Ухвала
від 11.09.2023 по справі 497/1508/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11.09.2023

Єдиний унікальний №497/1508/23

Провадження №1-кс/497/721/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

11.09.2023 року м. Болград

Слідчий суддя Болградського районного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

без участі сторін,

розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора Болградської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про дозвіл на тимчасовий доступ до документів,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Болградської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів в зв`язку з досудовим розслідуванням по кримінальному провадженню, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №42023162270000029 від 07.06.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Процесуальне керівництво по даному кримінальному провадженні здійснюється Болградською окружною прокуратурою.

Прокурор зазначає, що в ході вивчення стану додержання вимог бюджетного законодавства посадовими особами органів публічної влади в Болградському районі Одеської області, у тому числі в частині законності використання бюджетних коштів при здійсненні закупівель відповідних товарів, робіт і послуг, опрацьовувався офіційний веб-портал « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та веб-портал використання публічних коштів « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

В ході опрацювання сайту « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 встановлено, що 08.09.2022 ІНФОРМАЦІЯ_4 укладено з ФОП ОСОБА_4 укладено договір №127 "Капітальний ремонт приміщення в будівлі тиру під споруди найпростішого укриття ІНФОРМАЦІЯ_5 » на суму 1 613 109, 61 грн.

Під час опрацювання єдиного веб-порталу використання публічних коштів « ІНФОРМАЦІЯ_2 » встановлено, що замовником у досить короткий проміжок часу з моменту укладення договору, а саме до 28.10.2022, повністю сплачено грошові кошти за виконання вищевказаних договорів. Вищевикладені обставини свідчать про можливу розтрату грошових коштів, допущену службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Враховуючи викладене, 07.06.2023 року прокурором внесено відомості до ЄРДР за ч. 4 ст. 191 КК України, - привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинені в умовах воєнного стану.

Під час досудового розслідування встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 на рахунок ФОП ОСОБА_4 НОМЕР_1 відкритого у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », згідно платіжних доручень на суму 169701,60 грн. від 17.10.2022, 262761,74 грн. від 28.10.2022, 485621,98 грн. від 17.10.2022, 695024,29 грн. від 21.09.2022, перераховано кошти за виконання договору №127.

Стислий термін виконаних робіт, вказує на можливу невідповідність обсягу та вартості проведених робіт визначеною проектною документацію та відображеною у КБ2в та КБ2 з реальними роботами на об`єкті. У зв`язку з викладеним виникає необхідність у аналізі руху коштів по розрахунковому рахунку НОМЕР_1 за період з 01.09.2022 до 31.12.2022.

Орган досудового розслідування вважає, що в рамках кримінального провадження вбачається потреба в отриманні документів, які містять банківську таємницю стосовно рахунку ФОП ОСОБА_4 ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_2 ) НОМЕР_1 , що відкритий у акціонерному товаристві комерційному банку « ІНФОРМАЦІЯ_6 » МФО НОМЕР_3 , за період з 01.09.2022 до 31.12.2022 року.

Вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Отримання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом банківську таємницю, та які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » їх вилучення, зумовлено метою проведення аналізу руху грошових коштів, місця та часу проведення транзакції та адресат отримання переведених грошей, закупівлі у звітний період, тощо.

Потреба у вилученні вказаних відомостей та документів пов`язана з необхідністю встановлення всіх обставин по справі, зокрема подальших дій ФОП ОСОБА_4 з перерахованими грошима за договором №127 "Капітальний ремонт приміщення в будівлі тиру під споруди найпростішого укриття ІНФОРМАЦІЯ_5 » на суму 1 613 109, 61 грн., дотримання їх цільового призначення, а також порівняння цін та встановлення місця закупки устаткування.

Іншим чином не можливо отримати вищевказану інформацію. А тому без інформації, яка знаходиться у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » не можливо провести повне та неупереджене досудове розслідування.

Відомості, що містяться у зазначених документах самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та будуть використані безпосередньо як доказ наявності або відсутності ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Ініціатор клопотання надав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, посилаючись на те, що в клопотанні про надання тимчасового доступу до документів викладені всі обставини справи

Представник АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в судове засідання не викликався відповідно до ч.2 ст.163 КПК України.

Розглянувши матеріали кримінального провадження, обставини та підстави наведені в клопотанні, суд вважає, що клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно п.3 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні зазначаються речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати. Згідно п.5 ч.1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено назва, опис, інші відомості, які дають можливість визначити речі і документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ.

Відтак, слідчий суддя приходить до висновку, що тимчасовий доступ може бути надано лише до речей і документів із чітким визначенням назви, опису, інших відомостей, які дають можливість визначити речі і документи. В іншому разі слід відмовити в наданні тимчасового дозволу.

Згідно ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» - інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнтів, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта, та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку, і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Банківською таємницею зокрема є: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; 3) фінансово-економічний стан клієнтів; 4) системи охорони банку та клієнтів; 5) інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності; 6) відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація; 7) інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню; 8) коди, що використовуються банками для захисту інформації.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Дослідивши матеріали поданого клопотання, слідчий суддя вважає, що дійсно інформація, яка знаходиться у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » має істотне значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які потребують виявлення та фіксації для виконання завдань кримінального провадження.

Таким чином, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження, вважає за можливе задовольнити клопотання про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю.

При цьому, слідчий суддя враховує, що досудове розслідування знаходиться на стадії збирання і перевірки доказів, а тому в інтересах досудового розслідування, детальна інформація щодо доданих до клопотання матеріалів, відповідно до ст.ст.221,222,290 КПК Українипри обґрунтуванні вказаної ухвали не зазначається.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Болградської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про дозвіл на тимчасовий доступ до документів задовольнити..

Зобов`язати Акціонерне товариство Комерційний Банк « ІНФОРМАЦІЯ_6 », (адресою: АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , в особі філії «Южне Головне Регіональне Управління» АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », розташоване за адресою:

АДРЕСА_3 ,надати слідчимвідділення №1СВ БолградськогоРВП ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 тимчасовий доступ до речей і документів, що становлять банківську таємницю, з можливістю отримати їх копії у письмовому та/або електронному вигляді, а саме до документів за рахунком ФОП ОСОБА_4 ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_2 ) НОМЕР_1 , що відкритий у Акціонерному товаристві Комерційний Банк « ІНФОРМАЦІЯ_6 »:

- виписку руху грошових коштів по рахунку НОМЕР_1 із зазначенням контрагентів в роздрукованому та електронному вигляді (вказавши всі ідентифікаційні ознаки та призначення платежів, відомості про стан рахунку клієнта на теперішній час) за період з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- документи, в яких міститься інформація про осіб, які мають право розпоряджатись грошовими коштами, які знаходяться на рахунку НОМЕР_1 ;

- документи щодо осіб, які отримували грошові кошти з рахунку НОМЕР_1 за весь період починаючи з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- договори про надання послуг з використанням програмно-технічного комплексу «Банк-Клієнт», документи, якими оформлюється та підтверджується коло осіб, що мають доступ до даної системи по рахунку НОМЕР_1 ;

- документи, в тому числі електронні реєстри чи логфайли, якими зафіксовано номер телефону чи ІР-адрес, на який передавалися дані з по рахунку НОМЕР_1 за період з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- документи на підставі, яких було видано готівку з рахунку НОМЕР_1 а саме: заяви на переказ готівки на поточні, вкладні (депозитні) рахунки, на рахунки інших фізичних та юридичних осіб, та переказ без відкриття рахунку; наявні прибуткові касові ордери за внутрішньобанківськими операціями; документи, установлені відповідною платіжною системою, для відправлення переказу та виплати його отримувачу готівкою в національній валюті; квитанції (другий примірник прибуткового касового документа) або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі; документи, які стосуються касових операцій, а саме касові ордера, видаткові відомості, видаткові касові ордера про одержання готівки із зазначенням одержаної суми, видаткові касові ордера та видаткові відомості, які виписані на іншу особу, розрахункові документи, інші касові документи, які згідно із законодавством України підтверджували факт отримання (повернення) готівкових коштів; виписку з касової книжки щодо фіксації всіх касових операцій стосовно видачі (повернення) коштів з поточного рахунку; грошові чеки; довіреності, на підставі яких особа отримувала кошти з даного поточного рахунку; всі наявні акти про розбіжності при видачі (повернені) коштів за період починаючи з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- електронні ресурси, якими зафіксовано (відеовізуальний контроль) отримання та перерахування готівки, де було здійснено видачу готівки по рахунку НОМЕР_1 , за період з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- всі наявні документи стосовно власника рахунку НОМЕР_1 , а саме: всі наявні заяви; довіреності; копії документів, які посвідчують особу; заява про відкриття та закриття рахунку, додатки до них; заява про видачу чекової книжки; документи, що свідчать про видачу готівкових коштів особам за дорученням (чеки та доручення на отримання готівки, офіційного листування та інші документи); копії наявних паспортів, тощо,

Строк дії ухвали: два місяці з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів, підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано тимчасовий доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113375207
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —497/1508/23

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 01.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 11.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні