Рішення
від 07.09.2023 по справі 912/1273/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 вересня 2023 рокуСправа № 912/1273/23

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В. розглянув у порядку спрощеного позовного провадження справу № 912/1273/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Твій Газзбут", вул. Князів Острозьких, буд. 32/2, м. Київ, 01010

до відповідача: Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико - санітарної допомоги Долинської міської ради", вул. Чкалова, буд. 69, м. Долинська, Кіровоградська область, 28500

про стягнення 176 003,36 грн

Без виклику сторін (судове засідання не проводилось).

Товариство з обмеженою відповідальністю "Твій Газзбут" (далі - ТОВ "Твій Газзбут", позивач) звернулось до господарського суду з позовною заявою, яка містить вимоги до Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги Долинської міської ради" (далі - КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Долинської міської ради", відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 176 003,36 грн, з яких: основний борг у розмірі 145 012,14 грн; пеня у розмірі 25 619,25 грн; три проценти річних у розмірі 1 537,13 грн; інфляційні втрати у розмірі 3 834,84 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у зв`язку із невиконанням відповідачем умов договору про постачання електричної енергії споживачу №60АВ200-101886-22 від 01.11.2022 в частині оплати вартості електричної енергії, з відповідача підлягає стягненню відповідна заборгованість.

Ухвалою від 21.07.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 912/1273/23 за правилами спрощеного позовного провадження; постановлено розгляд справи здійснювати без повідомлення учасників справи за наявними матеріалами; сторонам встановлено строки для подання заяв по суті.

Відповідачем отримано ухвалу суду про відкриття провадження у справі 27.07.2023, підтвердженням чого є поштове повідомлення про вручення поштового відправлення.

Таким чином, відповідач є таким, що належним чином повідомлений про розгляд справи.

Однак, своїм правом на подання відзиву на позов відповідач не скористався, будь-які заяви, клопотання, докази, тощо від відповідача до суду не надходили.

Частиною 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Згідно ч. 1 ст. 252 ГПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

В ч. 5 ст. 252 ГПК України зазначено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

З підстав викладеного, а також враховуючи відсутність клопотань сторін про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, суд розглядає справу за наявними у справі матеріалами без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши докази у справі, судом встановлено наступні обставини.

01.11.2022 між ТОВ "Твій Газзбут" (Постачальник) та КНП "Центр первинної медико - санітарної допомоги Долинської міської ради" (Споживач) укладено Договір на постачання електричної енергії споживачу № 60АВ200-101886-22 (далі - Договір, а.с. 10-13), відповідно до п. 2.1. якого Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Згідно п.2.3 Договору очікуваний обсяг постачання електричної енергії за цим Договором становить 13 283 кВт*год.

Початком постачання електричної енергії Споживачу є дата, зазначена в заяві-приєднанні, яка є Додатком 1 до цього Договору. Споживач має право вільно змінювати постачальника відповідно до процедури, визначеної ПРРЕЕ, умов цього Договору і комерційної пропозиції яка є невід`ємною частиною цього Договору. Постачальник за цим Договором не має права вимагати від Споживача будь-якої іншої плати за електричну енергію, що не визначена у комерційній пропозиції, яка є Додатком 2 до цього Договору (п.3.1, 3.2, 3.3 Договору).

Відповідно до п. 3.8.,3.9. Договору Споживач в перший робочий день місяця, що слідує за розрахунковим місяцем до 16.00, надає Постачальнику інформацію щодо фактичного обсягу споживання за розрахунковий місяць. На підставі отриманих від Споживача даних та/або даних Постачальника послуг комерційного обліку (Оператора комерційного обліку) Постачальник до 10 числа місяця, наступного за місяцем поставки складає, підписує і скріплює печаткою Акт приймання-передачі електричної енергії та Акт прийому-передачі наданих послуг (компенсація) і направляє їх споживачу.

Відповідно до заяви-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу (а.с. 14), початок постачання електричної енергії з 01.11.2022. Погодившись з цією заявою-приєднання (акцептувавши її), Споживач засвідчує вільне волевиявлення щодо приєднання до умов Договору в повному обсязі.

З моменту акцептування цієї заяви-приєднання в установленому ПРРЕЕ порядку Споживач та Постачальник набувають всіх прав та обов`язків за Договором і несуть відповідальність за їх невиконання (неналежне виконання) згідно з умовами Договору та чинного законодавства України.

Згідно п.5.1. Договору Споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до способу визначення ціни електричної енергії згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є Додатком 2 до цього Договору.

Ціна за одиницю товару за 1 кВт*год електричної енергії за цим Договором складає 7,18914 грн, у тому числі: ціна електричної енергії 4,35 грн; тариф на послуги з передачі 0,34564 грн; податок на додану вартість у розмірі 20% до ціни електричної енергії 1,29531 грн (п. 5.2. Договору).

Ціна цього Договору становить 79 577,79 грн, крім того ПДВ 15 915,56 грн, разом з ПДВ 95 493,35 грн.

Згідно п. 5.3. Договору ціна електричної енергії має зазначатися Постачальником у рахунках про оплату електричної енергії за цим Договором, у тому числі у разі її можливої зміни.

Відповідно до п. 5.5 Договору, розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

Згідно п. 5.7 Договору, порядок оплати за електричну енергію встановлюється згідно з обраною Споживачем Комерційною пропозицією, яка є Додатком 2 до цього Договору. Оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строк, визначений у рахунку. При цьому, Споживач не обмежується у праві здійснювати попередню оплату, оплату авансових та/або планових платежів за цим Договором без отримання рахунку Постачальника. З даними щодо складових ціни на електричну енергію, необхідними для визначення величин авансових та/або планових платежів, Споживач може ознайомитися на веб-сайті Постачальника. Не отримання Споживачем рахунку Постачальника не звільняє Споживача від виконання зобов`язань з оплати електричної енергії згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією.

Якщо Споживач не здійснив оплату за цим Договором у строки, передбачені комерційною пропозицією, Постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання електричної енергії Споживачу у порядку, визначеному ПРРЕЕ. У разі порушення Споживачем строків оплати за цим Договором, Постачальник має право вимагати сплату пені. Пеня нараховується за кожен день прострочення оплати. Споживач сплачує за вимогою Постачальника пеню у розмірі, що визначається цим Договором та зазначається в комерційній пропозиції яка є Додатком 2 до цього Договору(п.5.8 Договору).

За умовами п.13.1. Договору останній набирає чинності з моменту підписання і діє до 31.12.2022, а в частині постачання - до 30.11.2022, а в частині виконання зобов`язань Договір діє до повного виконання сторонами взятих на себе зобов`язань.

Згідно п. 3.10 Договору Споживач протягом 2 (двох) робочих днів з дати одержання Актів приймання-передачі електричної енергії/прийому-передачі наданих послуг (компенсація) зобов`язується повернути Постачальнику один примірник оригіналу акту приймання-передачі, підписаний уповноваженим представником Споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання Акту.

У випадку невиконання обов`язку, передбаченого пунктом 3.10. Договору, електрична енергія вважається поставленою та прийнятою Споживачем від Постачальника у відповідному розрахунковому періоді на підставі даних Постачальника та/або документів та/або інформації, які складаються та/або надаються Постачальником послуг комерційного обліку до врегулювання розбіжностей відповідно до Договору або в судовому порядку (п. 3.11. Договору).

Відповідно до п.3.12. Договору, у разі виникнення спірних питань між Споживачем та Оператором комерційного обліку щодо повноти/достовірності показів розрахункових засобів обліку, Постачальник може надавати Споживачу консультації та іншу допомогу щодо врегулювання спірних питань. Але в будь-якому випадку інформація Постачальника послуг комерційного обліку (Оператора комерційного обліку) є пріоритетною для здійснення комерційних розрахунків за цим Договором. Наявність заперечень з боку Споживача або спорів щодо показів засобів обліку не є підставою для затримки та/або неповної оплати коштів згідно виставлених постачальником рахунків.

Додатком №2 до Договору є комерційна пропозиція № 10Б, яка підписана сторонами (а.с.15-17).

В зазначеній комерційній пропозиції визначено такі умови:

- спосіб оплати: Споживач здійснює оплату на підставі акту приймання-передачі Постачальника;

- після закінчення розрахункового місяця Постачальник надає Споживачу рахунок та акт приймання-передачі на оплату за фактичні обсяги споживання, компенсації вартості послуг розподілу електроенергії у попередньому місяці. Споживач здійснює оплату протягом 5 робочих днів від дня отримання рахунку та акту приймання-передачі, безготівковими грошовими коштами на рахунок Постачальника, але не пізніше ніж до 15 числа місяця, що слідує за розрахунковим;

- розмір пені та/або штрафу: у разі несвоєчасної оплати обумовлених даним Додатком платежів, Постачальник електричної енергії проводить Споживачу нарахування за весь час прострочення: пені у розмірі 0,5% за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ від суми боргу, що діяла в період, за який здійснюються нарахування; 3% річних від простроченої суми. При цьому сума боргу повинна бути сплачена Споживачем з урахуванням встановленого індексу інфляції. Пеня, 3% річних та інфляційні нарахування сплачуються на поточний рахунок Постачальника електричної енергії, який вказується в рахунках, протягом 5 операційних днів з дня їх отримання.

- Договір про постачання електричної енергії набирає чинності з моменту погодження (акцептування) Споживачем заяви-приєднання, яка є Додатком 1 до цього Договору, підписанням комерційної пропозиції, яка є Додатком № 2 до Договору та сплаченого рахунку Постачальника. Договір на умовах цієї комерційної пропозиції укладається на строк до 31.12.2022, а в частині розрахунків договір діє до повного їх виконання.

Як вбачається з матеріалів справи, протягом листопада - грудня 2022 на виконання договірних зобов`язань, на підставі отриманих даних відповідно до умов договору Постачальник склав акти прийняття-передачі електричної енергії до Договору постачання електричної енергії №60АВ200-101886-22 від 01.11.2022:

- Акт № ТГ382123303 від 30.11.2022 на суму 40 633,02 грн;

- Акт № ТГ382144324 від 31.12.2022 на суму 104 379,12 грн, всього на суму 145 012,14 грн (а.с. 19, 20).

За вказаний розрахунковий період позивачем були виставлені наступні рахунки:

- рахунок №62109134 від 30.11.2022 на суму до оплати - 40 633,02 грн з ПДВ;

- рахунок №62123173 від 31.12.2022 на суму до оплати - 104 379,12 грн з ПДВ (а.с. 21-22).

Вказані акти приймання-передачі електроенергії було направлено на адресу Споживача, проте відповідачем не повернуто Постачальнику.

Позивач повторно 10.05.2023 направив поштою на адресу відповідача акти приймання-передачі електроенергії №ТГ382123303 від 30.11.2022, №ТГ382144324 від 30.12.2022 та рахунки на оплату №62109134 від 30.11.2022 та №62123173 від 31.12.2022.

Проте вказані акти також не було повернуто підписаними позивачу.

Пунктом 7.1.1. Договору передбачено право Постачальника отримувати від Споживача плату за поставлену електричну енергію. Водночас пунктом 6.2.1 Договору передбачений обов`язок Споживача забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами цього Договору.

Відповідач, в порушення умов Договору не здійснив оплату, у зв`язку з чим утворилась заборгованість в сумі 145 012,14 грн.

У зв`язку із несвоєчасною сплатою заборгованості позивач нарахував відповідачу пеню у розмірі 25 619,25 грн; три проценти річних у розмірі 1 537,13 грн; інфляційні втрати у розмірі 3 834,84 грн.

Відсутність повного розрахунку за спожиту електричну енергію стало підставою звернення до суду з позовом у даній справі.

Норми права застосовані судом.

Закон України "Про ринок електричної енергії" визначає, що споживачем є фізична особа, у тому числі фізична особа-підприємець, або юридична особа, що купує електричну енергію для власного споживання (ст. 1).

Згідно ст. 56 Закону, постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Постачання електричної енергії електропостачальниками здійснюється з дотриманням правил роздрібного ринку. Умови постачання електричної енергії, права та обов`язки електропостачальника і споживача визначаються договором постачання електричної енергії споживачу.

В частині 7 ст. 56 Закону України "Про ринок електричної енергії" наведено умови, які визначаються у договорі постачання електричної енергії, серед яких, зокрема, ціна електричної енергії та послуг, що надаються.

Згідно зі ст. 57 Закону України "Про ринок електричної енергії" електропостачальники мають право, зокрема, на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів, та зобов`язані укладати договори, обов`язкові для здійснення діяльності на ринку електричної енергії, та виконувати умови таких договорів.

Стаття 58 Закону України "Про ринок електричної енергії" встановлює, що споживач має право, зокрема, купувати електричну енергію на роздрібному ринку у електропостачальників або у виробників, що здійснюють виробництво електричної енергії на об`єктах розподіленої генерації, за правилами роздрібного ринку та отримувати електричну енергію належної якості згідно з умовами договору та стандартами якості електричної енергії. Споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 14.03.2018 N312 (далі - ПРРЕЕ), врегульовано взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. Ці Правила є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

Згідно з пунктом 3.1.1. ПРРЕЕ, постачання (продаж) електричної енергії споживачу здійснюється за договором про постачання електричної енергії споживачу обраним споживачем електропостачальником, який отримав відповідну ліцензію, за вільними цінами, крім постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги або постачальником "останньої надії".

Пунктом 3.1.9. ПРРЕЕ встановлено, що споживання електричної енергії без укладення відповідних договорів на роздрібному ринку не допускається.

Згідно ПРРЕЕ, договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником (пункт 3.1.7.).

Споживач перед укладенням договору про постачання електричної енергії споживачу має ознайомитись з умовами постачання електричної енергії, правами та обов`язками, обрати відповідну комерційну пропозицію та зазначити її у заяві-приєднані до умов договору (пункт 3.2.1.).

Зміна або розірвання договору про постачання електричної енергії споживачу у зв`язку з істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при його укладенні, здійснюється у порядку, визначеному законодавством України та цими Правилами (пункт 3.2.2.).

Розділом IV ПРРЕЕ передбачено, що розрахунки за електричну енергію та послуги, що надаються на роздрібному ринку, між учасниками цього ринку здійснюються у грошовій формі відповідно до укладених договорів (пункт 4.1.).

Споживач, який купує електричну енергію відповідно до умов договору в електропостачальника, здійснює оплату за виставленим електропостачальником рахунком виключно на поточний рахунок із спеціальним режимом використання цього електропостачальника в одному з уповноважених банків (пункт 4.5.).

Оплата електричної енергії здійснюється споживачем виходячи з умов відповідного договору про постачання електричної енергії (пункт 4.7.).

Згідно визначення, наведеного в ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

В ч. 1 ст. 628 Цивільного кодексу України вказано, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору (ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3, 5 ст. 633 Цивільного кодексу України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги. Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов`язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 275 Господарського кодексу України визначено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

За приписами статті 193 Господарського кодексу України та статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини першої статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Пунктом 3 ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання (ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України).

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з ч. 6 ст. 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання; боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За правилами Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. (ст. 13).

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ст. 86).

Мотивована оцінка доводів та поданих доказів.

Судом встановлено, що відповідачем за період листопад-грудень включно було спожито 20171 кВт/год електричної енергії, на оплату якої позивачем виставлено відповідні рахунки.

Відповідно до умов Договору та Додатків до нього, відповідальність щодо здійснення своєчасної оплати за електричну енергію та інших платежів покладено на Споживача.

Разом з цим, суд вважає за необхідне зазначити, що позивач вказує, що акти приймання-передачі електроенергії не було повернуто підписаними позивачу.

Враховуючи положення пунктів 3.11-3.12 Договору, а також не повернення відповідачем підписаного Акту приймання-передачі та ненадання письмової обґрунтованої відмови від їх підписання, Акти приймання-передачі електроенергії №ТГ382123303 від 30.11.2022 та №ТГ382144324 від 30.12.2022 вважаються підписаними, а обсяги встановлюються відповідно до даних Оператора комерційного обліку (Приватне акціонерне товариство Кіровоградобленерго").

Суд враховує, що спір між сторонами з приводу кількості та ціни електричної енергії відсутній.

Докази оплати Відповідачем заборгованості за Договором №60АВ200-101886-22 від 01.11.2022 про постачання електричної енергії в матеріалах справи відсутні.

З огляду на викладене, враховуючи умови Договору №60АВ200-101886-22 від 01.11.2022 про постачання електричної енергії, норми законодавства, якими врегульовано зобов`язальні правовідносини з постачання електричної енергії, господарський суд вважає позовні вимоги в частині стягнення з відповідача суми основного боргу за спожиту електроенергію в розмірі 145 012,14 грн обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню.

Матеріали справи свідчать, що відповідач оплату за отриманий товар (спожиту електричну енергію) не провів, чим порушив умови Договору та Комерційної пропозиції, а також норми ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, що стало підставою для нарахування позивачем пені у розмірі 25 619,25 грн; трьох процентів річних у розмірі 1537,13 грн та 3 834,84 грн інфляційних збитків.

Пунктом 5.8 Договору визначено, що у разі порушення споживачем строків оплати Постачальник має право вимагати сплату пені. Пеня нараховується за кожен день прострочення оплати. Споживач сплачує за вимогою Постачальника пеню у розмірі, що зазначається у комерційній пропозиції.

Згідно Комерційної пропозиції, у разі несвоєчасної оплати обумовлених даним Додатком платежів, Постачальник електричної енергії проводить Споживачу нарахування за весь час прострочення: пені у розмірі 0,5% за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ від суми боргу, що діяла в період, за який здійснюються нарахування; 3% річних від простроченої суми. При цьому сума боргу повинна бути сплачена Споживачем з урахуванням встановленого індексу інфляції. Пеня, 3% річних та інфляційні нарахування сплачуються на поточний рахунок Постачальника електричної енергії, який вказується в рахунках, протягом 5 операційних днів з дня їх отримання.

Окрім того, за ст. 625 Цивільного кодексу України позивач вправі вимагати сплати суми боргу з врахуванням індексу інфляції, а також 3% річних.

За неналежне виконання умов Договору в частині своєчасної оплати виставлених позивачем рахунків та вартості отриманої електричної енергії позивач нарахував та просить суд стягнути з відповідача пеню в загальній сумі 25 619,25 грн та 1 537,13 грн 3% річних.

Суд враховує, що у Комерційній пропозиції сторони передбачили пеню в розмірі 0,5% від суми фактично проведеної Продавцем поставки.

Однак, згідно вимог Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

З наведеного розрахунку пені слідує, що позивачем враховано наведені вище положення та правомірно розраховано пеню, обмеживши її подвійною обліковою ставкою НБУ.

За розрахунком позивача (а.с. 3-4) пеню та 3% річних нараховано по кожному акту приймання-передачі окремо з урахуванням моменту виникнення простроченої заборгованості.

Перевіривши вказаний розрахунок, суд встановив у ньому арифметичні неточності та наводить власний розрахунок пені та 3% річних в межах періоду позивача:

- за спожиту електроенергію в листопаді 2022 за актом №ТГ382123303 від 30.11.2022:

за період з 16.12.2022 по 16.05.2023 на суму 40 633,02 грн пеня становить 8 460,57 грн, 3% річних - 507,63 грн;

- за спожиту електроенергію в грудні 2022 за актом №ТГ382144324 від 30.12.2022:

за період з 17.01.2023 по 16.05.2023 на суму боргу 104 379,12 грн пеня становить 17 158,21 грн, 3% річних - 1 029,49 грн.

Отже сума пені, яка підлягає стягненню з відповідача, становить 25 618,78 грн, 3% річних - 1 537,12 грн.

У стягнення пені та 3% річних в іншій частині суд відмовляє у зв`язку з неправильним розрахунком.

Судом встановлено, що інфляційні втрати розраховано позивачем вірно, а тому з відповідача підлягають стягненню інфляційні згідно зазначеного ним розрахунку в межах підтверджених сум заборгованості, що становить 3 834,84 грн.

На підставі вищевикладених норм законодавства, умов Договору та встановлених обставин є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню частково позовні вимоги ТОВ "Твій Газзбут" про стягнення з Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги Долинської міської ради" заборгованості в сумі 176 002,88 грн, з яких: основний борг у розмірі 145 012,14 грн; пеня у розмірі 25 618,78 грн; три проценти річних у розмірі 1 537,12 грн; інфляційні втрати у розмірі 3 834,84 грн.

Судові витрати.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Інших судових витрат сторони не заявляють.

Керуючись ст. ст. 74, 76, 77, 126, 129, 233, 236-241, 252, 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги Долинської міської ради" (вул. Чкалова, буд. 69, м. Долинська, Кіровоградська область, 28500, ідентифікаційний код 38797880) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Твій Газзбут" (вул. Князів Острозьких, буд. 32/2, м. Київ, 01010, ідентифікаційний код 43965848) заборгованість в сумі 176 002,88 грн, з яких: основний борг у розмірі 145 012,14 грн; пеня у розмірі 25 618,78 грн; три проценти річних у розмірі 1 537,12 грн; інфляційні втрати у розмірі 3 834,84 грн, а також 2 684,00 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

У задоволенні позову в іншій частині відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Копії рішення направити Товариству з обмеженою відповідальністю "Твій Газзбут" електронною поштою: tg@gaszbut.com.ua; Комунальному некомерційному підприємству "Центр первинної медико - санітарної допомоги Долинської міської ради" за адресою: ( вул. Чкалова, буд. 69, м. Долинська, Кіровоградська область, 28500 та електронною поштою: dolcpmsd@ukr.net.

Повне рішення складено 07.09.2023.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення07.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113292044
СудочинствоГосподарське
Сутьвідповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня. З наведеного розрахунку пені слідує, що позивачем враховано наведені вище положення та правомірно розраховано пеню, обмеживши її подвійною обліковою ставкою НБУ. За розрахунком позивача (а.с. 3-4) пеню та 3% річних нараховано по кожному акту приймання-передачі окремо з урахуванням моменту виникнення простроченої заборгованості.

Судовий реєстр по справі —912/1273/23

Рішення від 07.09.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 21.07.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні