Ухвала
від 11.09.2023 по справі 173/2540/23
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/2540/23

Провадження №1-кс/173/505/2023

У Х В А Л А

іменем України

11 вересня 2023 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Слідчий суддя: Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області - ОСОБА_1 , при секретареві ОСОБА_2 , розглянувши увідкритому судовому засіданні в залі суду, в місті Верхньодніпровську клопотанняслідчого СВ відділення поліції № 3 Кам`янського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Жовтоводської окружної прокуратури про надання дозволу на проведення огляду за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023041430000384 від 22 серпня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло клопотання слідчого СВ відділення поліції № 3 Кам`янського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Жовтоводської окружної прокуратури про надання дозволу на проведення огляду за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023041430000384 від 22 серпня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України.

Подане клопотання слідчийобґрунтовує наступним: 21.08.2023 о 22:20 год., надійшло повідомлення зі служби 102, від лісничого ОСОБА_4 про те, що зараз в балці на території с. Воєводівка Верхньодніпровської ТГ Кам`янського району Дніпропетровської області невідомі особи здійснюють незаконну вирубку лісу на авто УАЗ та завантажують деревину до автомобілю.

22.08.2023 року вказана подія внесена до ЄРДР за №12023041430000384, за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст. 246 КК України.

21.08.2023 слідчим ВП№3 Кам`янського РУП старшим лейтенантом ОСОБА_3 , було проведено огляд автомобіля марки «УАЗ» темно-зеленого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , який знаходився на одній з ділянок лісу на території с. Воєводівка Верхньодніпровської ТГ Кам`янського району Дніпропетровської області з двома особами в ньому. На момент огляду всередині вказаного автомобілю деревина була відсутня, проте в безпосередній близькості від даного автомобіля знаходились три купи порізаних колод деревини породи Акація. Окрім цього на місці події було виявлено 12 пеньків від свіже спиляних дерев породи Акація.

22.08.2023 вилучений автомобіль марки «УАЗ» темно-зеленого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Водій автомобілю марки «УАЗ» темно-зеленого кольору д.н.з. НОМЕР_1 факт незаконної вирубки не підтвердив, та пояснив що знаходиться в даному місці з метою збирання сухих гілок. Будь-яких документів на автомобіль марки «УАЗ» темно-зеленого кольору д.н.з. НОМЕР_1 не надав.

Окрім цього, на місці події також був присутній лісник ДП «Петриківське лісове господарство», який пояснив, що саме ним було виявлено даних осіб разом з автомобілем та в момент їх виявлення, дані особи завантажували колоди деревини породи Акація до вантажного відділення автомобілю. Побачивши лісника, дані особи почали заперечувати їх причетність до незаконної вирубки лісу, погрожувати ліснику а також почали витягувати з вантажного відділення автомобілю всі колоди деревини породи Акація. До приїзду працівників поліції даним особам вдалося повністю розвантажити автомобіль та покласти вказані колоди поруч з ним. При цьому, у зв`язку з перевагою у кількості людей а також висловленим погрозам в бік лісника, останній не зміг завадити даним особам витягнути всю деревину з авто.

В подальшому автомобіль був доставлений на території ВП № 3 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області.

Таким чином, проведення огляду автомобілю марки «УАЗ» темно-зеленого кольору д.н.з. НОМЕР_1 було необхідним відразу після виявлення працівниками поліції факту незаконної порубкилісових насаджень та спроби незаконного перевезення нарізаної деревини породи акації без дозвільних документів, так як водій транспортного засобу не надав дозволу на проведення огляду, з метою забезпечення його схоронності шляхом транспортування до території ВП № 3 за адресою вул. Авраменко №21 м. Верхньодніпровськ.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи приходить до наступних висновків.

22.08.2023 року внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023041430000384 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого, ч. 1 ст. 246 КК України.

Відповідно до ч. 1,2, 3 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 233 КПК України . - Ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Як вбачається з доданих до клопотання матеріалів огляд транспортного засобу був проведений 21.08.2023 року. Дозволу на огляд автомобіля ніким не надано, оскільки водій транспортного засобу не надав дозволу на проведення огляду, і особи, які знаходилися у автомобілі, до приїзду працівників поліції повністю розвантажили автомобіль та поклали колоди поруч з ним.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України - Слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогамистатті 234цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Таким чином при відсутності дозволу на проведення огляду власника (володільця) майна слідчий звертається до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку, а не про проведення огляду.

На підставі вищевикладеного слідчий суддя приходить до висновку. що клопотання задоволенню не підлягає

Керуючись ст. 233, 234, 237 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СВ відділення поліції № 3 Кам`янського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , на проведення огляду 21.08.2023 автомобіля марки «УАЗ» темно-зеленого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , виявленого на одній з ділянок лісу в межах с. Воєводівка Верхньодніпровської ТГ Кам`янського району Дніпропетровської області - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути надані під час підготовчого розгляду справи в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113380215
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —173/2540/23

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Рябчун О. В.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Мазниця А. А.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Мудрецький Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні