на особисте зобов*язання.

В судовому засіданні адвокат ОСОБА_5 та обвинувачена ОСОБА_4 клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Заставодавець ОСОБА_6 в судовому засіданні просив клопотання задовольнити, вказуючи, що він має намір внести частину застави (10%) на потреби ЗСУ, щодо внесення застави на відшкодування позовних вимог не погоджується.

Прокурор в судовому засіданні заперечував щодо клопотання. вважаючи його необгрунтованим та безпідставним.

Вислухавши думку учасників судового розгляду, заставодавця, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 29.03.2021 року відносно ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 242890 грн.

Згідно довідки №04-48/1238/21 ТУДСА у Харківській області від 31.03.2021 на депозитний рахунок ТУ ДСА в Харківській області за реквізитами: р/рUA208201720355299002000006674, одержувач ТУ ДСА України у Харківській області, код ЄДРПОУ 26281249, банк одержувача Державна казначейська служба України, м. Київ надійшли грошові ко8шти в розмірі 242890 грн. (застави за ОСОБА_4 ).

Відповідно до вимогст. 331КПК України під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати або обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого.

Згідно вимогст. 177 КПК Україниметою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:переховуватись від слідства та суду, незаконно впливати на потерпілого, свідків та інших учасників судового процесу та інше.

Вимогами ст. 178 КПК України передбачені обставини, що враховуються при обранні запобіжного заходу, зокрема тяжкість покарання, яке загрожує відповідній особі, вік та стан здоров`я обвинуваченого, міцність соціальних зв`язків, в тому числі наявність родини та утриманців, наявність постійного місця роботи, наявність судимостей, дотримання обвинуваченим умов застосованих запобіжних заходів, якщо вони застосовувались раніше та інші обставини.

Відповідно до ч.5 ст.616 КПК України за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого слідчий суддя, суд має право ухвалити рішення про зміну запобіжного заходу у вигляді застави на особисте зобов`язання, якщо відповідне клопотання обґрунтовується бажанням використати кошти, передані в заставу (в повному обсязі або частково), для внесення на спеціальні рахунки Національного банку України для цілей оборони України.

Згідно з положеннями ч. 1ст. 182 КПК України, застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у дохід держави в разі невиконання цих обов`язків. Можливість застосування застави щодо особи, стосовно якої застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, може бути визначена в ухвалі слідчого судді, суду у випадках, передбачених частинами третьою або четвертоюстатті 183 цього Кодексу.

Згідно п.10 листа Верховного Суду №1/0/2-22 від 03.03.2022 «Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану» слідчим суддям (суду) необхідно зважати на обставини воєнного стану та, за наявності необхідних для цього підстав, за клопотанням підозрюваного доречно ухвалювати рішення про зміну запобіжного заходу у вигляді застави на особисте зобов`язання, якщо відповідне клопотання обґрунтовується бажанням використати кошти, передані в заставу, для їх подальшого внесення на спеціальні рахунки Національного банку України для цілей оборони України.

Указом Президента України ОСОБА_7 №64/20211 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні» у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першоїстатті 106 Конституції України,Закону України «Про правовий режим воєнного стану» постановлено ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, а в подальшому воєнний стан неодноразово продовжувався. Востаннє відповідно доУказу Президента України від 26 липня 2023 року №451/2023, затвердженимЗаконом України від 27 липня 2023 року №9532, строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 18 серпня 2023 року строком на 90 діб.

24 лютого 2022 року Національний банк України ухвалив рішення відкрити спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України. Таке рішення ухвалене у зв`язку із введенням воєнного стану в Україні, збройною агресією російської федерації та небезпекою для державної незалежності України, її територіальної цілісності. Реквізити офіційного спеціального рахунку, зазначені на офіційному веб-сайті Національного банку України (https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi): спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України, створений Національним банком України, за N UA843000010000000047330992708.

При вирішення клопотання захисника про зміну запобіжного заходу суд враховує характер та фактичні обставини інкримінованих ОСОБА_4 кримінальних правопорушень, строки розгляду даної кримінальної справи, визначений порядок дослідження доказів, під час якого вже були досліджені письмові докази сторони обвинувачення, клопотань про допит свідків прокурором не заявлено, відсутність протягом усього розгляду справи порушень встановлених відносно обвинуваченої обов*язків, позитивні характеристики особи обвиунваченої, стан її здоров*я згідно наданих до суду медичних довідок, бажання використати частину грошових коштів застави на потреби ЗСУ для цілей оборони України, і всі ці обставини у сукупності свідчать про доцільність зміни запобіжного заходу, з перерахуванням частини застави на підтримку ЗСУ.

Виходячи звищенаведеного,суд приходитьдо висновкупро задоволенняклопотання захистута зміни запобіжногозаходу увигляді заставина більшм`який запобіжнийзахід увигляді особистогозобов`язання, зпокладенням обов`язків:прибувати досуду укримінальному провадженніза першоювимогою;повідомлятисуд про зміну свого місця проживання або перебування, місця роботи;утримуватись від спілкування із свідками у даному кримінальному провадженні;здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;не відлучатись із міста перебування (м. Київ) без дозволу суду, та повернення застави заставодавцю для часткового перерахування (не менше 10%) на спеціальний рахунок Національного банку України для збору коштів для цілей оборони України (для зарахування коштів у національній валюті) з наступними реквізитами: банк: Національний банк України; МФО 300001; рахунок N НОМЕР_1 ; код ЄДРПОУ 00032106; отримувач: Національний банк України; призначення платежу: на підтримку Збройних Сил України, зобов*язавши надати до суду квитанцію про перерахування грошових коштів.

Керуючись ст.ст. 177, 178, 182, 372, 616 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання захисту задовольнити.

Змінити обвинуваченій ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжний західу виглядізастави назапобіжний західу виглядіособистого зобов`язання,поклавши нанеї обов`язки:прибувати досуду укримінальному провадженніза першоювимогою;повідомлятисуд про зміну свого місця проживання або перебування, місця роботи;утримуватись від спілкування із свідками у даному кримінальному провадженні;здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;не відлучатись із міста перебування (м. Київ) без дозволу суду.

Обвинуваченій ОСОБА_4 у відповідності до положень ч. 2ст. 179 КПК України усно та письмово під розпис повідомити та роз`яснити, що в разі невиконання покладених на неї обов`язків до неї може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на неї може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Строк дії ухвали в частині покладених обов`язків становить по 31.10.2023.

Контроль за виконанням ухвали в частині запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання покласти на прокурора.

Заставу,яка була внесена платником ОСОБА_6 , за ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та яка була визначена останній, у кримінальному провадженні, зареєстрованому у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12021220490000332від 10.02.2021, в сумі 242890 гривень, що внесена ОСОБА_6 згідно довідки №04-48/1238/21 ТУДСА у Харківській області від 31.03.2021 на депозитний рахунок ТУ ДСА в Харківській області за реквізитами: р/рUA208201720355299002000006674, одержувач ТУ ДСА України у Харківській області, код ЄДРПОУ 26281249, банк одержувача Державна казначейська служба України, м. Київ, - повернути заставодавцю ОСОБА_6 для часткового перерахування (не менше 10%) на спеціальний рахунок Національного банку України для збору коштів для цілей оборони України (для зарахування коштів у національній валюті) з наступними реквізитами: банк: Національний банк України; МФО 300001; рахунок N НОМЕР_1 ; код ЄДРПОУ 00032106; отримувач: Національний банк України; призначення платежу: на підтримку Збройних Сил України, зобов*язавши надати до суду квитанцію про перерахування грошових коштів.

Копію ухвали направити всім зацікавленим особам негайно після її проголошення, для належного виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського Апеляційного суду через Київський районний суд м. Харкова протягом семи днів з дня її оголошення.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113258480
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —953/6570/21

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 27.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 25.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 06.12.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 06.12.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні