Рішення
від 08.09.2023 по справі 927/909/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іменем України

РІШЕННЯ

08 вересня 2023 року м. Чернігівсправа № 927/909/23 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Фесюри М.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом: Управління комунального майна Чернігівської обласної ради,

проспект Миру, 43, м. Чернігів, 14000, e-mail: chor_ukm@cg.gov.ua,

до відповідача: Приватного акціонерного товариства "Кінотехпром",

вул. Любецька, 66, м. Чернігів, 14021, e-mail: kinotehprom@gmail.com,

предмет спору: про стягнення 108753,56 грн

без повідомлення (виклику) сторін

Обставини справи.

03.07.2023 Управлінням комунального майна Чернігівської обласної ради подано позов до Приватного акціонерного товариства "Кінотехпром" про стягнення 108753,56 грн, з яких:

-75614,93 грн заборгованості з орендної плати за період з 01.10.2020 по 31.10.2021, що виникла на підставі договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області №66 від 01.11.2011;

-28487,38 грн інфляційних нарахувань;

- 4651,25 грн процентів річних, нарахованих на підставі п.9.5. Договору.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору щодо своєчасної сплати орендної плати.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 10.07.2023 було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін; встановлено учасникам справи процесуальні строки.

Позивач був належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення 11.07.2023, що міститься у матеріалах справи.

Ухвала суду від 10.07.2023, направлена на адресу відповідача Приватного акціонерного товариства "Кінотехпром" (код ЄДРПОУ 14293201): вул. Любецька, 66, м. Чернігів, 14021, повернута відділенням зв`язку з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою", дата проставлення відмітки - 15.07.2023.

Згідно з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 18.07.2023 місцезнаходження відповідача Приватного акціонерного товариства "Кінотехпром" (код ЄДРПОУ 14293201): вул. Любецька, 66, м. Чернігів, 14021.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі, якщо ухвалу про відкриття провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв`язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо.

Відповідно до ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Заяв про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи від відповідача не надходило.

Крім того, інформація стосовно слухання судом справ є публічною і розміщується на офіційному сайті Господарського суду Чернігівської області в мережі Інтернет, що також свідчить про наявність у учасників справи можливості дізнатись про слухання справи за їх участю.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись, зокрема, з ухвалою про відкриття провадження у справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Таким чином, судом було вжито всіх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі та здійснення розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідно до положень ч. 8 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Граничним строком на подання відзиву в даній справі є 31.07.2023. Проте відповідач своїм правом на подання відзиву не скористався, відзиву у встановлений судом строк не надав.

Згідно частини 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Згідно зі ст.248 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі, зокрема, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд встановив:

01.11.2011 між Управлінням комунального майна Чернігівської обласної ради (орендодавець) та Приватним акціонерним товариством «Кінотехпром» (орендар) було укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області № 66.

Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 31.01.2012 у справі №5028/15/150/2011 позов задоволено частково; вирішено врегулювати розбіжності, які виникли між Управлінням комунального майна Чернігівської обласної ради та Приватним акціонерним товариством «Кінотехпром» під час укладення договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області №66 від 01.11.2011, виклавши наступні пункти договору в такій редакції:

п.1.1 - «Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування не житлові приміщення, в будівлі, що є об`єктом спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області (надалі Майно), розташованій за адресою: м. Чернігів, вул. Любецька, 66 та перебуває на бухгалтерському обліку управління комунального майна Чернігівської обласної ради»;

п.3.10 - «Розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін розмір орендної плати може бути змінений в випадках, встановлених законодавчими актами України";

п.5.1.3 - «Сплатити вартість послуг з проведення незалежної оцінки об`єкта оренди протягом семи днів з моменту укладення договору оренди та сплачувати в подальшому вартість послуг з незалежної оцінки»;

п.5.1.4 - «Використовувати орендоване майно відповідно до його призначення та умов цього договору, своєчасно узгоджувати з Орендодавцем будь-які зміни профілю використання орендованого майна або його частини»;

п.6.1.3 - «Здавати орендовані приміщення в суборенду відповідно до чинного законодавства»; п.8.1.3 - «відповідно до чинного законодавства України виступати з ініціативою щодо внесення змін до цього договору або його розірвання»;

п.9.1 - «За невиконання або неналежне виконання зобов`язань за договором оренди, у тому числі зміну або розірвання його в односторонньому порядку, сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України»;

п. 9.5 - «У разі несвоєчасного виконання зобов`язання по сплаті орендної плати, Орендар повинен сплатити Орендодавцю суму боргу з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення»;

п.10.3 - «Зміни та доповнення до договору допускаються за взаємної згоди сторін та оформляються додатковою угодою до договору»;

п.10.4 - «Договір може бути розірвано лише за згодою сторін або на вимогу однієї із сторін за рішенням господарського суду у випадках, передбачених чинним законодавством України»; п.10.8 - «Чинність цього договору припиняється внаслідок: закінчення строку, на який його було укладено; приватизації орендованого майна Орендарем; загибелі орендованого майна; достроково за взаємною згодою сторін або за рішенням господарського суду; банкрутства Орендаря та в інших випадках, прямо передбачених чинним законодавством та умовам цього договору».

Днем укладення договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області №66 від 01.11.2011 між Управлінням комунального майна Чернігівської обласної ради та Приватним акціонерним товариством «Кінотехпром» вважати 21.11.2011.

Пунктом 3.5. договору встановлено, що розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць.

Пунктом 5.1.5. договору встановлений обов`язок орендаря своєчасно та у повному обсязі сплачувати орендну плату.

Пунктом 10.2. договору передбачено, що умови договору зберігають силу протягом усього строку його дії, а в частині зобов`язань Орендаря щодо сплати орендної плати - до повного виконання зобов`язань.

01 листопада 2011 року між сторонами підписано акт прийому-передачі в оренду майна комунальної власності області, розташованого за адресою: м. Чернігів, вул. Любецька, 66.

Відповідно до акту прийому-передачі від 01 листопада 2011 року Орендодавець передав, а Орендар прийняв в строкове платне користування не житлові приміщення, в будівлі, що є об`єктом спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області (далі Майно), розташоване за адресою: м. Чернігів, вул. Любецька, 66 та перебуває на бухгалтерському обліку Орендодавця. Загальна площа приміщень, що передаються в оренду складає 361,3 кв.м.

Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 19.08.2015 у справі №927/807/15 позов задоволено повністю; внесено зміни до Договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області № 66 від 01.11.2011, укладеного між Управлінням комунального майна Чернігівської обласної ради та Приватним акціонерним товариством «Кінотехпром», в редакції, викладеній в Додатковій угоді № 1 від 14.05.2015:

3.6. Орендну плату Орендар зобов`язаний перераховувати щомісячно не пізніше останнього числа поточного місяця згідно виставлених Орендодавцем рахунків у співвідношенні, встановленим Методикою розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області або за окремим рішенням обласної ради (на період його дії) (Умови цієї додаткової угоди застосовуються до відносин, які склалися між Орендодавцем та Орендарем починаючи з 01.02.2015, (відповідно до ст.631 Цивільного Кодексу України)).

Згідно Додаткової угоди №3 від 31.08.2017 до договору оренди від 01.11.2011 №66 нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, розташованого за адресою: м. Чернігів, вул. Любецька, 66, яка є невід`ємною частиною цього договору, вартість майна визначена згідно зі звітом про оцінку майна, виконана станом на 11.08.2017, становить 689748,00 грн.

Додатковою угодою №3 визначено термін дії договору оренди по 31.10.2021 включно.

Відповідно до пункту 3.3. Додаткової угоди № 3 розмір орендної плати визначається на підставі Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, затвердженої рішенням обласної ради від 17.05.2017 № 34-9/УІІ у новій редакції.

Пунктом 3.4. Додаткової угоди №3 встановлено, що розмір та порядок розрахунку орендної плати наведено у Додатку № 1 до цієї Угоди до договору, що є невід`ємною його частиною і становить за базовий місяць розрахунку - 4023,53 грн. Орендна плата за перший (вересень 2017 року) місяць оренди визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за серпень та вересень 2017 року.

Відповідно до рішення обласної ради від 22.05.2020 №93-23Л/ІІ «Про розподіл орендної плати для управління комунального майна обласної ради» встановлено для управління з 01.06.2020 наступний розподіл орендної плати: за оренду нерухомого та іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває в оперативному управлінні (на бухгалтерському обліку) управління, - 50 відсотків до обласного бюджету, 50 відсотків - управлінню.

Відповідно до вищезазначеного рішення, позивачем з 01.06.2020 були виставлені рахунки відповідачу у співвідношенні: 50% до обласного бюджету, 50% - управлінню.

Так, позивачем було виставлено відповідачу наступні рахунки на оплату орендної плати за період з 01.10.2020 по 31.10.2021:

- № 801 від 13.11.2020 (оренда приміщення за жовтень 2020 року) на суму 5953,52 гри з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2480,64 грн, що підлягають сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2480,63 грн без ПДВ на рахунок позивача (ПДВ - 992,25 грн, всього з ПДВ - 3472,88 грн);

- № 850 від 14.12.2020 (оренда приміщення за листопад 2020 року) на суму 6030,91 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2512,88 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2512,88 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1005,15 грн, всього з ПДВ - 3518,03 грн);

- № 1 від 18.01.2021 (оренда приміщення за грудень 2020 року) на суму 6085,20 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2535,50 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2535,50 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1014,20 грн, всього з ПДВ - 3549,70 грн);

- № 40 від 16.02.2020 (оренда приміщення за січень 2021 року) на суму 6164,30 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2568,46 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2568,46 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1027,38 грн, всього з ПДВ - 3595,84 грн);

- № 82 від 16.03.2021 (оренда приміщення за лютий 2021 року) на суму 6225,95 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2594,15 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2594,14 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1037,66 грн, всього з ПДВ - 3631,80 грн);

- № 127 від 15.04.2021 (оренда приміщення за березень 2021 року) на суму 6331,79 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2638,25 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2638,24 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1055,30 грн, всього з ПДВ - 3693,54 грн);

- № 158 від 14.05.2021 (оренда приміщення за квітень 2021 року) на суму 6376,10 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2656,71 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2656,71 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1062,68 грн, всього з ПДВ - 3719,39 грн);

- № 185 від 14.06.2021 (оренда приміщення за травень 2021 року) на суму 6459,00 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2691,25 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2691,25 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1076,50 грн, всього з ПДВ - 3767,75 грн);

- № 219 від 14.07.2021 (оренда приміщення за червень 2021 року) на суму 6471,91 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2696,63 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2696,63 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1078,65 грн, всього з ПДВ - 3775,28 грн);

- № 246 від 13.08.2021 (оренда приміщення за липень 2021 року) на суму 6478,39 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2699,33 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2699,33 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1079,73 грн, всього з ПДВ - 3779,06 грн);

- № 274 від 14.09.2021 (оренда приміщення за серпень 2021 року) на суму 6465,43 грн з ПДВ, де 50%) орендної плати у розмірі 2693,93 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2693,93 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1077,57 грн, всього з ПДВ - 3771,50 грн);

- № 307 від 13.10.2021 (оренда приміщення за вересень 2021 року) на суму 6543,01 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2726,26 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2726,25 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1090,50 грн, всього з ПДВ - 3816,75 грн);

- № 340 від 12.11.2021 (оренда приміщення за жовтень 2021 року) на суму 6601,90 грн з ПДВ, де 50% орендної плати у розмірі 2750,79 грн, що підлягає сплаті до обласного бюджету, 50% орендної плати у розмірі 2750,79 грн без ПДВ - на рахунок позивача (ПДВ - 1100,32 грн, всього з ПДВ - 3851,11 грн).

Зазначені вище рахунки на оплату орендної плати було направлено відповідачу рекомендованою кореспонденцією (а.с.32-57).

Позивач у позовній заяві зазначає, що плату за оренду приміщеннями згідно рахунків №801 від 13.11.2020; № 850 від 14.12.2020; № 1 від 18.01.2021; № 40 від 16.02.2020; № 82 від 16.03.2021; № 127 від 15.04.2021; № 158 від 14.05.2021; № 185 від 14.06.2021; № 219 від 14.07.2021; № 246 від 13.08.2021; № 274 від 14.09.2021 відповідачем сплачено не було.

Плату за оренду приміщеннями згідно рахунків № 307 від 13.10.2021 на суму 6543,01 грн з ПДВ та № 340 від 12.11.2021 на суму 6601,90 грн з ПДВ, відповідачем сплачено частково у розмірі 3271,52 грн (обласному бюджету - 1635,76 грн, Управлінню комунального майна - 1635,76 грн, згідно виписки за 20.10.2021) та 3300,96 грн (обласному бюджету - 1650,48 грн, управлінню комунального майна - 1650,48 грн, згідно виписки від 30.11.2021).

На підставі викладеного вище, станом на 08.06.2023 за період з 01.10.2020 по 31.10.2021 загальна сума заборгованості з орендної плати становить 75614,93 грн (перед обласним бюджетом: 30958,54 грн, перед управлінням комунального майна: 44656,39 грн).

В порушення умов укладеного між сторонами договору, відповідач орендну плату за період з за період з 01.10.2020 по 31.10.2021 не сплатив, у зв`язку з чим за ним утворилась заборгованість у розмірі 75614,93 грн.

Надаючи правову оцінку відносинам, що склались між сторонами, суд виходить з наступного.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 202 Цивільного кодексу України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частиною 1 статті 627 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Частиною 1 статті 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст.525, 526 Цивільного кодексу України та ст.193 Господарського кодексу України зобов`язання повинні виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства, одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

За своєю юридичною природою, укладений між сторонами договір є договором оренди комунального майна.

Відповідно до статті 759 ЦК України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Статтею 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що орендна плата встановлюється у грошовій формі і вноситься у строки, визначені договором.

Орендна плата визначається за результатами аукціону.

У разі передачі майна в оренду без проведення аукціону орендна плата визначається відповідно до Методики розрахунку орендної плати, яка затверджується Кабінетом Міністрів України щодо державного майна та представницькими органами місцевого самоврядування - щодо комунального майна.

У разі якщо представницький орган місцевого самоврядування не затвердив Методику розрахунку орендної плати, застосовується Методика, затверджена Кабінетом Міністрів України.

Орендна плата підлягає коригуванню на індекс інфляції згідно з Методикою розрахунку орендної плати. Якщо орендар отримав майно в оренду без проведення аукціону, відповідне коригування орендної плати на індекс інфляції здійснюється щомісячно.

Орендар за користування об`єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків провадження господарської діяльності.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно зі ст. 79 Господарського процесуального кодексу України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Станом на дату винесення рішення відповідач доказів сплати заборгованості у розмірі 75614,93 грн суду не надав.

З наведених обставин, у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги у частині стягнення з відповідача 75614,93 грн заборгованості за орендну плату (30958,54 грн, що підлягають сплаті до обласного бюджету та 44656,39 грн, що підлягають сплаті на рахунок позивача) є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

За прострочення виконання грошового зобов`язання з орендної плати позивачем нараховано та заявлено до стягнення з відповідача 28487,38 грн інфляційних нарахувань та 4651,25 грн процентів річних, нарахованих на підставі п.9.5. Договору, за період з 01.12.2020 по 08.06.2023.

Частиною 2 статті 625 ЦК України унормовано, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних з простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Пунктом 9.1. Договору сторони передбачили, що за невиконання або неналежне виконання зобов`язань за договором оренди, у тому числі зміну або розірвання його в односторонньому порядку, сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України.

Відповідно до п. 9.5. Договору у разі несвоєчасного виконання зобов`язання по сплаті орендної плати, Орендар повинен сплатити Орендодавцю суму боргу з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення.

Дослідивши матеріали справи та перевіривши розрахунок позивача, оскільки, судом встановлено наявність прострочення виконання відповідачем грошових зобов`язань, суд дійшов висновку, що позовні вимоги у частині стягнення 28487,38 грн інфляційних нарахувань та 4651,25 грн процентів річних підлягають задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені допустимими доказами, тому доходить висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Судові витрати, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 42, 73-80, 86, 129, 233, 236-238, 240, 241, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Кінотехпром" (вул. Любецька, 66, м.Чернігів, 14021, код ЄДРПОУ 14293201) до обласного бюджету: ГУК у Черніг. обл./Чернігів. обл./22080400, код 37972475, р/р UA978999980334179870000025001 Казначейство України (ЕАП) ККДБ 22080400) 30958,54 грн заборгованості з орендної плати та 11694,45 грн інфляційних нарахувань.

3.Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Кінотехпром" (вул. Любецька, 66, м.Чернігів, 14021, код ЄДРПОУ 14293201) на користь Управління комунального майна Чернігівської обласної ради (пр-т Миру, 43, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 33469166, р/р UA378201720314231001203020716 Державна казначейська служба України, м. Київ) 44656,39 грн заборгованості з орендної плати, 16792,93 грн інфляційних нарахувань, 4651,25 грн трьох відсотків річних, 2684,00 грн судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у строк та в порядку, встановленому ст.241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду в строк, встановлений ст.256 Господарського процесуального кодексу України та в порядку, передбаченому ст.257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя М.В. Фесюра

Веб адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення08.09.2023
Оприлюднено11.09.2023
Номер документу113335853
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —927/909/23

Постанова від 06.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Судовий наказ від 29.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Судовий наказ від 29.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Рішення від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні