Рішення
від 22.08.2023 по справі 626/1947/23
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/1947/23

Провадження № 2-о/626/163/2023

РІШЕННЯ

Іменем України

22.08.2023 року м. Красноград

Красноградський районний суд Харківської області

у складі: головуючого судді Рибальченко І.Г.

за участю секретаря Краєвої А.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи- Пенсійний фонд України, Харківський державний автомобільно-дорожній коледж, про встановлення факту, що має юридичне значення,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. Посилається на те, що в період з 01.09.1976 року по 28.02.1980 року він ОСОБА_1 , навчався у Харківському автомобільно-шляховому технікумі, де здобув освіту за спеціальністю «Будівництво та експлуатація автомобільних шляхів», про що отримав диплом, але оригінал вказаного диплому було втрачено. Зазначає, що він є особою пенсійного віку та має право на призначення пенсії з врахуванням відповідного страхового стажу, у зв`язку з чим 15.06.2023 звернувся до територіальних органів Пенсійного фонду України, однак отримав рішення про відмову у призначенні пенсії від 22.06.2023 року №204150002361. У рішенні було вказано, що до страхового стажу не враховано період навчання з 01.09.1976 по 01.03.1980 , так як в довідці невірно вказано по батькові заявника. А саме, в архівній довідці від 03.01.2020 року №394, яка видана Харківським автомобільно-дорожнім коледжем, вказано ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ).

Рішенням Красноградського районного суду Харківської області №2-0-66/08 від 03.12.2008 було встановлено факт належності заявнику ОСОБА_1 правовстановлюючих документів, а саме трудової книжки серія НОМЕР_1 , виданої на ім`я " ОСОБА_1 ".

Як вбачається з архівної довідки від 03.10.2020 № 394, яка видана Харківським державним автомобільно-дорожнім коледжем, ОСОБА_1 дійсно 01.09.1976 був зарахований до числа учнів Харківського автомобільно-шляхового технікуму на денну форму навчання за спеціальністю "Будівництво та експлуатація автомобільних шляхів". З 01.03.1980 відрахований у зв`язку з закінченням строку навчання та отримав диплом серії НОМЕР_2 , реєстраційний номер 7883 згідно книги реєстрацї та видачі дипломів.

Встановлення факту навчання у закладі та здобуття освіти необхідне заявнику ОСОБА_1 для реалізації свого права на одержання пенсії, гарантованого Конституцією України. Іншої можливості одержати або відновити документ, який посвідчує вказаний факт, що має юридичне значення та захистити свої права ніж звернення до суду, законодавством України не передбачається. У зв`язку із чим просить встановити факт, що ОСОБА_1 в період з 01.09.1976 року по 28.02.1980 року навчався у Харківському автомобільно-шляховому технікумі, за спеціальністю «Будівництво та експлуатація автомобільних шляхів».

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, у поданій до суду заяві просив розглянути справу у його відсутності, заяву підтримав в повному обсязі.

Представники заінтересованих осіб у судове засідання не з`явилися. Від представника Харківського автомобільно-дорожнього фахового коледжу надійшло клопотання про слухання справи за їх відсутності, напрвлене письмове пояснення з долученими документами.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частинами 3, 4 ст. 12 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно ч. 1 ст. 81, 89 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Згідно наданої заявником копії архівної довідки №394 від 03.01.2020 ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) у період з 01.09.1976 року по 01.03.1980 року навчався у Харківському автомобільно-шляховому технікумі, де здобув освіту за спеціальністю «Будівництво та експлуатація автомобільних шляхів». З 01.03.1980 року відрахований у зв`язку з закінченням строку навчання та отримав диплом серії НОМЕР_2 .

З витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян № 00041069489 вбачається, що в актовий запис про народження № 32 від 24 травня 1960 року ОСОБА_1 внесено зміни, а саме змінено по батькові дитини з " ОСОБА_2 " на " ОСОБА_3 " та відомості про батька з " ОСОБА_4 " на " ОСОБА_5 " .

Рішенням Красноградського районного суду Харківської області №2-0-66/08 від 03 грудня 2008 року було встановлено факт належності ОСОБА_1 правовстановлюючих документів, а саме трудової книжки серія НОМЕР_1 , виданої на ім`я ОСОБА_1 .

В належній заявнику трудовій книжці серія НОМЕР_1 від 15.05.1980 року є записи про те, що ОСОБА_1 навчався в Харківському автомобільно-шляховому технікумі з 1976 по 1980 рік.

Також встановлено, що ОСОБА_1 звернувся до Пенсійного фонду України в Чернівецькій області та отримав рішення № 204150002361 від 22.06.2023 року про відмову у призначенні пенсії, оскільки до страхового стажу не враховано періоду навчання, через невірне зазначення в довідці по батькові заявника.

Відповідно до роз`яснень, викладених у листі Верховного Суду України від 01 січня 2012 року, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов: - факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; - встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право; - заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; - чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, зокрема, належності правовстановлюючих документів особі.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 "Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення" в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Відповідно до положень ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами письмовими, речовими і електронними доказами.

Встановлення юридичного факту навчання та отримання диплому має юридичне значення для реалізації права заявника, в тому числі й на отримання пенсії.

Таким чином, розглянувши справу в межах заявлених вимог, дослідивши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно наявні у справі докази, оцінив їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясувавши усі обставини справи, на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог і заперечень, з урахуванням того, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичної особи, суд дійшов висновку про необхідність задоволення поданої заяви.

Керуючись ст.ст. 293, 294, 315 ЦПК України,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи- Пенсійний фонд України, Харківський державний автомобільно-дорожній коледж, про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в період з 01.09.1976 року по 01.03.1980 року навчався на денній формі навчання у Харківському автомобільно-шляховому технікумі, де здобув освіту за спеціальністю «Будівництво та експлуатація автомобільних шляхів».

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного суду шляхом подачі в 30 денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги.

Суддя

Красноградського районного суду І.Г.Рибальченко

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено11.09.2023
Номер документу113318391
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —626/1947/23

Рішення від 22.08.2023

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні