Ухвала
від 06.09.2023 по справі 280/7983/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

06 вересня 2023 року Справа № 280/7983/21 м.Запоріжжя Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Сацький Р.В., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання представника позивача про зупинення провадження в адміністративій справі

за позовом - Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області (69002, м. Запоріжжя, вул. Фортечна, буд. 65, код ЄДРПОУ 38625593)

до - Приватного акціонерного товариства «Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Салют» (72563, Запорізька область, Якимівський район, смт Кирилівка, вул. Коса Пересип, буд. 134, код ЄДРПОУ 23880558)

про застосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації, -

ВСТАНОВИВ:

02 вересня 2021 року Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області (далі - позивач) звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Приватного акціонерного товариства «Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Салют»(далі - відповідач) про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі та приміщень позивача, розташованого за адресою: 72563, Запорізька область, Якимівський район, смт Кирилівка, вул. Коса Пересип, буд. 134, встановивши судовим рішенням спосіб і порядок його виконання шляхом зобов`язання відповідача повністю зупинити експлуатацію будівель та порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, до повного усунення цих порушень.

07 вересня 2021 року ухвалою суду відкрито провадження у справі за правилами спрощенного позовного провадження. Судове засідання призначено на 04 жовтня 2021 року о/об 15 год. 30 хв.

04 жовтня 2021 р. ухвалою суду зупинено провадження у справі до до 13 грудня 2021 року до 14 год. 05 хв.

13 грудня 2021 р. ухвалою суду продовжено зупинення провадження у справі 09 березня 2022 року об 11 год. 00 хв.

30 березня 2023 р. ухвалою суду поновлено провадження у справі з 30 березня 2023 року.

13 червня 2022 року від представника позивача до суду надійшло клопотання про відкладення судового засідання на іншу дату.

24 лютого 2022 р. в Державі Україна введено воєнний стан.

30 березня 2023 року ухвалою суду поновлено провадження у справі, судове засідання призначено на 30 березня 2023 року об 16 год. 00 хв.

30 березня 2023 року ухвалою суду продовжено зупинення провадження у справі № 280/7983/21 до 06 вересня 2023 року об 09 год. 00 хв.

06 вересня 2023 р. ухвалою суду поновлено провадження у справі.

06 червня 2023 р. за вх. № 23379 від представника позивача до суду надійшло клопотання про зупинення провадження у справі, в якій представник просить суд - зупинити провадження у справі № 280/7983/21 до дня припинення воєнного стану в Україні та деокупації території.

Клопотання просить суд розглянути без участі представника. Клопотання обгрунтоване тим, що об`єкт відповідача, що перевірявся Позивачем, перевірити не можливо, оскільки знаходиться на тимчасово окупованій території. Крім того, документальних доказів встановлення стану усунення ним порушень у сфері пожежної безпеки до Суду не надано.

Представник відповідача проти задоволення судом клопотання про зупинення не заперечив.

24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан. Частина території Запорізької області, тимчасово окупована військами Російської Федерацієї.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", яким строк дії воєнного стану в Україні продовжено.

Згідно зі ст. 7 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", - воєнний стан на всій території України або в окремих її місцевостях припиняється після закінчення строку, на який його було введено. До закінчення строку, на який було введено воєнний стан, та за умови усунення загрози нападу чи небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності Президент України може прийняти Указ про скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях, про що має бути негайно оголошено через медіа.

Об`єкт відповідача, що перевірявся позивачем, перевірити неможливо, оскільки знаходиться на тимчасово окупованій території. Крім того, документальних доказів встановлення стану усунення ним порушень у сфері пожежної безпеки до суду не надано.

Статтею 2 КАС України визначені принципи адміністративного судочинства, серед яких - рівність усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом.

Цей принцип реалізується, зокрема, наданням особам, які беруть участь у справі, рівних процесуальних прав й обов`язків, до яких, зокрема, віднесено право знати про дату, час і місце судового розгляду справи, про всі судові рішення, які ухвалюються у справі та стосуються їхніх інтересів; право давати усні та письмові пояснення, доводи та заперечення; подавати заперечення проти клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Згідно ч. 1 ст. 8 КАС України, - усі учасники судового процесу с рівними перед законом і судом.

Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості (ч. 1 ст. 9 КАС України).

Принцип рівності сторін вимагає надання кожній стороні розумної можливості представляти свою справу за таких умов, які не ставлять її у явно гірше становище порівняно з протилежною стороною (рішення у справах «Авотіньш проти Латвії» та «Домбо Бехеср Б. В. проти Нідерландів»),

Кожній стороні має бути забезпечена можливість ознайомитись із зауваженнями або доказами, наданими іншою стороною, у тому числі доводами іншої сторони, та надати власні зауваження з цього приводу. Під загрозою стоїть упевненість сторін у функціонуванні правосуддя, яке грунтується, зокрема, на усвідомленні того, що вони мали змогу висловлювати свою позицію щодо кожного документа, який знаходиться в матеріалах справи (рішення у справі Беер проти Австрії).

Відповідно до частини 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 44 КАС України, - учасники справи мають право: ознайомлюватися з матеріалами справи, подавати докази, заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб, користуватись іншими визначеними законом процесуальними правами.

Відповідно до статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до ч 2 ст. 190 КАС України, за клопотанням сторін суд зупиняє провадження у справі на час, необхідний їм для примирення.

Відповідно до ст. 236 КАС України - суд зупиняє провадження у справі в разі:

5) перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції;

Згідно до частини другої ст. 236 КАС України - суд має право зупинити провадження у справі в разі:

2) знаходження учасника справи у довгостроковому відрядженні, якщо його особиста участь буде визнана судом обов`язковою, - до повернення з відрядження;

3) перебування учасника справи на альтернативній (невійськовій) службі не за місцем проживання або на строковій військовій службі - до припинення перебування на альтернативній (невійськовій) службі не за місцем проживання або на строковій військовій службі.

За аналогією права - поняття "окупована територія" є аналогічною поняттю "довгострокове відрядження".

Таким чином, з метою уникнення порушення гарантій справедливого судового розгляду, а саме принципів рівності, змагальності, та диспозитивності сторін, згідно з якими кожному учаснику процесу гарантовано право надати суду докази на підтвердження власної правової позиції, та довести їх переконливість, враховуючи правовий режим воєнного стану в Україні та той факт, що Відповідач знаходиться на тимчасово окупованій території, провадження у справі необхідно зупинити до закінчення воєнного стану в Україні.

Керуючись статтями 236, 241 та 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області про зупинення провадження у справі до закінчення воєнного стану в Україні - задовольнити.

Провадження у адміністративній справі № 280/7983/21 зупинити до припинення воєнного стану в Україні.

Ухвала набрала законної сили 06 вересня 2023 року та може бути оскаржена до Третього апеляційного адміністративного суду протягом 15 днів з дня її прийняття.

Ухвала у повному обсязі виготовлена та підписана суддею 06 вересня 2023 року.

Суддя Р.В. Сацький

Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113270971
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації

Судовий реєстр по справі —280/7983/21

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 13.12.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 04.10.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 07.09.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні