Ухвала
від 11.09.2023 по справі 921/603/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

11 вересня 2023 року м. ТернопільСправа № 921/603/23

Господарський суд Тернопільської області у складі судді Руденко О.В., розглянувши позовну заяву №2/28-1253 від 04.09.2023

за позовом Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001

до відповідача ТОВ "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД", вул. Стрийська, 86В, офіс 1, м. Львів, 79026

про зобов`язання виконати умови договору та припинити дії в частині припинення постачання природного газу.

ВСТАНОВИВ: До Господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя до ТОВ "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" про зобов`язання виконати умови договору та припинити дії в частині припинення постачання природного газу.

Форма та зміст позовної заяви, а також порядок звернення до господарського суду унормовано у розділі III ГПК України.

Перевіряючи поданий позов на відповідність приписам процесуального законодавства, суддя прийшов до висновку, що він не в повній мірі відповідає його вимогам, з наступних підстав.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 ГПК до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 статті 6 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що судовий збір перераховується в безготівковій або готівковій формі.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру визначена ставка судового збору у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та за подання позовної заяви немайнового характеру визначена ставка судового збору у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За правилами ст.7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" у 2023 році встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб, у розмірі: з 1 січня 2023 року 2 684 грн.

Таким чином, враховуючи, що позивачем заявлено позовну вимогу немайнового характеру про зобов`язання виконати умови договору та припинити дії в частині припинення постачання природного газу, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя повинен був сплатити судовий збір у розмірі 2684 грн.

Однак, до позовної заяви взагалі не додано доказів сплати судового збору, як і не надано документів, які б підтверджували підстави звільнення від його сплати, відповідно до закону.

Згідно ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Пункт 1 ст. 6 Конвенції гарантує кожному право на звернення до суду позовом щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

В рішеннях Європейського суду з прав людини від 20.05.2010 у справі "Пелевін проти України", від 30.05.2013 у справі "Наталія Михайленко проти України", зазначено, що право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням; оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою, регулювання може змінюватися у часі та місці відповідно до потреб та ресурсів суспільства та окремих осіб.

Тим не менш, обмеження, що застосовуються, не повинні обмежувати доступ, що залишається для особи, у такий спосіб або такою мірою, щоб сама суть права була порушена. Більш того, обмеження не відповідає п. 1 ст. 6 Конвенції, якщо воно не переслідує легітимну ціль та якщо немає розумного співвідношення між засобами, що застосовуються та ціллю, якої прагнуть досягти (п. 31 рішення Європейського суду з прав людини від 30.05.2013 у справі "Наталія Михайленко проти України").

Таким чином, обмеженням права на доступ до суду, зокрема, є визначений в ГПК України обов`язок заявника при зверненні до суду сплачувати судовий збір. Невиконання заявником вищенаведених вимог процесуального законодавства наділяє суд правом не приймати до розгляду та повертати скаргу скаржнику.

Згідно зі ст.ст. 164,172 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Пунктом 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270 встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля.

Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12 травня 2006 № 211 затверджено Порядок пересилання поштових відправлень, в п. 3.2.1 якого наведено зразок оформлення опису вкладення за формою 107.

Так, за формою 107 відправник складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.

Таким чином, належним доказом направлення сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів є оригінал опису вкладення, з зазначенням адреси і найменуванням адресанта, заповнений відповідно до переліку додатків, долучених до позовної заяви. Натомість, позивачем до позовної заяви взагалі не додано доказів на підтвердження надіслання позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу.

Відтак суд констатує, що позивачем не дотримано вимог процесуального законодавства, які б підтверджували надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами відповідачу за адресою, вказаною у Єдиному державному реєстрі.

Дана обставина є суттєвою, оскільки нормами ст.178 ГПК України передбачено право відповідача після одержання ухвали про відкриття провадження у справі надіслати суду відзив на позовну заяву. У даному ж випадку відповідач позбавляється можливості підготувати обґрунтовані заперечення на позовну заяву, з урахуванням усіх обставин, на які посилається позивач.

Відповідно до пунктів 8-10 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Разом з тим, зазначені вище відомості у самій позовній заяві відсутні.

Вимогами пункту 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України визначено, що позовна заява повинна містити, зокрема повне найменування (для юридичних осіб).

Як вбачається з позовної заяви позивачем у якості повного найменування відповідача вказано ТОВ "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД", водночас з безкоштовного витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що повним найменуванням юридичної особи відповідача є Товариство з обмеженою відповідальністю "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" без будь-якої скороченої назви.

Отже, зазначене у позовній заяві повне найменування відповідача є невірним, тому позивачу слід усунути зазначений недолік позовної заяви шляхом подання до суду позовної заяви в уточненій редакції із зазначенням в ній повного найменування відповідача.

Суд звертає також увагу позивача на те, що за ч. 5 ст. 29 ГПК України, позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Позивач у позовній заяві стверджує, що даний спір має розглядатись за місцем виконання договору, оскільки постачання природного газу здійснювалось на об`єкти Університету, які знаходяться у м. Тернополі, адреси яких зазначено у Додатку №6 до спірного договору.

Разом з тим, у долучених до позовної заяви матеріалах Додаток №6 відсутній. Таким чином, у даному випадку існування підстав, визначених приписами ч. 5 ст. 29 ГПК України судом не встановлено, а Університетом поданими матеріалами не доведено.

Крім цього, позивачем у позовній заяві в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача зазначено ПрАТ "Тернопільміськгаз".

Відповідно до ч.ч.3,4 ст. 50 ГПК України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Всупереч приписам ст. 50 ГПК України позивачем не мотивовано жодних підстав для залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ПрАТ "Тернопільміськгаз", а також не вказано яким чином вирішення даної справи може вплинути на права та обов`язки цього Товариства.

Відповідно до ч.1 ст.174 ГПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч.2 ст.174 в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З наведених обставин суддя дійшов висновку, що позовну заяву слід залишити без руху, надавши позивачу час для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання: 1) доказів на підтвердження сплати судового збору за подання даної позовної заяви у встановленому законом порядку (оригінали платіжних доручень чи квитанцій); 2) документів, які підтверджують, відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення; 3) належним чином засвідченої копії Додатку №6 до договору на постачання природного газу №61 від 04.04.2023; 4) письмові обґрунтування щодо залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ПрАТ "Тернопільміськгаз"; 5) позовної заяви в уточненій редакції із зазначенням в ній повного найменування відповідача; 6) зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Якщо позивач усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо ж позивач ці недоліки не виправить у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (ч.ч.3,4 ст.174 ГПК).

Відповідно до статей 162,164,174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк - протягом 10-ти днів з дня одержання цієї ухвали, для усунення недоліків позовної заяви шляхом надання: 1) доказів на підтвердження сплати судового збору за подання даної позовної заяви у встановленому законом порядку (оригінали платіжних доручень чи квитанцій); 2) документів, які підтверджують, відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення; 3) належним чином засвідчена копія Додатку №6 до договору на постачання природного газу №61 від 04.04.2023; 4) письмові обґрунтування щодо залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ПрАТ "Тернопільміськгаз"; 5) позовної заяви в уточненій редакції із зазначенням в ній повного найменування відповідача; 6) зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

3. У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута заявникові.

4. Копію ухвали надіслати позивачу:

- Тернопільському національному технічному університету імені Івана Пулюя, вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання (суддею) та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду у справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя О.В. Руденко

Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113357004
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання виконати умови договору та припинити дії в частині припинення постачання природного газу

Судовий реєстр по справі —921/603/23

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні