Вирок
від 07.09.2023 по справі 685/224/23
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/224/23

Провадження № 1-кп/685/28/23

В И Р О К

іменем України

07 вересня 2023 року смт.Теофіполь

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

в складі

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 та

його захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 та

його захисника ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь кримінальне провадження № 12023243200000019, внесене 13 січня 2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, про обвинувачення

ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт Азовське Джанкойського району АР Крим, зареєстрованого по АДРЕСА_1 , фактично проживаючого по АДРЕСА_2 , громадянина України, з середньою освітою, не працюючого, не одруженого, на утриманні неповнолітніх дітей не має, раніше судимого:

- 30 червня 2003 року Новокаховським міським судом Херсонської області за ч. 3 ст. 185 КК України на 3 роки 6 місяців позбавлення волі, звільнений від відбування покарання з випробуванням дворічним іспитовим строком;

- 29 вересня 2004 року Новокаховським міським судом Херсонської області за ч. 3 ст. 185 КК України на 3 роки 6 місяців позбавлення волі;

- 28 січня 2010 року Новокаховським міським судом Херсонської області за ч. 1 ст. 309 та ч. 2 ст. 309 КК України на 2 роки 3 місяці позбавлення волі;

- 25 квітня 2013 року Новокаховським міським судом Херсонської області за ч. 2 ст. 185 КК України на 4 місяці арешту;

- 24 вересня 2015 року Новокаховським міським судом Херсонської області за ч. 2 ст. 185 КК України на 5 місяців арешту;

- 05 листопада 2015 року Новокаховським міським судом Херсонської області за ч. 2 ст. 185 КК України на 2 роки позбавлення волі;

- 30 січня 2018 року Новокаховським міським судом Херсонської області за ч. 2 ст. 185 КК України на 2 роки позбавлення волі;

- 13 січня 2022 року Херсонським апеляційним судом за ч. 1 ст. 309 КК України на 9 місяців позбавлення волі;

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Велика Лепетиха Великолепетиського району Херсонської області, зареєстрованого там же по АДРЕСА_3 , фактично проживаючого по АДРЕСА_2 , громадянина України, з середньою освітою, не працюючого, не одруженого, на утриманні неповнолітніх дітей не має, раніше не судимого в порядку ст. 89 КК України,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И В :

13 січня 2023 року близько 15 год. 00 хв. ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , за попередньою змовою, керуючись корисливим мотивом на заволодіння чужим майном, перебуваючи в приміщенні гуртожитку Державного навчального закладу «Теофіпольський професійний промислово-аграрний ліцей» (далі по тексту Теофіпольський ПАПЛ), який розташований по вул. Заводська, 14 в с. Коров`є Теофіпольської територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області, де тимчасово проживали як внутрішньо переміщені особи, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, підійшли до замкнених дверей навчальної лабораторії кондитерської справи, яка розташована на першому поверсі цього ж гуртожитку, шляхом прикладання сили рук та віджиму відкрили замок на вхідних дверях та проникли всередину приміщення лабораторії. Перебуваючи в лабораторії, ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , реалізуючи попередню злочинну змову та злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, діючи в умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 та вчергове продовженого Указом Президента України від 16 листопада 2022 року № 8189/2022 до 19 лютого 2023 року, а ОСОБА_4 також діючи повторно, таємно викрали майно, що належить ДНЗ «Теофіпольський ПАПЛ», а саме, занурювальний блендер Clatronic SMS3190 вартістю 250 грн., електричну м`ясорубку Grunhelm AMG 240 SSJ вартістю 3386,40 грн., електричну мультиварку-скороварку Rotex REPC76-B вартістю 2851,20 грн., електричний чайник Prime technics PCP 1765O вартістю 769,30 грн. та два упакування чашок Arcopal по 6 чашок в кожній по ціні 409,92 грн. за одне упакування, чим заподіяли ДНЗ «Теофіпольський ПАПЛ» шкоду на загальну суму 8076,74 грн.

Викрадене ОСОБА_4 та ОСОБА_6 перенесли з приміщення лабораторії кухарської справи на першому поверсі гуртожитку до своєї кімнати № 10 на другому поверсі.

В ході судового розгляду ОСОБА_4 свою вину не визнав та пояснив, що разом з ОСОБА_6 проживали в гуртожитку, на вихідних виявили, що взламані двері в їдальню, тому перенесли цінні речі, такі як мультиварка, м`ясорубка, чайник, до себе у кімнату на зберігання, щоб після вихідних повернути адміністрації училища, так як нікого на той час не було. Ніякого наміру їх привласнювати не мали.

В ході судового розгляду ОСОБА_6 свою вину не визнав та пояснив, що спав і проснувся від того, що до кімнати увійшов ОСОБА_4 , який попросив допомогти щось перенести. Зазначив, що він їхав з Херсонщини евакуаційним потягом в Київ до рідної сестри, однак його та ОСОБА_4 висадили спочатку на вокзалі в м. Хмельницький, після чого перевезли в смт Теофіполь спеціально для безпідставного звинувачення у вчиненні цієї крадіжки. Також вважає, що їх безпідставно звинувачують у тому, щоб не виплачувати допомогу як внутрішньо переміщеним особам.

Представник потерпілого ОСОБА_8 , директор ДНЗ «Теофіпольський ПАПЛ», пояснив, що 26 чи 27 грудня 2022 року на прохання керівника служби, що опікується розміщенням внутрішньо переміщених осіб, тимчасово дозволив поселити в гуртожитку двох осіб, які через постійні конфлікти з іншими мешканцями не змогли проживати в приміщенні школи в с. Кунча, де також проживають внутрішньо переміщені особи, оскільки в училищі були канікули та ніхто не проживав.

Пізно вночі з 13 на 14 січня 2023 року до нього зателефонували з поліції та повідомили про викрадення з лабораторії, про що, в свою чергу повідомив коменданту гуртожитку та завідуючу лабораторії.

Зазначив, що все обладнання, яке було викрадене, стояло на виставці біля сервантів в приміщенні лабораторії.

Свідок ОСОБА_9 пояснив, що як внутрішньо переміщена особа проживав в гуртожитку, де в іншій кімнаті проживали ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , також внутрішньо переміщені особи. Одного дня його покликав до себе в кімнату ОСОБА_4 , де разом з ОСОБА_6 вживали горілку з нагоди свята, потім розійшлися. Трохи пізніше, ОСОБА_4 повідомив, що потрібно збути електричні побутові прилади мультиварку, м`ясорубку та інші, які були в них в кімнаті, лежали на столі та лаві праворуч від входу. Сказав їм, що потрібно ще мати коробки та документи на ці прилади, так як в такому випадку вони дорожче ціняться. Після цього пішов до себе, а спускаючись в туалет побачив, як ОСОБА_4 та ОСОБА_6 вели поліцейські.

Зазначив, що не телефонував поліції про вчинення крадіжки, поліцейські приїхали самі для перевірки правопорядку.

Свідок ОСОБА_10 , старший інспектор СПД № 1 ВП № 2 Хмельницького райуправління поліції ГУ НП Хмельницької області, пояснив, що приблизно о 15 год. 30 хв. 13 січня 2023 року до нього зателефонував колега ОСОБА_11 , який в той день не перебував на чергуванні, та повідомив, що до нього зателефонував чоловік на ім`я ОСОБА_12 , який як внутрішньо переміщена особа проживав в гуртожитку ДНЗ «Теофіпольський ПАПЛ», та повідомив, що двоє осіб, які проживають в гуртожитку на другому поверсі, в даний час вчиняють крадіжку в класі з побутовою технікою.

Приїхавши з напарником ОСОБА_13 до гуртожитку, виявили, що двері до класу з технікою були відкриті, але замок був віджатий, а не відкритий ключем, всередині класу були ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , які щось шукали в шафах, з їх пояснень щось поїсти. Після цього піднялися до кімнати, де вони проживали, і виявили там блендер, чашки в упаковках, тому викликали слідчо-оперативну групу. На його запитання обвинувачені відповіли, що взяли ці речі з першого поверху на збереження. Під час розмови ОСОБА_12 повідомив, що обвинувачені зверталися до нього за допомогою у збуті викрадених речей, просили знайти коробки до техніки, бо в такому разі техніку можна продати дорожче.

Свідок ОСОБА_14 , поліцейський РПП СПД № 1 ВП № 2 Хмельницького райуправління поліції ГУ НП Хмельницької області, дав аналогічні пояснення.

Свідок ОСОБА_11 , інспектор з РПП СПД № 1 ВП № 2 Хмельницького райуправління поліції ГУ НП Хмельницької області, пояснив, що 13 січня 2023 року до нього зателефонував ОСОБА_9 , який є внутрішньо переміщеною особою, і познайомився з ним під час оформлення якихось матеріалів, пов`язаних адмінправопорушенням когось з внутрішньо переміщених осіб. ОСОБА_9 повідомив, що в гуртожитку перебувають його знайомі ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , які вже вчинили крадіжки. Про це повідомив директора ДНЗ «Теофіпольський ПАПЛ» та викликав групу реагування патрульної поліції.

При перегляді відеозапису з нагрудних камер поліцейських, які приїздили на виклик щодо крадіжки в приміщенні гуртожитку, встановлено, що поліцейські увійшли до приміщення лабораторії, де з правої сторони від входу перебували ОСОБА_4 , який стояв біля відкритої шафи біля стіни, і ОСОБА_6 , який стояв біля невисокої стіни у вигляді бар`єру, також праворуч від входу. На запитання поліцейських чому тут перебувають, ОСОБА_6 відповів, що тільки зайшли, а ОСОБА_4 на запитання, що шукав у шафі, відповів, що дивився, що там лежить. При виході з лабораторії поліцейськими було виявлено, що вхідні двері були взламані, а не відкриті ключем, так як ригель не був схований у полотно дверей.

В ході огляду житлової кімнати АДРЕСА_4 праворуч від входу на столі було виявлено верхню частину погружного блендера Клатронік СМС3190, на стільцях за дерев`яною шафою знаходиться електрична м`ясорубка Ґрюнхелм, під столом виявлено електричну мультиварку-скороварку Ротекс. На дерев`яному столі навпроти вхідних дверей виявлено електричний чайник Прайм, а на металевому ліжку перед вхідними дверима виявлено 12 чашок Аркопал. Присутня при проведенні огляду завідувач лабораторії кондитерських виробів ОСОБА_15 підтвердила, що виявлені предмети знаходилися в лабораторії. Зазначені обставини підтверджуються протоколом огляду місця події з фототаблицями та відеозаписом.

В ході огляду місця події було встановлено, що в приміщенні гуртожитку по АДРЕСА_5 на першому поверсі знаходиться лабораторія кондитерської справи, вхід до якої здійснюється через металопластикові двері, які були відчинені. Всередині лабораторії кондитерської справи, на третьому з трьох металевих столів праворуч від входу, було виявлено гарантійний талон та інструкцію з експлуатації м`ясорубки Grunhelm 240 та гарантійний талон та інструкцію з експлуатації електрочайника Prime technics PКP 17650, що підтверджується протоколом огляду місця події від 13 січня 2023 року з доданими фототаблицями.

Вартість викраденого підтверджується висновками Хмельницького НДЕКЦ від 15 січня 2023 року № СЕ-19/123-23/793-ТВ, від 24 січня 2023 року № СЕ-19/123-23/790-ТВ та від 27 січня 2023 року №№ СЕ-19/123-23/792-ТВ.

Таким чином, оцінивши досліджені докази по справі в їх сукупності, суд дійшов висновку, що вина ОСОБА_4 та ОСОБА_6 у викраденні з приміщення лабораторії кондитерської справи ДНЗ «Теофіпольський ПАПЛ» електрообладнання загальною вартістю 8076,74 грн., вчиненому за попередньою змовою групою осіб, знайшла своє підтвердження.

При огляді місця події, при перегляді відеозаписів з нагрудної камери поліцейського та з пояснень представника потерпілого встановлено, що до приміщення лабораторії стороннього доступу не було, лабораторія була замкнена, однак двері були зламані шляхом віджиму, тому факт здійснення крадіжки з проникненням у приміщення знайшов своє підтвердження.

Враховуючи, що ОСОБА_4 у 2018 році був засуджений за вчинення злочину, передбаченого ст. 185 КК України, судимість не погашена, тому повторність в його діях знайшла своє підтвердження.

ОСОБА_6 у 2018 році був засуджений за вчинення злочину, передбаченого ст. 185 КК України, проте був звільнений з іспитовим строком тривалістю 2 роки. Незважаючи на те, що довідка ОСК МВС України містить відомості про відкрите кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_6 за здійснення замаху на вчинення вбивства та вчинення розбою під час іспитового строку, проте стороною обвинувачення не надано вироку суду по даних фактах, з чого слідує, що судимість за вироком від 2018 року погашена станом на даний час по закінченню іспитового строку, тому і повторність в його діях за даним злочином відсутня.

Оскільки злочин був вчинений в умовах воєнного стану, тому дії обох обвинувачених вірно кваліфіковані за ч. 4 ст. 185 КК України.

Суд не приймає до уваги пояснення ОСОБА_4 про зберігання речей до появи працівників училища, оскільки в ході розгляду справи було чітко встановлено, що вхідні двері було зламано, речі викрадено та вчинялися дії по їх збуту.

Суд також не приймає до уваги твердження ОСОБА_6 про непричетність до крадіжки, оскільки його участь у вчиненні крадіжки також знайшла своє підтвердження в ході судового розгляду.

При призначенні покарання судом враховано суспільну небезпечність вчиненого, особу винних, обставини, які його пом`якшують та обтяжують.

Обставиною, яка обтяжує покарання обох обвинувачених, є вчинення злочину в стані алкогольного сп`яніння, що підтверджується протоколами медичного огляду КНП «Теофіпольська БПЛ», які проведені в той же день о 18.00 та 18.30 год.

Обставиною, яка обтяжує покарання обвинуваченого ОСОБА_4 , також є рецидив, оскільки він вчинив умисний злочин, маючи судимість за вчинення умисного злочину.

Обставин, які б пом`якшували покарання обох обвинувачених, не встановлено. ОСОБА_4 посередньо характеризується за місцем утримання.

Суд вважає, що необхідним і достатнім для виправлення обвинувачених та попередження вчинення нових злочинів, є призначення покарання у виді позбавлення волі.

Враховуючи вид призначеного покарання, а також ризики продовження злочинної діяльності та переховування від суду та від відбування покарання, які не припинили свого існування, тому є доцільним утримання обох обвинувачених під вартою до набрання вироком законної сила, відповідно до заявленого прокурором клопотання, підстав для зміни запобіжного заходу немає.

Витрати на проведення судових експертиз підлягають стягненню з обвинувачених.

Викрадене підлягає поверненню потерпілому.

Керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком п`ять років шість місяців.

Строк відбування покарання ОСОБА_4 рахувати з 07 вересня 2023 року.

Зарахувати в строк відбуття покарання ОСОБА_4 час перебування його під вартою з 13 січня 2023 року по 06 вересня 2023 року включно з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі.

Міру запобіжного заходу ОСОБА_4 до набрання вироком законної сили залишити попередню тримання під вартою.

ОСОБА_6 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком п`ять років.

Строк відбування покарання ОСОБА_6 рахувати з 07 вересня 2023 року.

Зарахувати в строк відбуття покарання ОСОБА_6 час перебування його під вартою з 13 січня 2023 року по 06 вересня 2023 року включно з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі.

Міру запобіжного заходу ОСОБА_6 до набрання вироком законної сили залишити попередню тримання під вартою.

Речові докази по справі, а саме:

- верхня частина від погружного блендера Clatronic, електричну м`ясорубку Grunhelm, електричну мультиварку-скороварку Rotex, електричний чайник Prime та два упакування, всередині яких по шість чашок Arcopal, повернути Державному навчальному закладу «Теофіпольський професійний аграрно-промисловий ліцей»;

- відрізок слідокопіювальної плівки з слідом папілярних ліній (узору) руки, первинне пакування (паперовий конверт), дактилокарти заповнені на ім`я ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , первинне пакування до них, кров ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , змиви з поверхонь ручки вхідних дверей з внутрішньої та зовнішньої сторони, контрольний змив та первинне упакування (паперові конверти) знищити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_4 та ОСОБА_6 в дохід держави 4530,72 грн. (Чотири тисячі п`ятсот тридцять гривень 72 коп.) витрат на проведення у 2023 році Хмельницьким НДЕКЦ експертиз №№ 790, 792, 793 та 794.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Вирок може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду через Теофіпольський районний суд Хмельницької області протягом 30 днів з дня його проголошення, а обвинуваченими, які утримуються під вартою, - у той же строк з дня отримання копії вироку.

Копію вироку вручити обвинуваченим та прокурору негайно після його проголошення.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.09.2023
Оприлюднено11.09.2023
Номер документу113320909
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —685/224/23

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Барчук В. М.

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Барчук В. М.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Барчук В. М.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Барчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні