Рішення
від 04.09.2023 по справі 400/8008/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 вересня 2023 р. № 400/8008/23 м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі судді Фульги А.П., розглянув у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовом:Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, вул. Морехідна, 1, м. Миколаїв, 54020,

до відповідача:Приватного підприємства "Висотник", вул. О.Вишні, 149/2, м. Миколаїв, 54050,

про:стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 73689,81 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (далі - позивач) звернулось до суду з позовом до Приватного підприємства "Висотник"(далі - відповідач) з вимогою про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах за Списком № 2 у сумі 73689,81 грн.

Ухвалою від 03.07.2023р. суд відкрив провадження у справі за правилами ст.263 КАС України.

Позивач обгрунтував позовні вимоги тим, що відповідач має заборгованість зі сплати боргу по внесках на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, яка станом на час розгляду справи є несплаченою.

Відповідач відзив на позов не надав.

З врахуванням положень частин 1, 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України справа вирішується на підставі наявних у ній доказів у письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні в них фактичні дані, суд встановив наступне.

Приватне підприємство "Висотник" перебуває на обліку в Головному Управлінні Пенсійного фонду України в Миколаївській області і є платником внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, а також платником відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах.

Відповідно до Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 р. відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій.

Колишнім працівникам відповідача, які працювали у нього на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, а саме ОСОБА_1 , була призначена пенсія за віком на пільгових умовах відповідно до ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення, який передбачає, що право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими мовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України.

Згідно ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій. Суми фактичних витрат на виплату пільгових пенсій покриваються підприємствами пропорційно стажу роботи на даному підприємстві.

Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного Фонду України передбачає ( п.6.1), що підприємства платники страхових внесків зобов`язані покривати фактичні витрати на виплату і доставку пенсій за віком на пільгових умовах за списком № 1, 2 у розмірі 100%.

Відповідно до пп. 6.8 п.6 вищезазначеної інструкції підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду визначену у повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах, місячну суму зазначених витрат.

За результатами господарської діяльності відповідач має заборгованість по витратам на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 73689,81 грн. за період з 01.04.2023р. по 31.05.2023 р, що підтверджується наданими позивачем розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач вимоги вищевказаних законів не виконав і своєчасно не перерахував до Пенсійного фонду України заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, внаслідок чого у нього утворився борг в сумі 73 689, 81 гривень.

Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідач своїм правом не скористався, станом на день розгляду справи доказів погашення боргу не подав.

Сума сплаченого позивачем судового збору відшкодуванню не підлягає.

Керуючись ст. 2, 19, 139, 241, 244, 242 - 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул. Морехідна, 1, м. Миколаїв, 54020 код ЄДРПОУ 13844159) до Приватного підприємства "Висотник" (вул. О.Вишні, 149/2, м. Миколаїв, 54050 код ЄДРПОУ 19299540) задовольнити.

2.Стягнути з Приватного підприємства "Висотник" (код ЄДРПОУ 19299540) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (код ЄДРПОУ 13844159) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах за Списком № 2 у сумі 73689,81 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга може бути подана до П`ятого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Датою ухвалення судовго рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Суддя А. П. Фульга

Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113271660
СудочинствоАдміністративне
Суть:стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 73689,81 грн

Судовий реєстр по справі —400/8008/23

Рішення від 04.09.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Фульга А. П.

Ухвала від 03.07.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Фульга А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні