Рішення
від 11.09.2023 по справі 214/2073/23
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/2073/23

2/214/2813/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

11 вересня 2023 року Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Ковтун Н.Г.,

за участю секретаря - Фартушної Є.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу №214/2073/23 за позовом Житлово-будівельний кооператив «Планета -2» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,-

ВСТАНОВИВ:

27 березня 2023 року позивач в інтересах якого діє Голова правління Ковальова С.А. звернулася до суду з вищевказаною позовною заявою відповідно до якої просить суд стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на користь житлово-будівельного кооперативу «Планета-2» заборгованість за житлово-комунальні послуги в розмірі 54024,06 грн., 3% річних - 1346,16 грн. та втрат від індляції в розмірі - 3261,14 грн.; стягнути з останніх судовий збір у розмірі 2684,00 грн. та 2500 грн. витрати з надання професійної правничої допомоги.

В обґрунтування своїх вимог, голова правління ЖБК «Планета-2» Ковальова С.А. у позовній заяві посилалася на те, що ЖБК «Планета-2» є добровільною, неприбутковою організацією громадян, з метою забезпечення житлом членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва багатоквартирного житлового будинку , а також для наступної експлуатації та управління будинком АДРЕСА_1 та утримання прибудинкової території за кошти членів кооперативу.

З метою реалізації зазначеної мети ЖБК «Планета-2» було укладено договори з постачальниками відповідних комунальних послуг (опалення, вода та водовідведення, вивіз сміття, обслуговування ліфта) , в наслідок чого має відповідні зобов`язання по їх сплаті. Дані послуги отримують члени кооперативу/власники та користувачі квартир та зобов`язані сплачувати їх вартість кооперативу, який в свою чергу в подальшому перераховує постачальникам комунальних послуг відповідно наявних зобов`язань.

Відповідачі по справі зареєстровані в квартирі АДРЕСА_2 та користуються житлово-комунальними послугами, які забезпечує відповідачам позивач ЖБК «Планета-2», але не сплачують їх, у результаті чого утоврилась заборгованість, що станом на 01.02.2023 року складає 54024,06 грн. Оскільки споживачі добровільно заборгованість не погашають, тому за захистом майнових інтересів представник вимушена звернутися до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 06 квітня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Відповідачі, які належним чином повідомлялися про відкриття провадження за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за адресою зареєстрованого місця проживання, не скористалися своїм правом та не направили до суду відзив на позовну заяву.

Відповідно до ч. 5ст. 279 ЦПК України, суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

У відповідності до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши письмові докази по справі, надавши їм оцінку в сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що обслуговуючий кооператив Житлово будівельний кооператив «Планета-2 » зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з 10 липня 1976 року, є юридичною особою, діє на підставі Статуту, затвердженого загальними зборами членів обслуговуючого кооперативу Житлово будівельного кооперативу «Планета-2» 10 жовтня 2016 року (а.с. 5-12).

Пунктом 2.1 Статуту визначено, що кооператив організовується з метою забезпечення житлом членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва багатоквартирного житлового будинку за власні кошти кооперативу, за допомогою банківського кредиту , а також для наступної експлуатації та управління цим будинком

Кооператив управляє будинком, утримує будинок та прибудинкову територію, здійснює поточні ремонти, уклав та виконує договори з виробниками та виконавцями житлово комунальних послуг на утримання внутрішньо будинкових мереж газо- водо теплопостачання, на постачання газу для побутових потреб, на теплопостачання та на постачання теплової енергії у гарячій воді, на послуги водопостачання та водовідведення, на постачання електричної енергії для загально будинкових потреб. Відповідачі зареєстровані за адресою АДРЕСА_3 , отримують ці послуги та зобов`язані вчасно щомісячно сплачувати за це кошти .

14 травня 2010 року між позивачем та Комунальним підприємством «Кривбасводоканал» було укладено договір № 86 про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення. (а.с.15-18).

28.11.2012 року між позивачем та ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» було укладено Додаткову угоду №1 до Договору про постачання електричної енергії від 26.03.2003 року №700079. (а.с.18-23).

24 березня 2011 року між позивачем та ТОВ «Екоспецтранс» було укладено Договір №103 про надання послуг по перевезенню та захороненню побутових відходів. (а.с.24-26).

23 листопада 2021 року між позивачем та ТОВ «Сталь Мейд» було укладено Договір підряду №35 на повне технічне обслуговування, ремонт ліфтів та диспетчерських систем. (а.с.27-28).

01 листопада 2021 року між позивачем та АТ «Криворізька теплоцентраль» було укладено Типовий договір №587 з колективним споживачем про надання послуги з постачання теплової енергії.(а.с.29-34).

Окрім того позивач просив суд стягнути на їх користь 3% та інфляційні витрати за оплату житлово комунальних послуг з теплопостачання 3 % річних 1346,16 грн., інфляційні витрати 3261,14 грн.

Відповідно до вимогст.322 ЦК Українивласник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч.1ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і спору - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Правовідносини із споживання житлово-комунальних послуг регулюютьсяЗаконом України «Про житлово-комунальні послуги», відповідно до ст.4 якого законодавство України у сфері житлово-комунальних послуг базується наКонституції Україниі складається з нормативно-правових актів у галузі цивільного, житлового законодавства, цьогоЗаконута інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері житлово-комунальних послуг.

Порядок оплати за житлово-комунальні послуги визначений у ст.32Закону України «Про житлово-комунальні послуги», якою передбачено, що плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується, виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Згідно з п. 35 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затвердженихпостановою Кабінету Міністрів України №572 від 08.10.1992р. обов`язок по сплаті за обслуговування і ремонт будинку, комунальні та інші послуги покладається на власника, наймача, орендаря житлового приміщення.

Відповідно до п. 5 ч. 3ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від сплати послуг.

Відповідачі отримували та споживали комунальні послуги з утримання будинку й прибудинкової території та опалення, водопостачання, водовідведення, а тому між сторонами виникли договірні правовідносини, а відповідно виникли права та обов`язки у сфері житлово-комунальних послуг в порядкуст.11 ЦК України.

Згідно з ч. 1ст. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 ЦК Українивизначено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до наведених норм чинного законодавства ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , які зареєстровані в квартирі у будинку в якому створено ЖБК, та які отримували та споживали комунальні послуги з утримання будинку й прибудинкової території та опалення, водопостачання, водовідведення, зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, які були затверджені рішеннями загальних зборів, а житлово-будівельний кооператив наділено правом у разі нездійснення ним таких дій звернутися до суду про стягнення нарахованих платежів по цим витратам.

Відповідно до ч. 2ст. 625 ЦК Україниборжник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора, зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Як роз`яснив Верховний Суд України у правовій позиції від 16.12.2015р. у справі № 6-2023цс15, закріплена в пункті 10 ч. 3ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»правова норма щодо відповідальності боржника за несвоєчасне здійснення платежів за житлово - комунальні послуги у вигляді пені не виключає застосування до таких правовідносин правових норм, установлених устатті 625 ЦК України. Інфляційне нарахування на суму боргу за порушення боржником грошового зобов`язання, вираженого в національній валюті, та трьох відсотків річних від простроченої суми полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отримання компенсації (плати) від боржника за неправомірне користування утриманими грошовими коштами. Тобто, у разі прострочення виконання грошового зобов`язання з оплати отриманих житлово - комунальних послуг, на боржника покладається відповідальність, передбаченаст. 625 ЦК України.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Крім того, позивач просила стягнути витрати на правову допомогу в розмірі 2500 грн., яку підтверджують Додатковою угодою до договору про надання юридичної (правової) допомоги з адвокатом Кузьменко М.В. на професійну правничу допомогу від 17 лютого 2023 року, актом наданих послуг від 15 березня 2023 року.

Відповідно до ч.2ст.137 ЦПК України, за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Відповідно до п.2 ч.1ст.141 ЦПК України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

За змістом нормст. 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»видами адвокатської діяльності, зокрема, є:

- надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;

- складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;

- представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

При цьому згідно статті 30 згаданого Закону гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення представництва на надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок його обчислення, зміни та умови повернення визначаються у договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховується складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом, а суд не вправі втручатися у ці правовідносини.

Сума заявлених позивачем до відшкодування відповідачем судових витрат на правничу допомогу адвоката співмірна із складністю справи, кваліфікацією і досвідом адвоката, узгоджується з умовами укладеного між адвокатом та клієнтом Договором на професійну правничу допомогу. Сам факт надання правової допомоги адвокатом та отримання її клієнтом підтверджується актом про надання правничої допомоги, а її фактична оплата - квитанцією про оплату. Тому, суд вважає, що позивач належними доказами довели понесені ними витрати на професійну правничу допомогу адвоката, тому вказана сума підлягає до стягнення з відповідачів.

Судові витрати розподілити на підставі ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.12,13,76,78,81,141,259,263-265,274-275 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Житлово-будівельний кооператив «Планета -2» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги- задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на користь Житлово-будівельний кооператив «Планета -2» заборгованість житлово-комунальні послуги, у розмірі 54024,06 грн., інфляційні втрати у розмірі 3261,14 грн., 3% річних у розмірі 1346,16 грн., а всього 58 631 грн. 36 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на користь Житлово-будівельний кооператив «Планета -2» по 671 грн. 00 коп. з кожного, в рахунок відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на користь Житлово-будівельний кооператив «Планета -2» по 625 грн. 00 коп. з кожного, в рахунок відшкодування витрат з надання професійної правничої допомоги.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів після проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про сторін:

Позивач: Житлово-будівельний кооператив «Планета -2 », код ЄДРПОУ 21930140, юридична адреса: вул. Генерала Радієвського, буд. 26, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Суддя Н.Г. Ковтун

Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113371571
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —214/2073/23

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ковтун Н. Г.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ковтун Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні