Ухвала
від 11.09.2023 по справі 450/832/23
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/832/23 Провадження № 2/450/806/23

УХВАЛА

(додаткова)

11 вересня 2023 року суддя Пустомитівського районного суду Львівської області Мельничук І. І., розглянувши в м. Пустомити цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_3 , Мостиський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Яворівському районі Львівської області Міністерства юстиції України Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства та внесення змін до актового запису,-

ВСТАНОВИВ :

в провадженні Пустомитівського районного суду Львівської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_3 , Мостиський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Яворівському районі Львівської області Міністерства юстиції України Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства та внесення змін до актового запису.

Ухвалою від 06.06.2023 року клопотання позивача ОСОБА_1 про призначення судово-генетичної експертизи в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_3 , Мостиський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Яворівському районі Львівської області Міністерства юстиції України Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства та внесення змін до актового запису задоволено; призначено по справі судово-генетичну експертизу; провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.

16.08.2023 року на адресу суду надійшло клопотання експерта № СЕ-19/114-23/14351-БД/Кл-1 від 02.08.2023 року надання дозволу на повне або часткове знищення об`єктів експертизи.

Ухвалою від 06.09.2023 року провадження у справі поновлено.

Сторони в судове засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, будучи належним чином повідомленими про місце та час судового розгляду.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши подане клопотання, вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст.72 ЦПК України експерт має право, зокрема заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Згідно ч. 1 ст.107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Відповідно до змісту положень Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5, до експертної установи (експерту) надаються: документ про призначення експертизи (залучення експерта), об`єкти, зразки для порівняльного дослідження та, за клопотанням експерта, - матеріали справи (протоколи оглядів з додатками, протоколи вилучення речових доказів тощо) (п. 3.2 Інструкції). Об`єкти дослідження надсилаються в експертну установу (експертові) в упаковці, яка забезпечує їх збереження, та засвідчуються особою у передбаченому законодавством порядку (абз. 2 п. 3.4 Інструкції). Для відібрання зразків орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), може залучити спеціаліста (абз. 3 п. 3.4 Інструкції).

Аналіз вищенаведених положень цивільного процесуального закону та Інструкції свідчить про те, що об`єкти та зразки для проведення експертного дослідження надаються експерту, якому доручено проведення експертиза, органом, який призначив проведення експертизи, зокрема, й шляхом відібрання необхідних зразків залученими спеціалістами.

Згідно ч. 3, п. 1 ч. 4 ст.108 ЦПК України експерт повинен забезпечити збереження об`єкта експертизи. Якщо експертне дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей призначений судом експерт має одержати на його проведення відповідний дозвіл суду, який оформляється ухвалою.

Враховуючи вищенаведене, оскільки для проведення призначеної експертизи необхідно відібрати біологічні зразки, а саме зразки букального епітелію, які можуть бути в процесі дослідження знищені, суд приходить до висновку про необхідність надання дозволу на повне або часткове знищення об`єктів дослідження.

За таких підстав, суд приходить до висновку про необхідність надання експерту дозволу на повне або часткове знищення об`єктів експертизи (біологічних зразків).

Керуючись ст. 108 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

клопотання судового експерта Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Бено Ю. Й. задоволити.

Надати експерту Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Бено Ю. Й. дозвіл на повне або часткове знищення об`єктів судово-генетичної експертизи, призначеної ухвалою Пустомитівського районного суду Львівської області від 06.06.2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_3 , Мостиський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Яворівському районі Львівської області Міністерства юстиції України Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства та внесення змін до актового запису.

Зобов`язати ОСОБА_1 , ОСОБА_3 разом з дитиною ОСОБА_4 прибути у період з 10:00 год. до 11:00 год. 02.10.2023 року до Львівського НДЕКЦ МВС України, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Конюшинна, 24, для відбору зразків букального епітелію для проведення судової молкулярно-генетичної експертизи. При собі мати паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини.

Інформувати ОСОБА_1 , що вартість проведення судової молекулярно-генетичної експертизи, яка згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1098 від 26.10.2011 року, орієнтовно становитиме 10300 гривень, квитанція про оплату якої буде надана при явці всіх осіб до експертної установи одночасно.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_3 , Мостиський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Яворівському районі Львівської області Міністерства юстиції України Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства та внесення змін до актового запису зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на вказану ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СуддяІ. І. Мельничук

Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113373458
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —450/832/23

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні