Ухвала
від 08.09.2023 по справі 137/1052/23
ЛІТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

137/1052/23

У Х В А Л А

08.09.2023 смт. Літин

Суддя Літинського районного суду Вінницької області Верещинська Я.С., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства,

ВСТАНОВИВ:

До Літинського районного суду Вінницької області надійшла вищезазначена позовна заява.

Позовна заява підлягає залишенню без руху, з наданням строку для усунення недоліків з огляду на таке.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним у ст.175 ЦПК України, а також вимогам ст.177 цього Кодексу.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Однак, вказані вимоги позивачем не дотримано. У позовній заяві представник позивача зазначає третьою особою Літинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вінницькому районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) із зазначенням коду ЄДРПОУ 20087764, однак, згідно відомостей в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, таку юридичну особу з 03.07.2023 припинено.

Разом зтим,представником позивачау позовнійзаяві, впорушення вимогст.53ЦПК України, не конкретизованов роліякої саметретьої особи(третяособа, якане заявляєсамостійних вимогщодо предметаспору настороні позивача,чи настороні відповідача) має намір залучити ОСОБА_3 та Літинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вінницькому районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Крім того, відповідно до п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Позивач звернувсядо судуіз позовомпро визнаннябатьківства,у якомузаявлено вимогупро зобов`язання Літинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Вінницькому районі Вінницької області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) вчинити наступні дії: виключити відомості про ОСОБА_2 , як батька малолітньої дитини ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 з актового запису про народження; внести відомості до актового запису про народження малолітньої дитини ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме зазначити батьком дитини ОСОБА_4 - ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), громадянина України, змінити дитині ОСОБА_4 прізвище з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 » та по батькові з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 » та видати нове свідоцтво про народження.

У даній позовній вимозі позивач просить зобов`язати Літинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вінницькому районі Вінницької області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) вчинити певні дії. Дану позовну вимогу позивачем пред`явлено до юридичної особи, яку не залучено в якості відповідача, крім того вказану юридичну особу припинено, а тому така не може бути стороною у цивільному процесі.

Відтак, з метою усунення недоліків позовної заяви позивачу необхідно:

1) визначити належний орган державної реєстрації актів цивільного стану, який позивач має намір залучити до участі у справі;

2) визначитись зі статусом третіх осіб, як учасників судового процесу;

3) визначити спосіб захисту своїх прав щодо вимоги про внесення змін до актового запису про народження ОСОБА_9 .

Згідно ч.1ст.185 ЦПКУкраїни суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175і177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

При таких обставинах позовну заяву слід залишити без руху, про що повідомити позивача і надати йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десять днів з дня вручення ухвали.

Суд акцентує увагу позивачки на тому, що право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини, зокрема, у своєму рішенні «Голдер проти Великої Британії» від 21.02.1975 року. Відтак, в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Дотримання вимог ст.175, 177 ЦПК України при пред`явленні позову в суд є імперативним правилом, в тому числі і для суду.

Враховуючи зазначене, залишення позовної заяви без руху жодним чином не перешкоджає позивачу у доступі до правосуддя після усунення недоліків позову.

Керуючись ст.175, 177, 185,258-260 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства залишити без руху, запропонувавши позивачу в десятиденний строкз дня отримання ухвали усунути ці недоліки.

У разі усунення недоліків у встановлений строк заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Роз`яснити позивачу, що невиконання вимог ухвали суду у встановлений строк є підставою вважати позовну заяву неподаною та такою, що підлягає поверненню позивачу.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Суддя:Я. С. Верещинська

СудЛітинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення08.09.2023
Оприлюднено11.09.2023
Номер документу113319218
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —137/1052/23

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні