Ухвала
від 31.08.2023 по справі 930/2226/23
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/2226/23

Провадження № 2-о/930/101/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.08.2023 року Немирівський районний суд

Вінницької області у складі:

головуючого судді: Науменка С.М.,

присяжних: Клименко Г.М.,

Кононенко В.С.,

при секретарі: Андрущак Л.П.,

заявника ОСОБА_1

представника заявника адвоката Ускової С.Е.

представника заінтересованої особи: Немирівської міської ради -Надєїної С.С.

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Немирівська міська рада Вінницької області, як Орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна ,

ВСТАНОВИВ:

11.08.2023 р. ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, заінтересована особа: Немирівська міська рада Вінницької області, як Орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

Ухвалою від 14.08.2023 р. відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Представник заявника адвокат Ускова С.Е., в судовому засіданні заявила клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керування ними, оскільки це має значення для правильного вирішення справи.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 , клопотання свого представника про призначення судово-психіатричної експертизи підтримала. Проведення експертизи якої просить доручитиекспертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державна установа «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Пирогова, 109, м. Вінниця).

Представник заінтересованої особи Немирівської міської ради Вінницької області Надєїна С.С. в судовому засіданні не заперечує проти призначення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 .

Заслухавши пояснення заявника, представника заявника, представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, суд вважає наявними достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 .

Відповідно до п.1 ч.1ст. 103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з положеннямист. 105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим у разі за явлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до ч.1ст. 104 ЦПК Українипро призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Крім того, відповідно до ч.1ст. 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що для з`ясування обставин, які мають значення для правильного вирішення даної справи, а саме для встановлення психічного стану ОСОБА_2 та його здатності усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, необхідні спеціальні знання, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника заявника та призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Керуючись ст.ст.103-105,252-253,259-261,298,353-355 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника заявника адвоката Ускової С.Е. про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Немирівська міська рада Вінницької області, як Орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , інваліда другої групи з дитинства внаслідок психічного розладу, паспорт НОМЕР_1 виданий 21.09.2013 року Немирівським РС УДМС України у Вінницькій області, РНОКПП НОМЕР_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Для проведення судово-психіатричної експертизи поставити на вирішення експертів наступні запитання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 на будь-яке психічне захворювання ?

2. Чи є захворювання ОСОБА_2 хронічним і стійким ?

3. Чи може ОСОБА_2 за своїм психічним станом усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними ?

4. Чи потребує ОСОБА_2 встановлення над ним постійної опіки та піклування ?

5. Чи має ОСОБА_2 фактичну можливість з`явитися в судове засідання та чи має він можливість особисто дати пояснення по суті справи ?

Проведення експертизи доручити експертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державна установа «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» що знаходиться за адресою: (м. Вінниця, вул. Пирогова, 109).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність згідно зі ст.ст.384,385 КК України.

Надати в розпорядження експертів матеріали цивільної справи № 930/2226/23 (Провадження № 2-о/930/101/23).

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала можебути оскарженав апеляційномупорядку безпосередньодо Вінницькогоапеляційного судушляхом подачіпротягом п`ятнадцятиднів здня їїпроголошення апеляційноїскарги.

Суддя: С.М.Науменко

Присяжні: Г.М. Клименко

В.С. Кононенко

Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113288195
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —930/2226/23

Рішення від 28.02.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Рішення від 28.02.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні