Рішення
від 14.09.2010 по справі 31/242-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

08.09.10р. Справа № 31/242-10

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Агросфера", м . Дніпропетровськ

до Відповідача 1 Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Ярина", с. Ярин івка, Березнівський район, Рі вненська область

Відповідача 2 Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Надслучансь ке Агро", с. Любиковичи, Сарнен ський район, Рівненська обла сть

Відповідача 3 Приватного сільськогоспо дарського підприємства з оре ндними відносинами "Славівсь ке", с. Славів Черняхівський ра йон, Житомирська область

Відповідача 4 Приватного сільськогоспо дарського підприємства "Агро фірма ім. Мічуріна", с. Середи, Є мільчинський район, Житомирс ька область

Відповідача 5 Приватного підприємства " ЛОТОС-Шумськ", с. Потурорів, Шу мський район Тернопільська о бласть

Відповідача 6 Приватної (приватно-оренд ної) агрофірми "Топорище", с. "То порище", с. Топорище, Володарсь ко - Волинський район, Житомир ська область

Відповідача 7 Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Горинь - Інве ст", с. Новосілки, Здолбунівськ ий район, Рівненська область

Відповідача 8 Приватної агрофірми "Нове життя", с. Мишлятичі, Мостиськ ий район, Львівська область

Відповідача 9 Приватного сільськогоспо дарського підприємства "Мирн е", с. Мирне, Костопільський ра йон, Рівненська область

Відповідача 10 Сільськогосподарського в иробничого кооперативу - агр офірми " Мир", с. Чудниця, Гощанс ький район, Рівненська облас ть

Відповідача 11 Сільськогосподарського т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Україна", с. Курне, Червоноармійський район, Жи томирська область

Відповідача 12 Сільськогосподарського т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Полісся", с. Піщани ця, Овруцький район, Житомирс ька область

Відповідача 13 Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Гран Інновац ія", м. Дніпропетровськ

про стягнення 229 552,84 грн.

Суддя Єременко А.В.

Представники:

Від позивача: Малікова О.В., дов. від 18.01.10 р.;

Від відповідача 1: не з' явився;

Від відповідача 2: не з' явився;

Від відповідача 3: не з' явився;

Від відповідача 4: не з' явився;

Від відповідача 5: не з' явився;

Від відповідача 6: не з' явився;

Від відповідача 7: не з' явився;

Від відповідача 8: не з' явився;

Від відповідача 9: не з' явився;

Від відповідача 10: не з' явився;

Від відповідача 11: не з' явився;

Від відповідача 12: не з' явився;

Від відповідача 13: не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до г осподарського суду з позовом до відповідачів про стягнен ня з останніх солідарно суми основного боргу у розмірі 112 295 ,90 грн., суми процентів за корис тування товарним кредитом - 51 880,71 грн. та 65 376,23 грн. суми індекса ції по договору купівлі-прод ажу № 1246-К від 25.06.2008р.

Позовні вимоги обґрунт овані посиланням на невикона ння відповідачем-1 своїх грош ових зобов' язань по оплаті поставленого товару по догов ору купівлі-продажу № 1246-К від 2 5.06.2008р., в забезпечення виконанн я зобов'язань за яким 25.06.08 р. та 2 6.06.08 р. укладені договори порук и № 1246-ПОР та 1246/1-ПОР.

Відповідачі до судово го засідання не з' явились, в ідзив та витребувані судом д окументи не надали. Господа рський суд вважає за можливе розглянути справу за наявни ми у справі матеріалами (ст. 75 Г ПК України), оскільки відпові дачі були належним чином пов ідомлені про час та місце суд ового засідання.

В судовому засіданні 0 8.09.2010 р. оголошено вступну та рез олютивну частини рішення.

Вивчивши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр едставника позивача, -

В С Т А Н О В И В:

25 червня 2008 року між То вариством з обмеженою відпов ідальністю "Агросфера" та Тов ариством з обмеженою відпові дальністю "Ярина" було укладе но Договір купівлі-продажу № 1246- К (далі - Договір купівлі-пр одажу), де ТОВ “Агросфера” вис тупає Продавцем, а ТОВ "Ярина " Покупцем.

Конкретний асортимент , кількість, ціна, дата поставк и та умови оплати кожної парт ії Товару наведені в Специфі каціях до даного Договору, як і є його невід' ємною частин ою. Загальна сума Договору ск ладається із суми всіх специ фікацій, підписаних в рамках цього Договору ( п. п. 3.1, 3.2 Догово ру купівлі-продажу).

Відповідно до Специфі кацій № 1, № 2 від 25.06.08р. до Договор у купівлі-продажу товар прод ається на умовах надання про давцем покупцю товарного кре диту з відстрочкою платежу. П окупець зобов' язаний сплат ити продавцю загальну кінцев у вартість товару, отриманог о згідно Специфікацій до Дог овору, у термін до 20 листопада 2008 року.

Відповідно до умов Догово ру купівлі-продажу Продавець передав, а Покупець прийняв у власність товар (засоби захи сту рослин), згідно Специфіка цій, що є невід'ємною частиною Договору на суму - 112 295,90 грн., що підтверджується відповідни ми видатковими накладними та довіреностями на одержання товару, копії яких долучені д о матеріалів справи.

Відповідач-1 не виконав умов и договору та не здійснив опл ату товару у встановлений До говором строк (доказів не над ано).

Отже, станом на час розгляду справи у суді заборгованіст ь відповідача-1 перед позивач ем по оплаті вартості переда ного товару становить 112 295,90 грн .

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК Укра їни, суб'єкти господарювання та інші учасники господарсь ких відносин повинні виконув ати господарські зобов'язанн я належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, Договору, а за відсутності конкретних вимог щодо викон ання зобов'язання - відповідн о до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Аналогічну норму містить і ст. 526 ЦК України.

За ч. 1 ст. 692 ЦК України, покупе ць зобов'язаний оплатити тов ар після його прийняття або п рийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо дог овором або актами цивільного законодавства не встановлен ий інший строк оплати товару .

Згідно із ст. 530 ЦК України, як що у зобов'язанні встановлен ий строк (термін) його виконан ня, то воно підлягає виконанн ю у цей строк.

Відповідно до ч. 1 ст. 694 ЦК Укра їни, договором купівлі-прода жу може бути передбачений пр одаж товару в кредит з відстр оченням або з розстроченням платежу.

Якщо покупець прострочив о плату товару, на прострочену суму нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар ма в бути оплачений, до дня його ф актичної оплати. Договором к упівлі-продажу може бути пер едбачений обов'язок покупця сплачувати проценти на суму, що відповідає ціні товару, пр оданого в кредит, починаючи в ід дня передання товару прод авцем (ч. 5 ст. 694 ЦК України).

Згідно з п. 7.2. Договору, у разі несвоєчасного погашення заб оргованості за товарним кред итом, згідно умов оплати, з дат и виникнення простроченої за боргованості, на суму заборг ованості нараховуються проц енти за користуванням товарн им кредитом з розрахунку 0,1% за кожний день прострочення оп лати.

За ст. 610 ЦК України, порушенн ям зобов'язання є його невико нання або виконання з поруше нням умов, визначених змісто м зобов'язання (неналежне вик онання).

Відповідно до ст. 611 ЦК Україн и, у разі порушення зобов'язан ня настають правові наслідки , встановлені договором або з аконом, зокрема зміна умов зо бов'язання.

Таким чином, оскільки відпо відачем-1 були порушені умови сплати переданого Товару, це є підставою для настання від повідальності у вигляді змін и процентної ставки за корис тування товарним кредитом з 0,01% річних до 0,1% за кожний день п рострочення оплати, яка не є н еустойкою згідно з умовами Д оговору та ч. 5 ст. 694 ЦК України. Т обто, зазначені проценти по с воїй правовій природі є скла довою частиною вартості Това ру, а відтак, складовою частин ою розміру заборгованості.

Згідно умов договору, позив ачем здійснено нарахування п роцентів в період: з 21.11.2008р. по 25.02. 2010р. на суму 51 880,71 грн. Отже, неспла чена сума процентів становит ь 51 880,71 грн.

П. 4.6 Договору передбач ає, що оплата вартості Товару та нарахованих процентів пр оводиться в гривнях. Сторони домовились про зміну ціни на Товар згідно наступного спо собу: Якщо у випадку збільшен ня на дату платежу офіційног о курса долара США до гривні більше ніж на 2 % від його курсу , що визначений у Специфікаці ї до Договору на момент її під писання, Покупець зобов'язан ий сплатити Продавцю проінде ксовану суму відповідного пл атежу по Договору. Проіндекс ована сума платежу встановл юється як ( А1/А0 ) х СП = П СП, де А1- офіційний курс Долар а США на дату платежу; А0 - курс Долара США визначений у Спец ифікації до договору; СП- сум а поточного платежу; ПСП - про індексована сума платежу.

Ч. 2 ст. 632 ЦК України визна чено, що зміна ціни після укла дення договору допускається лише у випадках і на умовах, в становлених договором або з аконом.

Відповідно до ч. 2 ст. 694, ч . 3. 691 ЦК України, товар продаєть ся в кредит за цінами, що діють на день продажу. Зміна ціни на товар, проданий в кредит, не є підставою для проведення пе рерахунку, якщо інше не встан овлено договором або законом . Якщо договором купівлі-прод ажу встановлено, що ціна підл ягає зміні залежно від показ ників, що зумовлюють ціну тов ару ( собівартість, затрати, то що ), але при цьому не визначен о способу її перегляду, ціна в изначається виходячи із спів відношення цих показників на момент укладення договору і на момент передання товару.

Згідно ч. 2 ст. 533 ЦК Україн и, якщо у зобов'язанні визначе но грошовий еквівалент в іно земній валюті, сума, що підляг ає сплаті у гривнях, визначає ться за офіційним курсом від повідної валюти на день плат ежу, якщо інший порядок її виз начення не встановлений дого вором або законом чи іншими н ормативно-правовим актом.

Позивачем, відповідно до вищезазначених умов дого вору, здійснене нарахування суми індексації у розмірі 65 376,1 3 грн.

В силу ч. 1 ст. 625 ЦК України, бо ржник не звільняється від ві дповідальності за неможливі сть виконання ним грошового зобов' язання.

В забезпечення належного в иконання зобов'язань Покупця за Договором купівлі-продаж у між позивачем та Товариств ом з обмеженою відповідальні стю "Надслучанське Агро" (відп овідач-2), Приватним сільськог осподарським підприємством з орендними відносинами "Сла вівське" (відповідач-3), Приват ним сільськогосподарським п ідприємством "Агрофірма ім. М ічуріна" (відповідача-4), Прива тним підприємством "Лотос-Шу мськ" (відповідач-5), Приватною (Приватно-орендною) Агрофірм ою "Топорище" (відповідач-6), Тов ариством з обмеженою відпові дальністю "Горинь-Інвест" (від повідач-7), Приватною Агрофірм ою "Нове життя" (відповідач-8), Пр иватним сільськогосподарсь ким підприємством "Мирне" (від повідач-9), Сільськогосподарс ьким виробничим кооперативо м-агрофірмою "Мир" (відповідач -10), Сільськогосподарським тов ариством з обмеженою відпові дальністю "Україна" (відповід ач-11), Сільськогосподарським т овариством з обмеженою відпо відальністю "Полісся" (відпов ідач-12) та Товариством з обмеж еною відповідальністю "Гран Іновація" (відповідач-13) уклад ені договори поруки № 1246-ПОР № 1246/1-ПОР від 25.06.08 р. та 26.06.08 р. відпов ідно (надалі - Договори пору ки), де позивач виступає креди тором, а перелічені відповід ачі - поручителями.

Предметом Договорів порук и є зобов' язання поручителе й перед кредитором відповід ати за порушення боржником - Товариством з обмеженою від повідальністю "Ярина" його зо бов' язань перед кредиторо м по основному договору (Дого вору купівлі-продажу № 1246-К), що включає: погашення (сплату) то варного кредиту та будь-якої іншої заборгованості в сумі та у строк згідно основного д оговору; сплату процентів за користування товарним креди том у відповідності до основ ного договору та процентів з а користування грошовими кош тами; сплату неустойки (штраф у, пені), що передбачені умовам и основного договору.

Відповідно до умов До говорів поруки, у разі поруше ння Боржником зобов' язанн я, забезпеченого порукою, Бор жник і Поручителі відповідаю ть перед Кредитором як солід арні боржники. Поручитель ві дповідає перед Кредитором у тому ж обсязі, що і Боржник.

Солідарна вимога або солі дарний обов' язок виникають у випадках, встановлених дог овором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов' язання (ст. 541 ЦК Україн и).

Відповідно ч. 1 ст. 553 ЦК Україн и, за договором поруки пор учитель поручається перед кредитором боржника за вико нання ним свого обов'язку. Пор учитель відповідає перед кредитором за порушення з обов'язання боржником.

У разі порушення боржнико м зобов'язання, забезпечено го порукою, боржник і поручи тель відповідають перед кре дитором як солідарні боржник и, якщо договором поруки не вс тановлено додаткову (субсиді арну) відповідальність поруч ителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обс язі, що і боржник, включаючи сп лату основного боргу, процен тів, неустойки, відшкодуванн я збитків, якщо інше не встано влено договором поруки (ч. 1, 2 с т. 554 ЦК України).

В силу ч. 1 ст. 543 ЦК Україн и, у разі солідарного обов 'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має пра во вимагати виконання обо в'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з ни х окремо.

За викладеного, позовні вимоги позивача слід задово льнити.

Судові витрати по справ і на підставі ст. 49 ГПК України слід покласти на відповідач ів.

На підставі наведеного , керуючись ст. ст. 49, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України, господарський су д, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольни ти.

Стягнути солідарно з Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Ярина" (34613, Рівенська обл., Березнівський район, с. Я ринівка, код ЄДРПОУ 32413641), Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Надслучанське Аг ро” (34510, Рівненська обл., Сарнен ський район, с. Любиковичи, код ЄДРПОУ 35193530), Приватного сільсь когосподарського підприємс тва з орендними відносинами "Славівське" (12331, Житомирська о бл., Черняхівський район, с. Сл авів, вул.Черняхівська, 14, код Є ДРПОУ 13551807), Приватного сільськ огосподарського підприємст ва "Агрофірима ім. Мічуріна", (112 31, Житомирська обл., Ємильчинс ький р-н, с. Середи, код ЄДРПОУ 03 743306), Приватного підприємства " Лотос-Шумськ" (47142, Тернопільськ а область, Шумський район, с. П отуторів, код ЄДРПОУ 34043141), Прива тної (Приватно-орендної) Агро фірми "Топорище" (12134, Житомирсь ка обл., Володарсько-Волинськ ий район, с. Топорище, вул. Лені на, 169А, код ЄДРПОУ 03743109), Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Горинь-Інвест" (35723, Рівенсь ка область, Здолбунівський р айон, с. Новосілки, код ЄДРПОУ 33020673), Приватної Агрофірми "Нове життя" (81352, Львівська область, М остиський район, с. Мишлятичи , код ЄДРПОУ 03761061), Приватного с ільськогосподарського підп риємства "Мирне" (35030, Рівенська область, Костопільський рай он, с. Мирне, вул. Радянська, код ЄДРПОУ 32569963), Сільськогосподар ського виробничого кооперат иву-агрофірми "Мир" (35425, Рівенсь ка область, Гощанський район , с. Чудниця, вул.Перемоги, 9, код ЄДРПОУ 03775859), Сільськогосподар ського товариства з обмежено ю відповідальністю "Україна" (12031, Житомирська область, Черв оноармійський район, с. Курне , вул. Кірова, 1, код ЄДРПОУ 03744445), Сі льськогосподарського товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Полісся" (11133, Житомирсь ка область, Овруцький район, с . Піщаниця, вул. Базильчука, 8, ко д ЄДРПОУ 03744020), Товариства з обм еженою відповідальністю "Гра н Іновація" (49000, м. Дніпропетров ськ, вул.. Собінова, 1, код ЄДРПОУ 34985633) на користь Товариства з об меженою відповідальністю "Аг росфера" (49083, м. Дніпропетровсь к, вул. Собінова, 1, код ЄДРПОУ 313 20991) 229 552,84 грн. заборгованості; 2 295,53 грн. витрат на сплату держмит а; 236,00 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу, видати наказ.

Наказ видати після набрання судовим рішенням з аконної сили.

Суддя А.В.Єреме нко

Дата ухвалення рішення14.09.2010
Оприлюднено28.09.2010
Номер документу11333325
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 229 552,84 грн

Судовий реєстр по справі —31/242-10

Судовий наказ від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Рішення від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 20.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні