Постанова
від 03.06.2008 по справі 16/109а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківськ а, 128

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.06.08 С права№ 16/109А

Господарський суд Львівсь кої області у складі судді Ів анчук С.В. при секретарі судов их засідань Шереметі О.П. розглянувши у відкритому суд овому засіданні справу

За позовом: Львівського обласного відділення Фонду с оціального захисту інваліді в, м. Львів

До відповідача : Приватн ого підприємства фірми „Лоза ” ,м.Хирів

Про стягнення 2601,84грн.

За участю представників ст орін:

Від позивача: Солтис А.В. -представник

Від відповідача: не з”яв ився

Права та обов”язки сторін передбачені ст.ст. 49 ,51КАС України роз”яснено, зая в про відвід судді не поступа ло, за клопотанням представн ика технічна фіксація судов ого процесу не здійснювалась .

Суть спору: Львів ським обласним відділенням Ф онду соціального захисту інв алідів, м. Львів подано позов до Приватного підприємства фірми „Лоза” ,м.Хирів про стя гнення 2601,84грн. . заборгованост і.

В судовому засіданні представник позивача позов ні вимоги підтримав повністю .

Відповідач будь-яких пояс нень на вимогу суду по суті за явлених позовних вимог не на дав, позовні вимоги по суті не оспорив, вимоги ухвали суду н е виконав, у судове засідання не з' явився хоча був належн им чином повідомлений про ча с та місце розгляду справи ,що підтверджується поштовим по відомленням про вручення №31031 63.

Враховуючи наведене, суд вважає за можливе розгля нути справу при відсутності відзиву на позовну заяву та п редставника відповідача за н аявними у справі матеріалами , яких достатньо для встановл ення обставин та вирішення с пору по суті.

. Дослідивши матеріа ли справи, заслухавши поясне ння представника позивача, г осподарський суд Львівської області в с т а н о в и в:

Львівське обласне в ідділення Фонду України соц іального захисту інвалідів відповідно до Положення "П ро Фонд України соціальног о захисту Інвалідів" затверд женого постановою КМУ від 26.09.20 02р. №1434 є урядовим органом держ авного управління і на нього покладено завдання щодо зді йснення контролю за додержан ням підприємствами, установа ми і організаціями всіх форм власності і господарювання нормативів робочих місц ь для забезпечення працев лаштування інвалідів, спри яння створенню таких робо чих місць та здійснення конт ролю за своєчасним перерахув анням сум штрафних санкцій, щ о надходять від підприємств, за недодержання ними нормат ивів робочих місць для забез печення працевлаштування ін валідів.

Закон України „Про ос нови соціальної захищеності інвалідів в Україні” визнач ає основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні і га рантує їм рівні з усіма іншим и громадянами можливості для участі в економічній, політи чній і соціальній сферах жит тя суспільства, створення не обхідних умов, які дають можл ивість інвалідам вести повно цінний спосіб життя згідно з індивідуальними здібностям и та інтересами.

Згідно ст.17 Закону Укр аїни ”Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укра їні” (із змінами та доповненн ями ) з метою реалізації творч их і виробничих здібностей і нвалідів та з урахуванням ін дивідуальних програм реабіл ітації їм забезпечується пра во працювати на підприємства х, в установах, організаціях, а також займатися підприємниц ькою та іншою трудовою діяль ністю, яка не заборонена зако ном. Підприємства, установи і організації за рахунок кошт ів Фонду соціального захисту інвалідів або за рішенням мі сцевої ради за рахунок власн их коштів, у разі необхідност і, створюють спеціальні робо чі місця для працевлаштуванн я інвалідів, здійснюючи для ц ього адаптацію основного і д одаткового обладнання, техні чного оснащення і пристосува ння тощо з урахуванням обмеж ених можливостей інваліда.

За умовами ст.18 Закону України ”Про основи соціаль ної захищеності інвалідів в Україні” (із змінами та допов неннями ) підприємства, устан ови, організації, фізичні осо би, які використовують найма ну працю, зобов'язані виділят и та створювати робочі місця для працевлаштування інвалі дів, у тому числі спеціальні р обочі місця, створювати для н их умови праці з урахуванням індивідуальних програм реаб ілітації і забезпечувати інш і соціально-економічні гаран тії, передбачені чинним зако нодавством, надавати державн ій службі зайнятості інформа цію, необхідну для організац ії працевлаштування інвалід ів, і звітувати Фонду соціаль ного захисту інвалідів про з айнятість та працевлаштуван ня інвалідів у порядку, встан овленому Кабінетом Міністрі в України.

Відповідно до ст.19 Зак ону України ”Про основи соці альної захищеності інваліді в в Україні” (із змінами та доп овненнями ) Для підприємств, у станов, організацій, у тому чи слі підприємств, організацій громадських організацій інв алідів, фізичних осіб, які вик ористовують найману працю, у становлюється норматив робо чих місць для працевлаштуван ня інвалідів у розмірі чотир ьох відсотків середньооблік ової чисельності штатних пра цівників облікового складу з а рік, а якщо працює від 8 до 25 ос іб, - у кількості одного робочо го місця. Підприємства, устан ови, організації, у тому числі підприємства, організації г ромадських організацій інва лідів, фізичні особи, які вико ристовують найману працю, са мостійно розраховують кільк ість робочих місць для праце влаштування інвалідів відпо відно до нормативу, встановл еного частиною першою цієї с татті, і забезпечують працев лаштування інвалідів. При ро зрахунках кількість робочих місць округлюється до цілог о значення. Підприємства, у станови, організації, у тому ч ислі підприємства, організац ії громадських організацій і нвалідів, фізичні особи, які в икористовують найману працю , самостійно здійснюють прац евлаштування інвалідів у рах унок нормативів робочих місц ь виходячи з вимог статті 18 ць ого Закону.

Згідно положень ст.20 Закону України „Про основи с оціальної захищеності інвал ідів в Україні із змінами і до повненнями та „Порядку сплат и підприємствами (об' єднанн ями), установами і організаці ями штрафних санкцій до відд ілень Фонду соціального захи сту інвалідів, акумуляції, об ліку та використання цих кош тів”, затвердженого Постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 28.12.2001р. №1767 підприємства, ус танови, організації, у тому чи слі підприємства, організаці ї громадських організацій ін валідів, фізичні особи, які ви користовують найману працю, де середньооблікова чисельн ість працюючих інвалідів мен ша, ніж установлено норматив ом, передбаченим статтею 19 цьо го Закону, щороку сплачують в ідповідним відділенням Фонд у соціального захисту інвалі дів адміністративно-господа рські санкції, сума яких визн ачається в розмірі середньої річної заробітної плати на в ідповідному підприємстві, ус танові, організації, у тому чи слі підприємстві, організаці ї громадських організацій ін валідів, фізичної особи, яка в икористовує найману працю, з а кожне робоче місце, признач ене для працевлаштування інв аліда і не зайняте інвалідом . Для підприємств, установ, орг анізацій, у тому числі підпри ємств, організацій громадськ их організацій інвалідів, фі зичних осіб, на яких працює ві д 8 до 15 осіб, розмір адміністра тивно-господарських санкцій за робоче місце, призначене д ля працевлаштування інвалід а і не зайняте інвалідом, визн ачається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підпр иємстві, в установі, організа ції, у тому числі підприємств і, організації громадських о рганізацій інвалідів, у фізи чної особи, яка використовує найману працю. Положенн я цієї частини не поширюєтьс я на підприємства, установи і організації, що повністю утр имуються за рахунок коштів д ержавного або місцевих бюдже тів. Порушення термінів спла ти адміністративно-господар ських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчис люється виходячи з 120 відсоткі в річних облікової ставки На ціонального банку України, щ о діяла на момент сплати, нара хованої на повну суму недоїм ки за весь її строк. Адміністр ативно-господарські санкції розраховуються та сплачують ся підприємствами, установам и, організаціями, у тому числі підприємствами, організація ми громадських організацій і нвалідів, фізичними особами, зазначеними в частині перші й цієї статті, самостійно в ст рок до 15 квітня року, наступно го за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встано вленого частиною першою стат ті 19 цього Закону. При цьому до правовідносин із стягнення адміністративно-господарсь ких санкцій, передбачених ци м Законом, не застосовуються строки, визначені статтею 250 Г осподарського кодексу Украї ни.

За умовами Положення Про робоче місце інваліда і про порядок працевлаштуван ня інвалідів, затверджене по становою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1995 р. N 314, роб оче місце інваліда вважаєтьс я створеним, якщо воно відпов ідає встановленим вимогам ро бочого місця для інвалідів в ідповідної нозології, атесто ване спеціальною комісією пі дприємства за участю предста вників МСЕК, органів Держнаг лядохоронпраці, громадських організацій інвалідів, і вве дено в дію шляхом працевлашт ування на ньому інваліда.

Як вбачається з матер іалів справи, зокрема Звіту п ро зайнятість та працевлашту вання інвалідів за 2007 рік, який було подано відповідачем до Львівського обласного відді лення Фонду соціального захи сту інвалідів та прийнятий Ф ондом, чисельність працівник ів на підприємстві у 2007 році ск ладала 12 чоловік, отже нормати в робочих місць для працевла штування інвалідів станови ть 1 чоловік . В рядку 2 звіту за 2007рік підприємством зазначе но, що не працевлаштовано і нвалідів, відтак норматив ро бочих місць для працевлаштув ання інвалідів в кількості 1 чоловіка не дотримано .Тому, позивачем нараховано адміні стративно-господарські санк ції в розмірі 2570,84грн.. та 31грн.пе ні.

Згідно ст. 71 КАС Україн и кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на яких ґрун туються її вимоги та запереч ення. Однак відповідач не под ав доказів в заперечення обс тавин викладених у позовній заяві ,не виконав вимоги ухва ли суду, не представив суду не обхідних доказів в підтвердж ення створення робочих місць для працевлаштування інвалі дів , не представив інших док азів які б спростовували на ведені обставини та підтверд жували б сплату адміністрат ивно- фінансових санкцій за н езабезпечення встановленог о нормативу робочих місць пр изначених для працевлаштува ння інвалідів.

Враховуючи наведен е, суд дійшов висновку, що позо вні вимоги обгрунтовані, не с простовані відповідачем і п ідлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст.19, 20 Закону України “Про основи соціальної захищеності інва лідів в Україні”, ст.ст.17,94,158-163,167, 254 КАС України, суд ,-

П О С Т А Н О В И В:

Позов задоволити.

Стягнути з Приватног о підприємства фірми „Лоза” ,( 82060 Львівськ область,Старосам бірського району ,м.Хирів вул .. Крушельницької 2 ЄДРПОУ23976092) н а користь Львівського облас ного відділення Фонду Україн и соціального захисту інвалі дів, м. Львів, вул. Маланюка, 6 (р/р 31213230700002 в УДК у Львівській облас ті, МФО 825014, ЄДРПОУ 23949066) - адмініс тративно-господарські санкц ії в розмірі 2570,84грн.. та 31грн.пен і. Виконавчий лист видати за з аявою позивача, після на брання постановою законної с или.

Стягнути з Приватног о підприємства фірми „Лоза” ,( 82060 Львівськ область,Старосам бірського району ,м.Хирів вул .. Крушельницької 2 ЄДРПОУ23976092) в доход державного бюджету- 26, 01грн. судового збору. Виконавч ий лист видати.

Постанова набирає за конної сили у відповідності до вимог ст.254 КАС України і мож е бути оскаржена в апеляційн ому порядку.

Суддя

Дата ухвалення рішення03.06.2008
Оприлюднено30.09.2010
Номер документу11338331
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/109а

Постанова від 03.06.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні