Ухвала
від 05.09.2023 по справі 243/4535/23
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 243/4535/23

Провадження № 2-а/243/39/2023

У Х В А Л А

про передачу справи до іншого суду

05 вересня 2023 року м. Слов`янськ

Суддя Слов`янського міськрайонного суду Донецької області Дюміна Н.О., розглянувши матеріали адміністративної справи за позовною заявою Лещенка Сергія Вікторовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 до Слов`янського відділу державної виконавчої служби у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) за участю третьої особи Територіального сервісного центру МВС № 1443 м. Краматорськ про визнання протиправних дій та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

01 вересня 2023 року до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області через систему «Електронний суд» надійшла позовна заява Лещенка Сергія Вікторовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 до Слов`янського відділу державної виконавчої служби у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) за участю третьої особи Територіального сервісного центру МВС № 1443 м. Краматорськ про визнання протиправних дій та зобов`язання вчинити певні дії.

Згідно із п. 4 ч. 1 ст.171КАС України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності.

Частиною 1 ст.20КАС України визначено, що місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні: 1) адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності; 2) адміністративні справи, пов`язані з виборчим процесом чи процесом референдуму, щодо: оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, дільничних комісій з референдуму, членів цих комісій; уточнення списку виборців; оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум; оскарження дій чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їх довірених осіб; 3) адміністративні справи, пов`язані з перебуванням іноземців та осіб без громадянства на території України, щодо: примусового повернення в країну походження або третю країну іноземців та осіб без громадянства; примусового видворення іноземців та осіб без громадянства за межі України; затримання іноземців або осіб без громадянства з метою їх ідентифікації та (або) забезпечення примусового видворення за межі території України; продовження строку затримання іноземців або осіб без громадянства з метою їх ідентифікації та (або) забезпечення примусового видворення за межі території України; затримання іноземців або осіб без громадянства до вирішення питання про визнання їх біженцями або особами, які потребують додаткового захисту в Україні; затримання іноземців або осіб без громадянства з метою забезпечення їх передачі відповідно до міжнародних договорів України про реадмісію; 4) адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання ними рішень судів у справах, визначених пунктами 1-3 частини першої цієї статті; 5) адміністративні справи щодо оскарження рішень Національної комісії з реабілітації у правовідносинах, що виникли на підставі Закону України Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років.

За змістом ч. 2 ст.20КАС України окружним адміністративним судам підсудні всі адміністративні справи, крім визначених частинами першою та третьою цієї статті.

Відповідно до положень ч. 1 ст.287КАС України учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Згідно із ч. 5 ст.287КАС України адміністративні справи з приводу рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання ними рішень, ухвалених місцевим загальним судом як адміністративним судом, розглядаються місцевим загальним судом як адміністративним судом, який видав виконавчий лист.

Аналіз наведених вище норм дає підстави для висновку, що місцеві загальні суди як адміністративні суди розглядають позовні заяви щодо рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця щодо виконання ними рішень, ухвалених місцевим загальним судом як адміністративним судом, яким видано виконавчий лист та на підставі якого відкрито виконавче провадження.

Із позовної заяви Лещенка Сергія Вікторовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 вбачається, що позивачка просить суд визнати протиправною бездіяльність Слов`янського відділу державної виконавчої служби у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) щодо не вчинення всіх дій, спрямованих на зняття арешту та на зняття з розшуку автомобіля Daewoo, реєстраційний номер НОМЕР_1 VIN номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_2 , модель Matiz, категорія Легковий, колір Червоний, рік виробництва 2007, номер кузова НОМЕР_3 та зобов`язати Слов`янський відділ державної виконавчої служби у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) вчинити всі необхідні дії, спрямовані на зняття (вилучення) із розшуку автомобіля Daewoo, реєстраційний номер НОМЕР_1 VIN номер шасі(кузова, рами) НОМЕР_2 , модель Matiz, категорія Легковий, колір Червоний, рік виробництва 2007, номер кузова НОМЕР_4 , який оголошений в розшук постановою від 18.10.2019 р. №56454857, шляхом направлення до відповідного підрозділу інформаційно-аналітичної підтримки Національної поліції України постанови про закінчення виконавчого провадження від 20.11.2020 р.(ВП№56454857) і постанови про зняття арешту з майна від 20.11.2020 р ( ВП№56454857).

Враховуючи викладене, слід дійти висновку, що вирішення даного спору відноситься до предметної юрисдикції окружного адміністративного суду.

За змістом п. 2 ч. 1 ст.29КАС України суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо при відкритті провадження у справі суд встановить, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи наведене вище, суд вважає, що позовна заява Лещенка Сергія Вікторовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 до Слов`янського відділу державної виконавчої служби у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) за участю третьої особи Територіального сервісного центру МВС № 1443 м. Краматорськ про визнання протиправних дій та зобов`язання вчинити певні дії не підсудна Слов`янському міськрайонному суду Донецької області як адміністративному суду, тому вона підлягає передачі за підсудністю на розгляд до Донецького окружного адміністративного суду.

Відповідно до ч. 1 ст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Дотримання судом процесуальних норм інституту підсудності є вимогою ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 5, 19, 20, 25, 29, 171, 243, 248, 287, 294 КАС України,

У Х В А Л И В:

Передати матеріалиадміністративної справи№ 243/4535/23за позовноюзаявою ЛещенкаСергія Вікторовича,який дієв інтересах ОСОБА_1 доСлов`янського відділудержавної виконавчоїслужби уКраматорському районіДонецької областіСхідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Харків)за участютретьої особиТериторіального сервісногоцентру МВС№ 1443м.Краматорськ провизнання протиправнихдій тазобов`язання вчинитипевні дії,на розгляддо Донецькогоокружного адміністративногосуду (84122,Донецька область,Краматорський район,м.Слов`янськ,вул.Добровольського,1, е-mail: inbox@adm.dn.court.gov.ua).

Копію ухвали надіслати позивачці для відома.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Першого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Суддя Н.О. Дюміна

Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113277266
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправних дій та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —243/4535/23

Ухвала від 10.10.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

Ухвала від 05.09.2023

Адміністративне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Дюміна Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні