Ухвала
від 04.09.2023 по справі 532/1350/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1350/23

1-кп/532/124/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 вересня 2023 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

судді ОСОБА_1 ,

з участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

захисника обвинуваченої адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в місті Кобеляки, кримінальне провадження № 12023170470000239 по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України,

Встановив:

У провадженні Кобеляцького районного суду Полтавської області перебуває кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 заявив клопотання про продовження дії обраного стосовно обвинуваченої ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання строком на 60 (шістдесят) днів, оскільки ухвалою суду відносно обвинуваченої ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання і на неї покладені обов`язки. На цей час, ризики, що стали підставою для обрання запобіжного заходу, не зникли.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримав клопотання і прохав задовольнити. Крім цього, прохав покласти на обвинувачену ті ж самі обов`язки, які були покладені на неї ухвалою суду.

Представник потерпілого ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечував проти продовження обвинуваченій ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання.

Обвинувачена ОСОБА_5 та її захисник-адвокат ОСОБА_6 в судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання, оскільки на цей час підстави для задоволення клопотання відсутні.

Суд, заслухавши учасників процесу, розглянувши подане клопотання і перевіривши матеріали справи, дійшов до таких висновків.

Згідно ч. 1 ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є, зокрема, забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 КПК України, підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною 1 вказаної статті Закону.

У статті 179 КПК України визначено, що особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені ст. 194 цього Кодексу.

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 13 липня 2023 року до обвинуваченої ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у виді особистого зобов`язання. Крім цього, на обвинувачену покладено обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України: прибувати за кожним викликом до слідчого, прокурора, суду; не відлучатись з місця проживання без дозволу слідчого, прокурора та суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи, до 10 вересня 2023 року включно.

Відповідно до ч. 4 ст. 194 КПК України, якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе обставини, які свідчать про обґрунтованість підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення та про наявність достатніх підстав, що існує хоча б один із ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, але не доведе обставини, які свідчать про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику, зазначеному у клопотанні, що має місце по даному кримінальному провадженню, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той який зазначений у клопотанні, а також покласти на підозрюваного, обвинуваченого, обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, необхідність покладення яких встановлена з наведеного прокурором обґрунтування клопотання.

Особисте зобов`язання найбільш м`який запобіжний захід, передбачений ч. 1 ст. 176 КПК України, є достатнім для запобігання ризикам та може запобігти доведеним під час розгляду ризикам, передбаченим п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України та забезпечить виконання обвинуваченою процесуальних обов`язків та її належну поведінку.

Суд вважає, що на даний час ризики, які стали підставою для обрання запобіжного заходу до обвинуваченої ОСОБА_5 у виді особистого зобов`язання, продовжують існувати.

Запобіжний захід, передбачений ч. 1 ст. 176 КПК України, такий як особисте зобов`язання, відповідає особі обвинуваченої, характеру та тяжкості діянь, які їй інкримінуються, оскільки кримінальні правопорушення, в яких обвинувачується ОСОБА_5 (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України) передбачають покарання у виді позбавлення волі до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю з конфіскацією майна або без такої.

Згідно ч. 7 ст. 194 КПК України, обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора.

Враховуючи зазначене, суд вважає, що на цей час існують підстави для задоволення клопотання прокурора щодо продовження обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, так як з`ясування обставин справи та перевірка їх доказами не завершена.

З урахуванням викладеного вище, суд вважає, що обов`язки, покладені на обвинувачену ОСОБА_5 в рамках запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, необхідно продовжити строком на два місяці.

Керуючись статтями 176-179, 184, 193-196, 331, 395 КПК України, суд,-

Постановив:

Продовжити, строком на 60 (шістдесят) днів, до 02 листопада 2023 року включно, термін дії обов`язків, покладених на обвинувачену ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1 , в рамках обраного запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання:

- прибувати за кожним викликом до суду;

- не відлучатись з місця проживання без дозволу прокурора та суду;

- повідомляти прокурора та суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи.

Попередити обвинувачену ОСОБА_5 , що в разі невиконання покладених на неї обов`язків, до неї може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід або накладено грошове стягнення у розмірах, передбачених ч. 2 ст. 179 КПК України.

Після закінчення строку, на який на обвинувачену ОСОБА_5 покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Контроль за строками та виконанням ухвали суду в частині застосованого запобіжного заходу та покладених на обвинувачену ОСОБА_5 обов`язків доручити прокурору.

Ухвала суду підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Суддя

СудКобеляцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено12.09.2023
Номер документу113343753
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги

Судовий реєстр по справі —532/1350/23

Ухвала від 10.09.2024

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Вирок від 11.09.2024

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 10.09.2024

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 04.09.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 04.09.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні