Ухвала
від 08.09.2023 по справі 756/11319/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

08.09.2023 Справа № 756/11319/23

№756/11319/23

№2/756/4786/23

У Х В А Л А

8 вересня 2023 року суддя Оболонського районного суду м. Києва Шевчук А.В., розглянувши матеріали цивільного позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Страхова компанія «Ю.Ес.Ай.» про стягнення суми страхового відшкодування,

В С Т А Н О В И В :

У вересні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до Оболонського районного суду м. Києва із позовною заявою до ТОВ «Страхова компанія «Ю.Ес.Ай.» про стягнення суми страхового відшкодування за страховим випадком.

Згідно з ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Разом з тим ст. 20 ГПК України визначає коло справ, які підлягають розгляду в господарському суді, до якого, крім інших, віднесено справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство.

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин у їх сукупності. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, у якому розглядається визначена категорія справ.

Стаття 59 Господарського кодексу України встановлює, що припинення суб`єкта господарювання здійснюється відповідно до закону. Загальний порядок ліквідації або реорганізації юридичної особи встановлюється нормами статей 104-112 Цивільного кодексу України.

Стаття 104 Цивільного кодексу України визначає, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. Ці два різновиди припинення юридичної особи відрізняються правовими наслідками:

При реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників такої юридичної особи, тобто вона не припиняє своє існування як суб`єкт цивільних прав та обов`язків, а лише дещо змінює свою форму та напрямки діяльності.

У разі припинення юридичної особи шляхом ліквідації, з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (надалі - ЄДР) про її припинення, така юридична особа взагалі припиняє своє існування, як суб`єкт цивільних права та обов`язків, правонаступник в неї відсутній.

Частина 1 статті 110 Цивільного кодексу України визначає, що юридична особа ліквідується (припиняється) за рішенням її учасників. Частина 2 статті 48 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» дещо уточнює це поняття: «добровільне припинення товариства здійснюється за рішенням загальних зборів учасників у порядку, встановленому цим Законом, з дотриманням вимог, встановлених законодавством».

З дати внесення до ЄДР запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи ліквідації юридичної особи, ліквідаційна комісія (ліквідатор) письмово повідомляє всіх відомих боржників про припинення юридичної особи та вживає всіх заходів для стягнення дебіторської заборгованості з таких контрагентів, в тому числі в судовому порядку.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) повідомляє всіх відомих кредиторів юридичної особи, що ліквідується, про початок процедури припинення та повинна вжити всіх заходів щодо задоволення їх вимог.

За відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань №213367 від 05.09.2023 року вбачається перебування ТОВ «Страхова компанія «Ю.Ес.Ай.» в стані припинення за рішенням засновників з 17.08.2022 року із строком заявлення вимог 17.10.2022 року.

Отже, вимоги кредиторів до страхової компанії яка перебуває у стані припинення мають розглядатися в межах встановленої процедури ліквідації, а можливий спір про стягнення заборгованості повинен вирішуватися за правилами Господарського процесуального кодексу.

Таким чином, даний спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

П. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України визначено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

В зв`язку з цим, враховуючи, що спір виник за зверненням кредитора до страхової компанії яка перебуває у стані припинення, який не підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства, відповідно до п.1 ч.1 ст. 186 ЦПК України у відкритті провадження необхідно відмовити.

Керуючись, ст. ст.104, 110 ЦК України, ст. 19, п.1 ч.1 ст. 186 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

У відкритті провадження в справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Страхова компанія «Ю.Ес.Ай.» про стягнення суми страхового відшкодування - відмовити.

Роз`яснити позивачу, що спір підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Ухвала набирає законної сили після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя А.В. Шевчук

Дата ухвалення рішення08.09.2023
Оприлюднено12.09.2023
Номер документу113316410
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення суми страхового відшкодування

Судовий реєстр по справі —756/11319/23

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шевчук А. В.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шевчук А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні