Постанова
від 22.08.2023 по справі 910/10189/22
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

(додаткова)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" серпня 2023 р. Справа № 910/10189/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Демидової А.М.

суддів: Владимиренко С.В.

Ходаківської І.П.

за участю секретаря судового засідання: Котенка О.О.

за участю представників учасників справи:

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Айс.Клімат"

про стягнення витрат на правову допомогу

за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Вікна-Світ"

на рішення Господарського суду міста Києва від 28.02.2023 (дата складення тексту рішення: 08.03.2023) (суддя Шкурдова Л.М.)

у справі № 910/10189/22 Господарського суду міста Києва

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Айс.Клімат"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Вікна-Світ"

про стягнення 335 384,64 грн,

ВСТАНОВИВ:

1. Постановою Північного апеляційного господарського суду від 01.08.2023 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Вікна-Світ" (далі - ТОВ "Вікна-Світ", відповідач) на рішення Господарського суду міста Києва від 28.02.2023 у справі № 910/10189/22 залишено без задоволення; рішення Господарського суду міста Києва від 28.02.2023 у справі № 910/10189/22 залишено без змін; судові витрати за розгляд апеляційної скарги покладено на скаржника; поновлено дію рішення Господарського суду міста Києва від 28.02.2023 у справі № 910/10189/22.

2. 08.08.2023 до Північного апеляційного господарського суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Айс.Клімат" (далі - ТОВ "Айс.Клімат", позивач) від 03.08.2023 (надіслана на адресу суду 04.08.2023) про стягнення витрат на правову допомогу у справі № 910/10189/22, в якій заявник просить суд прийняти додаткове рішення, яким стягнути з відповідача на користь позивача 7 500,00 грн витрат на професійну правничу допомогу, понесених у зв`язку з розглядом справи № 910/10189/22 в суді апеляційної інстанції, та 76,00 грн поштових витрат, понесених у зв`язку з розглядом даної справи в суді апеляційної інстанції. До заяви додано докази на підтвердження понесення відповідних витрат.

3. Згідно з протоколом передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу) (складу суду) від 08.08.2023 зазначену заяву передано колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: Демидова А.М. - головуючий суддя, Владимиренко С.В., Ходаківська І.П.

4. Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 14.08.2023 (колегія суддів у складі: Демидова А.М. - головуючий, судді Владимиренко С.В., Ходаківська І.П.) прийнято до розгляду вказану заяву ТОВ "Айс.Клімат"; призначено її розгляд у судовому засіданні на 22.08.2023 об 11 год. 40 хв.; запропоновано учасникам справи скористатися своїми правами, зокрема, звернутися до суду з клопотанням про розгляд справи в режимі відеоконференції, надання суду заперечень або міркувань щодо поданої заяви, додаткових письмових пояснень, клопотання про розгляд справи без участі сторін, з урахуванням того, що явка представників учасників справи не є обов`язковою, та інших заяв.

5. У судове засідання, призначене на 22.08.2023, представники учасників справи не з`явились.

6. Усі учасники справи належним чином повідомлені судом про дату, час та місце розгляду заяви ТОВ "Айс.Клімат" про стягнення витрат на правову допомогу у справі № 910/10189/22 шляхом направлення копії ухвали Північного апеляційного господарського суду від 14.08.2023 позивачу - на його офіційну електронну адресу, відповідачу - на електронну адресу, зазначену ним в апеляційній скарзі.

7. При цьому, колегія суддів зазначає, що згідно з приписами частин п`ятої, сьомої статті 6 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України):

- суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу на їхні офіційні електронні адреси, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС) в порядку, визначеному цим Кодексом та Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему;

- особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Правила вручення судового рішення регламентовані положеннями статті 242 ГПК України.

Положення частини одинадцятої цієї статті ГПК України визначають, що у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Водночас, положення частини п`ятої статті 242 ГПК України передбачають, що учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня.

Крім цього, щодо застосування наведених норм суд також зазначає, що:

- застосовуючи процесуальний закон і формуючи відповідну практику, видається важливим враховувати реальні обставини, в яких працюють суди, і тлумачити його у світлі забезпечення гарантій на доступ до суду та його безперервної роботи; лише такий підхід забезпечить практичну відповідь на реальні проблеми та виклики сучасності;

- надсилання рішення рекомендованим листом з повідомленням про вручення є способом забезпечення права учасника справи знати про ухвалене судом рішення, однак через відсутність фінансування суди не надсилають судові рішення рекомендованими листами, а повідомляють учасника про ухвалення рішень і можливість їх отримання альтернативними засобами комунікації - телефоном, електронною поштою, месенджерами;

- такі дії мають ту ж саму мету - проінформувати учасника справи;

- ключовим для оцінки правомірності цих дій суду має бути не спосіб їх вчинення (надсилання чи ненадсилання рекомендованого листа), а їх здатність забезпечити досягнення мети - інформування особи про судове рішення;

- якщо учасник справи надав суду телефон та електронну адресу (хоча міг цього і не робити), зазначивши їх у заяві (скарзі), то слід припустити, що учасник бажає, принаймні не заперечує, щоб ці засоби комунікації використовувалися судом; це, в свою чергу, покладає на учасника справи обов`язок отримувати повідомлення і відповідати на них;

- з огляду на це, суд, який комунікує з учасником справи за допомогою повідомлених ним засобів комунікації, діє правомірно та добросовісно; тому слід виходити з "презумпції обізнаності": особа, якій адресовано повідомлення суду через такі засоби комунікації, знає або принаймні повинна була дізнатися про повідомлення;

- суд, який добросовісно інформує учасника справи з наміром забезпечити здійснення правосуддя, не повинен нести "ризик незнання" учасника, який надав суду свої номери та адреси, але не користується чи не стежить за ними;

- попри те, що конституційне право на суд є правом, його реалізація покладає на учасників справи певні обов`язки.

У наведених висновках суд звертається до правової позиції Верховного Суду, викладеної в постановах від 22.11.2022 у справі № 29/5005/6325/2011 (904/7806/21), від 20.01.2023 у справі № 465/6147/18 (провадження № 61-8101св22), від 20.04.2023 у справі № 920/367/17.

Крім викладеного, суд враховує практику Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ), що визначає, що сторона, яка задіяна у ході судового розгляду справи, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

У рішенні ЄСПЛ у справі "Пономарьов проти України" від 03.04.2008 вказано, що сторони мають вживати заходи, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання (рішення ЄСПЛ у справі "Юніон Аліментарія Сандерс С. А. проти Іспанії" від 07.07.1989).

Крім того, у рішенні ЄСПЛ у справі "Тойшлер проти Германії" від 04.10.2001 наголошено, що обов`язком заінтересованої сторони є прояв особливої старанності при захисті своїх інтересів.

Також суд зазначає, що Держава Україна, витративши значні ресурси, створила інформаційне поле, де зацікавлена особа може знайти інформацію про судову справу. Функціонує . На сайті судової влади доступні персоналізовані відомості про автоматичний розподіл справ та розклад засідань. Працює підсистема "Електронний кабінет" ЄСІТС. Використання цих інструментів та технологій забезпечує добросовісній особі можливість звертатися до суду, брати участь у розгляді справи у зручній формі. Тобто Держава Україна забезпечила можливість доступу до правосуддя і право знати про суд.

Крім того, слід зазначити, що відповідач (скаржник) безпосередньо вказав в апеляційній скарзі у власних реквізитах адресу електронної пошти.

Отже, повідомивши суду як один із своїх засобів зв`язку електронну пошту, відповідач (скаржник) мав вживати заходів, щоб дізнатися про стан відомого їм судового провадження, та мав усвідомлювати, що суд може комунікувати з ним за допомогою повідомлених ними засобів комунікації.

Суд також виходить з того, що з 05.10.2021 офіційно почали функціонувати три підсистеми (модулі) ЄСІТС: "Електронний кабінет", "Електронний суд", підсистема відеоконференцзв`язку, а тому відповідно до частини шостої статті 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в добровільному порядку.

Крім цього, суд ураховує, що в умовах воєнного стану надсилання судових рішень на електронну пошту, яка зазначена учасником процесу в поданих ним документах як власна електронна адреса, є доцільним і спрямованим на досягнення мети, яка полягає у повідомленні учасника процесу про ухвалене судове рішення.

Також, суд звертає увагу, що при надсиланні листів на електронну пошту у відправника є можливість запросити сповіщення про доставку (що фактично є отриманням листа) та про прочитання такого листа, складання довідки про факт надсилання тощо.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 28.04.2023 у справі № 904/272/22.

8. Отже, апеляційний суд належним чином здійснив повідомлення учасників справи про дату, час і місце судового засідання, за правилами, передбаченими ГПК України.

9. Станом на час судового засідання клопотань про відкладення розгляду заяви про стягнення витрат на правову допомогу до Північного апеляційного господарського суду не надходило.

10. Разом з тим, колегія суддів враховує клопотання ТОВ "Айс.Клімат" про розгляд заяви про стягнення витрат на правову допомогу без участі його представників, за наявними матеріалами справи.

11. Відповідно до положень ч. 4 ст. 244 ГПК України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви про ухвалення додаткового рішення.

12. За таких обставин, суд вважає за можливе здійснити розгляд зазначеної заяви ТОВ "Айс.Клімат" про стягнення витрат на правову допомогу у справі № 910/10189/22.

13. Згідно з п. 3 ч. 1, ч. 3 ст. 244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

14. Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу та витрати, пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

15. Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом (ст. 16 ГПК України).

16. Однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (п. 12 ч. 3 ст. 2 ГПК України).

17. Метою впровадження цього принципу є забезпечення особі можливості ефективно захистити свої права в суді, ефективно захиститись у разі подання до неї необґрунтованого позову, а також стимулювання сторін до досудового вирішення спору.

18. Практична реалізація згаданого принципу в частині відшкодування витрат на професійну правничу допомогу відбувається в такі етапи:

1) попереднє визначення суми судових витрат на професійну правничу допомогу (ст. 124 ГПК України);

2) визначення розміру судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу між сторонами (ст. 126 ГПК України): - подання (1) заяви (клопотання) про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу разом з (2) детальним описом робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, і здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги, та (3) доказами, що підтверджують здійснення робіт (наданих послуг) і розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи; - зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу;

3) розподіл судових витрат (ст. 129 ГПК України).

19. Отже, за умовами ч. 1 ст. 124 ГПК України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

20. Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

21. Розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду (ч. 8 ст. 129 ГПК України).

22. Таким чином, відшкодування судових витрат, у тому числі на професійну правничу допомогу, здійснюється у разі наявності відповідної заяви сторони, яку вона зробила до закінчення судових дебатів, якщо справа розглядається з повідомленням учасників справи з проведенням дебатів, а відповідні докази надані цією стороною або до закінчення судових дебатів, або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду. Тобто стороні надано право подати відповідні докази як до закінчення судових дебатів, так і протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

23. Як вбачається з матеріалів справи, у відзиві на апеляційну скаргу у справі № 910/10189/22, одержаному Північним апеляційним господарським судом 22.05.2023 (надісланому на адресу суду 17.05.2023), позивач навів попередній (орієнтовний) розрахунок сум судових витрат, які він поніс та які очікує понести у зв`язку з розглядом справи в суді апеляційної інстанції, зазначивши, що ТОВ "Айс.Клімат" очікує понести витрати на відправлення через поштове відділення відзиву на апеляційну скаргу апелянтові та до суду - 300,00 грн, витрати, пов`язані з оплатою послуг на надання правової допомоги в суді апеляційної інстанції - 10 000,00 грн. Водночас, ТОВ "Айс.Клімат" заявило, що у випадку відмови апелянтові в задоволенні його вимог позивачем буде подана додаткова заява про відшкодування судових витрат (поштові витрати та витрати на правову допомогу) у встановлені процесуальні строки з наданням доказав понесених витрат.

24. Суд також враховує, що заява ТОВ "Айс.Клімат" про стягнення витрат на правову допомогу з доказами понесення відповідних витрат, яка надіслана на адресу Північного апеляційного господарського суду 04.08.2023, подана в межах строку, встановленого ч. 8 ст. 129 ГПК України.

25. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (ч. 3 ст. 126 ГПК України).

26. На підтвердження понесення витрат на професійну правничу допомогу в суді апеляційної інстанції ТОВ "Айс.Клімат" до заяви про стягнення витрат на правову допомогу додано копії:

- договору № 08/22 про надання послуг з правової допомоги від 01.09.2022, укладеного між ТОВ "Айс.Клімат" (Клієнт) та Адвокатським об`єднанням "Аннванта" (далі - АО "Аннванта") (Адвокатське об`єднання) (далі - Договір);

- додаткової угоди № 1 від 18.04.2023 до Договору;

- акта від 02.08.2023 приймання-передачі послуг до Договору;

- рахунку-фактури № АН-0000022 від 01.08.2023;

- платіжної інструкції № 2992 від 02.08.2023.

Також, до відзиву на апеляційну скаргу позивачем додано копії свідоцтва серії ЗР № 21/1468, виданого Онищенко Валентині Григорівні 01.06.2018, про право на заняття адвокатською діяльністю, а також ордера серії АА № 1204420 на надання правничої (правової) допомоги ТОВ "Айс.Клімат" на підставі договору № 08/22 від 01.09.2022 у Північному апеляційному господарському суді адвокатом Онищенко Валентиною Григорівною, виданого 17.05.2023 АО "Аннванта".

Крім того, на підтвердження понесених позивачем поштових витрат у зв`язку з розглядом даної справи в суді апеляційної інстанції в розмірі 76,00 грн до заяви про стягнення витрат на правову допомогу додано копії опису вкладення до поштового відправлення від 17.05.2023, накладних Укрпошти від 17.05.2023 та фіскальних чеків поштової установи від 17.05.2023, які свідчать про сплату 76,00 грн за пересилання цінних листів з відзивом на апеляційну скаргу (з додатками) на адреси ТОВ "Вікна-Світ" та Північного апеляційного господарського суду.

27. Відповідно до п. 1.1 Договору Клієнт доручає, а Адвокатське об`єднання приймає на себе зобов`язання надавати правову допомогу в обсязі та на умовах, передбачених даним Договором.

28. Згідно з п. 2.1 Договору Адвокатське об`єднання, на підставі звернення Клієнта, приймає на себе зобов`язання з надання наступної правової допомоги: представлення у встановленому порядку інтересів Клієнта в Господарському суді міста Києва, Північному апеляційному господарському суді, Верховному Суді у справі про стягнення з ТОВ "Вікна-Світ" суми сплачених коштів згідно з договором підряду № 17/21 від 17.03.2021; проведення аналізу наданих Клієнтом документів, а також документів та матеріалів, які будуть отримані під час надання Клієнтові правової допомоги; складання заяв, скарг, клопотань, запитів та інших процесуальних документів, необхідних для надання правової допомоги в межах цього Договору, підписання їх від імені Клієнта; отримання від імені Клієнта будь-яких листів, витягів, заяв, повідомлень, рішень, ухвал; здійснення представництва інтересів Клієнта в судових засіданнях, у тому числі надання усних пояснень, доводів та заперечень по суті справи під час розгляду справи в судовому засіданні, в тому числі заявлення про врегулювання спору за участю судді, укладання мирової угоди між сторонами, та користування іншими правами, передбаченими чинним ГПК України - з усіма правами, які надано законом позивачу, відповідачу, скаржнику, у тому числі з правом підпису та подання всіх процесуальних документів: подання заяв та скарг, укладання мирової угоди на будь-якій стадії процесу, вимагати виконання судового рішення, оскарження рішення, постанов і ухвал суду, одержання рішень, ухвал, підписання та подання документів, зокрема, заяв, клопотань, відводів, заперечень, скарг, уточнень, пояснень, запитів, звернень, повідомлень, доказів та інше: ведення попередніх переговорів та узгодження процесуальних питань: отримувати документи, які необхідні для розгляду справи в судових інстанціях, у тому числі відповіді на адвокатські запити, довідки, свідоцтва, витяги, виписки, рішення, ухвали, постанови, заочні рішення тощо, а також їх копії; отримання копій ухвал, рішень, постанов, заяв, клопотань, довідок, витягів, наказів та інших процесуальних документів, що передбачені ГПК України; надання Клієнту пропозиції щодо тактики та стратегії ведення справи для отримання позитивного результату.

29. Відповідно до п. 2.6 Договору для надання правової допомоги Клієнту Адвокатське об`єднання призначає адвоката Василенко Анну Володимирівну, адвоката Онищенко Валентину Григорівну.

30. Згідно з п. 4.1 Договору плата за надання послуг з правової допомоги складається з гонорару.

31. Розмір гонорару та порядок його сплати за ведення справи в суді апеляційної інстанції та касаційної інстанції сторонами погоджується додатково, шляхом укладання додаткової угоди до даного Договору (п. 4.2 Договору).

32. Гонорар, зазначений в п. 4.2 Договору, сплачується Клієнтом на розрахунковий рахунок Адвокатського об`єднання в такому порядку: 50 % гонорару, що складає 6 000,00 грн без ПДВ - Клієнт сплачує на підставі цього Договору та рахунку, протягом 30-ти календарних днів з дати укладання даного Договору; 50 % гонорару - Клієнт сплачує на підставі цього Договору та рахунку, протягом 10-ти календарних днів з дня підписання акта приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг) (п. 4.3 Договору).

33. Відповідно до п. 4.5 Договору за результатами надання правової допомоги складається акт приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), що підписується представниками кожної зі сторін. В акті вказується обсяг наданої Адвокатським об`єднанням правової допомоги з зазначенням переліку наданої правової допомоги та вартості (гонорару).

34. У додатковій угоді № 1 від 18.04.2023 до Договору, укладеній між ТОВ "Айс.Клімат" та АО "Аннванта", сторони дійшли домовленості, що Адвокатське об`єднання здійснює представництво Клієнта в суді апеляційної інстанції - Північному апеляційному господарському суді по справі № 910/10189/22, з усіма правами та повноваженнями, що вказані в п. 2.1 Договору. Гонорар Адвокатського об`єднання за надання правової допомоги при розгляді справи № 910/10189/22 в суді апеляційної інстанції складає 6 000,00 грн. У вказаний розмір гонорару входить складання усіх процесуальних документів та подання їх до суду апеляційної інстанції, а також участь адвоката Адвокатського об`єднання в одному судовому засіданні. Подальша участь Адвоката в судових засіданнях по справі № 910/10189/22 в суді апеляційної інстанції оплачується додатково в розмірі 1 500,00 грн за кожне судове засідання.

35. Відповідно до акта від 02.08.2023 приймання-передачі виконаних послуг до Договору, підписаного АО "Аннванта" та ТОВ "Айс.Клімат", Адвокатським обєднанням на виконання вимог Договору та додаткової угоди № 1 від 18.04.2023 було надано Клієнту наступні послуги:

- участь адвоката Онищенко В.Г. при розгляді справи № 910/10189/22 в Північному апеляційному господарському суді, в судових засіданнях 06.06.2023, 01.08.2023, надання пояснень, доводів та заперечень по суті справи;

- ознайомлення з матеріалами справи та зняття фотокопій;

- підготовлено та подано до Північного апеляційного господарського суду, а також направлено іншій стороні у справі наступні заяви з процесуальних питань: відзив на апеляційну скаргу; клопотання про ознайомлення з матеріалами справи.

Гонорар Адвокатського об`єднання за наданий комплекс правової допомоги становить 7 500,00 грн без ПДВ. Жодних претензій щодо наданих послуг Клієнт не має. Оплата проведена Клієнтом на розрахунковий рахунок Адвокатського об`єднання в повному обсязі.

36. АО "Аннванта" виставлено позивачу рахунок-фактуру № АН-0000022 від 01.08.2023 за надання послуг з правової допомоги згідно з договором № 08/22 від 01.09.2022 на суму 7 500,00 грн.

37. Згідно з платіжною інструкцією № 2992 від 02.08.2023 з призначенням платежу "оплата за послуги згідно р-ф№АН-0000022 Без ПДВ" позивачем сплачено АО "Аннванта" 7 500,00 грн.

38. За змістом ч. 4 ст. 126 ГПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

39. Відповідно до ч. 5 ст. 126 ГПК України у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

40. У розумінні положень частини 5 статті 126 ГПК України зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу, можливе виключно на підставі клопотання іншої сторони у разі, на її думку, недотримання вимог стосовно співмірності витрат із складністю відповідної роботи, її обсягом та часом, витраченим на виконання робіт. Суд, ураховуючи принципи диспозитивності та змагальності, не має права вирішувати питання про зменшення суми судових витрат на професійну правову допомогу, що підлягають розподілу, з власної ініціативи.

Суд зазначає, що загальне правило розподілу судових витрат визначене в частині 4 статті 129 ГПК України. Разом з тим, у частині 5 наведеної норми цього Кодексу визначено критерії, керуючись якими суд (за клопотанням сторони або з власної ініціативи) може відступити від вказаного загального правила при вирішенні питання про розподіл витрат на правову допомогу та не розподіляти такі витрати повністю або частково на сторону, не на користь якої ухвалено рішення, а натомість покласти їх на сторону, на користь якої ухвалено рішення.

Зокрема, відповідно до частини 5 статті 129 ГПК України під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

При цьому, на предмет відповідності зазначеним критеріям суд має оцінювати поведінку/дії/бездіяльність обох сторін при вирішенні питання про розподіл судових витрат.

Таким чином, зважаючи на наведені положення законодавства, у разі недотримання вимог частини 4 статті 126 ГПК України суду надано право зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, лише за клопотанням іншої сторони.

Витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (пункт 1 частини другої статті 126 ГПК України).

Така правова позиція викладена в постанові об`єднаної палати Верховного Суду від 03.10.2019 у справі № 922/445/19.

41. У застосуванні критерію співмірності витрат на оплату послуг адвоката суд користується досить широким розсудом, який тим не менш, повинен ґрунтуватися на більш чітких критеріях, визначених у ч. 4 ст. 126 ГПК України. Ці критерії суд застосовує за наявності наданих стороною, яка вказує на неспівмірність витрат, доказів та обґрунтування невідповідності цим критеріям заявлених витрат.

Такий висновок відповідає висновку, викладеному в постановах Верховного Суду від 16.07.2020 у справі № 909/452/19, від 02.11.2020 у справі № 922/3548/19, від 18.11.2020 у справі № 923/1121/17.

42. Згідно з ч. 1 ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (далі - Закон) формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту є гонорар.

43. Частинами другою та третьою статті 30 Закону встановлено, що порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

44. Адвокатський гонорар може існувати в двох формах - фіксований розмір та погодинна оплата. Вказані форми відрізняються порядком обчислення - при зазначенні фіксованого розміру для виплати адвокатського гонорару не обчислюється фактична кількість часу, витраченого адвокатом при наданні послуг клієнту, і навпаки, підставою для виплату гонорару, який зазначено як погодинну оплату, є кількість годин помножена на вартість такої години того чи іншого адвоката у залежності від його кваліфікації, досвіду, складності справи та інших критеріїв.

Така правова позиція Верховного Суду викладена, зокрема, в постанові від 16.02.2023 у справі № 916/1106/21.

45. Розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом, а суд не вправі втручатися в ці правовідносини (п. 28 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 у справі № 755/9215/15-ц; п. 19 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 07.07.2021 у справі № 910/12876/19).

46. Таким чином, визначаючи розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації гонорару адвоката іншою стороною, суди мають виходити зі встановленого у самому договорі розміру та/або порядку обчислення таких витрат, що узгоджується з приписами статті 30 Закону, враховуючи при цьому положення законодавства щодо критеріїв визначення розміру витрат на правничу допомогу.

47. У розгляді даного спору судова колегія враховує правову позицію, викладену в постанові Верховного Суду у складі об`єднаної палати Касаційного господарського суду від 20.11.2020 у справі № 910/13071/19. У наведеній постанові Верховний Суд звернув увагу на те, що втручання суду у договірні відносини між адвокатом та його клієнтом у частині визначення розміру гонорару або зменшення розміру стягнення такого гонорару з відповідної сторони на підставі положень частини четвертої статті 126 ГПК України можливе лише за умови обґрунтованості та наявності доказів на підтвердження невідповідності таких витрат фактично наданим послугам. В іншому випадку, таке втручання суперечитиме принципу свободи договору, закріпленому в положеннях статті 627 ЦК України, принципу pacta sunt servanda та принципу захисту права працівника або іншої особи на оплату та своєчасність оплати за виконану працю, закріпленому у статті 43 Конституції України.

48. Враховуючи вищенаведене, колегія суддів зазначає, що для включення всієї суми гонорару у відшкодування за рахунок іншої сторони у разі наявності її заперечень щодо співрозмірності заявленої суми компенсації має бути встановлено, що за цих обставин справи такі витрати були необхідними, а їх розмір є розумним та виправданим. Тобто суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені, з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою.

49. За наявності заперечень іншої сторони суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі її витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенства права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

50. Всебічно, повно та об`єктивно дослідивши докази, надані позивачем на підтвердження понесення ним витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 7 500,00 грн, надання послуг з професійної правничої допомоги, їх обсягу, вартості, з урахуванням складності справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що такі витрати понесені фактично, і їх розмір є документально обґрунтованим, співрозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг та відповідає критеріям, зокрема, співмірності та розумної необхідності таких витрат.

51. ТОВ "Вікна-Світ", у свою чергу, не доведено неспівмірності розміру витрат ТОВ "Айс.Клімат" на оплату послуг адвоката, пов`язаних з розглядом даної справи в Північному апеляційному господарському суді, в сумі 7 500,00 грн.

52. Враховуючи викладене, з огляду на те, що відповідно до постанови Північного апеляційного господарського суду від 01.08.2023 у даній справі судові витрати за розгляд апеляційної скарги ТОВ "Вікна-Світ" покладено на скаржника (ТОВ "Вікна-Світ"), а також обґрунтованість та співмірність розміру витрат ТОВ "Айс.Клімат" на оплату послуг адвоката, пов`язаних з розглядом даної справи в Північному апеляційному господарському суді, в сумі 7 500,00 грн, зазначені витрати підлягають покладенню на скаржника.

53. Також, з матеріалів справи вбачається, що ТОВ "Айс.Клімат" доведено належними та допустимими доказами понесення ним поштових витрат, пов`язаних з надісланням відзиву на апеляційну скаргу з додатками відповідачу та до суду в загальній сумі 76,00 грн. З урахуванням вищенаведеного та положень ст. 123 ГПК України, зазначені витрати також підлягають покладенню на скаржника.

54. За таких обставин, заява ТОВ "Айс.Клімат" про стягнення витрат на правову допомогу у справі № 910/10189/22 підлягає задоволенню повністю.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 129, 244 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Айс.Клімат" про стягнення витрат на правову допомогу у справі № 910/10189/22 задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Вікна-Світ" (04080, м. Київ, вул. Новокостянтинівська, буд. 3, код ЄДРПОУ 43575436) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Айс.Клімат" (08133, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Ватутіна, буд. 25/21, оф. 80, код ЄДРПОУ 42577923) 7 500 (сім тисяч п`ятсот) грн 00 коп. - витрат на професійну правничу допомогу та 76 (сімдесят шість) грн 00 коп. - поштових витрат, понесених у зв`язку з розглядом справи в суді апеляційної інстанції.

3. Видачу наказу на виконання цієї додаткової постанови доручити Господарському суду міста Києва.

4. Матеріали даної справи повернути до місцевого господарського суду.

5. Додаткова постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складення її повного тексту.

У зв`язку з перебуванням у відпустці судді Демидової А.М. - з 24.08.2023 по 25.08.2023 (включно) та з 28.08.2023 по 01.09.2023 (включно), судді Ходаківської І.П. - з 28.08.2023 по 10.09.2023 (включно), повний текст додаткової постанови складено та підписано у перший робочий день після виходу судді Ходаківської І.П. з відпустки - 11.09.2023.

Головуючий суддя А.М. Демидова

Судді С.В. Владимиренко

І.П. Ходаківська

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113385602
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10189/22

Постанова від 22.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Постанова від 01.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 12.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Рішення від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Рішення від 28.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 08.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні