Рішення
від 30.08.2023 по справі 335/4636/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/4636/23 2/335/2562/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2023 року м. Запоріжжя

Орджонкікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Макарова В.О.,

за участі секретаря судового засідання Ступіної В.А.,

за відсутності осіб, які повинні брати участь у справі,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в м. Запоріжжя, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж до ОСОБА_1 про стягнення боргу за електроенергією,

ВСТАНОВИВ:

31.05.2023 року до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя звернулось ПАТ «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж з позовом про стягнення з ОСОБА_1 суми боргу за спожиту електричну енергію у розмірі 955,48 грн.

Ухвалою судді від 02.06.2023 року, з посиланням на положення ст.ст. 27, 31 ЦПК України, вищезазначену справу передано на розгляд до Шевченківського районного суду за територіальною підсудністю.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 04.07.2023 року цивільну справу передано за підсудністю до Орджонікідзевського суду м. Запоріжжя.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що ОСОБА_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , користується електроенергією на підставі особового рахунку № НОМЕР_1 , але обов`язків по сплаті не виконує, у зв`язку з чим виник борг у сумі 955,48 грн. за період з 22.11.2018 року по 01.01.2019 року.

З цих підстав, позивач змушений звернутись до суду за захистом своїх прав. Просить стягнути з відповідача на свою користь суму боргу у розмірі 955,48 грн. та витрати по оплаті судового збору.

Ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 31.07.2023 року, прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі, постановлено розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, відповідачу встановлено строк для подачі відзиву на позовну заяву.

Представник позивачав судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, надав заяву, в якій просить суд позов задовольнити, розглянути справу без участі представника ПАТ «Запоріжжяобленерго», проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 в судові засідання двічі поспіль не з`явилася, на адресу місця реєстрації відповідача, направлено судові повістки. Разом з тим, на адресу суду повернувся конверт без вручення адресату з причин «адресат відсутній за вказаною адресою». У зв`язку з вищезазначеним, на підставіст. 130 ЦПК України, суд вважає, що відповідач належним чином повідомлена про час, дату та місце слухання справи.

На підставі викладеного, керуючись ч. 4ст. 223 ЦПК України, суд дійшов висновку про розгляд справи за відсутності відповідача на підставі наявних у ній доказів та відповідно дост. 280 ЦПК України, за згодою позивача, ухвалити заочне рішення.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог Публічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Пунктом 1 ч. 2ст. 11 ЦК Українивизначено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ч. 1ст. 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 205 ЦК Українивизначено, що правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом (ч. 1). Правочин, для якого законом не встановлена обов`язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків (ч. 2). У випадках, встановлених договором або законом, воля сторони до вчинення правочину може виражатися її мовчанням (ч. 3).

Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюютьсяст. 714 Цивільного кодексу України,Законом України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року № 312 (надалі - Правила роздрібного ринку електричної енергії), а такожПравилами користування електричною енергієюдля населення, затвердженимиПостановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року № 1357(надалі -Правила користування електричною енергією), які діяли до 26.06.2018 року та були чинними на момент виникнення спірних правовідносин.

Відповідно до п. 1Правил користування електричною енергієюдля населення, які були чинні на момент виникнення спірних правовідносин, ці Правила регулюють відносини між побутовими споживачами та енергопостачальниками.

З матеріалів справи вбачається, що ПАТ «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж за період з 22.11.2018 року по 01.01.2019 року, на підставі відкритого на ім`я ОСОБА_1 особового рахунку № НОМЕР_1 , надано послуги з постачання електричної енергії до квартири, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , на загальну суму 997,20 грн. За вищевказаний період оплат за спожиту електричну енергію надійшло на суму 41,72 грн. Загальна сума заборгованості становить 955,48 грн.

Згідно з п. 2Правил користування електричною енергієюдля населення, які були чинні на момент виникнення спірних правовідносин, побутовий споживач - фізична особа, яка використовує електричну енергію для задоволення власних побутових потреб на підставі договору про користування електричною енергією з електропостачальником.

Побутовий споживач електричної енергії зобов`язаний оплачувати спожиту електричну енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил (п. 42Правил користування електричною енергієюдля населення, які були чинні на момент виникнення спірних правовідносин).

Відповідно до п. 1 ч. 3ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії», споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Згідно з п.п. 2 п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 68 ЖК України, споживач зобов`язаний своєчасно вносити плату за житлово-комунальні послуги. Плата за комунальні послуги в будинках державного і громадського фонду вносяться щомісячно.

З інформації, яка надана начальником відділу реєстрації фізичних осіб по Шевченківському району управління державної реєстрації фізичних осіб Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради Швець Оксани від 01.06.2023 року № 04-46/3678 на запит суду, вбачається, що за відомостями Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради інформація щодо реєстрації місця проживання гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 відсутня. Разом з цим, за адресою: АДРЕСА_2 , зареєстрована гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 26.11.2009 року по теперішній час.

Матеріали справи свідчать, що предметом позову у даній справі є зобов`язання, які випливають із Договору № 517706066 про користування електричної енергії, які надавались у житлове приміщення, за адресою: АДРЕСА_1 .

15.04.2013 року між ОСОБА_1 з одного боку та ВАТ «Запоріжжяобленерго», в особі начальника провідного інженера РЕМ ЦГ ОПС ВК та АРН ЗМЕМ Скорик В.В. з іншого боку укладено договір про користування електричною енергією.

Відповідно до ст.ст.525,526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Частиною 1ст. 530 ЦК Українивизначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як встановлено судом, відповідач у справі зобов`язання з оплати наданих послуг за період з 22.11.2018 року по 01.01.2019 року належним чином не виконала, у зв`язку з чим, за останньою утворилась заборгованість в загальній сумі 955,48 грн.

Факт наявності заборгованості в розмірі 955,48 грн. підтверджується матеріалами цієї справи й не спростований відповідачем в ході її розгляду.

Оскільки відповідач оплату наданих послуг не довів, будь-яких претензій щодо надання послуг позивачу не пред`явила, суд дійшов до висновку, що вимоги позивача про стягнення основного боргу в сумі 955,48 грн. є документально підтвердженими, нормативно обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК України, судовий збір в сумі 2684,00 грн. покладається судом на відповідача.

Керуючись ст.ст. 130,141,223,258,259,265,268,274,279,280-282 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов Публічногоакціонерного товариства«Запоріжжяобленерго» вособі Запорізькихміських електричнихмереж до ОСОБА_1 простягнення стягненняборгу заелектроенергією - задовольнити.

Стягнутиз ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 ) на користь Публічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж (місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Волгоградська, буд. 25, п/р НОМЕР_3 , МФО 313582, ЄДРПОУ 00130926, відкритий в ПАТ «Метабанк» код оплати 3) суму боргу, який виник за період з 22.11.2018 року по 01.01.2019 року у розмірі 955 (дев`ятсот п`ятдесят п`ять) грн. 48 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 ) на користь Публічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж (місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Волгоградська, буд. 25, п/р НОМЕР_3 , у ПАТ «Метабанк» код оплати 20, МФО 313582, ЄДРПРОУ 00130926) судові витрати пов`язані з оплатою судового збору в сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп.

Інформація про учасників справи відповідно до п. 4 ч. 5ст. 265 ЦПК України:

Позивач: Публічне акціонерне товариство «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж, місцезнаходження: 69035, м. Запоріжжя, вул. Волгоградська, буд. 25, МФО 313582, ЄДРПОУ 00130926;

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації АДРЕСА_2 .

Копію заочного рішення направити сторонам, які не з`явились в судове засідання, в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст заочного рішення суду складено та підписано 30.08.2023 року.

Суддя В.О. Макаров

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено12.09.2023
Номер документу113352288
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за електроенергією

Судовий реєстр по справі —335/4636/23

Рішення від 30.08.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні