Рішення
від 11.09.2023 по справі 927/955/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

11 вересня 2023 року м. Чернігівсправа № 927/955/23 Господарський суд Чернігівської області, в складі судді Романенко А.В., за правилами спрощеного позовного провадження розглянув справу

за позовом: Комунального підприємства "Деснянське" Чернігівської міської ради,

вул. Академіка Павлова, 13, м. Чернігів, 14035;

електронна адреса: kpdesna@chernigiv-rada.gov.ua;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Лагрос ЛТД"</a>,

проспект Миру, 80, м. Чернігів, 14005;

предмет спору: про стягнення 96131,28 грн

без виклику (повідомлення) сторін

10.07.2023, надійшов позов Комунального підприємства "Деснянське" Чернігівської міської ради (далі - КП "Деснянське" ЧМР) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лагрос ЛТД"</a> (далі - ТОВ "Лагрос ЛТД") про стягнення заборгованості в сумі 96131,28 грн за надані послуги з управління багатоквартирним будинком по вул. Шевченка, 112-А у м. Чернігів за період з 01.03.2019 по 31.05.2023 на підставі договору № 2/338 від 20.02.2019 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком (далі - Договір).

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем умов Договору в частині оплати вартості послуг з управління багатоквартирним будинком.

Суд прийняв позовну заяву до розгляду; відкрив провадження в справі за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та без повідомлення (виклику) сторін; установив сторонам процесуальні строки для подачі заяв по суті спору, зокрема відповідачу 15 календарних днів з дня отримання ухвали суду, для подачі відзиву на позов, про що постановив ухвалу від 12.07.2023.

Ухвала суду про відкриття провадження в справі № 927/955/23 отримана відповідачем засобами поштового зв`язку 17.07.2023 (номер поштового відправлення: 1400056829972), за даними офіційного сайту АТ «Укрпошта» (витяг залучений до матеріалів справи), відтак, граничний строк на подачу до суду відзиву на позов спливає 01.08.2023.

03.08.2023, відповідач, з порушенням установленого строку, засобами поштового зв`язку, надіслав до суду відзив, яким повідомив, що між сторонами укладений договір № 279н від 01.07.2014. Станом на квітень 2023 року ним підписаний акт звіряння взаємних розрахунків, в якому зазначено про відсутність заборгованості перед КП «Деснянське» ЧМР. Вважає, що договір № 2/338 від 20.02.2019 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком від імені співвласників будинку підписаний неуповноваженою особою.

15.08.2023, позивач, з порушенням установленого строку, подав відповідь на відзив, в якій повідомив, що дія договору № 279н від 01.07.2014 про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій припинена з моменту укладення договору № 2/338 від 20.02.2019 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком (умовами якого обґрунтований позов). Зазначив, що акт звірки може вважатись належним доказом лише в разі підтвердження відображених у ньому операцій первинними бухгалтерськими документами, а тому не визнання відповідачем заборгованості за отримані послуги не спростовує її наявність та його обов`язку по розрахунку перед позивачем.

Відповідно до частини 2 статті 119 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

З метою забезпечення всебічного розгляду спору, суд за власною ініціативою продовжив сторонам строк на подання відзиву на позов та відповіді на відзив, та прийняв їх до розгляду.

Судочинство в господарських судах здійснюється на засадах диспозитивності та змагальності сторін (статті 13, 14 ГПК України).

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, установлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, установлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 248 ГПК України суд розглядає справи в порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження в справі.

В силу вимог частини 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Суд констатує, що сторонами не заявлені клопотання щодо розгляду даної справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи, в порядку визначеному статтею 252 ГПК України. Право сторін на подачу до суду клопотань наведеного змісту роз`яснене при відкритті провадження в справі в ухвалі від 12.07.2023.

Господарський суд розглянув подані документи і матеріали, з`ясував фактичні обставини справи, дослідив докази, які мають юридичне значення для вирішення спору, та

ВСТАНОВИВ:

15.02.2019, Виконавчим комітетом Чернігівської міської ради прийняте рішення № 58 «Про призначення управителя багатоквартирного будинку», за яким управителем багатоквартирних будинків в місті Чернігові призначено КП «Деснянське» ЧМР щодо 427 будинків згідно з додатком № 2 до цього рішення. Зокрема, багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 (п. 1.2., порядковий номер за додатком 338); уповноважено начальника управління житлово-комунального господарства ЧМР Куца Я.В. на підписання договорів про надання послуги з управління багатоквартирним будинком від імені співвласників багатоквартирних будинків згідно з додатками 1 - 5 до цього рішення (п. 2.).

Підпунктом 3.1. п. 3. зазначеного рішення, Управлінню житлово-комунального господарства ЧМР та КП «Деснянське» ЧМР, протягом 5 календарних днів з дня прийняття цього рішення, встановлено забезпечити укладення договорів про надання послуги з управління багатоквартирним будинком окремо на кожний багатоквартирний будинок згідно з додатками 1 - 5 до цього рішення.

20.02.2019, КП «Деснянське» ЧМР (позивач, управитель) та співвласники багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 (співвласники), в особі начальника управління житлово-комунального господарства ЧМР Куца Я.В., уклали договір № 2/338 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, за п. 1. якого управитель зобов`язався надавати співвласникам послугу з управління багатоквартирним будинком (послуга з управління), що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а співвласники зобов`язались оплачувати управителю послугу з управління згідно з вимогами законодавства та умовами цього Договору.

Список співвласників і площа квартир та приміщень, що перебувають у їх власності, станом на дату укладення договору, зазначаються у додатку № 1 до цього Договору (що є невід`ємною його частиною), за яким до співвласників цього будинку належить ТОВ «Лагрос» (площа нежитлового приміщення 542,1 кв.м.).

Відповідно до п. 3. Договору послуга з управління полягає в забезпеченні управителем належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна будинку та його прибудинкової території.

Послуга з управління включає:

- утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги в разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

- купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

- поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Послуга з управління надається відповідно до вимог до якості згідно з додатком № 4 до цього Договору, що є його невід`ємною частиною.

За умовами п. 6. Договору кожен з співвласників зобов`язаний оплачувати управителеві надані послуги з управління в порядку, за ціною та в строки, встановлені цим Договором.

Ціна послуги з управління становить згідно з додатком № 5 - гривень ( у тому числі податок на додану вартість, якщо управитель є його платником) на місяць за 1 кв. м загальної площі житлового або нежитлового приміщення в будинку та включає: витрати на утримання будинку та прибудинкової території і поточний ремонт спільного майна будинку в розмірі згідно з додатком № 5 до цього Договору відповідно до кошторису витрат на утримання будинку та прибудинкової території, що міститься у додатку № 5 до цього Договору; винагороду управителю в розмірі згідно з додатком № 5 до цього Договору на місяць (п. 10. Договору).

За додатком № 5 до Договору «Кошторис витрат на утримання будинку та прибудинкової території АДРЕСА_1 » місячна сума витрат у розрахунку на 1 кв. м загальної площі нежитлових приміщень становить 3,1544 грн.

Відповідно до п. 11. Договору плата за послугу з управління нараховується щомісяця управителем та вноситься кожним співвласником не пізніше до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Внесення змін до умов цього Договору здійснюється шляхом укладення сторонами додаткової угоди, якщо інше не передбачено цим Договором (п. 25. Договору).

За умовами пунктів 30, 31 цей Договір набирає чинності з 01.03.2019 та укладається строком на 1 рік. Якщо за один місяць до закінчення строку дії цього Договору жодна із сторін не повідомить письмово іншій стороні про відмову від Договору, він вважається продовженим на один рік.

У разі зміни розрахункових показників з кошторису (Додатку № 5 до Договору), які безпосередньо впливають на розмір вартості з управління та не залежать від управителя (законодавчо встановлені розміри заробітної плати на бюджетний рік, різноманітні податки та збори, вартість послуг (наприклад, постачання електроенергії) та паливно-мастильних матеріалів), то перерахунок як в бік збільшення, так і зменшення здійснюється без скликання загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, але з письмовим повідомленням (шляхом розміщення оголошень на будинках та/або оголошень у ЗМІ) за 30 календарних днів до дати фактичної зміни вартості складових кошторису (п. 40.1. Договору).

25.05.2021, КП «Деснянське» ЧМР (позивач, управитель) та співвласники багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 (співвласники), в особі начальника управління житлово-комунального господарства ЧМР Куца Я.В., уклали додаткову угоду № 1 до Договору, яка вступає в дію з 01.06.2021, та згідно п. 2. якої в зв`язку зі змінами розрахункових показників, відображених у Додатку № 5 до Договору, які безпосередньо впливають на розмір вартості з управління та не залежать від управителя (законодавчо встановлені розміри заробітної плати на бюджетний рік, різноманітні податки та збори, вартість послуг) сторони дійшли згоди викласти в новій редакції Додаток № 5 «Кошторис витрат на утримання будинку та прибудинкової території» та встановити ціну послуги з управління за 1 кв. м нежитлових приміщень на рівні 3,8401 грн.

Відповідно до інформаційної довідки від 04.03.2021 № 246935955 щодо Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна та згідно з витягом з Реєстру прав власності на нерухоме майно № 34405525 від 07.05.2012, ТОВ «Лагрос ЛТД» є власником магазину, загальною площею 542,1 кв. м за адресою: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовуючи заявлені вимоги позивач вказав, що в період з 01.03.2019 по 31.05.2023, відповідач зобов`язання зі сплати послуг з управління багатоквартирним будинком належним чином не виконує, як наслідок, за ним утворилась заборгованість у розмірі 96131,28 грн.

За п. 2 статті 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема є договори та інші правочини.

Відповідно до статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Статтею 627 ЦК України встановлено, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

За частиною 1 статті 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

За статтею 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України (далі - ГК України) встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що в певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статей 525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з частиною 1 статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив зобов`язання, якщо він не виконав його в строк, установлений договором.

Відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг врегульовані нормами Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII від 09.11.2017.

За визначенням наведеним у п. 5 частини 1 статті 1 цього Закону житлово-комунальні послуги це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

За статтею 5 вказаного Закону до житлово-комунальних послуг належать, зокрема, житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги в разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

За частиною 1 статті 12 та частиною 1 статті 18 вказаного Закону надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором.

Частиною 2 статті 10 цього Закону визначено, що вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

Ціна послуги з управління багатоквартирним будинком у разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу.

Така ціна протягом строку дії договору управління може змінюватися виключно за погодженням сторін з підстав та в порядку, визначених таким договором.

У відповідності до частини 1 статті 15 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (зміни до нього) від імені всіх співвласників багатоквартирного будинку укладається з визначеним відповідно до законодавства управителем співвласником (співвласниками), уповноваженим (уповноваженими) на це рішенням зборів співвласників. Такий договір підписується на умовах, затверджених зборами співвласників, та є обов`язковим для виконання всіма співвласниками.

У випадках, визначених законом, договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком укладається від імені співвласників багатоквартирного будинку уповноваженою особою органу місцевого самоврядування.

Виходячи з приписів п.5 статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» №417-VIII від 14.05.2015 (набув чинності з 01.07.2015) у разі якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створене об`єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок. У разі якщо місцевою радою або її виконавчим органом відповідно до законодавства прийняте рішення про делегування іншому органу - суб`єкту владних повноважень функцій із здійснення управління об`єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг, управитель призначається на конкурсних засадах таким органом.

У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за результатами конкурсу, який проводиться в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства, а договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на один рік від імені співвласників підписує уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк.

Умови договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком повинні відповідати умовам типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України (частина 3 статті 11 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

За приписами п. 6 частини 1 статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладений відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги.

Пунктом 5 частини 2 статті 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачений обов`язок споживача оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, в строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно з частиною 1 статті 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний здійснювати оплату за житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Також обов`язок співвласника багатоквартирного будинку щодо своєчасної оплати за спожиті житлово-комунальні послуги передбачений п. 10 частини 1 статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

За приписами статті 322 ЦК України тягар утримання майна покладається на власника майна. Власник майна зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Частиною 2 статті 382 ЦК України передбачено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.

15.02.2019, рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради № 58, КП «Деснянське» ЧМР призначене управителем для 427 багатоквартирних будинків у місті Чернігові, у тому числі щодо багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 . Цим рішенням уповноважено начальника управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради Куца Я.В., на підписання договорів про надання послуги з управління багатоквартирним будинком від імені співвласників багатоквартирних будинків згідно з додатками 1 - 5 до цього рішення, в тому числі щодо багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 .

На підставі вказаного рішення, КП «Деснянське» та співвласники багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 , в особі начальника управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради Куца Я.В., уклали договір № 2/338 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком від 20.02.2019, що набув чинності з 01.03.2019.

Як вбачається з матеріалів справи, у період з 01.03.2019 по 31.05.2023, на підставі Договору № 2/338 від 20.02.2019, позивач надав відповідачу, як співвласнику багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 , якому належить на праві власності нежитлове приміщення площею 542,1 кв. м., послуги з управління багатоквартирним будинком, вартість яких становить 96131,28 грн.

Відповідач не заперечує, що вказане нежитлове приміщення належить йому на праві власності.

За умовами п. 11. Договору плата за послугу з управління нараховується щомісяця управителем та вноситься кожним співвласником не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Відповідач заперечив проти задоволення позову в тому числі з підстав відсутності двосторонніх актів наданих послуг у спірному періоді та неотриманням ним рахунків на оплату цих послуг.

Суд дослідив умови Договору № 2/338 від 20.02.2019 та встановив, що сторони не погоджували складання в двосторонньому порядку, з кожним з співвласників окремо, актів приймання - передачі наданих послуг.

За висновком суду, обов`язок відповідача оплатити вартість отриманої послуги виникає в силу закону (частина 1 статті 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», п. 10 частини 1 статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку») та не залежить від факту виставлення позивачем - виконавцем такої послуги рахунку-фактури на оплату споживачем вартості наданої послуги.

Кожен із споживачів має право на одержання від управителя інформації про ціну послуги з управління, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни, норми споживання та порядок її надання, а також про її споживчі властивості (п. 5 Договору № 2/338).

Ненадання рахунку-фактури не є відкладальною умовою в розумінні статті 212 ЦК України та не є простроченням кредитора в розумінні статті 613 ЦК України, водночас відсутність рахунку-фактури не звільняє замовника від обов`язку з оплати отриманої послуги.

Відповідач порушив зобов`язання , за отримані послуги в сумі 96131,28 грн своєчасно не розрахувався.

Пунктом 2 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який чинний з 01.05.2019, визнаний таким, що втратив чинність, Закон України "Про житлово-комунальні послуги" з дня введення в дію цього Закону, крім норм, що регулюють надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, управління будинком, спорудою або групою будинків, ремонту приміщень, будинків, споруд, які втрачають чинність через шість місяців з дня набрання чинності цим Законом.

За умовами п. 31 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про житлово-комунальні послуги» договори про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, укладені з виконавцями таких послуг або з управителями, визначеними згідно із цим Законом, до введення в дію норм цього Закону, що регулюють надання послуги з управління багатоквартирним будинком, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами (у тому числі щодо вивезення побутових відходів - за наявності), до дати набрання чинності договорами про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладеними за правилами, визначеними цим Законом.

З дати введення в дію норм цього Закону, що регулюють надання послуги з управління багатоквартирним будинком, зміна будь-яких умов договорів про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, додатків і кошторисів (цін/тарифів) до них забороняється та вважається нікчемною.

Суд відхилив доводи відповідача про те, що спірні відносини сторін врегульовані умовами договору № 279н від 01.07.2014 про надання послуг з утримання будинків для власників / орендарів (юридичних чи фізичних осіб) нежитлових приміщень, вбудованих або прибудованих до зазначених будинків, оскільки з урахуванням наведених вище положень чинного законодавства, дія вказаного договору припинена з дня набрання чинності договором № 2/338 від 20.02.2019 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком (а саме з 01.03.2019).

Не визнання відповідачем наявного боргу, зокрема зазначення в акті звірки взаємних розрахунків сторін про відсутність у нього будь-якої заборгованості, не спростовує факт надання позивачем послуг у спірному періоді та відповідно обов`язку відповідача провести відповідний розрахунок.

На момент ухвалення судового рішення за відповідачем обліковується заборгованість у сумі 96131,38 грн з оплати послуг з управління багатоквартирним будинком, отриманих по спірному Договору. Відповідач належних доказів оплати наявного боргу до суду не надав.

За загальним правилом обов`язок доказування певних обставин покладається на особу, яка посилається на ці обставини. Обов`язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги та заперечення. Це стосується позивача, який повинен доказати факти, на підставі яких пред`явлений позов, а також відповідача, який має можливість доказувати факти, на підставі яких він заперечує проти позову.

За приписами частин 2 та 3 статті 13 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, установлених законом.

Обов`язок доказування і подання доказів установлений статтею 74 ГПК України, за якою кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (частина 3 статті 74 ГПК України).

За приписами частин 1 та 2 статті 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь установленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Тобто, виходячи зі змісту статей 13, 74 ГПК України, кожна сторона на підставі належних, допустимих, достовірних та вірогідних доказів повинна довести правомірність заявлених нею вимог або заперечень.

Враховуючи, що відповідач, у порушення статей 525, 526 ЦК України та статті 193 ГК України, договірні зобов`язання не виконав, за послуги з управління багатоквартирним будинком, надані в період з 01.03.2019 по 31.05.2023, своєчасно не розрахувався, правомірність вимог позивача не спростував, суд доходить висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню в повному обсязі в сумі 96131,28 грн.

При ухваленні рішення в справі, суд, у тому числі вирішує питання щодо розподілу судових витрат між сторонами.

Відповідно до статті 129 ГПК України судові витрати по сплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно задоволеним вимогам. Таким чином, оскільки заявлений позов підлягає задоволенню в повному обсязі, за рахунок відповідача має бути відшкодований судовий збір, сплачений позивачем при подачі позову в сумі 2684,00 грн.

Керуючись статтями 42, 46, 73, 74, 76 - 79, 91, 119, 123, 129, 165, 166, 178, 184, 233, 236, 238, 241, 247 - 252 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Комунального підприємства "Деснянське" Чернігівської міської ради (вул. Академіка Павлова, 13, м. Чернігів, 14035; код ЄДРПОУ 03357731) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лагрос ЛТД"</a> (проспект Миру, 80, м. Чернігів, 14005; код ЄДРПОУ 14220656) про стягнення 96131,28 грн, задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Лагрос ЛТД"</a> (проспект Миру, 80, м. Чернігів, 14005; код ЄДРПОУ 14220656) на користь Комунального підприємства "Деснянське" Чернігівської міської ради (вул. Академіка Павлова, 13, м. Чернігів, 14035; код ЄДРПОУ 03357731) 96131,28 грн боргу та 2684,00 грн судового збору.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційна скарга не була подана.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо воно не скасоване, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови в відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду, відповідно до статті 256 Господарського процесуального кодексу України подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні були оголошені лише вступна та резолютивна частина рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Північного апеляційного господарського суду в порядку визначеному статтею 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя А.В. Романенко

Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113357324
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання послуги з управління багатоквартирним будинком (далі - Договір).

Судовий реєстр по справі —927/955/23

Судовий наказ від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Рішення від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні