Рішення
від 24.08.2023 по справі 522/2206/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/2206/23

н/п 2-др/522/104/23

РІШЕННЯ

(ДОДАТКОВЕ)

24.08.2023 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючої судді Шестакової Я.В.

за участю секретаря Багнюк А.Ю.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Одеса заяву представника позивача про стягнення витрат на професійну правничу допомогу у справі за позовною заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Довженка, 4,4-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача 24.07.2023 року звернувся до суду з заявою про ухвалення додаткового рішення у вказаній цивільній справі, зазначивши в заяві, що 13.07.2023 року рішенням Приморського районного суду м. Одеси позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Довженка, 4,4-А» задоволені в повному обсязі. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Довженка, 4,4-А»заборгованість за житлово-комунальні послуги та управління багатоквартирним будинком у розмірі 68514,24 грн та витрати по сплаті судового збору в сумі 2684 грн.

В обґрунтування заяви зазначив, що при зверненні до суду із даною позовною заявою представником позивача було зазначено попередній орієнтовний розрахунок суми судових витрат у розмірі 9684 грн яка складається з суми судового збору та суми витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 7000 грн. Оскільки судовий збір судом стягнуто, а розмір професійної правничої допомоги підтверджено належними та допустимими доказами, варто стягнути з відповідача зазначену суму.

В судове засідання представник позивача не з`явився в матеріалах заяви міститься клопотання про розгляд питання про винесення додаткового рішення без участі представника.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася у встановленому законом порядку, причини неявки суду не відомі.

Згідно положень ст. 270 ЦПК України, її неявка не перешкоджає розгляду заяви.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПКфіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов таких висновків.

Рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 13.07.2023 року позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Довженка, 4,4-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задоволено. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Довженка, 4,4-А» заборгованість за житлово-комунальні послуги та управління багатоквартирним будинком у розмірі 68514 (шістдесят вісім тисяч п`ятсот чотирнадцять) гривень 24 копійок, з яких 54655,55 грн сума боргу, 12325, 26 грн інфляційні втрати та 1533, 43 грн 3% річних. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Довженка, 4,4-А» сплачений судовий збір у розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

У позовній заяві представник позивача просив стягнути з відповідача судові витрати.

Відповідно до п. 4 ч.1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи, чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

За змістом ч.2 ст.270 ЦПК України заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

УЦПК Українивизначено види судових витрат.

Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу (частини перша - другастатті 133 ЦПК України).

Згідно ч.1 ст. 134 ЦПК України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Відповідно до частин третьої, четвертоїстатті 137 ЦПК Українидля визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При стягненні витрат на правову допомогу слід враховувати, що особа, яка таку допомогу надавала, має бути адвокатом (стаття 6 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність) або іншим фахівцем у галузі права незалежно від того, чи така особа брала участь у справі на підставі довіреності, чи відповідного до договору (статті 12, 46, 56 ЦПК України). Витрати на правову допомогу мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Відповідно до ч.3статті 141 ЦПК Українипри вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Відповідно ч.8статті 141 ЦПК Українирозмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Пунктом 48 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних прав «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах № 10 від 17.10.2014 визначено, що витрати на правову допомогу, граничний розмір якої визначено відповідним законом, про що зазначено в пункті 47 цієї постанови, стягуються не лише за участь у судовому засіданні при розгляді справи, а й у разі вчинення інших дій поза судовим засіданням, безпосередньо пов`язаних із наданням правової допомоги у конкретній справі (наприклад, складання позовної заяви, надання консультацій, переклад документів, копіювання документів). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Представником на виконання вимог ч.1 ст. 134 ЦПК України разом з першою заявою по суті спору подано до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які сторона очікує понести в сумі 9 684 грн, та на виконання ч.8 ст.141 ЦПК України представником позивача протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду надано докази понесених судових витрат.

Так, на підтвердження понесених витрат на правову допомогу надано договір № б/н від 01.11.2022 року про надання правової допомоги, Акт №1 здачі-приймання наданих послуг до Договору № б/н від 01.11.2022 року про надання правової допомоги від 13.07.2023 року.

Повноваження адвоката підтверджені ордером № 1103716 від 24.11.2022 року з зазначенням договору на підставі якого надаються послуги, свідоцтвом про право на заняття адвокатською діяльністю серії ЗП № 001659.

Положеннямистатті 59 Конституції Українизакріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ), присуджуючи судові витрати на підставістатті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод1950 року. Так у справі "Схід/Захід Альянс Лімітед" проти України" зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (п. 268).

У рішенні ЄСПЛ від 28 листопада 2002 року "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Дослідивши надані докази, враховуючи відсутність заперечень з боку відповідача щодо розміру витрат, суд приходить до висновку про доведеність витрат на правничу допомогу в заявленій сумі, як такої, що є пов`язаною з даною справою, вважає їх співмірними зі складністю та об`ємом виконаної роботи, такою, що підтверджена належними та допустимими доказами розрахунку таких витрат, в зв`язку з чим понесені витрати підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 134, 137, 141, 259, 264, 270, 353-354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача про стягненнявитрат напрофесійну правничудопомогу усправі запозовною заявоюОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Довженка,4,4-А»до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Довженка, 4,4-А»7 000 (сім тисяч) гривень 00 коп. в рахунок витрат на професійну правничу допомогу.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Учасник справи,якому повнерішення абоухвала судуне буливручені удень його(її)проголошення абоскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження:на рішеннясуду -якщо апеляційнаскарга поданапротягом тридцятиднів здня врученняйому повногорішення суду.

Сторони по справі :

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Довженка, 4,4-А», місцезнаходження: м. Одеса, вул. Довженка, 4,4А, ЄДРПОУ 35302064.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 .

У зв`язку з перебуванням головуючого судді на лікарняному повний текст рішення складено 12.09.2023 року.

Суддя Я.В. Шестакова

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення24.08.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113384990
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —522/2206/23

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Рішення від 24.08.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шестакова Я. В.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шестакова Я. В.

Рішення від 13.07.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шестакова Я. В.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шестакова Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні