Рішення
від 06.09.2023 по справі 910/7626/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

06.09.2023Справа № 910/7626/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Пукшин Л.Г., за участі секретаря судового засідання Зайченко О.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні

заяву Фермерського господарства «ВАСИЛИШЕН В.М.» про ухвалення додаткового рішення у справі

за позовом Фермерського господарства "ВАСИЛИШЕН В.М." (24600, Вінницька область, Тульчинський район, с. Сонячне, вул. Лісова, буд. 1А)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана-транспортна логістика» (03189, м. Київ, вул. Академіка Вільямса, буд. 6-Д, офіс 43)

про стягнення 659 510,29 грн.

Представники сторін:

від позивача: Суходольська А.А.

від відповідача: не з`явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Фермерське господарства "ВАСИЛИШЕН В.М." звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана-транспортна логістика», в якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана-транспортна логістика» безпідставно набуті кошти у сумі 350 000,00 грн, заподіяні збитки у сумі 109 033,00 грн, 3% річних в розмірі 31 482,16 грн та інфляційні втрати в розмірі 168 994,27 грн.

В обґрунтування позовних вимог, позивач вказує, що внаслідок збою комп`ютерної системи та несанкціонованого втручання у роботу комп`ютера бухгалтера ФГ «Василишен В.М.» Кучер В.І., відбулось перерахування коштів позивача у сумі 350 000,00 грн на рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана-транспортна логістика», у зв`язку із чим, позивачем було також понесено збитки на суму 109 033,00 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.05.2023 суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі, постановив справу розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання у справі призначити на 14.06.2023.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 26.07.2023 (повний текст складено 31.07.2023) позов задоволено частково, вирішено стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана-транспортна логістика» на користь Фермерського господарства "ВАСИЛИШЕН В.М." безпідставно набуті грошові кошти у розмірі 350 000 грн 00 коп., завдані збитки у розмірі 109 033 грн 86 коп., 3 % річних у розмірі 16 167 грн 12 коп., інфляційні втрати у розмірі 116 188 грн 14 коп. та судовий збір у сумі 8 870 грн 83 коп., в іншій частині вимог відмовлено.

31.07.2023 через загальний відділ діловодства суду від Фермерського господарства "ВАСИЛИШЕН В.М." надійшла заява про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 144 038,99 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.08.2023 судове засідання для розгляду заяви Фермерського господарства "ВАСИЛИШЕН В.М." про ухвалення додаткового рішення призначено на 06.09.2023, запропоновано відповідачу подати до суду заперечення щодо заяви Фермерського господарства "ВАСИЛИШЕН В.М." про прийняття додаткового рішення.

У судове засідання, призначене на 06.09.2023, з`явився представник позивача яка заяву підтримала, надала пояснення та просила долучити до матеріалів справи докази здійснення оплати адвокатських послуг на суму 54 000,00 грн.

Розглянувши заяву Фермерського господарства "ВАСИЛИШЕН В.М.", суд дійшов висновку про її часткове задоволення, з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем заявлено до стягнення з відповідача витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 144 038,99 грн.

Відповідно до частин 1, 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Разом із тим розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду (частина 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України).

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (частина 3 статті 126 цього Кодексу).

За змістом пункту 1 частини другої статті 126, частини восьмої статті 129 ГПК України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Отже, витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх вартість уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (пункт 1 частини другої статті 126 цього Кодексу).

Як встановлено судом, правова допомога надавалася позивачу на підставі Договору № 3/21 про надання правової допомоги від 19 червня 2021 року, який був укладений між адвокатом Суходольською Анастасією Андріївною (свідоцтво про право зайняття адвокатською діяльністю № 3467 видане 09.06.2020 року Радою адвокатів Полтавської області) (Адвокат) та Фермерським господарством «ВАСИЛИШЕН В.М.» (клієнт).

Згідно з п. 1.1 Договору, Клієнт доручає, а адвокат бере на себе зобов`язання надавати юридичну допомогу клієнту в обсязі та на умовах, передбачених даним договором.

Відповідно до п.2.2 Договору, Адвокат бере на себе виконання наступних дій з надання правової допомоги:

- Представництво інтересів клієнта в будь-яких органах державної, законодавчої та виконавчої влади, органах прокуратури, податкових органах, міліції, судових органах усіх рівнів, органах місцевого самоврядування, органах управління установ, організацій, підприємств та їх об`єднань, керівних органах об`єднань громадян;

- Збирання відомостей про факти, які можуть бути використані як докази у зв`язку з виконанням доручення;

- Використання засобів захисту, передбачених КПК України, ЦПК України та іншими законами України;

- Виконання інших дій, передбачених законодавством.

Як вбачається з п. 4.1 Договору, отримання винагороди адвокатом за надання правової допомоги відбувається у формі гонорару та визначеної тарифікації оплати адвоката Національною Асоціації Адвокатів України.

Пунктом 4.2 Договору передбачено, що при визначенні розміру гонорару враховується: обсяг і час роботи, що потрібний для належного виконання доручення; ступінь складності правових питань, що стосуються доручення; вірогідність того, що прийняття доручення перешкоджатиме прийняттю адвокатом інших доручень або суттєво ускладнить їх виконання; необхідність виїзду у відрядження; важливість доручення з точки зору інтересів клієнта; особливі або додаткові вимоги клієнта стосовно строків виконання доручення; характер і тривалість професійних відносин адвоката з клієнтом; професійний досвід, науково-теоретична підготовка та репутація адвоката; середньо ринкова ціна на адвокатські послуги.

Згідно з п.4.3 Договору, за надання правової допомоги, відповідно до даного договору, клієнт зобов`язується сплатити адвокату фіксований гонорар у фіксованій сумі, відповідно до домовленості сторін та згідно Рекомендацій щодо застосування мінімальних ставок адвокатського гонорару, затверджених рішенням Ради адвокатів Київської області від « 15» листопада 2019 року (далі - Рекомендації). Крім цього, сторони можуть домовитися про додатковий гонорар (премію), якщо для клієнта прийнято позитивне рішення. Позитивним результатом вважається також закінчення справи мировою угодою та залишення справи без розгляду за заявою іншої сторони у справі або задоволення позивних вимог Клієнта в суді.

Відповідно до п.4.4 Договору, якщо при виконанні угоди виникне необхідність виїхати у відрядження або виконати угоду в неробочий час, а також, якщо клієнт наполягає на терміновості виконання доручення - вартість роботи адвоката розраховується, виходячи з гонорару, встановленого відповідно до Рекомендацій, помноженого на коефіцієнт 2. (Під неробочим часом у цьому випадку розуміється часу святкові і вихідні дні, та у робочі дні з 17 до 9 години).

Пунктом 4.9.1 Договору встановлено, що представництво інтересів Клієнта за цим договором здійснює адвокат Суходольська Анастасія Андріївна, яка має право долучати до виконання укладених нею договорів про надання правової допомоги інших адвокатів на договірних засадах , зокрема, адвоката Костицького Василя Васильовича, який має право на заняття адвокатською діяльністю відповідно до свідоцтва № 186 від 02. 06. 1995 р. виданого на підставі рішення Ради адвокатів Івано-Франківської області. При цьому Адвокат зобов`язана забезпечити дотримання професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.

За надання правової допомоги Клієнт (або особа, якій доручено Клієнтом здійснити оплату правових послуг адвоката) зобов`язується виплатити Адвокату фіксований гонорар у розмірі 54 000 (п`ятдесят чотири тисячі) грн. Також за кожну окрему судову справу передбачається підписання додаткової угоди в якій визначається сума гонорару Адвоката з урахуванням складності справи дорученої Клієнтом до ведення. (п.5.1 Договору).

Згідно з положеннями п. 6.1 та 6.2 Договору, цей договір діє з моменту погодження сторонами усіх істотних умов та підписання сторонами тексту договору та додатків (додаткових угод) до нього. Дія договору припиняється через один рік з дня його укладення, проте, якщо після строку закінчення договору сторони продовжують виконувати умови договору, договір вважається поновлений на невизначений термін.

Додатковою угодою № 1 від 16 травня 2023 до Договору про надання правової допомоги № 3/21 від 19 червня 2021, сторони визначили, що дана додаткова угода визначає порядок оплати юридичних послуг (поетапного гонорару) Адвокату за надання правової допомоги у № 910/7626/23 справі в Господарському суді міста Києва Адвокат зобов`язується здійснювати представництво та захист інтересів Клієнта у суді. (п.1 Додаткової угоди).

Пунктом 2 Додаткової угоди № 1 від 16 травня 2023 до Договору про надання правової допомоги № 3/21 від 19 червня 2021 встановлено, що вартість послуг з ознайомлення з матеріалами справи, подання уточнення позову, клопотань, відзивів та інше, а також представництво в суді визначається голинами праці адвоката.

Відповідно до п.3 Додаткової угоди № 1 від 16 травня 2023 до Договору про надання правової допомоги № 3/21 від 19 червня 2021, сума гонорару визначена сторонами у пункті 5.1 договору про надання правової допомоги від 19 червня 2021 року № 3/21 у розмірі 54 000,00 грн, сплачується незалежно від результату розгляду справи; у разі досягнення позитивного результату розгляду справи (задоволення повного або часткового позовних вимог), клієнтом додаткового сплачується винагорода (гонорар) адвокату в розмірі 15 % від суми задоволених позивних вимог Клієнта у кожному судовому засіданні, або задоволених повністю/частково бажаних результатів для Клієнта в судовому порядку, коштів на користь інтересів Клієнта. Клієнт також бере на себе зобов`язання по оплаті судових витрат (в тому числі, але не виключно, судового збору, витрат на проведення судових експертиз тощо).

Пунктами 6.1-6.4 Додаткової угоди № 1 від 16 травня 2023 до Договору про надання правової допомоги № 3/21 від 19 червня 2021 встановлено, що правова допомога вважаються наданою після підписання акту приймання-передачі наданої правової допомоги, який підписується Сторонами та скріплюється печатками (за наявності), а також якщо Адвокат надіслав його до Клієнта, а той не заперечував проти його змісту на протязі 5 днів .

Адвокат надає Клієнту акт приймання-передачі наданої правової допомоги, в якому зазначається зміст наданої правової допомоги, розмір оплати, який підлягає сплаті відповідно до умов Договору, додаткові витрати, які були понесені Адвокатом понад узгоджену суму гонорару (якщо такі мали місце).

Клієнт зобов`язаний на протязі п`яти днів з моменту отримання акту приймання-передачі наданої правової допомоги підписати його або протягом вказаного строку надати письмове заперечення, в якому обґрунтувати причину відмови від приймання наданої правової допомоги та підписання відповідного акту.

Якщо протягом 5 денного строку Клієнт не підписав акт приймання-передачі наданої правової допомоги і не надав письмове заперечення, правова допомога вважається наданою та прийнятою Клієнтом і підлягає оплаті протягом 2-х днів після надання (надсилання) Клієнту відповідного рахунку на оплату/ або за домовленістю сторін.

Так, на виконання умов Договору про надання правової допомоги № 3/21 від 19 червня 2021 року та Додаткової угоди № 1 до нього, сторонами було складено та підписано Акт приймання-передачі виконаних робіт від 28.07.2023 до Договору про надання правової допомоги № 3/21 від 19 червня 2021, відповідно до якого, вартість наданих адвокатом послуг клієнту склала:

- ознайомлення з матеріалами справи в Головному управлінні національної Поліції України (два рази у 2021 році та 2023 році, разом: 2 години) - 4 000, 00 грн;

- ознайомлення з усіма наявними матеріалами справи (1 година) - 4 000,00 грн;

- написання адвокатського запиту до Головного управління національної Поліції та листа (1 година) - 4 000,00 грн;

- підготовка позивної заяви до Господарського суду міста Києва, вивчення і аналіз судової практики (10 годин) - 33 000,00 грн;

- подання позову (1 година) - 3 000,00 грн;

- представництво в суді з урахуванням часу витраченого на дорогу (14.06.2023 (підготовче засідання), 28.06.2023 (підготовче засідання), 26.07.2023 (розгляд справи по суті)), разом 3 години) - 9 000,00 грн.

Відповідно до п.2 Акту приймання-передачі виконаних робіт (п.п. 2.1-2.6) сума гонорару визначена сторонами у пункті 5.1 договору про надання правової допомоги від 19 червня 2021 року № 3/21 у розмірі 54 000,00 грн, сплачується незалежно від результату розгляду справи; У разі досягнення позитивного результату розгляду справи (задоволення повного або часткового позовних вимог), клієнтом додаткового сплачується винагорода (гонорар) адвокату в розмірі 15 % від суми задоволених позивних вимог Клієнта у кожному судовому засіданні, або задоволених повністю/частково бажаних результатів для Клієнта в судовому порядку, коштів на користь інтересів Клієнта.

Правова допомога вважаються наданою після підписання акту приймання-передачі наданої правової допомоги, який підписується Сторонами та скріплюється печатками (за наявності), а також якщо Адвокат надіслав його до Клієнта, а той не заперечував проти його змісту на протязі 5 днів.

Адвокат надає Клієнту акт приймання-передачі наданої правової допомоги, в якому зазначається зміст наданої правової допомоги, розмір оплати, який підлягає сплаті відповідно до умов Договору, додаткові витрати, які були понесені Адвокатом понад узгоджену суму гонорару (якщо такі мали місце).

Клієнт зобов`язаний на протязі п`яти днів з моменту отримання акту приймання-передачі наданої правової допомоги підписати його або протягом вказаного строку надати письмове заперечення, в якому обґрунтувати причину відмови від приймання наданої правової допомоги та підписання відповідного акту.

Якщо протягом 5 денного строку Клієнт не підписав акт приймання-передачі наданої правової допомоги і не надав письмове заперечення, правова допомога вважається наданою та прийнятою Клієнтом і підлягає оплаті протягом 2-х днів після надання (надсилання) Клієнту відповідного рахунку на оплату/ або за домовленістю сторін.

Таким чином, загальний розмір винагороди за Договором № 3/21 від 19.06.2021 про надання правової допомоги склав 54 000, 00 грн з ПДВ.

Відповідно до наданої представником позивача квитанції від 27.06.2023 позивачем було сплачено на користь адвоката Суходольської А.А. винагороду у розмірі 54 000,00 грн.

Частиною 4-5 ст. 126 ГПК України передбачено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Суд зазначає, що загальне правило розподілу судових витрат визначене в частині 4 статті 129 Господарського процесуального кодексу України.

Разом із тим, у частині 5 наведеної норми цього Кодексу визначено критерії, керуючись якими суд (за клопотанням сторони або з власної ініціативи) може відступити від вказаного загального правила при вирішенні питання про розподіл витрат на правову допомогу та не розподіляти такі витрати повністю або частково на сторону, не на користь якої ухвалено рішення, а натомість покласти їх на сторону, на користь якої ухвалено рішення.

Зокрема, відповідно до частини 5 статті 129 Господарського процесуального кодексу України під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує:

1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи;

2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес;

3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо;

4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

При цьому, на предмет відповідності зазначеним критеріям суд має оцінювати поведінку/дії/бездіяльність обох сторін при вирішенні питання про розподіл судових витрат.

Випадки, за яких суд може відступити від загального правила розподілу судових витрат, унормованого частиною 4 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, визначені також положеннями частин 6, 7, 9 статті 129 цього Кодексу.

Таким чином, зважаючи на наведені положення законодавства, у разі недотримання вимог частини 4 статті 126 Господарського процесуального кодексу України суду надано право зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, лише за клопотанням іншої сторони. При цьому, обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, що підлягають розподілу між сторонами (частини 5-6 статті 126 Господарського процесуального кодексу України).

Водночас під час вирішення питання про розподіл судових витрат господарський суд за наявності заперечення сторони проти розподілу витрат на адвоката або з власної ініціативи, керуючись критеріями, що визначені частинами 5-7, 9 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, може не присуджувати стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, всі її витрати на професійну правову допомогу.

Суд зазначає, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України", заява N 19336/04).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Тобто, суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично, але й також - чи була їх сума обґрунтованою.

Суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості, пропорційності та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

Так, відповідно до статті 15 Господарського процесуального кодексу України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Таким чином, при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи.

Враховуючи надані представником позивача документи на підтвердження наданих адвокатом послуг та з огляду на подані відповідачем заперечення, судом зазначається таке.

Згідно зі статтею 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

За приписами статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Так, судом зауважується, що позивачем не було надано доказів надання адвокатом послуг позивачу з підготовки позовної заяви та вивчення і аналізу судової практики, а наявні у справі позовна заява не є результатом аналізу складних правових проблем, не стосуються питань застосування колізійних норм або значного обсягу нормативно-правових актів.

Враховуючи вищезазначене, оцінивши подані заявником докази у підтвердження понесених ним витрат, виходячи з критеріїв реальності та розумності таких витрат, їх обґрунтованості та пропорційності до предмета спору, характеру та обсягу наданих адвокатом послуг, суд дійшов висновку про часткове задоволення заяви Фермерського господарства «ВАСИЛИШЕН В.М.», з покладенням на відповідача обов`язку по відшкодуванню витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 50 000,00 грн.

Керуючись ст. 129, 234, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Заяву Фермерського господарства «ВАСИЛИШЕН В.М.» про ухвалення додаткового рішення у справі №910/7626/23 задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана-транспортна логістика» (03189, м. Київ, вул. Академіка Вільямса, буд. 6-Д, офіс 43, ідентифікаційний код: 40018411) на користь Фермерського господарства "ВАСИЛИШЕН В.М." (24600, Вінницька область, Тульчинський район, с. Сонячне, вул. Лісова, буд. 1А, ідентифікаційний код: 24898997) витрати на професійну правничу допомогу адвоката у розмірі 50 000 грн 00 коп.

3. В іншій частині заяви відмовити.

4. Після набрання додатковим рішенням законної сили видати наказ.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст складено 08.09.2023.

Суддя Л.Г. Пукши

Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено11.09.2023
Номер документу113334913
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 659 510,29 грн

Судовий реєстр по справі —910/7626/23

Рішення від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Рішення від 26.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні