Ухвала
від 08.09.2023 по справі 344/14344/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/14344/23

Провадження № 1-кс/344/5553/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2023 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , секретаря ОСОБА_2 , розглянувши скаргу адвоката Піллероа ОСОБА_3 , яка діє в інтересах Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР» на бездіяльність Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, -

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Піллероа ОСОБА_3 , яка діє в інтересах Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР», звернулась 08.08.2023р. з вказаною скаргою, в якій просила зобов`язати відповідальних за досудові розслідування осіб Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України внести відомості до ЄРДР за заявою Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР» від 24.07.2023 року про вчинення кримінального правопорушення.

Мотивами скарги зазначено, що 24 липня 2023 року Івано-Франківський приватний заклад ліцей «АСТОР» в особі директора ОСОБА_4 звернувся до Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України із заявою про вчинення щодо Закладу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КПК України. Так, згідно отриманої від директора Івано-Франківського приватного закладу ліцей «АСТОР» інформації вбачається, що за попередньою змовою групою особі в складі: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , було вчинено кримінальне правопорушення, а саме, заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою (шахрайство), відповідальність за яке передбачена частиною другою статті 190 Кримінального кодексу України, що завдало значної шкоди Івано-Франківському приватному закладу ліцею «Астор», ідентифікаційний код юридичної особи - 44279225, місцезнаходження 76493, Івано-Франківська обл.., Івано-франківський р-н, с.крихівці, вул..Об`їзна, буд.5 та засновникам закладу на загальну суму 7 431 042 гривень. Просила зобов`язати відповідальних за досудові розслідування осіб Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України внести відомості до ЄРДР за заявою Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР» від 24.07.2023 року про вчинення кримінального правопорушення.

Розгляд скарги призначався на 10.08.2023, 11.08.2023, 16.08.2023. 28.08.2023 однак судові засідання неодноразово відкладалися у зв`язку із неявкою скаржика та його представника.

Адвокат Піллероа ОСОБА_3 , у судове засідання не з`явилась, однак 29.08.2023 року на поштову адресу подала суду заяву про розгляд скарги без її участі та просила суд задоволити скаргу в повному обсязі.

Слідчий у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлявся про час і дату судового засідання.

Дослідивши матеріали скарги, вважаю наступне.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч. 1 ст. 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст. 214 КПК України бездіяльність слідчого, прокурора щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і є предметом оскарження в порядку ст. 303 КПК України, полягає у невнесенні вказаними особами відповідних відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 години після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відомості, які підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань та їх перелік визначені ч. 5 ст. 214 КПК України, відповідно до положень якої до Єдиного реєстру досудових розслідувань підлягають внесенню, серед інших відомостей, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела.

При цьому, виходячи зі змісту ст. 214 КПК України, повноваженням щодо оцінки відомостей, наведених у заяві чи повідомленні потерпілим, чи виявлених з іншого джерела, як таких, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення наділені слідчий, прокурор.

Ст. 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Матеріалами скарги встановлено, що скаржник 24.07.2023р. звернувся із заявою до Івано-Франківського міського відділу ГУНП України, яку отримано Івано-Франківським міським відділом ГУНП України 24.07.2023 року, що підтверджується талоном №21377 про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) .

Даних на час розгляду скарги поданої в порядку ст.303 КПК України щодо наслідків розгляду звернення до матеріалів скарги не надано.

Однак, керуючись принципом змагальності кримінального провадження відносно подання до суду доказів своєї правової позиції, враховуючи те, що на даний час відомості по заяві Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР». від 24.07.2023р., яка отримана 24.07.2023 року Івано-Франківським міським відділом ГУНП, про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені, приходжу до висновку, що особа, яка прийняла зазначену у скарзі заяву не виконала вимоги ч. 1 ст. 214 КПК України, оскільки зробити висновок щодо наявності обставин, ознак та елементів складу кримінального правопорушення буде можливо лише під час проведення досудового розслідування за результатами здійснення певних слідчих дій.

Відтак, враховуючи, що відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, враховуючи те, що слідчий, прокурор є самостійними у своїй процесуальній діяльності, вважаю, що скарга в цій частині підлягає до задоволення, зокрема щодо внесення даних до ЄРДР (без зазначення даною ухвалою класифікації злочину, оскільки така не входить до повноваження слідчого судді).

Водночас, вимоги скарги про здійснення досудового розслідування та видачі витягу з ЄРДР є наслідком після виконання даної ухвали суду, і врегульовано порядок чинним КПК України.

Відповідно до ч.3 ст.307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження, скарги на відмову слідчого, прокурора в задоволенні клопотання про закриття кримінального провадження з підстав, визначених пунктом 9-1 частини першої статті 284 цього Кодексу, про скасування повідомлення про підозру та відмову у задоволенні скарги на повідомлення про підозру.

Водночас, положення частини третьої статті 307 КПК України щодо заборони оскарження ухвали слідчого судді за результатами розгляду скарги на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), згідно з Рішенням Конституційного Суду № 4-р(II)/2020 від 17.06.2020р.

Тому, з 17.06.2020р. такі ухвали можуть бути предметом оскарження учасниками судового процесу.

Керуючись ст.ст. 303, 306-307, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати відповідальних за досудові розслідування осіб Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України внести відомості до ЄРДР за заявою Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР» від 24.07.2023 року про вчинення кримінального правопорушення , передбаченого ч.2 ст.190 ККУ.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_12

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення08.09.2023
Оприлюднено11.09.2023
Номер документу113321760
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —344/14344/23

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні