Рішення
від 05.09.2023 по справі 712/803/22
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/803/22

Провадження № 2/712/234/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 серпня 2023 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

Головуючого судді Токової С.Є.

при секретарі Білик О.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» звернулися до суду з указаним позовом.

В обгрунтування позовних вимог посилається на те, що 14 листопада 2020р. між АТ «Ощадбанк» в особі ТВБВ № 10008/0129 філії Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк» та ОСОБА_1 було підписано заяву про приєднання за №587931410/141120 до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб (надалі Договір, ДКБО), якою Відповідач - погодився на умови цього Договору, який розміщений на інтернет сторінц Банку www.oschadbank.ua.

Крім того, 14.11.2020 Відповідачем підписано Заяву на встановлення збільшення відновлювальної кредитної лінії з наміром отримати кредит на свій картковий рахунок.

Відповідачу було відкрито картковий рахунок НОМЕР_1 B ТВБВ № 10008/0129 філії Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк», встановлений кредит в сумі 15 000,00 грн. на строк дії платіжної картки, процентна ставка за кредитом складає 0,001 процентів річних. Розмір комісійної обслуговування кредиту складає 3,2% щомісячно від використаної частини встановленого кредиту. Строк кредитування відповідає строку дії платіжної картки Позичальника з можливістю наступної пролонгації на строк випущеної нової платіжної картки за бажанням Позичальника.

Відповідачем порушуються умови ДКБО, внаслідок чого утворилась прострочена заборгованість, а саме порушена умова щомісячної сплати відсотків за користування кредитом та погашення тіла кредиту.

Станом на 17.01.2022 за відповідачем рахується наступна заборгованість: заборгованість за основним боргом (кредитом) 1499,83 грн.; проценти за користування кредитом 908,94 грн.; комісія - 0,40 грн.; 3% річних за несвоєчасне погашення основного боргу 143,01 грн.; 3% річних за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом 18,95 грн.; втрати від інфляції за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом 48,95 грн. втрати від інфляції за несвоєчасне погашення основного боргу 210,72 грн. Загальна сума заборгованості відповідача становить 16330,80 гривень.

Просять стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за кредитним договором від 14.11.2020 в сумі 16330,80 грн. на користь акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», в особі філії Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк».

Ухвалою Соснівського районного суду м.Черкаси від 08 квітня 2022 року відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення ( виклику) сторін.

Відповідачу було запропоновано протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позовну заяву та протягом п`яти днів - заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідач у встановлений судом строк не надіслав відзив на позов.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогокодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Оскільки розгляд справи відбувався за відсутності учасників судового процесу, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснювалось.

Згідно з частини першої статті 174 ЦПК України, при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом, що є правом учасників справи. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З урахуванням положень статтей 280, 281 ЦПК України, суд вважає за можливе провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, враховуючи принцип достатності доказів, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

У відповідності зі ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

За правилами статей 12, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ч. 1 ст. 77 ЦПК).

Водночас, відповідно до ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Статтею 5 ЦПК України передбачено, що, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

За змістом ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Судом встановлено, що 14 листопада 2020р. між АТ «Ощадбанк» в особі ТВБВ № 10008/0129 філії Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк» та ОСОБА_1 було підписано заяву про приєднання за №587931410/141120 до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб (надалі Договір, ДКБО), якою Відповідач - погодився на умови цього Договору, який розміщений на інтернет сторінц Банку www.oschadbank.ua.

Крім того, 14.11.2020 Відповідачем підписано Заяву на встановлення збільшення відновлювальної кредитної лінії з наміром отримати кредит на свій картковий рахунок.

Відповідачу було відкрито картковий рахунок НОМЕР_1 B ТВБВ № 10008/0129 філії Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк», встановлений кредит в сумі 15 000,00 грн. на строк дії платіжної картки, процентна ставка за кредитом складає 0,001 процентів річних. Розмір комісійної обслуговування кредиту складає 3,2% щомісячно від використаної частини встановленого кредиту. Строк кредитування відповідає строку дії платіжної картки Позичальника з можливістю наступної пролонгації на строк випущеної нової платіжної картки за бажанням Позичальника.

Згідно п. 1.17. п.п. 1.17.1 розділу ХХІІ Договору (в редакції станом на 14.11.2020 на час укладення договору), Позичальник зобов`язався використати Кредит за цільовим призначенням і своєчасно та в повному обсязі повернути суму Кредиту, сплатити всі нараховані проценти та інші платежі, передбачені Кредитним договором.

Так, п.п. 1.18.4. розділу ХХІІ ДКБО (в редакції станом на 14.11.2020р. на час укладення договору), Клієнт зобов`язаний щомісячно (у терміни, визначені цим Договором та додатками до нього, для сплати процентів) здійснювати часткове повернення Кредиту шляхом сплати суми Обов`язкового щомісячного платежу/Мінімального платежу по кредиту.

Відповідачем порушуються умови ДКБО, внаслідок чого утворилась прострочена заборгованість, а саме порушена умова щомісячної сплати відсотків за користування кредитом та погашення тіла кредиту.

Станом на 17 січня 2022 року за відповідачем рахується наступна заборгованість: заборгованість за основним боргом (кредитом) 16330,80 грн.; заборгованість за основним боргом (кредитом) 1499,83 грн.; проценти за користування кредитом 908,94 грн.; комісія - 0,40 грн.; 3% річних за несвоєчасне погашення основного боргу 143,01 грн.; 3% річних за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом 18,95 грн.; втрати від інфляції за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом 48,95 грн. втрати від інфляції за несвоєчасне погашення основного боргу 210,72 грн. Загальна сума заборгованості відповідача становить 16330,80 гривень.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цього Кодексу.

Стаття 627 ЦК України визначає, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити відсотки.

Згідно ст. 1050 ЦК України, якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов`язаний сплатити грошову суму відповідно до ст. 625 цього Кодексу. Якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то у разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилась та сплати процентів, належних йому відповідно до ст. 1048 цього Кодексу.

Статтею 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), що визначено ст. 610 ЦК України.

Відповідно до положень ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 536 ЦК України за користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання, відповідно до ст. 549 ЦК України.

Право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов`язання, відповідно до ст. 550 ЦК України.

Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу та відсотки встановлені договором, відповідно до ст. 625 ЦК України.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є загальнообов`язковим до виконання сторонами.

Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» створений із закріпленням у власності держави 100 відсотків акцій, що випускаються на розмір його статутного фонду. Держава формує і використовує власні кредитні ресурси, які складаються з коштів банку, залишків коштів на банківських рахунках підприємств, установ і організацій, вкладів громадян, коштів на міжбанківських рахунках, інших ресурсах, а тому порушення майнових інтересів банку безпосереднім чином впливає на майнові інтереси держави, оскільки держава недоотримує виплати по акціях, якими володіє, що у свою чергу призводить до недостатнього поповнення доходної частини державного бюджету України.

Оскільки судом установлено, що позивач виконав свої обов`язки по договору від 14.11.2020 перед відповідачем, надав відповідачу кредит відповідно до умов договору, а відповідач взяті по договору обов`язки не виконав, у зв`язку з чим має заборгованість перед позивачем на загальну суму 16330,80 гривень, суд робить висновок про задоволення позову у повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України та Закону України «Про судовий збір» судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позивачем при зверненні до суду було сплачено судовий збір в розмірі 2481,00 гривень, що підтверджується меморіальним ордером від 19.01.2022, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача, судові витрати у вигляді судового збору в розмірі 2481 грн.00 коп.

Керуючись ст.ст. 81, 83, 89, 264-266, 274-279, 280-282 ЦПК України, ст.ст. 6, 15, 16, 192, 509, 526, 533, 549, 550, 610, 611, 624, 625, 627, 627, 1048, 1050, 1054 ЦК України, ЗУ "Про судовий збір", суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 на користь Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк», код ЄДРПОУ 09336500, адреса: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 19 заборгованість за кредитним договором від 14.11.2020, яка станом на 17.01.2022 становить 16330, 80 грн., а також судові витрати у виді судового збору 2481 грн 00 коп., а всього стягнути 18811,80 грн. (вісімнадцять тисяч вісімсот одинадцять гривень 80 коп.).

Заочне рішення може бути переглянуто Соснівським районним судом м.Черкаси за письмовою заявою відповідача.

Заяву проперегляд заочногорішення можебути подановідповідачем доСоснівського районногосуду м.Черкасипротягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Учасниксправи,якому повнезаочне рішеннясуду небуло врученеу деньйого проголошення,має правона поновленняпропущеного строкуна поданнязаяви пройого перегляд-якщо таказаява поданапротягом двадцятиднів здня врученняйому повногозаочного рішеннясуду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення суду може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду, шляхом подання через Соснівський районний суд м.Черкаси апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили після закінчення зазначених строків або після розгляду справи в апеляційному порядку Черкаським апеляційним судом, якщо таке рішення не буде скасовано.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

Позивач: Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк», код ЄДРПОУ 09336500, адреса: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 19.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113379237
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —712/803/22

Рішення від 05.09.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 07.04.2022

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні