Ухвала
від 30.08.2023 по справі 127/25309/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/25309/23

Провадження № 2-н/127/4555/23

УХВАЛА

30 серпня 2023 року м. Вінниця

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Шаміна Ю.А., розглянувши заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Грінс Вінниця» про видачу судового наказу щодо стягнення заборгованості по обов`язковим та додатковим внескам співвласників багатоквартирного будинку із ОСОБА_1 ,

ВСТАНОВИВ:

ОСББ «Грінс Вінниця» звернулось в суд із заявою про стягнення в порядку наказного провадження заборгованості по обов`язковим та додатковим внескам співвласників багатоквартирного будинку із ОСОБА_1 .

Дослідивши матеріали заяви, суд приходить до висновку, що слід відмовити у видачі судового наказу, враховуючи наступне.

Так, всупереч вимогам п. 2 ч. 2 ст. 163 ЦПК України заявником не вказано адреси місце проживання боржника.

Також згідно з п. 3 ч. 3 ст. 163 ЦПК України до заяви про видачу судового наказу додаються: копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Відповідно до п. 3 ст. 161 ЦПК України судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" до житлово-комунальних послуг належать, зокрема, житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку.

Згідно положень ст. 11 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором та у відповідності його умовам, затвердженим Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 №712). Такий договір укладається на один рік з правом пролонгації його строку дії та після підписання договору (змін до нього) протягом місяця надсилається управителем у примірнику кожному співвласнику рекомендованим листом.

Частиною п`ятою цієї статті Закону визначено, що договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (зміни до нього) підписується співвласником (співвласниками), уповноваженим (уповноваженими) на це рішенням зборів співвласників у разі якщо зборами співвласників приймалось відповідне рішення про укладення такого договору з управителем і такий договір підписується на умовах, затверджених зборами співвласників, та є обов`язковим для виконання всіма співвласниками.

Частиною другою цієї статті Закону визначено, що вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за рішенням зборів співвласників (загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку) і згодою управителя та зазначається у договорі з управителем.

Згідно до положень ст. 10 цього Закону до повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі щодо: визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем; обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням; визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком. Рішення зборів співвласників оформлюється протоколом який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою , затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики.

Відповідно до пунктів 32, 33 Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком ціна послуги з управління встановлюється договором та включає: 1) винагороду управителю за згодою сторін; 2) витрати на утримання багатоквартирного будинку, прибудинкової території, поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку відповідно до кошторису , який є невід`ємною частиною договору управління.

Відповідно до пункту 35 Правил за погодженням співвласників та управителя до договору управління можуть бути включені умови про зміну ціни у порядку та на умовах, визначених відповідним договором управління, що відповідає вимогам частини другої ст. 11 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Із поданої заяви убачається, що заявник просить стягнути із боржника заборгованість по обов`язковим внескам співвласників та додатковим внескам співвласників для встановлення системи відео нагляду, а також озеленення території у загальному розмірі 9827,50 грн. При цьому, в обґрунтуваннях вимог посилається на положення Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а також на протоколи загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Грінс Вінниця».

Однак, суд вважає, що вищевказані посилання заявника є недостатнім для виконання заявником вимог п. 3 ч. 3 ст. 163 ЦПК України, оскільки ОСББ «Грінс Вінниця» пред`явлено вимогу про стягнення грошової заборгованості в порядку наказного провадження. Так, у матеріалах заяви відсутні належні докази на підтвердження обставин укладення із заявником договору про управління багатоквартирним будинком, а також затвердження вказаного договору зборами співвласників, визначення ними вартості послуги, направлення управителем примірника цього договору боржнику.

А відтак, вищезазначена заява про видачу судового наказу подана з порушенням вимог ст. 163 ЦПК України, що є підставою для відмови у видачі судового наказу на підставі п. 1 ч. 1 ст. 165 ЦПК України.

При цьому, слід врахувати, що заявник звернувся до суду з вимогами про стягнення грошової заборгованості саме в порядку наказного провадження, в якому на підставі документально підтверджених доказів встановлюється безспірна заборгованість, та відсутня можливість додаткової перевірки всіх обставин справи з дослідженням нових доказів, у т.ч. по доведенню факту укладення договору управління багатоквартирним будинком. Судовий наказ є особливою формою цивільного судочинства в межах якої суд позбавлений можливості додатково збирати докази та додатково з`ясовувати обставини правовідносин, а тому враховуючи те, що заява подана з порушенням вимог статті 163 ЦПК України, що позбавляє можливості розглянути заяву по суті, вважаю необхідним відмовити у видачі судового наказу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 165 ЦПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заява подана з порушеннями вимог статті 163 цього Кодексу.

З огляду на викладене у видачі судового наказу необхідно відмовити, у зв`язку з тим, що до матеріалів заяви не додано копії договору, укладеного у письмовій (у тому числі електронній) формі.

Згідно ч. 1 ст. 166 ЦПК України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частини першої статті 165 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ЦПК України у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 165, ч. 1 ст. 166, ст. 353, 354 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у видачі судового наказу за заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Грінс Вінниця» стягнення заборгованості по обов`язковим та додатковим внескам співвласників багатоквартирного будинку із ОСОБА_1 .

Роз`яснитизаявнику,що відмовау видачісудового наказуне єперешкодою дляповторного зверненняз такоюсамою заявоюв порядку,передбаченому Розділом2ЦПК України,після усуненняїї недоліків.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 261 ЦПК України.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому повну ухвалу суду не було вручено у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Шаміна Юлія Анатоліївна

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено11.09.2023
Номер документу113319494
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи щодо стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості

Судовий реєстр по справі —127/25309/23

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Шаміна Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні